Pisanje scenarija za filmove i serije

MladenS.

Primećen član
Poruka
787
Šta mislite o tome da pišete scenarija za serije i filmove, pa ih onda ponudite za prodaju i otkup. I da vam to bude sporedni, a što da ne i glavni privatni biznis? Ako biste to odlučili, za koje serije ili filmove biste pisali. Ja imam ideje za dva scenarija za seriju "Beležnica profesora Miškovića". Ne znam baš kako se pišu scenariji, pa ću to napisati u obliku pripovetke, odnosno priče.

Šta mislite o tome da pišete scenarija za serije i filmove, pa ih onda ponudite za prodaju i otkup. I da vam to bude sporedni, a što da ne i glavni privatni biznis? Ako biste to odlučili, za koje serije ili filmove biste pisali. Ja imam ideje za dva scenarija za seriju "Beležnica profesora Miškovića". Ne znam baš kako se pišu scenariji, pa ću to napisati u obliku pripovetke, odnosno priče.
I kome ćeš priču da ponudiš?

Pa i biće tako, priča sa mnogo dijalogâ. Prvi scenario, prva priča će biti iz čistog SF žanra, dok će druga priča biti bogami i horor sa pojavama demonâ. A završeci će biti neočekivani kako i trebaju u tim žanrovima da budu. Hajde sad i vi napišite iz kojih žanrova biste najviše voleli da pišete scenarija.

Pa možda si u pravu. Pokojna Marina Tucaković je za samo jedan stih dobila čini mi se tadašnjih 150 000 dojč maraka. Naravno to se desi jednom i nikad više. Ali nije lako ni naći i složiti stihove da se većini to dopadne i postane hit. Mislim da za to treba veći talenat pa i znanje nego za pisanje scenarija. Nisam talentovan za poeziju, a za scenarija ćemo da vidimo.

Evo ukratko ću napisati kako sam zamislio svoj scenario za horor seriju:

- U kući jedne porodice počinju da se dešavaju čudne pojave. Svakim danom je sve gore i gore. Shvataju da su njihovu kuću zaposeli demoni. Angažuju sveštenika, popa da istera demone, ali on je nemoćan da to uradi. Već totalno očajni jednog dana slučajno sretnu profesora fizike sa kojim se upoznaju. U razgovoru mu iznesu i svoju muku i na njihovo zaprepaštenje on se ponudi da im pomogne. I na kraju uz dramatičan završetak profesor uspeva da uništi demone. Na koji način? Neću to napisati već ću sami reći - klin se klinom izbija, a energija se energijom uništava. A demoni su zli entiteti koji se sastoje od energije i svesti.

Znam da su teme egzorcizma mnogo puta prežvakane u filmovima i serijama, ali svaka na kraju ima različite ideje i viđenja kako se osloboditi opsednutosti demonima, pa tako i ovaj moj scenario.

Sto se tiče SF scenarija, u glavi još uvek brusim detalje.

Mladene, ako zaista misliš da si talentovan za pisanje scenarija, ako je to ono što te ispunjava, onda to i radi, i ne obaziri se na negativne komentare nego samo teraj svoj fazon. Kada napišeš scenario, ti ga pošalji producentskoj kući, ako te odbiju, pošalji drugoj, ako te i tamo odbiju, pošalji trećoj.. nemoj lako da odustaješ, idi samo napred! Srećno sa scenariom!:ok:

priču u sirovom obliku, a onda oni neka prave scenario.
Priča bi morala da bude za Nobela, da bi oni angažovali sobrog scenaristu...
tesko burazeru...za RTS, postoje klanovi, koji se tale sa glavesinama iz stranaka na vlasti...za anglosaksonsko podrucje jos teze, tu ti treba i lova
E, ako si mu rekao... al* ne vredi, hahahah

Evo samo da napišem da sam do sada poslao ponudu za otkup nacrta scenarija na šest adresa i nikakvog odgovora ni sa jedne. Znači ako hoćete da pišete i prodajete scenarija ovde manite se ćorava posla.
Naravno da nema odgovora jer se to ne radi tako...
Scenario uzimaju od već proverenih scenarista koji su završili neku školu za to...

Mladene , ako će da ti bude lakše, i ja sam imao slično iskustvo. Pre nekoliko godina, imao sam inspiraciju i napisao sam fanovski scenario Ubica Mog Oca. Taj scenario je bio u stilu, kako ja mislim da bi Ubice trebalo da se završe, i kroz taj scenario ja sam odgovorio na veliki broj neodgovorenih pitanja iz serije, odnosno ja sam dao odgovore za koje sam mislio da su tačni i imenovao sam krivce za koje sam mislio da su krivi i napravio sam konačni obračun između njih i Aleksandra. Bio sam prilično zadovoljan svojim delom, toliko da sam čak i očekivao da me neka domaća produkcijska kuća angažuje kao scenaristu (pošto bi me kontaktirali preko privatnih poruka), ali to se nije desilo :( . Ako ikoga zanima kako izgleda moj scenario. može ga pročitati ovde https://forum.titlovi.com/ubice-mog-oca-2016_t87605_n3.html .

Back