Koja je vaša omiljena dekada za filmove?

Banovic_Strahinja

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.567
Filmovi su oduvek bili ogledalo svog vremena – svaka dekada nosi svoj jedinstveni šarm, stil i priče koje nas inspirišu ili nas vraćaju u prošlost.

Svaka dekada u filmskoj industriji donela je nešto jedinstveno – od nezaboravnih priča i likova do tehnoloških i stilskih inovacija. Da li su vam najdraži emotivni klasici 70-ih, blockbusteri 80-ih, tehnološki impresivni filmovi 90-ih ili možda moderni spektakli?
Ili je to pak neka druga dekada sa nekim drugim filmovima i specifičnostima- dakle:

Koja je vaša omiljena dekada i zašto? Koji filmovi su vam omiljeni iz te dekade?

Moja omiljena dekada su osamdesete. Sviđa mi se njihova jednostavnost, opuštenost i neka posebna atmosfera optimizma koja se provlači kroz tadašnje filmove. Filmovi su bili zabavni, puni novih ideja. Atmosfera Hladnog rata je popustila, što se osećalo u mnogim filmovima, uključujući antiratne filmove poput "Ratne igre" (War Games) i "Kratki spoj" (Short Circuit). Snimljeni su legendarni antiratni filmovi poput "Vod smrti" (Platoon) i "Full Metal Jacket".

Takođe, pojavila se pobuna protiv konzumerizma, odnosno potrošačkog društva, što je najbolje oslikao kultni film "Oni žive" (They Live) Džona Karpentera, koji je uz to režirao i odličan horor "Stvar" (The Thing). Filmovi povezani s tehnologijom takođe su bili popularni, poput "Terminatora".

To je bila epoha Indijane Džonsa, ali i laganih avantura poput "Gunisa" (The Goonies), "Povratka u budućnost" (Back to the Future) i "Navigatorovog leta" (Flight of the Navigator) i niz drugih filmova i era "blockbustera". Dok su se jedni borili protiv duhova, drugi protiv zlikovaca, robota i vanzemaljaca. Ono što mi najviše nedostaje iz tog perioda jeste ta pozitivnost i, pre svega, jednostavnost. Znalo se ko je ko i ko je šta, ko je dobar, a ko loš. Sve što je bilo potrebno bile su grickalice.

(posvećujem ovu temi koleginici Soradze, koja nije osetljiva osoba.)

Teško mi je da izaberem dekadu, jer film može biti loš ili dobar, bez obzira kada je snimljen. Noviji filmovi imaju prednost specijalnih efekata ( koju mnogi ne znaju da iskoriste ) ali s druge strane kao da je ponestalo mašte.
Volim horore ( psihološke ), jedan od filmova koji su ostavili utisak je " Mračne vode ".
" Apokaliptiko " je drugi žanr, takođe odličan.
I naravno " Zelena milja ".
Sva tri iz različitog perioda, drugačije priče, gluma, osećaj.

Teško mi je da izaberem dekadu, jer film može biti loš ili dobar, bez obzira kada je snimljen.
Apsolutno si upravu, svaka era ima svojih odlicnih filmova, i svaka dekada ima svoje specificnosti iprednosti, od filmova "noir" koi su imali odlicnu i specificnu atmosferu koja se ne moze naci u drugim dekadama, 70te su imale npr dosta dobrih filmova s dobrom psiholoskom pozadinom kao npr "Taksista", "Let iznad kukvicjeg gnezda", "Apokalipsa danas" itd, noviji filmovi imaju odlicne efekte itd...
No meni su filmovi iz 80te ipak nekako najdrazi iako su cesto i prejednostavni- no meni se upravo to svidjal i taj neki pozitivizam, no verovatno veliku ulogu igra neka licna nostalgija.

Back