Pirotehnika-Pirotehnicke supstance(obavezno procitati prvi post)

Ni ja formulu ne znam,pročitao sam negde da ga tako zovu teroristi koji ga i spravljaju u kućnoj radinosti (verovatno onako kako si ti pravio aceton-peroxid)...a zašto ''tri'' stvarno ne znam ...
Popularan je zato što su lako dostupne hemikalije potrebne za izradu a inače je vrlo nestabilan(što je za očekivati)i neće lako da se detonira (terorista u avionu uhvaćen jer nije uspeo da ga detonira)...
U svojim početnim koracima mislio sam da bi bilo najlakše napraviti nitro-glicerin prostim nitrovanjem glicerina u prisustvu H2SO4 ali sam odustao ...čemu u stvari to?Pravio sam barut i petarde kao klinac dok nisam izračunao da je jeftinije kupiti na tezgi...(i bezbednije)..
Tehnologija i hemija su mi uvek zanimljive ali moram da mislim kako da zaradim hleb svoj nasušni...zato se sad bakćem sa galvanizacijom .
Djole pirotehničar treba da kupi gotove smeše kao gorivo za rakete koje oće da pravi,nije to skupo a prodaje se u inostranstvu....
Sumnjivo mi je postojanje tog jedinjenja.Nitro-glicerin uopste nije tako lako napraviti.Ja kada sam bio asistent na hemijskom odseku, bla bla, nasi studenti su to radili na organskoj II (sto je jedan od kurseva sa najtezim vezbama).

Ascanio Sobrero je još 1845 godine napravio nitro-glicerin...kakve je uslove mogao onda imati?Pa kad je njemu uspelo tada....a dvadesetak godina kasnije Nobel napravio fabriku,proizvodnju dinamita i zgrnuo pare,,,u današnje doba mislim da bi to bilo još lakše...

Pri tom procesu,Nobel je uspeo da unisti tri laboratorije,jednu usred Stokholma,pa sad gledaj.Ovo je izuzetno delikantna disciplina,gde i mol supstance vise moze da dovede do fatalnog epiloga...

Da si malo bolje čitao postove našao bi gde se prodaje KNO3.Što se tiče pametnjakovića (ne znam odakle tebi pravo da bilo koga tako nazivaš) su to svakako radili iz najbolje namere.Nije ti palo na pamet da su to stručni ljudi koji znaju kakve posledice može imati laički u kuhinji napravljena pirotehnika.Takođe bih te posavetovao da prvo pretražiš google.Tamo bi sigurno uočio da se KNO3 može kupiti u poljoprivrednim apotekama jer je to jedno neutralno veštačko đubrivo.
Pozdrav za još jednog pirotehničara:worth:

otisao sam na zeleni venac jedan decko je rekao da je tamo kupio salitru i da super radi...kupio sam je zove se urea uzeo sam boje za kolace i krenuo da radim kao sto pise...sve je lepo islo ali kada ga stavim u kalup on postane kao kamen i nece da gori nikako...dobio sam ga u granulama i sad posto nece sad sam ih izmleveo i pokusacu opet ali ne kapiram sta je problem sve lepo radim...60gr KNO3 40gr secera 1 mala kasicica sode bikarbone i 3 kasike boje samo nemam toliko stavio sam koliko sam imao...i ono nece uopste da gori...molim za pomoc...i jel boja za kolace isto sto i organska boja u prahu?

EDIT: bio sam u 4 poljop. radnje i neke nisu ni znale sta je salitra a u drugima nema...u 5. sam nasao ovo UREU
EDIT 2: jel treba da kad sve to spremim da mirise na boju za kosu...tako mirise 100%

Poslednja izmena od moderatora:
otisao sam na zeleni venac jedan decko je rekao da je tamo kupio salitru i da super radi...kupio sam je zove se urea uzeo sam boje za kolace i krenuo da radim kao sto pise...sve je lepo islo ali kada ga stavim u kalup on postane kao kamen i nece da gori nikako...dobio sam ga u granulama i sad posto nece sad sam ih izmleveo i pokusacu opet ali ne kapiram sta je problem sve lepo radim...60gr KNO3 40gr secera 1 mala kasicica sode bikarbone i 3 kasike boje samo nemam toliko stavio sam koliko sam imao...i ono nece uopste da gori...molim za pomoc...i jel boja za kolace isto sto i organska boja u prahu?

EDIT: bio sam u 4 poljop. radnje i neke nisu ni znale sta je salitra a u drugima nema...u 5. sam nasao ovo UREU
EDIT 2: jel treba da kad sve to spremim da mirise na boju za kosu...tako mirise 100%
Urea nije kalijum-nitrat.Urea (hemijski naziv karbamid, diamid ugljene kiseline) je klasično azotno đubrivo koje nema nikakve veze sa KNO3.Kupio si potpuno pogrešnu supstancu.Prodavac je verovatno video da se u to ne razumeš pa ti je bukvalno uvalio kesu uree.

Poslednja izmena od moderatora:
Urea nije kalijum-nitrat.Urea (hemijski naziv karbamid, diamid ugljene kiseline) je klasično azotno đubrivo koje nema nikakve veze sa KNO3.Kupio si potpuno pogrešnu supstancu.Prodavac je verovatno video da se u to ne razumeš pa ti je bukvalno uvalio kesu uree.

a on mi je rekao da ima i toga...a da ne znas u kojoj tacno prodavnici to ima?

EDIT:a jos sam ga pitao 2 puta da li se sastoji iz kno3 on je rekao da ima i azota...za azot sam u sastojcima video da ga ima ali za KNO3 nije pisalo nista i to mi je bilo cudno ali ako je covek rekao ima ja pomislio da se razume u to...

Poslednja izmena:
Sa ove teme sam obrisao 137 spam poruka . Medju kojima su bile svakakve gluposti . Kako bismo skratili muku novim clanovima koji traze supstance za pirotehnicke smese, od sada pa nadalje molio bih pitanje-odgovor , bez spama i chat-a . Jer ocigledno je da kad novi korisnici vide 15 stranica u jednoj temi, mrzi ih da se vracaju pa postavljaju jedno te isto pitanje po xyz puta :p

Hvala na razumevanju i ne zaboravite da procitate uvodnu poruku ove teme . :cool:

Winkler vidim da si dosta upucen u hemikalije i njihovu nabavku pa da te pitam, jel znas mozda gde moze da se nabavi Solvent Dye (To je boja koja se koristi za bojenje plastike, voska i tih stvari, a usput moze i za bojenje dima) u Srbiji, ili jel imas neki predlog gde bi moglo to da se prodaje? Hocu da pravim dimne sa KClO3 + laktoza + ta boja, jer sa KNO3 ne mogu da obojim dim pa mi je to bezveze...

Winkler vidim da si dosta upucen u hemikalije i njihovu nabavku pa da te pitam, jel znas mozda gde moze da se nabavi Solvent Dye (To je boja koja se koristi za bojenje plastike, voska i tih stvari, a usput moze i za bojenje dima) u Srbiji, ili jel imas neki predlog gde bi moglo to da se prodaje? Hocu da pravim dimne sa KClO3 + laktoza + ta boja, jer sa KNO3 ne mogu da obojim dim pa mi je to bezveze...
KNO3 i ne služi bojenju dima;)Zbog vaše prevelike upućenosti u Hemiju ne mogu vam odgovoriti na postavljeno pitanje.Pozdrav

Back