mitar.939
Obećava
- Poruka
- 54
Sumnjivo mi je postojanje tog jedinjenja.Nitro-glicerin uopste nije tako lako napraviti.Ja kada sam bio asistent na hemijskom odseku, bla bla, nasi studenti su to radili na organskoj II (sto je jedan od kurseva sa najtezim vezbama).Ni ja formulu ne znam,pročitao sam negde da ga tako zovu teroristi koji ga i spravljaju u kućnoj radinosti (verovatno onako kako si ti pravio aceton-peroxid)...a zašto ''tri'' stvarno ne znam ...
Popularan je zato što su lako dostupne hemikalije potrebne za izradu a inače je vrlo nestabilan(što je za očekivati)i neće lako da se detonira (terorista u avionu uhvaćen jer nije uspeo da ga detonira)...
U svojim početnim koracima mislio sam da bi bilo najlakše napraviti nitro-glicerin prostim nitrovanjem glicerina u prisustvu H2SO4 ali sam odustao ...čemu u stvari to?Pravio sam barut i petarde kao klinac dok nisam izračunao da je jeftinije kupiti na tezgi...(i bezbednije)..
Tehnologija i hemija su mi uvek zanimljive ali moram da mislim kako da zaradim hleb svoj nasušni...zato se sad bakćem sa galvanizacijom .
Djole pirotehničar treba da kupi gotove smeše kao gorivo za rakete koje oće da pravi,nije to skupo a prodaje se u inostranstvu....