Pink Floyd

5. Singl See Emily Play dospeo je u top deset pesama 1967. i Pink Floyd takav uspeh nije ostvario sve do objavljivanja čuvene numere Another Brick in the Wall, koja je punila liste 1979. godine. Ozbiljnim albumskim bendovima singlovi nisu bili prioritet u to vreme, pa tako, primera radi, Led Zeppelin nikada nije izdao niti jedan.

6. Godine 1969. režiser hipi filmova Barbet Šreder angažovao je Pink Floyd za muziku za svoj film, More. To je ujedno bio i prvi album koji je bend u potpunosti snimio bez Sida Bareta.

7. Ime albuma iz 1970. godine, Atom Heart Mother, inspirisano je jednim novinskim člankom vezanim za ženu kojoj je bio ugrađen pejsmejker koji se punio nuklearnom energijom.

8. Album kom je ime dato kao aluzija na ludilo – The Dark Side of the Moon – jedan je od najprodavanijih albuma u istoriji roka. Međutim, nakon saznanja da je to ime već iskoristio drugi bend, Medicine Head, privremeno je promenjeno u Eclipse. Nakon neuspeha albuma Medicine Head-a, vraćen mu je originalni naziv.
 
9. Another Brick in the Wall je ime tri pesme koje govore o tri različite stvari u priči iz rok opere Pink Floyda. Svi delovi su napisani od strane Rodžera Votersa.

10. Na naslovnoj strani albuma Wish You Were Here, dva biznismena se rukuju, od kojih je jedan u plamenu. To je, uistinu, i bilo tako: kaskader je ispod običnog nosio protivpožarno odelo.
11. Cover albuma Animals delimično je baziran na romanu Životinjska farma autora Džordža Orvela, kojim je po prvi put u karijeri stekao svetsku popularnost.

12. Čuveni režiser Stenli Kjubrik je u više navrata pitao Rodžera Votersa da sarađuju, što je on odbio, a kasnije se zbog toga pokajao.

13. Live album Delicate Sound of Thunder grupe Pink Floyd bio je prvi album puštan u svemiru. Sa sobom su ga poneli ruski astronauti u letelici Soyuz 7.
14. Čuveni dokumentarni film snimljen u Pompeji – Live At Pompeii – za većinu pesama Floyd-ovaca bio je poslednji nastup uživo.

15. Godine 2005. bend je prvi put, posle više od dve decenije, nastupio zajedno sa Votersom uživo. Iste godine, Baret je umro od zdravstvenih problema usled dijabetesa, a Rajtovom smrću tri godine kasnije, stavljena je tačka na priču o jednom najvećih bendova ikada. Poslednje što su izdali jeste album Endless Riversastavljen od 20 sati materijala snimljenog tokom sešna koje je grupa imala 1993. i 1994. godine prilikom snimanja izdanja The Division Bell.
 
Evo sajta gore postavljene egzibicije:

https://www.vmmla.com/the-pink-floyd-exhibition/

The flow of the exhibition, in chronological order, is enhanced by music and the voices of past and present members of Pink Floyd throughout, including David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters and Richard Wright, explaining their experiences and musical experimentation along their fruitful careers.
 Tako ti misliš ...
Da možeš razlikovati nebo i pakao?
Plavetno nebo od bola?
Možeš li razlikovati zeleno polje
Od hladne čelične šine?
Osmeh od mrene?
Misliš da možeš razlikovati?

Jesu li te doveli da trrampiš
Svoje heroje za aveti ?
Vruć pepeo za drva?
Vreo vazduh za hladan vetar?
Za promenu -hladnu udobnost?
Jesi li menjao svoju sporednu ulogu na ratištu
Za glavnu ulogu u kavezu?

Kako želim...
Kako želim da si ovde....
Mi smo dve izgubljene duše
Koje plivaju u posudi za zlatne ribice.
Iz godine u godinu
Trčimo istom putanjom.
Šta smo našli?
Iste stare strahove...
Kako želim da si tu.....TEBI SE, DAKLE, ČINI DA MOŽEŠ RAZLIKOVATI RAJ OD PAKLA,
(Zar ti stvarno misliš da imaš dovoljno optimizma u sebi da pronađeš bar jednu lepu stvar u nečemu što odzvanja samo antipatijom i odbojnošću?)
PLAVETNO NEBO OD BOLA?
(Imaš li dovoljno snage i optimizma da pronađeš spokoj i mir usred te silne katastrofe koja besni u tebi?)
MOŽEŠ LI RAZLIKOVATI ZELENE DOLINE I LEDENE ČELIČNE ŠINE,
(Da li poznaješ svoju dušu tako dobro da u svoj ovoj izmaglici uspevaš da nađeš ohrabrenje?)
OSMEH I VEO CRNINE,
TI, JE LI, ZNAŠ ŠTA IH DELI?

(Da li si dovoljno sposoban da prepoznaš foliranje i laž većine ljudi koji te okružuju?)
A JESU LI TE NATERALI DA TRAMPIŠ SVOJE HEROJE ZA AVETI?
(Da li te je nešto toliko iscrpelo i ispraznilo do toga da si digao ruke od svega, izgubio nadu i prepustio se beznađu?)
VRUĆ PEPEO ZA DRVEĆE,
VREO VAZDUH ZA SVEŽI POVETARAC,
HLADNU UDOBNOST ZA PROMENU?

(Udobnost i lakoću za nelagodnost i uznemirenost?)
I JESI LI MENJAO SVOJU SPOREDNU ULOGU MEĐU PEŠADINCIMA ZA GLAVNU U LANCIMA?
(Da li si pristao na tako veliki kompromis u životu, da dozvoliš da te neko nadvlada i eksploatiše samo zbog jedne sekunde zanosa tvoje duše?)
KAKO BIH VOLEO…,
KAKO BIH VOLEO DA SI TU!

(Pesma se sada malo menja zbog nostalgije tekstopisca. Inače, pesma je napisana za Sid Bareta kada je napustio bend.)
JER MI SMO SAMO DVE IZGUBLJENE DUŠE KOJE NEKO OSUDI DA PLIVAJU U POSUDI ZA ZLATNE RIBICE,
IZ GODINE U GODINU, PRELAZE JEDNU TE ISTU PUTANJU.
I ŠTA SMO NALAZILI, NA MAHOVE? ISTE STARE STRAHOVE.

(I mi se tako vrtimo u krug, plutamo kroz ovaj univerzum tražeći sreću i umesto nje, nailazimo na već poznate nam strahove koji su nas oslepeli na početku.)
DA, VOLEO BIH DA SI TU!!
 

Back
Top