Petrovdanska pita sa jabukama

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.080
Pita-sa-jabukama.jpg

Za Petrovdan su se u Vojvodini raznosile jabuke “petrovače” po komšiluku ili su se darivala deca.
Jabuka petrovača je srpska autohtona sorta jabuke i prva među jabukama koja rodi u godini.
Evo jednog starinskog vojvođanskog recepta za pitu petrovku odn. petrovaču:

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka, najbolje petrovača, a mogu i druge sorte
cimet
šećer
griz
ulje

Priprema:

Za početak jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.
Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Možete ih uviti u jufku i staviti u podmazan pleh, a možete kore ređati i u četvrtast pleh. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220 stepeni.

Pogledajte prilog 1186351

Za Petrovdan su se u Vojvodini raznosile jabuke “petrovače” po komšiluku ili su se darivala deca.
Jabuka petrovača je srpska autohtona sorta jabuke i prva među jabukama koja rodi u godini.
Evo jednog starinskog vojvođanskog recepta za pitu petrovku odn. petrovaču:

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka, najbolje petrovača, a mogu i druge sorte
cimet
šećer
griz
ulje

Priprema:

Za početak jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.
Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Možete ih uviti u jufku i staviti u podmazan pleh, a možete kore ređati i u četvrtast pleh. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220 stepeni.
Jabuke Petrovace su bile zlatne.Steta sva ih je manje u zasadima.nestaju polako,a bile su crvene i bele,u stvari zuckaste kada sazrele,ali su ih kod nas zvali "Bele" Petrovace.Sto se tice pite od jabuka sve su mi lepe,ali su mi najlepse od jabuka Ilinjaca.

Jabuke Petrovace su bile zlatne.Steta sva ih je manje u zasadima.nestaju polako,a bile su crvene i bele,u stvari zuckaste kada sazrele,ali su ih kod nas zvali "Bele" Petrovace.Sto se tice pite od jabuka sve su mi lepe,ali su mi najlepse od jabuka Ilinjaca.
Ova jabuka je svojevremeno bila veličine koja je neverovatna, rasla je tako ludo, svako je bio srećan da je bere, a uvek je davala mnogo,, tako mnogo da smo delili prolaznicima.
IMG_20220712_220056.jpg
.
Iz godinu u godinu je sve sitnija, ali je isto ukusna.
Moja petrovdanska pita je spremljena sa njom.
Grad ugrabio, popadalo mnogo... ali ono što je ostalo je i te kako upotrebljivo.

Ova jabuka je svojevremeno bila veličine koja je neverovatna, rasla je tako ludo, svako je bio srećan da je bere, a uvek je davala mnogo,, tako mnogo da smo delili prolaznicima.Pogledajte prilog 1186404.
Iz godinu u godinu je sve sitnija, ali je isto ukusna.
Moja petrovdanska pita je spremljena sa njom.
Grad ugrabio, popadalo mnogo... ali ono što je ostalo je i te kako upotrebljivo.
One kod nas u dve godine rode normalno,a svake trece prerode,pa budu malo sitnije,ali ukusu i lepoti nista nije falilo.

Back