Petnica

• Začetnik teme Začetnik teme LAY
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa, dobro, nemoj bas da se toliko uzbudjujes, nije Petnica sad bas kolevka nauke
nije dobro u tim godinama da imas tako nizak parg tolerancije, narocito ako nameravas da radis u nauci ;)

Ovo mi se svidja. I slazem se.

Ali, ne slazem se sa ostatkom. Svakako da nije najbolje mesto na kom mozes da se bavim naukom u Srbiji, ali za nas mlade jeste. Jedino mesto te vrste. Tako da i jeste kolevka, u neku ruku. :S

Pa nije jedino , ali je lepo u smislu povezivanja...
Bavis se ti naukom i na saveznim takmicenjima i pripremama za olimpijadu, ali to je drugacije...
Tamo se opet sretnes sa drugarima-konkurencijom, sve je to poluprofesionalno, kao u tenisu....
A petnica je samo potencijalno mesto za kreativni bum kod pojedinca...kroz zabavu....

Trebalo bi da postoji nesto sto je konkurencija Petnici , tek bi onda bilo dobro....
Arhimedes je samo za matematiku a zna da bude prilicno skup....
Na zalost i da imas mogucnost da ostvaris slicno , ministarstvo i novine ce da se upetljaju i napravice dar mar, kao da sa decom pokusavas da napravis sektu....znaci sve drugacije osim skolske klupe i citanje knjiga koje su napisane kao udzbenici nije pozeljno u ovoj zemlji....

I sa samom petnicom je moguce odrzavati interes u nauku....ali vidis i to je smetnja....jer danas je bitno samo kurcenje....sto je cak i ovde pokazano....

alo, ljudi, naravno da Petnicu ne treba zatvoriti, nisam to implicirala
da, znam da je "kul" malo se druziti, nesto raduckati tamo, svasta novo saznati, "izvagati" sebe u poredjenju sa drugima, videti koliko jesi,ili nisi talenat kakv si mislio da jesi...
ali, eventualno "zatvaranje" Petnice nije najvaznija losa stvar koja se u nauci, u Srbiji radi..
sta je sa Vincom, sta je sa CGIijem za koga se prica da ce ga takodje zatvoriti?
sta je sa politikom Ministarstva da mlade ljude prvo zainteresuje za nauku (pa i Petnicom), primi ih na fakultete, gde oni potrose u proseku 7 godina, a onda ne moze da im obezbedi posao-zna se kako stvari stoje sa primanjem na projekte....i, sta, ajte svi napolje, ili budite stipendiosti, ili potpisujte godinu po godinu ugovor o zaposlenju...da ne govorim o materijalnim uslovima za rad...
Po meni je veca steta to sto neko zamajava citave generacije iluzijom da ce u ovoj zemlji naukom da s ebave (pristojno), a onda te mlade ljude bukvalno otera napolje...
onda bolje zatvorite Petnicu, ogranicite upis na prirodne nauke na po 10-toro ljudi i dajte im da rade kako treba...
a, za idealiste, samo jedna utesna opaska-ni ja, ni (skoro sve) moje kolege Petnicu nismo videli kao mladi, pa nam to nista nije smetalo da se posle bavimo naukom, ako ste naukom "zarazeni" naci cete nacina da se njome bavite
P.S. nadam ste da ste svi potpisali peticiju :)

"zatvorite Petnicu, ogranicite upis na prirodne nauke na po 10-toro ljudi i dajte im da rade kako treba.."

Sa ovim se slazem ali moram da dodam jedno NE evo ovde posle "ljudi i" i ispred "dajte im da rade".
Ali za to i ne treba da se brinem....

Bavis se ti naukom i na saveznim takmicenjima i pripremama za olimpijadu, ali to je drugacije...

Јес' ђавола, то никада не може бити исто. Филозофија рада са децом у Петници је скроз другачија у односу на то како се ради са децом на припремама за такмичењима...

Ево, нпр. ја сам геолог у најави, и то управо због тога што сам била полазник програма геологије у Петници. То је наука која је избачена из школа, управо због оваквих ликова, који сада неће да финансирају Петницу. И да не би Петнице, ја никада не бих разумела суштину геологије, не бих научила методологију истраживања и писање радова. Учествовала сам и на такмичењима из географије (у оквиру које се уче неке геолошке дисциплине), али оно што сам научила припремајући се за такмичење, не може да се упореди са знањем које сам стекла у Петници. Тако да...

Јес' ђавола, то никада не може бити исто. Филозофија рада са децом у Петници је скроз другачија у односу на то како се ради са децом на припремама за такмичењима...

Ево, нпр. ја сам геолог у најави, и то управо због тога што сам била полазник програма геологије у Петници. То је наука која је избачена из школа, управо због оваквих ликова, који сада неће да финансирају Петницу. И да не би Петнице, ја никада не бих разумела суштину геологије, не бих научила методологију истраживања и писање радова. Учествовала сам и на такмичењима из географије (у оквиру које се уче неке геолошке дисциплине), али оно што сам научила припремајући се за такмичење, не може да се упореди са знањем које сам стекла у Петници. Тако да...

:cmok:

:ok:

Mislim da sam tebe videla u almanahu. Na nekoj slici. :)

Da citiram Vigora...."Mi ne zovemo decu koja su se nasla i tacno znaju sta hoce i vec su uhodana"

To je inace bio odgovor na pitanje, kako to da nisam video nijednog od poznanika sa saveznih takmicenja iz matisa i fizike...i stvarno je i logicno i dosledno....

Sta se tacno radi na geologiji, o cemu su predavanja? I od kakvog znacaja je taj test sto se radi? Mene su pozvali na seminar 2010., iako se nisam prijavila za GEO... :(

Ево одговора из прве руке... :) Предавања на семинару геологије су из свих области геологије - о минералима, геолошкој историји Земље, стенама, тектоници плоча, вулканизму, земљотресима, диносаурусима. Научићеш како да разликујеш минерале и стене, како да се сналазиш на карти и на терену. На зимском семинару су само предавања, док се касније, на вежбовном семинару, изводи теренски рад, где ћеш практично упознати све о чему се причало на зимском семинару.

Тест уопште није страшан. Узми књигу из географије за први разред гимназије и прочитај шта тамо пише (о стенама, минералима, тектоници плоча, геоморфологији, и сл), и знаћеш да урадиш тест.

Ето, ако имаш још нека питања, слободно ме питај. :)

Back