Петиција за Ћирилицу!

Ацо, ја стварно не знам добро енглески, иначе бих ти очас превео... :cool:

:)
Хвала Мито.
Знам ја, али желим да се преведе баш до танчина како треба.

Но сада видимо све ове који се куну у Латиницу- не знају ни српски а камо енглески.

Sta treba da se prevodi i koliko placas? :manikir:

Мало сам пренаглио али напет сам ових дана.

Хвала. Знам енглески али - никад га нисма учио, учио сам немачки стога писање иде мало теже, а не желим грешке.

А нисам неки националиста нити задрт за писмо. Али треба поштовати неке ствари-
Па рачунам ако почну стране фирме, домаће ће да следе.

Ево текста. Види да ли би се ту могло шта променити.
Планирам да када сакупимо неки довољан број пошаљемо на Мек, Кокаколу или Пепси и сл.

Поштовани,
ваши потрошачи, сматрамo да имамo право да упозоримo на непоштовање потрошача са ваше стране, али и да тражимо извињење за вређање својих националних осећања због натписа на етикети ваше фирме и производа, који су на латиници. Такође, и због постављања табли са латиничним натписима на продавницама које продају ваше производе. Овим показујете да не поштујете вредности српског народа, од којих је ћирилично писмо једна од највећих и најважнијих. При томе, јасно је да у Русији и другим земљама ваши натписи су на Ћирилици и тамо поштујете вредности културе и наслеђа! Како поштујете руско тржиште и купце, захтевамо да поштујете и нас!

У уставу Републике Србије, Српски језик је окарактерисан као језик са Ћириличним писмом за јавну употребу-

Писањем на латиници вређате већину ваших потрошача у Србији и Републици Српској, те показујете да нас не поштујете.
Од вас као произвођача захтевамо да уместо латиничног, користите ћирилично писмо на вашим производима намењеним српском тржишту, као и рекламном материјалу који користите, и на тај начин покажете да вам је стало до очувања српског културног наслеђа.
У противном, покренућемо ширу акцију у свим медијима и потрудићемо се да што већи број људи покренемо на бојкот ваших производа, али и свега где учествујете (медијски догађаји, спонзорства, промоције).

Познати натпис у бојама црвене и жуте може сасвим лепо да изгледа на ћирилици, као и сви натписи и ценовник унутар Мекдоналдс ресторана- Такође и у рекламама и пропагандном материјалу далеко пријамчивије би деловао локалним потрошачима него на латиници.

С поштовањем
Грађанин Републике Србије - Ваши потрошачи.

П.С.
Не дозвољава да ти одговорим на ПП:eek:

ОК. На теми о ћирилици сам дао предлог да направимо петицију да стране компаније или макар неке од њих, за почетак сходно уставу Србије и жељама потписника све натписе укључујући и компанијин лого пишу на ћирилици.

Моја идеја је да се петиција накод 2-3 месеца проведених на интернету пошаље компанијама попут МекДоналдса, Кока-Коле, пепсија и слично.

Иако је била идеја да се пошаље надлежном државном органу Р Србије- нисам за то јер од тога унапред нема никакве вајде пошто су они и довели до тога да је Ћирилица готово изумрла.

Стране компаније зарад новца и профита радије ће да послушају наше захтеве и да се њима повинују.
Сетимо се за време рата да је МекДоналдс чак мењао знак фирме како би избегао редовне каменице.

Било како било, идеја је да срочимо текст- на српском и енглеском и пошаљемо петицију у првом реду дотичним компанијама а и том надлежном државном органу- да од њега тражимо и асистенцију.

Ево нека ова тема крене да видимо нека ви лепо дате и предлог текста, па да га преведемо на енглески.

Сваки предлог је добродошао.

И још нешто- ово ниеј расправа за или против петиције пошто ће ње свакако бити- већ како да је направимо бољом.

Хвала унапред!

e strashan si. i neko ce ti sad da pise engleski sa cirilicu?
idi bre. pa el ti znas da je osnovni smisao sirenja mekdonalda mikrosofta itd ustvari sirenje amerikanizma i engleskog jezika. i ti ce to da sprecis?

У уставу Републике Србије, Српски језик је окарактерисан као језик са Ћириличним писмом за јавну употребу-

:neutral:

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=12830804#post12830804

5. пасус, 1. ред.

Мало сам пренаглио али напет сам ових дана.

То је због тога што лоше каналишеш своју енергију и усмераваш је у јалов посао унапред осуђен на тотални фијаско, а не уважаваш сугестије него их третираш као викање у ветар. ;)

20100212122612.jpg

Једна од светских фирми која поштује наше писмо:
Гугл.

Једна од светских фирми која поштује наше писмо:
Гугл.

Не поштује фирма, него је то до волонтера који су преводили то све на српски.

И то очигледно аматера и људи са добром вољом јер у ћириличном тексту не сме да стоји Gmal, Buzz и слично.

Али лепо, свакако.

Зато и кажем да притиснете прво Крастарицу и Таба, Ерор, Јакоба, Есха и Схојо Махо да вам не вређају националне осећаје и крше устав, пре него што ударите на Кока-Колу. :mrgreen:

Али добро, подржавам свеједно.

Има ћирилице и на Фејсбуку.
Заговорници искључиво ћирличног писма, хоћете ли ускоро себи да правите сајтове са ћирличном адресом?
Или ћете два сајта, један ћирлица 2.латиница.

Заговорници искључиво ћирличног писма, хоћете ли ускоро себи да правите сајтове са ћирличном адресом?

Нисам приметио да било ко заговара ИСКЉУЧИВО ћирилицу - већ сви заговарају РЕД...а то значи ЋИРИЛИЦА ПОД 1. значи НЕМА РАВНОПРАВНОСТИ У СМИСЛУ ДА ЈЕ СВЕ ЈЕДНО ДА ЛИ ПИШЕШ ЋИРИЛИЦОМ ИЛИ ЛАТИНИЦОМ. Значи напиши прво ћирилицом а онда можеш додатно да пишеш и кинески, заболе ме. Овде се људи оправдано буне због малтретирања и латиницом и енглеским језиком и измишљањем нових наказа од речи и новог језика који се већ колоквијално зове СРБЛИШ...:roll::roll::roll:

Нисам приметио да било ко заговара ИСКЉУЧИВО ћирилицу - већ сви заговарају РЕД...а то значи ЋИРИЛИЦА ПОД 1. значи НЕМА РАВНОПРАВНОСТИ У СМИСЛУ ДА ЈЕ СВЕ ЈЕДНО ДА ЛИ ПИШЕШ ЋИРИЛИЦОМ ИЛИ ЛАТИНИЦОМ. Значи напиши прво ћирилицом а онда можеш додатно да пишеш и кинески, заболе ме. Овде се људи оправдано буне због малтретирања и латиницом и енглеским језиком и измишљањем нових наказа од речи и новог језика који се већ колоквијално зове СРБЛИШ...:roll::roll::roll:

То и ја све време говорим, а ти се на оној теми уби доказујући да сам "Хрват" и да је латиница ИСКЉУЧИВО хрватско писмо. :neutral:

То и ја све време говорим, а ти се на оној теми уби доказујући да сам "Хрват" и да је латиница ИСКЉУЧИВО хрватско писмо. :neutral:

Латиница јесте 'рватско писмо - ТАКО ИМ ЈЕ ПРИЗНАО ЦЕО СВЕТ. Ћирилица јесте српско писмо - ТАКО НАМ ЈЕ ПРИЗНАО ЦЕО СВЕТ А ТАКО ЈЕ И ПО УСТАВУ. Друга ствар је што сви ми баратамо и латиницом без икакве тешкоће, то је само за похвалу, ја бих волео да знам 20 разних писама - а друго је чињеница да нека буђава Комисија хоће да ми прогласи "српскохрватски" језик и аутоматски "српскохрватско" двоазбучје, што се свуда промовише САМО ЛАТИНИЦА или Гајева или енглеска - то је прави КУЛТУРНИ ГЕНОЦИД НАД ЈЕДНИМ НАРОДОМ. И шта би био резултат рада те Комисије: ДА НЕМА СРПСКОГ ЈЕЗИКА НИТИ СРПСКОГ ПИСМА........:rtfm::rtfm: ... него српскохрватског језика и двоазбучја...е, то неће да може...

Латиница јесте 'рватско писмо - ТАКО ИМ ЈЕ ПРИЗНАО ЦЕО СВЕТ. Ћирилица јесте српско писмо - ТАКО НАМ ЈЕ ПРИЗНАО ЦЕО СВЕТ А ТАКО ЈЕ И ПО УСТАВУ. Друга ствар је што сви ми баратамо и латиницом без икакве тешкоће, то је само за похвалу, ја бих волео да знам 20 разних писама - а друго је чињеница да нека буђава Комисија хоће да ми прогласи "српскохрватски" језик и аутоматски "српскохрватско" двоазбучје, што се свуда промовише САМО ЛАТИНИЦА или Гајева или енглеска - то је прави КУЛТУРНИ ГЕНОЦИД НАД ЈЕДНИМ НАРОДОМ. И шта би био резултат рада те Комисије - ДА НЕМА СРПСКОГ ЈЕЗИКА НИТИ СРПСКОГ ПИСМА........:rtfm::rtfm: ... него српскохрватског језика и двоазбучја...е, то неће да може...

Интересантно је да је латиница исто толико вредна колико и арапско писмо.

Ако се српски може писати латиницом, може и арапски...

Хоћемо, русија ради на томе да се и то пише ћирилицом

Mи Срби смо нажалост неизграђена нација, тек нешто бољи од Украјинаца и *********а који још увек траже свој национални идентитет.
Поред тога што немамо свест о својој култури, ми имамо проблем недефинисаних граница. И уместо да баш због проблема КиМ, инсистирамо на заштити свог писма, које би морали љубоморно да чувамо, ми имамо српске патриоте који већински користе латницу.

И онда дођу неки veliki Srbi који пљују Хрвате да су измишљена ватиканска нација, а деле писмо са њима.

Back