- Poruka
- 2.269
Jao, danas je petak 13. Ali meni je uvek bio srećan. Pa biće i danas.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jao, danas je petak 13. Ali meni je uvek bio srećan. Pa biće i danas.

Ja i moja zena smo rodjeni 13-og.
28% je vjerovatnoca da je jedno od nas rođeno u petak.![]()

Несрећан дан.. свима сем онима којима су рођени на петак 13.
Да ли га се бојите и зашто?
И како је настао страх од броја 13?
Чула сам да је тај страх настао још у време старог Рима.
Вештице су се увек састајале у групама од 12, а тринаести је био сам Ђаво.
А зашто петак?![]()

broj pet je fin broj. nije paran
pentagram ima pet strana
isti je simbol venere
zasto bi petak bio los? pogotovo nakon zadnjeg chasa
nego, bas sam se pitala zasto su po gradu nalijepili one plakate sa petkom 13![]()

zna red

Papa Klement V (Dan Brown je malo promasio ovog papu, pogresno ga imenujuci u svom romanu "Da Vincijev kod") je odlucio da se obracuna sa Templarima, i poceo je iz zemlje iz koje je poticao - Francuske. U zoru, u petak, 13. oktobra 1307. godine, sirom Francuske je izveden istovremen napad na Templare i napravljen je pokolj slican onom 1572. godine, na noc sv. Bartolmeja - Bartolomejska noc. Od tada je poceo pad moci Templara, a petak 13. je usljed jacanja Inkvizicije, koja je ovaj dogadjaj uzela kao primjer kako se razracunava sa onima koji nisu "podobni"...
Po prestanku Krstaških ratova, red Templara je prerastao u Evropi u red bankara koji su bili oličenje zelenaštva. Pa ipak, blago doneto sa Istoka činilo ih je vrlo moćnim: neretko su se kod ovog reda zaduživali Jovan bez Zemlje, Huan iz Navare, Šarl Anžujski, engleski kralj Edvard I (založio čak i krunski nakit), Rober d Artoa dok je Luj VII za finansijskog savetnika imao Templara – blagajnika riznice. Pružali su i druge finansijske usluge, kao što su trgovina menicama, izdavanje vrednosnih pisama koja su se mogla unovčiti bilo gde u Evropi, izdavanje zajmova i drugo.
Kamata na pozajmljenu sumu nije bila mala i kretala se od 11 do 15% što je izazvalo netrpeljivost dužnika. Tako već Filip Lepi počinje sa progonima ovog reda da bi zvanično poslednjeg majstora ovog reda Žaka de Molea spalio kao jeretika 1314. godine. Na taj način Filip je bio pošteđen vraćanja dugova onima od kojih je najviše zazirao, dok je svu templarsku nepokretnu imovinu poklonio redu Sv. Jovana (Hospitalci, Malteški vitezovi).
--
Trinaestog oktobra, 1307. godine, svi Templari su bili istovremeno uhapšeni od strane agenata Filipa IV (Philippe le Bel), da bi u zatvoru bili mučeni zbog jeresi Reda. (Postoji verovanje da je ovaj akt poreklo verovanja u nesreću koju donosi petak 13.) Po jednom gledištu, Filip koji je zaplenio trezor reda i razbio njihov bankarski sistem jednostavno želeo da ga lično kontroliše. Videvši sudbinu Templara, Vitezovi reda sv. Jovana od Jerusalima i Rodosa i Malte su bili takođe primorani da napuste bavljenje bankarstvom.
Kreptoman-e ti se zajebavas,ali neko je to mrtav ozbiljan odvalio pre npr.2 meseca.
Neki "Genijalac".
![]()

!!
, zgrabiJo sam
!!
...počne se
!!
!!
!!).
!!
!!