Peta beogradska :))

Е, четрта година је увек правила маскембал десет дана пре краја године јер су њима раније закључивали оцене. Традиција је била и избацивање дневника кроз прозор. Улете ти пајаци на час математике код Швилета и крену да баце дневник кроз прозор...и стану на пола јер се Швиле и не помери, само их испрати малецким окицама кроз наочаре и уњкавим гласом проговори.."Петровићу, ти знаш да ја могу да мењам оцене и када добијете књижице..."...добро, било је то неко друго време...

Pile, V je izmislila snobove. Zatisni nosić from the day one, pa ćeš napraviti kontakte koji će ti valjati celog života.
Мала дигресија, Пета је имала класу док није дошло усмерено које је, по кључу, инсталирало и Овчу, Борчу и Греду у ту школу, такозвану општинску припадност гимназији (тада, средњој школи).
Да се одмах разумемо, мени лично то није сметало, али је донело одређене промене које су избрисале изразе "снобовско", "елитно" и тако даље, из имена Пете Београдске.

Haha, čuj, Gredu, ma i Gredu i Skelu... Slažem se i fakat određenih promena u to vreme ne osporavam. Da dodam, nije striktno u vezi sa snoberajem, ali ozbiljniji slom je zapravo nastao usled toga što su tada sistemski gurnuli unutra masu nevoljnika koji za gimnaziju uopšte nisu ni bili - ni po uspehu, ni po interesovanjima.

Ali, da se ne oslanjam na subjektivne izveštaje dece koje znam, zanimalo me je da proverim kakva je situacija danas, pa sam malo prošnjurala spiskom upisanih od ove godine. Te primećujem da je ne malo novih učenika zaista sa periferije, ali i da su isto tako solidno zastupljena i deca iz škola odakle se V tradicionalno upisivala. Što mi dovoljno govori. Kakvo je stanje bilo u međuvremenu, nije mi u detaljima poznato.

U nezaboravnoj uspomeni mi je ostala devojka koja se na ekskurziji hvalila kako je, citiram misao: "... sve šnicle pobacala jednu po jednu kroz prozor..." jer su joj, božem, više dojadile. Spakovali joj bili njeni, a ona ih pofrkala kroz prozor od autobusa. Ko se pita šta li je posle bilo sa njom, pa, postala je "poznata" ličnost u javnosti. Kao i mnogi drugi iz V.

Primetila sam da je iz škole moga sina (ni periferija ni centar) upisala samo jedna devojčica, veoma milo i radno dete, ali pošto je znam kao skromnu i izrazito introvertnu, jako sam se zamislila oko toga kako li će njoj biti tamo. Nadam se da će biti pametna i da će znati da iskoristi priliku za sticanje "socijalnog kapitala". Pored znanja, naravno. :)

axaa.. pa hvala vam puno... mislim znate kako u trecu idu najvise iz ribnikara...a u petu najvise iz vuka... mislim meni je tetka ishla na onaj usmereni smer.. pa znam na shta mislite...samo se nadam da nece biti onih koji smatraju da su superiorni... a po pitanju potencijalnih razrednih?

Ljudi, jel moze neko da mi kaze kakvi su profesori na drustvenom i kakva je skola uopste...mozda cu je upisati, ali ne znam bas nista o njoj...:D

Škola jeste teška, posle osnovne - kao hladan tuš. MORAŠ, moraš, moraš da učiš. Ne onoliko koliko se priča (po 10 sati dnevno, zaboravi na izlaske...), ali - mora da se zapne. Društveni smer je, generalno, lakši, ali opet, zavisi od profesora koji ti zapadnu. Kod nekih je lakše, kod nekih teže. Ali, opet, ni kod najozloglašenijih profesora nije nemoguće imati dobru ocenu. Recimo, u parnoj smeni (doduše, na prirodnom smeru), imam drugaricu koja je na polugodištu prve godine imala sve petice, a matematiku joj predaje čuvena Ignjićka.
Što se društva tiče, Peta je jedina škola u gradu u kojoj ne vlada fenseraj i dizelaštvo, i gde stvarno, kakav/va god bila, definitivno možeš da nađeš dobro društvo.
Ako ti treba još nešto, samo reci! :)

Ljudi, jel moze neko da mi kaze kakvi su profesori na drustvenom i kakva je skola uopste...mozda cu je upisati, ali ne znam bas nista o njoj...:D

drushtveni smer je smeshan. Ja sam ishao na prirodni i profesori su koristili poredjenje "glup-gluplji-drushtveni smer". Dosta ljudi koji su ishli na drushtveni smer u petoj mi je potvrdilo da je to sramotno lak smer. Valjda je zato i jacha konkurencija za njega.

Ja bih volela Petu da upišem, ali mi je drugarica rekla da je škola preteška, i da moraš non stop da učiš, tako da ne znam stvarno... Dvoumim se i za Prvu, al' nije sad tema o tome. Kakva je većina profesora, jel su uglavnom fer ili ...? Želim prirodni smer inače...

e pazi sad, imash 2 priche: neparna i parna smena. Iako su oni poslednjih godina krenuli da furaju prichu kako su neke profesore prebacili u parnu da bi se tezhina izjednachila (jer je opshtepoznato da je neparna dosta tezha zbog profesora i da uchenici u neparnoj postizhu dosta slabije ocene nego u parnoj), ali je to pricha jer su samo dali Divni par chasova u parnoj, dok su svi lakshi profesori skroz izgubili chasove u neparnoj, dakle svi chasovi su im chasovi parnim odeljenjima (npr. Svorcanka, Toma). U neparnoj i DALJE predaje Eugen matematiku (dodushe, da ne budem nepravedan, i Maja Tornjanski koja je dosta blaga profesorka), Anica i josh jedna profesorka predaju hemiju (meni je Anica predavala, nije naivno uopshte), fiziku predaju Mira, Divna i josh jedna koja meni nije predavala, Mira je meni bila 3 od 4 godine, korektna i ume da bude dosta dobra s uchenicima, al morash da znash, dvojka kod nje mozhe na lepe ochi i lepu svesku, za sve vishe od toga cepacesh zadatke obilato, skupa s teorijom koju kod nje odgovarash u specifichnom fazonu, al o tom potom. to su bitni predmeti, ovo ostalo cesh se snaci, jedini profesor vredan pomena (u smislu da ume da napravi problem za prelaznu, a i peticu je teshko dobiti) je filozoficharka, svi ostali profesori su smejurija, peticu kod svakog mozhesh da imash s vrlo malo truda :)
U sushtini, sudbinu u petoj ce ti odrediti sreca u rasporedjivanju odeljenja, koliko god to uzhasno zvuchalo, sa loshim vecem mozhesh dosta loshe da prodjesh, kao i kontra. U prvoj godini umeju biti dosta nemilosrdni jer oni to shvataju kao nekakvo "filtriranje" uchenika, kod mene je u prvoj godini palo godinu 5 ljudi i na popravni josh 7,8, sve u svemu, do kraja chetvrte, vishe od 40% odeljenja mi se skroz izmenilo, od nas 25 oko pola odeljenja je tu bilo od prve godine.

E, hvala puno na infou, moguće da ću da je upišem... nije mi problem da učim redovno, samo se brinem zbog profesora da ne budu neki teški debili... samo još da odlučim koju školu da upišem, Prvu ili Petu.

gde god da ocesh, imacesh neke loshe profesore, al' mogu da ti garantujem da bi u petoj imala i DOSTA DOBRE profesore, dakle ljude koji ce te zaista nauchiti svom predmetu, ako ti to znachi neshto :) Ja znam dosta ljudi iz drugih shkola (i gimnazija i struchnih) koji su na nivou znanja ispod vecine ljudi koji su sa mnom ishli u shkolu.

Znam da svuda ima loših profesora, tako da ne mogu baš o tome da sudim. Super onda, Peta mi deluje kao dobar izbor, samo još da imam dovoljno poena za upis. Kukala mi je nešto drugarica kako ona mora da radi sto sklekova za fizičko, i da jedva dobije četvorku, to me je bilo baš začudilo, pošto u osnovnoj ništa ne radimo fizičko samo blejimo negde. Takođe mi je rekla da je nastavnik mate oborio na popravni, i to namerno, a sad ne znam da li laže ili ne, pa se čudim.. Inače, bila je bivši vukovac, pa eto.. I drug mi je nešto rekao, kako ga fizičarka muči, ali dobro, reko je lepo da je počeo loše u startu, nije učio i nastradao zbog toga... eeee, da, drugarica mi je rekla da nejan drugarica ide u petu i dobila je dvojku iz likovnog iz čistog mira, pa sam se zabrinula malo, ne bih da imam premalo bodova za fax. xD Sve u svemu, nisu baš nahvalili svoje profesore, i kažu mi da bežim od Pete kao đavo od krsta, ali eto, želim da upišem.... :)

Back