Pet osoba stradalo: Utopili se u septičkoj jami...

Najbolje je kad je iznad septicke poljski WC i kada ima dodatni ispust u slucaju da ne prelije, ali kod mene se to nikad nije desilo.
Ako vec ne postoji kanaliza postoje tehnicka resenja postavljanja oduska itd. u zavisnosti od potrebe koristenja jame, ako je primena samo za domacinstvo ona su vrlo jednostavna i sigurna.

да се разумемо,исправи ме ако грешим:
-та Јама је народски речено пољски ВЦ..
ја сам Милион пута код мојих на Селу срао..што на Чучавцу(пољаку)..што на дасци и никад ништа се ту здравствено није догодило.
Глуп сам око тога...какав сад амонијак??
Nije poljski WC, obicno se poljski WC pravi samostalno, ali ja sam tako uradio kod mene prvo septicka i onda iznad poljski WC ....naravno velika cev koja sprovodi tu vodu od kuce i spoljnje cesme ....i plus sam uradio i kamen unutar septicke da se ne bi urusila..prirodni kamen naravno.

Znaci kad se pravi septicka, sprovodi se velika cev od plastke, to se kopa i onda pravi se pad da ta voda moze da odlazi, kopa se velika jama, otprilike oko 3 metra dubine i 3 metra sa 3 duzine i sirine...oblaze se kamenom do vrha sa svih strana i onda s zasoluje i uradi ploca odozgo i ostavi otvor...kasnije se nazida wc sa sve malim krovom i to je to nista komplikovano.

Hvala Poljskoj!
Није то од "Пољске" малена него од једне србске Речи која се зове Поље.
А Поље ти је Ливада,Равница,баш-чаршија пре него што Вас Херцег-Стјепан и Краљ Твртко мало осавременио :lol:

dubina septicke treba da bude najmanje 2.5 metra pa i do 3 ali najbolje je kada se ispod zemlje nalazi soder, mislim na onu zemlju kad se iskopa i onda dodje do prirodnog sodera koji tu vec postoji.
Po zakonu zabranjeno je praviti upijajuce septicke jame u koje spada opisana zbog zagadenja okoline podzemnih vodotokova......
One se moraju praviti na nacin da okolna zemlja ne upija sadrzaj, a to iziskuje kanalizaciju koja nije resena ni u svim urbanim naseljima ukljucujuci i Beograd.
Atmosverske vode su prica za sebe koja takode utice na postavljenu kanalizaciju cije mesanje je zabranjeno, ali se masovno koristi samim time postoje i slucajevi kada se iz sliva u vod atmosverske vode oseca amonijak sto dovodi do zakljucka da je neko ilegalno prikljucio na tu mrezu septicku jamu.
Slucaj koji si naveo je trenutno "neresiv" kako postaviti odvod kada nepostoji kanalizacija uz precutnu saglasnost odobrava se upotreba upijajuce septicke jame.
Jasno mi je da bi svi najvise voleli da postoji izgradena infrastruktura kanalizacije na koju bi se prikopcali, ali necije samovolja i pre svega gramzivost to sprecavaku.

Није то од "Пољске" малена него од једне србске Речи која се зове Поље.
А Поље ти је Ливада,Равница,баш-чаршија пре него што Вас Херцег-Стјепан и Краљ Твртко мало осавременио :lol:
Nema gore kombinacije od ograničenog intelekta i neograničenog interneta. :D
Ako si stvarno mislio da to ne znam onda mi te žao :(

Po zakonu zabranjeno je praviti upijajuce septicke jame u koje spada opisana zbog zagadenja okoline podzemnih vodotokova......
One se moraju praviti na nacin da okolna zemlja ne upija sadrzaj, a to iziskuje kanalizaciju koja nije resena ni u svim urbanim naseljima ukljucujuci i Beograd.
Atmosverske vode su prica za sebe koja takode utice na postavljenu kanalizaciju cije mesanje je zabranjeno, ali se masovno koristi samim time postoje i slucajevi kada se iz sliva u vod atmosverske vode oseca amonijak sto dovodi do zakljucka da je neko ilegalno prikljucio na tu mrezu septicku jamu.
Slucaj koji si naveo je trenutno "neresiv" kako postaviti odvod kada nepostoji kanalizacija uz precutnu saglasnost odobrava se upotreba upijajuce septicke jame.
Jasno mi je da bi svi najvise voleli da postoji izgradena infrastruktura kanalizacije na koju bi se prikopcali, ali necije samovolja i pre svega gramzivost to sprecavaku.
Kod mene se podzemna voda nalazi na oko 6 metara dubine ali ja tu vodu ne pijem imam "gradsku" ali ustvari to je voda seoska sa izvora .

Nema gore kombinacije od ograničenog intelekta i neograničenog interneta. :D
Ako si stvarno mislio da to ne znam onda mi te žao :(
Па сама си рекла да си морала гуглаш око септичке јаме..
Ако стварно ниси знала ,шта је то,онда си ти Ноблес сарајка :D

...

Ja ne znam vise sa tim septickim...
U Srbiji je izgleda opasnije imati septicku jamu nego minsko polje...

Pet osoba stradalo: Utopili se u septičkoj jami​

https://direktno.rs/vesti/hronika/605054/topola-septicka-jama-smrt.html

Cela porodica izginula: Spremali proslavu, a stradali u septičkoj jami​

https://www.blic.rs/vesti/hronika/c...punoletstvo-stradali-u-septickoj-jami/y93sr5r

Prica se o letecim autima...a jos nije ni kanalizacija sprovedena u pola Srbije....

...
Užas.
Prije par godina se dogodilo isto u Hrvatskoj, negdje oko Osijeka ako se ne varam, isto je upao jedan, a stradali i oni koji su ga pokušali spasiti.
To je tolika količina toksičnih plinova da uguši onog koji upadne i koji spašava.
Nešto poput živog blata, eventualno dobaciti nešto za što bi se ovaj mogao uhvatiti i moliti se da ima dovoljno snage da čvrsto zgrabi i ne pusti.

Užas.
Prije par godina se dogodilo isto u Hrvatskoj, negdje oko Osijeka ako se ne varam, isto je upao jedan, a stradali i oni koji su ga pokušali spasiti.
To je tolika količina toksičnih plinova da uguši onog koji upadne i koji spašava.
Nešto poput živog blata, eventualno dobaciti nešto za što bi se ovaj mogao uhvatiti i moliti se da ima dovoljno snage da čvrsto zgrabi i ne pusti.

Mozda bi bilo dobro da ljudi koji imaju septicke jame, a rade intervencije oko istih...nabave neke gas maske pre intervencija...

...

Па сама си рекла да си морала гуглаш око септичке јаме..
Ако стварно ниси знала ,шта је то,онда си ти Ноблес сарајка :D
Ja sam, nažalost, haustorče, nisam imala sreću da imam ikoga van grada, raspuste i sve slobodne dane provodila samo u gradovima :( i nisam znala šta je septička jama, znam šta je septično gle čuda znam šta je i jama, ali tu kombinaciju riječi nisam imala prilike ni potrebe upoznavati-do danas. Ja naučih evo, žao mi je što je tužna prilika za to ali ti se humoru nikada naučiti nećeš.

Užas.
Sigurna sam da bi ti izašao iz nje živ i zdrav :D

Užas.
Као да нису гледали-Баранду- кад Бјела пружа Штап Жики да га извуче из живог Блата...

Mozda bi bilo dobro da ljudi koji imaju septicke jame, a rade intervencije oko istih...nabave neke gas maske pre intervencija...

...
Možda bi bilo jedino dobro da zovu službe i firme koje su obučene i opremljene da rade taj posao, svi zbog para na kraju stradaju, nećeš da platiš, sam ćeš i evo..

Ja sam, nažalost, haustorče, nisam imala sreću da imam ikoga van grada, raspuste i sve slobodne dane provodila samo u gradovima :( i nisam znala šta je septička jama, znam šta je septično gle čuda znam šta je i jama, ali tu kombinaciju riječi nisam imala prilike ni potrebe upoznavati-do danas. Ja naučih evo, žao mi je što je tužna prilika za to ali ti se humoru nikada naučiti nećeš.

A u prirodi kad si volis iza borica...:zjelka3:

Samo pazi...medo je tamo, medo...

...

Kod mene se podzemna voda nalazi na oko 6 metara dubine ali ja tu vodu ne pijem imam "gradsku" ali ustvari to je voda seoska sa izvora .
Jasno mi je, ali je moguce da vase septivke jame uticu na izvorsku koju koristite kao vodovod.
Savetovao bih vam da proverite.
Licno znam slucajeve u Srbiji gde su se nakon "urbanizacije" u prevodu besmisleno izgradenih vikendica pojavile odredene materije u pijacoj vodi takode sa izvora.
Steta voda je bila izuzetno ukusna iako tvrde da voda nema ukus, miris ....
Mi u Vojvodini vec odovno ne pijemo vodu iz vodovoda

U Hrvatskoj po zakonu moraju ili biti betonirane ili od nekog materijala na koji imaš između 20 i 30 godina garancije, to su u biti neke ogromne bačve ukopane u zemlju.

Nego, sada sam se sijetio dok sam još radio u arhitektonskom, bio je projekt nekog OPG-a, priča šefica s investitorom i dogovaraju se u vezi lagune, kad dobaci njena sestra - sada sam se sijetila onog filma "Plava laguna", kako je to lijep film, a šefica na to - sestro, pa tamo gov*na idu!

Back