Ja ne znam nista o septickim jamama osim da postoje dve vrste, sakupljacke i prelivne, ali sam kao mali bio na sahranama rudara 3 puta svaki put preko 20 ljudi uguseni ili spaljeni od metana, a dva puta i na sahrani ljudi koji su se ugusili pored kamina i grejalice, a da nije bilo pozara, pa te to nauci da se pazis CO , CO2, metana, amonijaka, tj da ne postujes puno Srpska posla...
Moj cale se rugao i ruga meni, klasicna Srbenda, sto ja povremeno na godinu dana ugasim svetlo i gledam u kabl od grejalice ili produzni kabl u mraku, ili sto cimam rukom kabl, ili sto strogo pazim da mi kabl ne prelazi preko drugog kabla, sto pipam da li se kabl malo ili ni malo greje...
A onda su ga izvukli iz hotelske sobe gde se zamalo ugusio jer mu je dimio kabl od grejalice dok je bio na nekom gostovanju seminaru, i sad glumata vernika, a nije vernik, ne postaje se vernik iz straha, nego ne zna, sta zna on u 60 godina mu malo doslo iz dupeta u glavu..
Srbi imaju ta svoja srpska posla, pa se ili radije plase da ce da im se zapale instalacije nego da ih provere ili guraju sa 20 licni pa izbija trafo stanica, kao moj komsija bosanac a bosanci to vole da rade..
Svest Srba je prilicno niska u tom smislu a i paznja.
Secam se kao klinac doneli krunjac i kako ga ukljuce izbije osigurac, a ja malo dete, citao mozaik znanja, to su neke knjige za decu , opisuju pojave u svetu , bilo desetak knjiga, nesto kao hiljadu zasto hiljadu zato...samo bez slika..
I sad 15 ljudi se skupilo da se kruni kukuruz ima 100 kola, mozda i 200, kola, konjskih punih kola, 5 komsija takodje ce da kruni kukuruz tada, a puca struja.
I vec padaju predlozi dda uvezu 30 licni ja vidim dedi se ne svidja ta opcija spalice mu instalacije na kuci al on je sam a ovih je 20 sto radnika, muskaraca sto zena..
I ebiga kakav sam ja, bez dlake na jeziku ali sa razmisljanjem i dobrim namerama, ja kazem stanite...iskljuci mlini i nemoj da neko ukljucuje...dok su moji prstu u njemu...budala uvek ima, Srpska posla , a ja dete raslo u Srbiji pa znam za srpska posla...
Majka valjda stoji kod utikaca i neda, a ja zavucem prstice male i cackam po krunjacu i napipam 20 tak zrna kukuruza , ostalo od proslog krunjenja , nije vise.
Ali procitao u tim magazinima znanja , toj knjizi , da elektromotori postoje vrste koje nemaju snagu kad se ukljucuju nego posle kako se ubrzaju dobijaju snagu...
I izbacim tih 20 zrna kukuruza iz dna velikog kruznog bubnja, jer secivo je krajevima bas zadiralo u tih 20 zrna i odmah prvih krug tu zakopa...
Ostane zrno mozda...ili pola...i kazem hajde sad probajte...oni ukljuce i krunjac proradi , odrade stvar i klasika srpska posla, naravno da nisu pomenuli sta je bio problem niti sta je resenje...to ne kazem zato sto sam zeleo da me pohvale, nego zato sto je to sudbina ovog naroda, da kad se tako nesto desi i otkrije se nesto sto je sustina problema , pobegnu od razmisljanja o sustini i nekako zavrse u oblacima...sve je drugo bitno , samo sustina nije..
Krunjac je i tad , prilikom prvog pokretanja udario u par komadica zrna , tacnije mlinski deo sa druge strane....ali je usporenje bilo manje pa je izgurao i nije izbio osigurac ni sklopka...na krunjacu mlinu..
Kao i obicno pisem ono sto nije tema, ali jeste tema jer je to ta cuvena srpska logika i srpski povrsni pristup i ovde ubacujem i to da se cak i kad se dodje do sustine, ona zaboravi u sekundi, i da sam ja taj koji je lud sto je oprezan kad treba a opusten kad proverim pa na dalje...
Mozda treba da napisem tamo gde sam stanovao , 4 sprata privatna kuca ali napravljena kanalizacija bukvalno kao oluk cevi , znaci svuda ide kanalizacija samo se skuplja na kraju u najdeblju cev i to leti smrdi. I sad ja otvorim resetku kod kade posto ne smrdi zbog solje tu sifon solje neda smradu i vidim gola cev vodi direktno ka nizim spratovima i posto se sve sliva kroz te cevi okvasi se sa kanalizacijom i onda tu bude buba i bude fermentacije i ta gola cev sprovodi sav taj vazduh kad se ugreje navise, tj do 4 sprata tj do mene i hoce da ugusi...
i na drugoj strani zgrade isto ima stan , verovatno i tamo isto sprovodi cevovod od prvog drugog treceg sprata do vrha,.
Ali ja resim vidim napravljen nesto kao preliv za sifon ali nema kape nema sifona i uzmem kutiju od cedevite isecem na pola izbusim rupe i stavim da mi bude sifonska kapa i vise nemam isparenja iz kanalizacije..
Jos imam i resetku ocedjivac da mi skuplja dlake i djubre od tusiranja da ne ide u kanalizaciju.
Poenta, sa druge strane zena nije nista uradila i tri cetiri puta je nasli onesvescenu u kupatilu , ali ne sznaju sta je razlog i odseli se zena i ostane taj stan prazan kasnije se doselio neki tip koji je dostavljac biciklom pa nikad nije tu , samo prespava..
Nema indicija da je isparenje iz 4 sprata otvorene kanalizacije izazivalo nesvest kod te zene i njenog muza , ali kako je kod mene bilo , vrlo je moguce, jer u istu cev ide i klozetska i tus kanalizacija...
Ali atmosfera u toj zgradi je bila da je najpametnije da nista ne znas, strasno agresivna, stalno neke svadje i tuce, i onda nisam bas mnogo komunicirao , samo da me ostave na miru..