Pesme za sva vremena: Još ne sviće rujna zora

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.592
Pesmu "Još ne sviće rujna zora", koju neki smatraju i nezvaničnom himnom Crne Gore, napisao je i komponovao Vasilije Vasa Nikolić (1822 - 1890), advokat, vojnik, pesnik i boem iz Futoga.

U Narodnom muzeju u Kikindi postoji rukom ispisana pesmarica na slavenoserbskom koju je u Mokrinu 1846. ispisao tamošnji učitelj Luka Davidović. Pod brojem 99 je pesma Vase Nikolića, "Jošt ne sviti bela zora".

Pesma su izvodili nebrojani izvođači a ja ohrabrujem da u komentarima postavljate linkove za vaše omiljene izvedbe.

Da započnem sa mojom omiljenom (nekako mi je "najcrnogorskija")

Bato Radulovic - Jos ne svice rujna zora

Poslednja izmena:
Sta tacno znaci "ikonicne" ? :)
One što se crtaju na ikonu (haha). Ne pada mi na pamet bolja kraća reč, ali evo otvaram konkurs:
Koja je prikladnija reč?

(A što pa ne bih i ja ubacio neku novu reč u srpski? Kad već ima bekstejdž, fajt, edukacija, emancipacija, nivo, hiljada... Doduše, nisam izmislio rupu na saksiji. Mi smo grčku reč ikona=slika uzeli još kad ikada)

A ono, vi i zavrednjujete da je zovete vašom. Iako je srbin (garant crnogorac jer mu ime beše Vasilije, baš kao i onaj ostroški) napisao, crnogorci su je uzeli k srcu kao niko drugi. Neka vam je s merakom.

Taj Srbin nema veze sa pjesmom, poznata je srpska mitomanija i izmisljotine. Pjesma nastala u Crnu Goru, pod Lovcenom. To mi je i djed ispriča'.

Back