Persiranje= znak postovanja ili ostojanja

jeko,meni je bas slatko sto ti bivsi djaci kazu ti. to puno govori o tome kakav si utisak ostavila na njih.po meni to znaci da te bas gotive .

Veruj mi da nije nimalo prijatno jer nemam sa njima stav koji bi mogao biti okidac za drugarski odnos cak ni posle mature. Postavljam se prilicno distancirano u odnosu sa njima, a nisam ni nesto posebno mladolika pa da tome pripisem njihove omaske u persiranju, stavovi su mi strogi i staromodni ko da sam zadrti predratni crnogorski chicha... Uglavnom, bas bih volela da se to ne desava, al da ne ispadnem neki drkosh ako zatrazim da me ''Vikaju'' pod obavezno.

Sa mnom su bivsi djaci i drugari i zenske su nekad i vise,ali uvek zadrze Vi.
Ja ne insistiram na ti.
Kad sam prvu generaciju imao,jos kao srednjoskolac,smetalo mi je sto uz profesore i Vi,ide i nekad razgovor koji je vise za oca nego za mene kao profu ili mene kao mangupa.
Ali posto je tesko stalno skakati izmedju odnosa na ulici i odnosa na casu, bar njima,onda sam ostavio to.
Kad se vidimo, ja to shvatim kao trenutak zelje da se prisete tog vremena, iako nije bilo davno.
Zato i ne reagujem.
Ili ostavljam takav utisak,ali ono sto mi je vazno, a to je neopterecivanje u radu, bude postignuto...i bunjenje, i negodovanje , sve sto ide uz spontanost i otvorenost...

Razmisljam da sam zensko bliskih godina i da zelim da izbegnem prljave insinuacije, onda bih morao da insistiram na Vi....
Ovako, em nisam zensko, em me nije briga sta izmisljaju, em nikad nisam pogazio profesorsku etiku, ni u najavi, iako sam imao prilike, niti mi pada na pamet, tako da nemam potrebe za insistiranjem...
Ali ja sam navikao na kontraverze...

Ali one djake sto su navikli da vicu preko pola ulice "profesore" i to sa ti.....te ucutkam jos dok su djaci....e to je mozda ono sto se javlja kod jeke...
Ali to je nekultura sa planine....nema veze sa ti i Vi.....to ja vidim kod komsiluka, kad se dovikuju , a ne ono dobace sa prozora, usput....par recenica, nego ono dranje i uputstvo za uzgoj pecuraka i prasica.

...

Ali one djake sto su navikli da vicu preko pola ulice "profesore" i to sa ti.....te ucutkam jos dok su djaci....e to je mozda ono sto se javlja kod jeke...
Ali to je nekultura sa planine....nema veze sa ti i Vi.....to ja vidim kod komsiluka, kad se dovikuju , a ne ono dobace sa prozora, usput....par recenica, nego ono dranje i uputstvo za uzgoj pecuraka i prasica.

Meni se strogo obracaju sa Vi u toku skolovanja a vecina i posle. Al pojedinci posle skole preokrenu nicim izazvani... Mislis li da ne bi bilo puno nekulturno da ih opomenem u tim situacijama iako Bon Ton odredjuje da bi takvo opominjanje (da se nastavi persiranje) zapravo bilo moj nekulturan postupak? :confused:

Ja pokazah da cak i kod osoba 20 godina persiranje ne znaci ustogljenost....

A u vezi jeke i mi-vi-oni, mislim da bi pomoglo da predjes na vi......Ustvari mozda ja nekad i odradim bas to.....u smislu "gospodo kako ste.....ili gospodjice jovanovic kako ste"...to sa onima koji su otvoreniji.
E sad, ja bas i nisam etalon za bonton,ali jednom sam proveravao i ispalo je da ispunjavam vise nego puritanci iz moje okoline...ali u ponasanju.
Ne znam sta kaze bonton za persiranje uceniku , ali logika mi kaze da je to sad odrasla osoba i da je potrebno obostrana dozvola da bi presli na ti....nema veze nekadasnji odnos prof-djak...
Naravno obicno oni zadrze taj hijararhijski predpolozaj da sam ja profa a oni djaci,ali osobe pamte te sitne detalje.Nesvesno...
Verovatno i ja zadrzim pretpolozaj sa svojim asistentima...nekadasnjim...

Poznavao sam jednu Danku,
prijateljicu moje bivše žene,koja se,ta Danka,udala za
jednog Slobu,koji joj je prethodno bio šef na poslu.
Ono jeste Sloba bio 10-tak godina stariji,ali je Danka
nastavila da mu persira u braku,pa i kada se porodila (!??)

Prošlo je od toga 15-tak godina,nismo više u kontaktu,te ne znam
da li to "uvrnuto" obraćanje sopstvenom mužu traje i dan-danas.....
To je,ako mene neko pita, toliki extrem,da se graniči sa uvrnutošću !

Ja sam za persiranje. Naravno, ne ako sam s tom osobom u rodbinskim vezama ili braku, to mi je skroz čudno.
Malo mi je smešno kad npr. uđem u banku i vidim da je službenik mojih godina (srednje dvadesete) ili čak mlađi, pa mu persiram, ali takav je red. :D

Pa,dobro !
U strogo službenom kontaktu,
persiranje je neophodno.
To je više odraz vaspitanja,
nego poštovanja.
Kako se može poštovati čovek kog prvi put vidiš !?

Uslov za poštovanje je poznavanje.

Persiram starijim osobama..
Mada mi se u zadnje vreme desavalo, da se osobe ljute sto ima persiram, i onda me upitaju "Zar sam toliko star/a"..? Onda ja ucutim, i kazem, "navikla sam persirati starijima, i to je neki vid vaspitanja, koji su moji preneli na mene".. Onda me zamole da im ne persiram, ali je tesko odviknuti se.. Onda radim pola/pola, dok se bas ne naljute :)
Preslo je u NAVIKU!!

Da bi bili uctivi,lepo vaspitana deca,persiramo.Tako su nas ucili roditeli i ucili u skoli.Ali mene zanima vase misljenje,dali treba persirati nekome sa kime si u kontaktu svaki dan.,bez obzira koliko je ta osoba starija.Dali se to persiranje odnosi kao postovanje prema toj osobi,ili je na taj nacin drzis na ostojanju.:confused.I ako tom nekome kazete,da vam ne persira a on opet:shock:dali se tu moze stvoriti prisan odnos:?:dali je to persiranje poruka na kulturan nacin :roll:OLADI.

Da, koristim persiranje kao način da održim distancu u odnosu na osobu s kojom ne želim da razvijam prisniji, odnosno prijateljski odnos. Nikada ne insistiram da mi drugi persiraju, odnosno suprotno od toga, već tako nešto prepuštam osećanju samog sagovornika. I baš mi je glupo kad vidim da neko nastoji da odredi drugima da li da mu persiraju ili ne. A ne doživljavam ni kao bilo kakav negativan signal ako mi neko persira, odnosno ako to ne čini. To je stvar te osobe i motivi za takvo ponašanje mogu biti različiti.

Da bi bili uctivi,lepo vaspitana deca,persiramo.Tako su nas ucili roditeli i ucili u skoli.Ali mene zanima vase misljenje,dali treba persirati nekome sa kime si u kontaktu svaki dan.,bez obzira koliko je ta osoba starija.Dali se to persiranje odnosi kao postovanje prema toj osobi,ili je na taj nacin drzis na ostojanju.:confused.I ako tom nekome kazete,da vam ne persira a on opet:shock:dali se tu moze stvoriti prisan odnos:?:dali je to persiranje poruka na kulturan nacin :roll:OLADI.

Persiranje je znak poštovanja i uvažavanja.Ima još uvek porodica u Vojvodini (najčešće je to slučaj kod Mađara) gde deca persiraju roditeljima, što je za nas nepojmljivo.:aha:

Meni je bas cudno bilo kad se moja kuma udala i presla da zivi kod muza i njegovih sto je persirala njegovim roditeljima. Zivis sa nekim u istoj kuci, vidjate se u pizamama, lecite jedni druge, jedete zajedno, placete i veselite se zajedno, svadjate se... i sve to uz vi. Bas mi smesno bilo, ova njoj teta Vukice, jeste za kafu, a ona odgovara metni jednu sladju Boki sine. :lol:

Ja uglavnom persiram zato sto bi mi bilo ponizavajuce da ne persiram... tj. ne mogu da se spustam na taj nivo sto bi Zika rek'o...xD Persiram i ljudima koji su moje godište, a s njima imam neki služben kontakt... tipa prodavačici u radnji, frizerki itd.
Drugo ja svoje roditelje neizmerno postujem pa im ne persiram...
To nije cin postovanja, vec vise odstojanja, a i bilo bi mi glupo da nekom starijem ko mi nije rod ne persiram... tako sam vaspitana..

Meni je bas cudno bilo kad se moja kuma udala i presla da zivi kod muza i njegovih sto je persirala njegovim roditeljima. Zivis sa nekim u istoj kuci, vidjate se u pizamama, lecite jedni druge, jedete zajedno, placete i veselite se zajedno, svadjate se... i sve to uz vi. Bas mi smesno bilo, ova njoj teta Vukice, jeste za kafu, a ona odgovara metni jednu sladju Boki sine. :lol:

Никада нисам могла свекрви да кажем ''ти'', иако смо неко време живеле у истој кући.
Код нас Лала је такав обичај, тако сам навикла и не видим ништа смешно у томе. Свекрва ми није другарица. Као што персирам родитељима својих пријатеља, тако персирам и родитељима свог мужа... Нису ми они никакав род, ни другари.

Старијим колегама такође персирам, иако се понекад свађамо, причамо масне вицеве, путујемо на ескскурзије заједно, зезамо се, пијемо кафу свакодневно...

Кад од малена усвојиш нека правила етикеције, онда ти је то нешто уобичајено.

Знам да су код наших Босанаца и Херцеговаца (колониста) сви на ''ти''...али то је неки други културни образац. Мени то њихово ''тикање'' смета, као што је вероватно њима необично моје ''Ви''.

Никада нисам могла свекрви да кажем ''ти'', иако смо неко време живеле у истој кући.
Код нас Лала је такав обичај, тако сам навикла и не видим ништа смешно у томе. Свекрва ми није другарица. Као што персирам родитељима својих пријатеља, тако персирам и родитељима свог мужа... Нису ми они никакав род, ни другари.

Старијим колегама такође персирам, иако се понекад свађамо, причамо масне вицеве, путујемо на ескскурзије заједно, зезамо се, пијемо кафу свакодневно...

Кад од малена усвојиш нека правила етикеције, онда ти је то нешто уобичајено.

Знам да су код наших Босанаца и Херцеговаца (колониста) сви на ''ти''...али то је неки други културни образац. Мени то њихово ''тикање'' смета, као што је вероватно њима необично моје ''Ви''.

Razumem sve to, negde kultura, negde vaspitanje, postovanje, distanca... kako ko i po svom izboru. Nego mi ovaj slucaj bas smesan bio, valjda sto znam teta Vuku, a ona je jedna prosta narodska zena, koja je sa svima na ti, a ova mlada snajka pa da se pokaze, pa joj persira. Ja sam svojoj persirala u pocetku, dok je nisam upoznala malo bolje. Posle nekog vremena mi bas glupo bilo jer ispada kao da se namerno distanciram od nje i imam neki gard, pa sam kao znak dobre volje pocela da je zovem imenom. :lol:

Back