Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala:hvala:

Slani kuglof

250gr brasna
25gr svezeg kvasca
150ml mleka
2 ravne kasicice secera
1 jaje
jedna i po kasicica soli
150gr alpske sunke
100gr fete
70ml ulja
(moze nesto od zacina po zelji tipa origano,bosiljak.... a i ne mora)

U mlakom mleku rastvoriti kvasac i secer i dodati kasiku brasna,pa pustiti 10-ak minuta da nadodje.
U dublji sud staviti brasno,zatim nadosli kvasac,so,jaje,ulje,iseckanu sunku i izmrvljen sir.Sjediniti masu pa je staviti u kalup za kuglof koji se predhodno malo namasti uljem i pospe brasnom.Sacekati da se masa udvostruci(izmedju pola sata i sat) pa staviti da se pece u zagrejanu rernu na oko 180/200 stepeni oko 30/40 min zavisi od rerne.

Pletenice sa dzemom

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Evo recept za one koju su trazili:)
Pletenice sa dzemom

250ml mleka
20gr kvasca
3 kasike kristal secera
500gr mekog brasna
100ml ulja
2 zumanca
prstohvat soli
dzem od kajsija(ili po zelji)
50ml vode
3 kasike prah secera
prah secer za posipanje

Zamesiti testo,ostaviti ga 30 min da naraste,premesiti i podeliti na dva dela,rastanjiti testo oklagijom na 1cm debljine u pravougaonik,iseci trake duzine do 15cm(ili po zelji),zaseci sa obe strane ukoso nozicem,staviti dzem po sredini i preklopiti u pletenicu.To ponoviti i sa ostatkom testa.Meni ispadne 4 kom,velicina se vidi na slici(od jednog dela testa dve pletenice).
Ostaviti jos 20 min u plehu da narastu i peci u zagrejanoj pecnici na 180-200 stepeni dok ne porumene.
Prohladjene pletenice preliti sa prelivom koji smo napravili od vode i prah secera,koji smo skuvali na ringli,i na kraju pletenice posuti prah secerom.

Sweet Cake evo mog recepta za mekike, mada vidim da je jako sličan sa tvojim receptom za pletenicu. Sve su to varijacije na istu temu.

MEKIKE iz rerne

Testo:
½ kg mekog brašna
1 šolja mleka
½ kvasca (oko 20 gr)
2 jajeta + 1 jaje za premazivanje
2-3 kafene kašičice šećera
1 šoljica ulja (ili oko 100 gr istopljenog putera)
Malo soli
Fil:

300 gr melevenog mes
1 glavica crnog luka
So, biber po ukusu
Kim, susam ili bilo koje semenkice za posipa
Postupak:
U mlako mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i kvasac pa pustiti da nadodje: U činiju staviti brašno (nemojte odmah celu količinu da bi mogli da doterate testo), ostatak šećera, soli, ulje, nadošli kvasac, žumanca i raditi testo mikserom dok se sve ne sjedini. Posebo umutiti sneg od balanaca pa dodati testu i mutiti dalje dok ne počne da se odvaja od činije. Testo ne sme da bude ni previše mekano ni tvrdo, to se reguliše dodavanjem brašna ili mleka. Umućeno testo staviti da se odmori oko ½ sata (zavisi od spoljne temperature, kada je tolo brže narasta).
U malo ulja proprziti crni luk i meso pa ga začiniti po ukusu. Fil može da bude i od sira i šunke, sir i zelje.....
Razvući testo oklagijom, seći kvadratiće i na svaki kvadratić staviti fil. Preklapati ćoškove sa se spoje na sredini. Redjati u plah i ostaviti malo da narasteju (ako ste spori u pripremi nema potreba da stoje) premazati jajetom, posuti kimom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Koja slucajnost Vera,bas sam danas pravila stapice sa susamom po tom receptu,prvo sam pravila pogacu sa belim vinom po slicnom receptu,posto mi se svidela pogaca nasla u istoj knjizici i te stapice,odlicni su,okacicu sliku.
Inace perece izgledaju fantasticno i lepo dekorisan sto:klap:

Loptice sa makom
Testo :
* 250 g margarina
* 200 ml kis. pavlake / vrhnja/
* malo soli
* 400 g mekog brasna
*
Nadev :
* 200 g mlevenog maka
* 100 g secera u prahu
* po potrebi dzem od kajsija/ marelice/
* i jos prah secera

Zamesiti testo od brasna,margarina, kis. pavlake i malo soli.
Ostaviti testo da odstoji 1 sat u frizideru.
Za to vreme pripremiti nadev..
Mak pomesati sa secerom i dodati dzema koliko treba da se dobije tvrda masa od koje treba napraviti kuglice.
Ja sam napravila 50 kuglica.
Na pobrasnjenoj podlozi rastanjiti testo na 0, 5 cm debljine, manjom casom seci krugove.
Na sredinu svakog kruga staviti po kuglicu od maka, pa je umotati u testo.
Redjati kuglice na pleh oblozen pek papirom.Peci loptice u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 – 15 minuta .
Loptice moraju ostati blede. Prohladiti loptice, uvaljati u prah secer ,
Recept copy/paste sa coolinarike by Jafi

Znaci bas su ukusne,i da dodam da sam ja napravila 40 kom(u receptu pise da je ispalo 50)i da mi je ostalo malo(oko 50gr)viska maka,znaci sledeci put bih stavila 150 gr.
Hvala vam,pozz:heart:

Back