Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
NAJBOLJE MINI KIFLICE
1/2 l mleka
1,5 kvasac
2dl ulja
masti velicine oraha
1kg brasna(nekad mi treba cela 1kg nekad malo manje...videcete pod rukom ,zavisi od kvaliteta brasna)
3 kasikice soli
2 kasike secera.
Umesiti testo i dobro ga izlupati,onako bacati sa visine o sto:zcepanje:( al stvarno kao u tom je caka;))
Od testa praviti 150-190 kuglica,naravno mozete i vece,al ovako su mini i budu kao mali prsta
Kada se napravi zadnja kuglica odmah razvaljati,(vidite slike),svaku namazati sa malo margarina,staviti nadev i uviti.ređati u namazanu margarinom tapsiju ,skoro jednu do druge..namazati jajetom.kada se stavi u rernu prvih 5 min staviti skroz na donju resetku aonda dignuti klasicno peci na 180
kada se ispeku ovlas namazati vodom i pokriti krpom.
Ove kiflice kao i kroasane ko je probao je bio odusevljen
nadev po zelji
1-moj najomiljeniji je novokrem ili kisela pavlaka
2-pizza nadev
3-dimljeni sir dinstane pecurke,vegeta malo kisele pavlake
4-dinstano mleveno meso,vegeta malo kisele pavlake....
5-nutela( zna da malo iscuri,moze se staviti neki drugi slatki fil,popareni orasi ili sl....po zelji)

Od toga testa pravim svasta jel je divno.Za rođendan od cerkica sam pravila mini lepinjice i stavljala pljaskavicu,svi bili odusevljeni.
Ove kiflice su i posle 4 dana mekane....

Molim vas devojke odmah mi odgovorite, hitno mi je ! Da li se stavlja 1,5 kesica suvog ili 1,5 svezi kvasac! Ako je neko pravio neka mi odgovori, hvala puno!

Ja sam ih juče pravila i stavila sam sveži kvasac. Kiflice su fantastične!!!
Ja sam pravila veličine oraha. E pa sad, ako baš hoćeš da ti budu sve jednake i da ih dobiješ 200, onda ti je varianta da vidiš koliko je testo teško pa podeliš to sa 200. Rezultat toga ti je težina svake kuglice. Ja sam ih pravila za nas pa mi nije bilo toliko bitno da su sve jednake pa sam to radila odokativnom metodom.

Evo mene ,kasnim:)
Da ide svezi kvasac(ja obicno u receptu naglasim ako ide suvi),kiflica nemora da bude 200:)Ja sam napisala od 150-190 a naravno mogu i vece kiflice da se prave...iste velicine kiflice ispadnu ako pravis iste velicine kuglice;)...Nema potrebe sa vaganjem:D

Hvala lepo drage devojke, kiflice su f e n o m e n a l n e!! Izaslo je oko 170 komada, malene sve (uglavnom sve), iste i pravljene bez ikakvog nadeva, jer mi trebaju za Djurdjev dan umesto hlebica. Recept je super, zao mi je sto ne znam da postavljam fotografije pa da se hvalim, ali verujte mi na rec :hvala:

evo mene kaopo obicaju kasno... tek sam sad vidjela pitanje pa da kazem da i ja stavljam svjezi kasac... od testa stipkam po malo, oblikujem kuglice i ne opterecujem se da mi budu sve jednake... prvi put sam napravila samo 100 ali zato ih je nekidan bilo182 :) fine su, mnogo fine i drago mi je da su se i tebi svidjele!

Kiflice,Ustipci sa sirom,Slane buhtle,Pogaca sa sodom(turta),Slanci
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Evo recept,al nemam vremena sve odjednom da pisem pa jedan po jedan;)

Kiflice -anarad(coolinarika)

testo
500 gr brašna
25 gr svežeg kvasca(ili kesica suvog)
2,5 dl toplog mleka
100 gr putera
laneno seme
žumance
so
1 kašičica šećera za kvasac

za premazivanje
1 belance
nadev
po želji

Zamesiti testo i ostaviti da nadodje duplo.Razviti ga oklagijom po pobrasnjenoj povrsini i iseci trouglice,staviti nadev po zelji i zaviti kiflice.
Kiflice poredjati na pleh oblozen pek papirom i ostaviti jos pola sata da nadodju.
Premazati ih umucenim belancetom i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da dobiji zlatnu boju,porumene.
Ja kad pravim ove kifice sastojke ubacim u masinu za hleb-pekaricu,redosledom koji podrzava moja masina,pustim program za mesanje i dizanje testa bez pecenja koji traje sat i po,zamotam kiflice i pecem u rerni,tako da ko ima pekaricu preporucujem da je iskoristi za ove kiflice,predivne su.

Ustipci sa sirom

2 jaja
4 kasike mleka,moze i voda
2-3 kasike sira
brasna po potrebi
Umutiti jaja sa mlekom,dodati brasna da se dobije meko testo,dodati sir i posoliti po potrebi.Testo treba da bude takvo da moze kasikom da se izlije u tiganj,malo gusce nego za palacinke.Prziti na ulju.
Jako ukusno za dorucak ili veceru uz jogurt.

Kiflice sa sirom ...

kiflice.jpg

Sastojci za 8 osoba
1 kom zumanca
malo susama
1 kasika mlijeka
250 g margarina.

Fil 400 g sira
1 kom jaja.

Tijesto
1 kg mekog brašna
40 g kvasac
500 ml mleka
2 kom jaja
2 kašicice soli
2 kasicice secera
150 ml ulja.

P O S T U P A K

Sir izgnjeciti viljuskom pa dodati jedno jaje.
Fil ne smije da bude rijedak.
Posoliti ga, ako je sir neslan.

U solji razmutiti svez kvasac sa malo mlakog mlijeka, dodati sećer i jednu kasiku brasna, razmutiti da nema grudvica.
Ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira i da napuni solju.
Brasno prosijati, dodati so.
Dodati nadosli kvasac, dva jaja, ulje i mlijeko pa umijesiti glatko tijesto, može se mijesiti samo varjacom.
Sud pokriti namascenom plasticnom folijom i ostaviti da se tijesto udvostruci.

Napomena...

Ispocetka moze djelovati premeko i lepljivo, ali posle par minuta mesenja testo postaje kompaktnije i pocinje da se odvaja od vangle.
Premijesiti tijesto pa podijeliti na dva jednaka dijela, pa svaki dio na pet loptica.
Iz pet loptica ce se dobiti 40 kiflica, sto tacno staje na jedan standardni pleh od rerne, ova mjera je za dva pleha.
Loptice tijesta rukama malo rastanjiti na radnoj povrsiti posutoj brasnom, pa oklagijom razvuci na debljinu od par milimetara.
Krug raseci na 8 trouglova.

1.jpg
2.jpg
3.jpg

Umotati kiflicu pa vrhove saviti ka unutra.
Redjati ih u 5 kolona po uzoj strani pleha, pa po 8 kiflica u redu.

Zumance razmutiti sa kasikom mlijeka pa cetkicom premazati kiflice.
Posuti susamom.
Izmedju kiflica rasporediti margarin isecen na komadice 125 g margarina po plehu pa peci na 180-200°C oko 20 minuta.

attachment.php

attachment.php

Slani stapici

250gr margarina
1 celo jaje i 1 zumance
20gr svezeg kvasca
3 kasike mleka(ili vode)
pola kasicice secera
1 kasicica soli
oko 400gr brasna
po zelji susam, kim, mak
1 jaje za premaz(moze i belance koje je ostalo)

Zamesiti testo,pobrasnjiti podlogu i razvuci testo na prst debljine,seci stapice,slagati na pek papir,premazati i posuti po zelji.Peci na 180-200 stepeni oko 25 minuta(sve zavisi od rerne).
Recept sa coolinarike(Jafi)

Back