Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Evo je moja pogača u krug:
http://i52.tinypic.com/s3fw9k.jpg
Na pdf Žene je zavladala prava pomama pravljenja ove pogače, pa rekoh, 'ajd da probam i ja. Toliko je dobra, da prvi put uopšte nisam stigla da je slikam.
Neznam da li sam ubola temu ali treba mi dobar proveren recept za Mantije - prave kosovske. Ako ih neko pravi neka mi posalje recept i uputstvo jer ja ih nisam ni jela ni pravila.
Neznam da li sam ubola temu ali treba mi dobar proveren recept za Mantije - prave kosovske. Ako ih neko pravi neka mi posalje recept i uputstvo jer ja ih nisam ni jela ni pravila.
Kod mene je napolju -12 stepeni,a hleb malo za veceru i zacas bude nesto lepo jer lakse je napraviti nego izaci napolje da kupis hleb.
![]()
Jooj nemojte mi zameriti ali stvarno nemam vremena da pregledam citavu temu iako bi volela ima pregrst divnih ideja,recepata... verovatno ima nesto i o ovome sto me zanima...
Da li neko moze da mi napise recept za neko kiselo testo, al da bude fino mekano, onako mmmvise puta sam pokusavala da primenim razlicite recepte, napravim kiflice,puzice...i uvek mi bude fino dok je vruce i jos par sati ali kasnije se nekako sasusi i stvrdne, baca me u depresiju
Mozda je problem u meni
![]()
Evo recepta...
Na 1 kg brasna,staviti 2 kasike ulja,malo soli i mlakom vodom zamesiti mekano testo.Ka d se umesi od tog testa u nekoliko grupica kidati po 5 manjih loptica.N a pobrasnjenoj povrsini lepo obraditi te loptice.Oklagijom svaku pobrasnjenu lopticu rastanjiti u krug i onda stavljate 1 krug pa ga nauljite,pa drugi krug pa ga nauljite i tako svih pet krugova naslozite jedan na drugi.Kad ste ih nauljili onda ih rukama razvlacite u pravougaonik,rastanjite i secete na kvadratice dimenzija po zelji.Moja mama njih pravi sitnije.
Fil:
1 kg mesa,sitno seckan crni luk,aleva paprika i crni biber po ukusu.
Sve to pomesate i ostavite da stoji u frizideru dok napravite testo da se ukusi izmesaju.Moja mama meso ne przi jer tako je radila moja baba, i onda imaju ukus kao da ste cuftu stavili u mantiju!.Po jednu kasicicu fila staviti na kockicu i po dijagonali ih zatvarati i na nauljen pleh se redjaju jedna do druge.Na kraju pre pecenja sve mantije premazati uljem i u zagrejanu rernu!!!!
Testo pravim kao sto je mamaKristina napisala, od tih sastojaka. Zamesim srednje tvrdo testo. Podelim ga na jufke (ispadne oko dvadeset jufki).Svaku razvucem u okruglu koricu i premazem mesavinom svinjske masti i zejtina. Redjam jednu preko druge- po pet korica na cetiri mesta, one sto su zadnje ne premazivati. Ostaviti testo oko desetak minuta da odstoji.Razvlaciti kore. Ja ih razvlacim oklagijom.Kada se razvuce kora, seci je na kvadratice. Na sredinu kvadrata staviti fil po zelji ( ja filujem cim stignem: sir i jaja, praziluk, kupus...). Preklopiti krajeve kvadrata prema sredini kao pismo . Redjati u uljem podmazan pleh i to tako da preklopljeni delovi budu okrenuti prema plehu.Odozgo poprskati uljem i peci. Kada se ispeku poprskati ih malo vodom pa pokriti hartijom i krpom da malo odstoje
Od ovakvih kora se mogu praviti i pite savijače. To su takozvane katmer kore, negde sam već dala i recept za pitice od ovih kora. Izuzetno su ukusne i razlikuju se od običnih kora ali i od lisnatog testa. Pravi ukus imaju kada se premazuju sa domaćom masti.
SELJAČKE KORE
Kod mene na selu su komšinice razvijale deblje kore. One se zapeku u rerni pa se poliju mlekom, pavlakom i masti.
IMA LI NEKO RECEPT ILI uputstvo kako se te kore prave. Stvarnoi sam se zaželeo te obične sjajne pite koju sam nekad tako slatko jeo.
Moze i obicna pita. Redjas kore koje razvlacis oklagijom u velicini pleha. Stavis jednu na dno pleha,poprskas uljem ,malo fila ,tako i one preostale sem zadnje koju samo poprskas uljem.Ispeces , poprskas vodom pokrijes i to je to.Od ovog testa se pravi i " Samsa" juznjacki specijalitet.Razvuces oklagijom tanke kore, zguzvas kao harmoniku pa stavis u pleh.Popunis pleh tako zguzvanim korama , iseces kore na parcice poprskas uljem pa peces. Kada su kore pecene prelijes ih smesom od kiselog mleka (jogurta , vise od pola litra za veci pleh) u koje je ubaceno nekoliko cena (izgnjecenog) belog luka (ja stavim glavicu).Ostavis korice da malo upiju smesu .