Печат Светог Саве

vujadin

Poznat
Poruka
9.689
Да ли ми неко може поставити Печат Светог Саве да видимо зашто није узет у обзир у конструкцији Грба Српских Земаља кад има све особине шарже на Грбу Србије?. Мени је индикативно и то зашто је Ратско Немањић узео баш то монашко име поред многих других?.

Да ли ми неко може поставити Печат Светог Саве да видимо зашто није узет у обзир у конструкцији Грба Српских Земаља кад има све особине шарже на Грбу Србије?. Мени је индикативно и то зашто је Ратско Немањић узео баш то монашко име поред многих других?.

st-sabas-seal.jpg

300px-StSavatipicon.jpg
Hilandarski_tipik.jpg
pecat.png

Na šta ti to tačno misliš..?

Poslednja izmena:
Надао сам се да ће неко поставити и да ће дати неко мишљење. Како је дошло до тога да Ратско у својих 17 година напусти фамилију и другове и оде у Свету Гору Атос?. Ако узмемо у обзир да већина шаржи у грбовима има и на печатима зашто се то онда код нас није узимало у обзир у образложењима нашег грба?. Није логично да један младић какав је био Ратско напусти све да би се могао молити Богу. Ја мислим да је он био покренут са неким догађајем који му је створио жељу да нешто постигне или учини друкчије од онога што се од њега очекивало. Да ли је то могао бити онај пролаз Крсташа и Барбаросе окићених заставама и штитовима и њихов одлазак у Свете земље о којима је он читао у књигама које су му биле доступне?. Хвала ти Славене на постављеном, и ако би могао изнети и неко твоје мишљење које би ми помогло да себи објасним зашто је Ратско скренуо са пута који му је био трасиран.

Poslednja izmena:
Вујадине, духовна клима Европе 12. века (која је морала захватити и ондашњу Србију) најбоље је описана у изванредним дигресијама које је учени Умберто Еко уденуо међу странице свог романа Име руже. Фрања Асишки ходао је по оштрици ножа, а могао је постати или највећи светац или највећи јеретик. и он и Растко/Сава били су револуционари, свако на свој начин, и обојица су ношени истим таласом.

Вујадине, духовна клима Европе 12. века (која је морала захватити и ондашњу Србију) најбоље је описана у изванредним дигресијама које је учени Умберто Еко уденуо међу странице свог романа Име руже. Фрања Асишки ходао је по оштрици ножа, а могао је постати или највећи светац или највећи јеретик. и он и Растко/Сава били су револуционари, свако на свој начин, и обојица су ношени истим таласом.

Па баш су револуционари инспирасни са нечим или од некога. Ипак револуционар у тим годинама и у таквој средини мора имати и нешто за углед.

Ја мислим да је он био покренут са неким догађајем који му је створио жељу да нешто постигне или учини друкчије од онога што се од њега очекивало. .

По народном песнику, као да му није уопште допала идеја о браку:

Запросио царе Симеуне,
2. Запросио Ђурђинку ђевојку
3. За свог сина Саву Неманића,
4. Цар је проси, а Сава је неће,
http://guslarskepesme.com/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,3831/Itemid,99999999/

Kако то да народни песник баш све зна

ЖЕНИДБА СВЕТОГ САВЕ
Лако је било народном песнику да, уз све остале земаљске радости које је Растко оставио иза себе, желећи да постане Сава, дода и женску чељад, али ипак, није се ту радило о маштовитости и произвољности народног песника, него о песничком опису ондашњих веродостојних историјских тренутака.

У Гласнику Српског Ученог Друштва, објављен је 1884.г., рад И.Павловића "Три потомка Немањина" у којој је разјашњено да је Немања, током проласка крсташа кроз Рашку, договорио и женидбу свог омиљеног сина (Тоху) ћерком племића Бертолдија.

zxuv.png

k14m.png

Немањини планови за Тохуа/Растка били су много више земаљски него што је 17огодишњи "српски Сидарта" желео на зацртаном путу духовног буђења и просветљења.
Договор је постигнут на Ђурђевдан 1190. године, и зато је, бистри и сажети народни песник, датум договора сместио у младино име- "Ђурђинка".
oxho.png

1. Запросио царе Симеуне,

8001-Mlada-istukla-mladozenju-odbila-alkotest.jpg

https://archive.org/details/glasniks57srpsuoft
http://guslarskepesme.com/component/option,com_mtree/task,viewlink/link_id,3831/Itemid,99999999/

Зашто је Ратско Немањић узео баш то монашко име поред многих других?.
Можда је био фасциниран Савом освећеним и Саваитима, вероватно и Јованом Дамаскином?

Запросио царе Симеуне,

Можда је био фасциниран Савом освећеним и Саваитима, вероватно и Јованом Дамаскином?

Врло лепо и много хвала. Да ли имаш нешто о Сави освећеноме? Мислим да је Трорућица његово дело или поклон. Ипак ја мислим да је Сава смишљено узето ради четри слова С што би значило да је грб са тим тетраграмом већ био у Немањића. Мени и оно око крста изгледа на С да ли можда имаш бољу слику или други пример где би се јасније видело?.

Запросио царе Симеуне,

Biće da je u toj pesmi došlo do brkanja istorijskih ličnosti; Jireček prilično dobro dokazuje da je Tohu koji je trebalo da se oženi na Đurđevdan zapravo Toljen, sin Miroslava i Nemanjin nećak (a ne Rastko):

jirecek_1.png

Biće da je u toj pesmi došlo do brkanja istorijskih ličnosti; Jireček prilično dobro dokazuje da je Tohu koji je trebalo da se oženi na Đurđevdan zapravo Toljen, sin Miroslava i Nemanjin nećak (a ne Rastko):
jirecek_1.png

По вештом министру Јиречеку , кад би могло да се ревидира уназад народно песништво, песма би требало да гласи:
Запросио кнеже Мирославе, запросио Ђурђинку девојку, за свог сина Тољу Немањића, кнез је проси, а Тоља је неће?

Врло лепо и много хвала. Да ли имаш нешто о Сави освећеноме? Мислим да је Трорућица његово дело или поклон.

Сава је много учинио за Синај (Сербал) и Сион у своје време, али подаци кажу да је све то било много касније од бекства у манастир и узимања монашког имена, па верујем, да је као изузетно информисан и начитан човек, нашао узор у Сави освећеном- пре свега, био је оснивач хришћанске цркве у Јерусалиму, као што је Растко/Сава замислио и реализовао да се деси у земљи Србији.Сава освећени се замонашио у 17ој години, што је слично са Растковом причом.Сава освећени је писао о монашком строгом реду, регулисао је богослужење, а то ће бити и Растков/Савин посао .Сава освећени је сазидао Велику ларву (Мар Саба)http://sr.wikipedia.org/wiki/Манастир_Светог_Саве_Освећеног у пустињи са енормно високим зидовима, а Растко је, уз очеве финансије, направио Хиландар са енормно високим зидовима (у недостатку пешчане пустиње)).

Задивљујуће је колики је пут прешао Сава Немањић (у два наврата) и колико није штедео новца да се сачувају светиње: дао је велики прилог у злату да би прво постао члан братства Лавре Светог Саве Освећеног (Јерусалимског) 1229.године, а онда је од католика откупио цркву у Акри (од свог новца) да би је поклонио братству Лавре.
Купио је и кућу Јована Богослова, тзв. Сионску Горницу, од Сарацена, где се наводно одржала Тајна вечера.Седео је поред мајстора док нису на том месту ( где се, после Васкрсења Исус јавио апостолима, предање је.. и где се, испод собе за Тајну вечеру, налази Давидов гроб) завршили цркву св.Јована.
Купио је и део Сионског брда за зидање српског манастира.
Све је то купио ..а после 6 година опет поклонио братству Лавре, некако је направио тамо, српским златом , "чуваре Христовог гроба".

Богородица тројеручица и Богородица Млекопитатељница су два поклона Сави Немањићу те 1229. године из Мар Сабе, али је значајнији поклон (предсказан пророчанством Саве освећеног ) ЖЕЗЛО Саве освећеног ,симбол црквене власти. Мислим да је ту негде разлог избора имена Савиног- симболика да ће новоорганизовано српско краљевство постати нови религиозни центар..по систему "ако Ромеји имају Цариград, Срби ће да направе Јерусалим", нека врста надигравања са декадентним Ромејима и сиромашним Римом

Poslednja izmena:
Одлично, морам на све ово надовезати и Немањино житије у коме се наводи да је од цара добио комад земље на истоку, а кад је ишао у борбу са браћом да је испред себе с десне стране носио крсно знамње?. Да ли имаш нешто о томе?.

По вештом министру Јиречеку , кад би могло да се ревидира уназад народно песништво, песма би требало да гласи:
Запросио кнеже Мирославе, запросио Ђурђинку девојку, за свог сина Тољу Немањића, кнез је проси, а Тоља је неће?

Jirečekovo vešto ministrovanje na stranu, Grački prepis zaista postoji, a teško je zamisliti zašto bi iko lagao o ovome - propagandna vrednost nesuđenog braka je jednaka nuli, ko god bio mladoženja. Tako da bi Savinu inspiraciju ipak valjalo tražiti u drugim događajima i ličnostima.

Одлично, морам на све ово надовезати и Немањино житије у коме се наводи да је од цара добио комад земље на истоку, а кад је ишао у борбу са браћом да је испред себе с десне стране носио крсно знамње?. Да ли имаш нешто о томе?.

Не разумем те овде, Вујадине: крсно знамење је за мене прављење знака крста у ваздуху, са три прста..А не разумем ни на који бој мислш- онај ПРОТИВ браће?

Што се житија тиче, то је вероватно ово:

u njegovom susretu sa carem Manojlom koga je opisao Stefan Prvovenčani:

I, zadiviv se mudrosti ovoga junoše, odlikova ga carskim dostojanstvom i različitim darovima. I odvojiv mu od svoje zemlje, dade mu (Nemanji) zvanu Dubočicu, govoreći: - Tebi budi i potomstvu tvojemu po tebi u vekove, ni s kim u zajednici, ni sa mnom, ni sa srodnicima mojim po meni.

Ово је превод, а мислим да се у оној повељи (јединој сачуваној Немањиној) помиње да је од грчке земље узео Глбочицу, и после је поклонио истом Манојлу (и да се о о томе ради и у житију) То би требало да је местанце на данашњој граници Епир/Грчка, јужно од Преспе.
Због нечега се меша термин;
books

http://books.google.rs/books?id=lZA...&sa=X&ei=YkRZVPr7FI7aavvJgYAP&ved=0CC0Q6AEwAw

Grački prepis zaista postoji, a teško je zamisliti zašto bi iko lagao o ovome - propagandna vrednost nesuđenog braka je jednaka nuli, ko god bio mladoženja. Tako da bi Savinu inspiraciju ipak valjalo tražiti u drugim događajima i ličnostima.

Нисам против.
Бекство је било неочекивано и вероватно непланирано , има описа како је Немања слао војску (!) да га тражи и врати..

Poslednja izmena:
Не разумем те овде, Вујадине: крсно знамење је за мене прављење знака крста у ваздуху, са три прста..А не разумем ни на који бој мислш- онај ПРОТИВ браће?

Што се житија тиче, то је вероватно ово:

Ово је превод, а мислим да се у оној повељи (јединој сачуваној Немањиној) помиње да је од грчке земље узео Глбочицу, и после је поклонио истом Манојлу (и да се о о томе ради и у житију) То би требало да је местанце на данашњој граници Епир/Грчка, јужно од Преспе.
Због нечега се меша термин;
books

http://books.google.rs/books?id=lZA...&sa=X&ei=YkRZVPr7FI7aavvJgYAP&ved=0CC0Q6AEwAw

Нисам против.
Бекство је било неочекивано и вероватно непланирано , има описа како је Немања слао војску (!) да га тражи и врати..

Ево дела тог житија где описује борбу потив браће:

Немања зида манастир св. Георгију.

А овај свети преподобни отац наш, разумевши велику Божју помоћ и светога међу светима великога и брзога у бедама помоћника светога Георгија, и нимало не каснивши, са великим успехом поче зидати манастир светога и славнога великомученика Христова угодника Георгија, и са журбом и са љубављу, после не дугог времена, но убрзо свршивши манастир светога, украси га довољно сваким светим потребама и свима свештеним сасудима, и установи у њему правило чрначко, да служе Господу преподобијем и правдом на похвалу светоме и на освећење њему и на спасење монасима. А они зломислени расути појединце, део њихов сабравши се у царству грчке земље, надајући се добити помоћ од грчкога царства, журили су се да закољу светога и да разоре његову свету успомену. Но сведобри Бог који је живео у њему, гневом својим смете их, и не даде им озлобити свога преподобнога. А они надајући се на своју силу, сабраше множину народа: Грке, Фруге, Турке и многу силу других народа, и тако журећи се са многом силом, уђоше у земљу светога до места званога Пантина. А свети чувши, подиже своје преподобне руке ка Вишњему, и у обичној молитви из дубине срца ка Владици своме давидски вапијаше: " На Теби бих утврђен од утробе матере моје Ти си мој покровитељ " ( Пс. 21, 10 ( 11 ) ). " Сви народи опколише ме, и именом Господњим противљах се њима ; обишавши опколише ме као пчеле сат, и разгореше се као огањ у трњу, и именом Господњим противљах се њима " ( Пс. 117 ( 118 ), 10-20 ), и " нећу се убојати од десетина тисућа који ме около нападају " ( Пс. 3, 6 ), пошто је " помоћ моја од Господа који је створио небо и земљу " ( Пс. 120 ( 121 ), 2 ). И " сада ме покри руком Твојом и нека дође на мене милост Твоја, Господе, и погледај да би ме заступио и избавио од оружја душу моју " ( Пс.118, 41; 21, 20 ). И " суди, Господе, онима који ми чине неправду, и бори се против оних који се боре са мном: и ради непријатеља мојих исправи пред Тобом пут мој " ( Пс. 34, 1; 5, 9 ).
И тако добивши силу у Христу и крепост божаствене благодати дане му од Бога, И КРСНИМ ЗНАМЕЊЕМ НАОРУЖАВШИ СЕ, не обазираше се на множине народа и безбројне коњанике који иду на њега, но одмераваше у богољубивој души својој неизмерну милост Божју, и напред идући давидски вапијаше: " Гледах Господа преда мном непрестано, као да ми је с десне стране, да се не ужаснем " ( Пс. 15 ( 16 ), 8 ). И пошто се тако приближио ка граду званоме Звечану, у коме беше црква великога мученика Георгија, изабра неколико од свештеника, и посла их да се помоле ка светоме, рекавши: " Да ми дође у помоћ ", и да се бори са њиме против његових непријатеља. А послани свештеници по заповести свога господина учинише свеноћно стојање и јутарњу службу, и по том свету и божаствену литургију. А када су се после молитве мало преклонили од труда, једноме од свештеника јави се брзи у помоћима и крепки у биткама велики мученик Христов Георгије, дође јашући у војничком облику; и ужаснувши се свештеник запита га говорећи: " Ко си ти, господине? А он рече: " Ја сам слуга Христов, Георгије, и послан сам од Господа Бога на помоћ твоме господину, да крсним оружјем победим његове сујетне савете. А брзо дошавши рече господину своме све што је видео о брзом помоћнику светом Георгију. А свети отац наш благодаћу даном му од Бога разумеде милост Божју и помоћ светога, и сам спремивши се за борбу Духом светим и богоразумним саветом својим постави у убојни ред своје војнике по Божјој вољи.
И помоћу Божјом и силом светога Духа " спреми се за борбу анђео Господњи са онима који се боје Господа, и избави их од оних који около нападају на њих " ( Пс. 33, 8. 3. 7 ). И узевши Богом даровано му копље, као у старини Гедеон против Мадијана, такође и овај свети спреми се за борбу са изабранима својима и са смелошћу према Богу заповедаше свима војницима: " Као што мене видите, такође и ви чините ". И тако сиђоше на ту битку силну и крепку. И када је био сукоб међу обојима, и силом Божјом и молитвама пресвете Богородице, и помоћу светога и великога мученика Герогија победи своје непријатеље и многоплемене народе. Једни падоше од оружја, а друге силом поведоше, и тако погибе спомен њихов са земље, хотеши туђу наследити изгубише и своју, ( јер ) по речи оца Давида, као што рече: " Ови у оружју и на коњима и на колима, а ми призвасмо име Господа Бога нашега, и они сапети бише и падоше, а ми устадосмо и прави бисмо " ( Пс. 19 ( 20 ), 7-8 ). И опет " Неће у сили коњској, нити је наклоњен голенима човечјим, но Господ више воли десетине хиљада и тисуће оних који га се боје и који се уздају у милост његову" ( Пс. 32, 18 ). И опет: " Учини као Мадијаму и Сисару, и постадоше као гној земаљски " ( Пс. 82 ( 83 ), 9 ), они у Ендору, а ови на Пантину. А када Бог благоволи да се заједно са слугом својим, тада се и свети анђели његови ставише у убојни ред са војницима онога који љубе Бога, и испунивши се анђелском крепошћу постадоше крепки у борби с помоћу Божјом и његових светих анђела, пошто и анђели љубе онога који љуби њихова Владику. И не само да анђели и људи помогоше помоћ ономе који љуби Бога, но и сама та река звана Ситница, самога тога начелника злобе и војводу тим народима, који је од законопреступника браћи начинио овај рат, и река као самим Господом Богом научена и ухвативши (га ) својим крилима као рукама и сместивши у дубину срца свога, удави непријатеља Божјега и његове изабране, изнад себе мост начини и заповешћу Божјом потопи их чинећи помоћ ономе који љуби Господа и који врши Његову вољу, и као по суху учини овамо и онамо трчати по њима, докле Бог силом својом и онима који Га љубе порази све његове непријатеље и већи део њих потопи река; више од оних који су пали од оружја. А они који су од њих остали, невидљивом силом Божјом и светим његовим анђелима и молитвом преподобнога оца нашега бивши побеђени, и сами међу собом учинивши борбу, са стидом и безделни будући враћаху се свако својој кући. А преподобни отац наш прослави Бога који седи на херувиму и који призире на смерне, и запоји благохвалну песму са Давидом: " Погибе бекство од мене, и не беше ко ће искати душу моју ( Пс. 141 ( 142 ) , 4 ); " јер помоћник мој Господ одмазди зло мојим непријатељима, истином својом поби их " ( Пс. 53 ( 54 ), 4-5 ). И " шта ћу дати Господу за све што ми даде " ( Пс. 115 (116 ), 3 )? И слава Богу за све; и " нека је благословено име Господње од сада и до века " ( Пс. 113 ( 114 ), 2 ). И тако славећи Бога, врати се на свој престо. И благодаћу Господа нашега Исуса Христа и молитвама пречисте Његове Матере примивши све своје отачаство, служио је Господу у чистоти срца и смерним духом и скрушеним срцем.

Надао сам се да ће неко поставити и да ће дати неко мишљење. Како је дошло до тога да Ратско у својих 17 година напусти фамилију и другове и оде у Свету Гору Атос?. Ако узмемо у обзир да већина шаржи у грбовима има и на печатима зашто се то онда код нас није узимало у обзир у образложењима нашег грба?. Није логично да један младић какав је био Ратско напусти све да би се могао молити Богу. Ја мислим да је он био покренут са неким догађајем који му је створио жељу да нешто постигне или учини друкчије од онога што се од њега очекивало. Да ли је то могао бити онај пролаз Крсташа и Барбаросе окићених заставама и штитовима и њихов одлазак у Свете земље о којима је он читао у књигама које су му биле доступне?. Хвала ти Славене на постављеном, и ако би могао изнети и неко твоје мишљење које би ми помогло да себи објасним зашто је Ратско скренуо са пута који му је био трасиран.

Vujadine, možda ja nisam dovoljno heraldički edukovan (tj. vjerovatno) ali na šta ti to tačno misliš?

Vujadine, možda ja nisam dovoljno heraldički edukovan (tj. vjerovatno) ali na šta ti to tačno misliš?

Па ево ако прочиташ овај део Немањиног житија од Првовенчаног можеш видети да се Немања за борбу против браће наоружао Крсним знамењем, да је имао копље значи да је имао и штит да ли је то знамење било на штиту или је штит био окићен као крсташки? Ратско се у то време још није био ни родио зато ја мислим да је на штиту био неки знак који га повезује са његовим печатом. У том житију Немања је описан као веома побожан човек и Првовенчани га успоређује са Гедеоном, То је све морало деловати и на Ратска и на стварање његовог новог, монашког имена, Сава и на сам печат па према томе и на она четри слова С и грб Србије.

Па ево ако прочиташ овај део Немањиног житија од Првовенчаног можеш видети да се Немања за борбу против браће наоружао Крсним знамењем, да је имао копље значи да је имао и штит да ли је то знамење било на штиту или је штит био окићен као крсташки? Ратско се у то време још није био ни родио зато ја мислим да је на штиту био неки знак који га повезује са његовим печатом. У том житију Немања је описан као веома побожан човек и Првовенчани га успоређује са Гедеоном, То је све морало деловати и на Ратска и на стварање његовог новог, монашког имена, Сава и на сам печат па према томе и на она четри слова С и грб Србије.

Још вам остаје винчанско писмо и Ахил!

Запросио царе Симеуне,

Овде се нешто не слаже са датумима, нисам сигуран да је онај печат из 1199 године како пише изнад печата јер није могуће да је Хиландар већ био довршен, нити је Немања био у Светој Гори у оно време које наводи тај извор.Значи ако је Ратско стигао у Свету Гору 1190 он није одмах почео зидати Хилендар него касније кад је Немања већ био Монах Симеон.

Poslednja izmena:
Овде се нешто не слаже са датумима, нисам сигуран да је онај печат из 1199 године како пише изнад печата јер није могуће да је Хиландар већ био довршен, нити је Немања био у Светој Гори у оно време које наводи тај извор.Значи ако је Ратско стигао у Свету Гору 1190 он није одмах почео зидати Хилендар него касније кад је Немања већ био Монах Симеон.

Iste godine (1199) je dobio sveštenički čin, tako pišu obično. :

Karejski tipik najstariji je srpski dokument u Hilandaru. To je osnivački ili ktitorski dokument isposnice u Kareji i pisano pravilo života, nazvano po njoj, koju je sv. Sava podigao 1199. godine, odmah po osnivanju manastira Hilandara.

Po nekima, prvi ili rani prepis sa originala, ali po hilandarskom predanju i mišljenju drugih naučnika, original sa svojeručnim potpisom i pečatom sv. Save, svitak se čuvao u Karejskoj isposnici sve do druge polovine 19. veka, kada je prenet u Hilandar.
Evo kako izgleda u celini karejski tipik
http://i1.trekearth.com/photos/143403/hil.jpg

Nemanja je 1196. na državnom saboru prepustio presto srednjem sinu. U periodu od 1198. do 1200. godine Simeon i Sava su podigli crkvu Vavedenja Bogorodice, koja danas ne postoji, pirg Svetog Save, Kambanski pirg zvonara i keliju Svetog Simeona. Kada su građevine bile gotove, sredinom 1199. godine, Nemanja je kao ktitor izdao povelju.
Umro je, negde pišu 1199, negde 1200.godine.

Mislim da je sve u redu, Vujadine.

Poslednja izmena:
Iste godine (1199) je dobio sveštenički čin, tako pišu obično. :

Evo kako izgleda u celini karejski tipik
hil.jpg

Nemanja je 1196. na državnom saboru prepustio presto srednjem sinu. U periodu od 1198. do 1200. godine Simeon i Sava su podigli crkvu Vavedenja Bogorodice, koja danas ne postoji, pirg Svetog Save, Kambanski pirg zvonara i keliju Svetog Simeona. Kada su građevine bile gotove, sredinom 1199. godine, Nemanja je kao ktitor izdao povelju.
Umro je, negde pišu 1199, negde 1200.godine.

Mislim da je sve u redu, Vujadine.
А шта је оно лево испред крста Боље се види на оној слици што је поставио Славен на почетку теме? Ипак има нешто што се не слаже јер Немања није одмах отишао у Свету Гору и тек кад је дошао онда су тражили место па је Сава ишао тражити од цара место које су нашли а живели су у Ватопеду док је Хилендар прављен. Изгледа мало скучено.

Не видим добро, као да је птица или цвет, има 5-6 делова

Читај овде, баш има пуно:

Manastir još nije bio sasvim završen kada Simeon 13. februara 1199. umire. Hram je, svakako, bio gotov, jer je Simeon izdahnuo u priprati, a u hramu je i sahranjen. Sava je potom ubrzao radove i iste godine dovršio manastir. - http://www.hilandar.info/strana_sr.php?strana_id=63#sthash.KrBMc4Jz.dpuf

Poslednja izmena:
Не видим добро, као да је птица или цвет, има 5-6 делова

Читај овде, баш има пуно:

Manastir još nije bio sasvim završen kada Simeon 13. februara 1199. umire. Hram je, svakako, bio gotov, jer je Simeon izdahnuo u priprati, a u hramu je i sahranjen. Sava je potom ubrzao radove i iste godine dovršio manastir. - http://www.hilandar.info/strana_sr.php?strana_id=63#sthash.KrBMc4Jz.dpuf

То је оно што ме држи у нади да ћу сазнати све о Светом Сави. Био сам месец дана у Хиладару и исто месец дана у Охају, овај линк што си поставила злата вреди и много ти хвала. А да ли има и е.маил за хиладарску собу у Охају, нисам приметио?.

А ево и почетак житија где описује како је Немањи источни цар дао део поседа земе у наследство, што по мом мишљењу значи да му је дао и грб за та посед :Женидба Немањина и први почеци владе

Када је доспео до младићког реда и дотле да га сједине ка законитом браку, би му дан део његова отачаства, источна земља, и живљаше на истоку као и пресветла ( звезда ) даница идући пред светлошћу, очекујући великога просвећења својему отачаству, живљаше на истоку гледајући ка Вишњему, ка истоку истока, који је узишо на небесно небо на истоку, чекајући сунце великога свога љубитеља Христа, који ће га просветити незалазном светлошћу, зраком трисијанога божанства, коме се од младости сав прврже, давидски вапијући: " Приону за Тебе душа моја, и узе ме десница Твоја " ( Пс. 62, 9 ), и " Ти си онај који спремаш моје наследство, и Господ " ( Пс. 15, 5 ), и " Узазвах ка они који живе на земљи " ( Пс. 141, 5, 6 ) и " део оних који живе на земљи " ( Пс. 141, 5,6 ), и " део мој си Ти, Господе, и рекох: да сачувам закон Твој; и помолих се лицу Твојему свим срцем мојим; смилуј се на мене по Твојој речи; и помислих Твоје путеве, и обратих ноге моје на сведочанства Твоја, спреми се и не сметох се да сачувам Твоје заповести " ( Пс. 118, 57-60 ). Када је овај Божји причестник ( Немања ) живео на истоку, источни цар цариградски даде му део од источне земље свога царства, говорећи: " Ово нека је твоје и твојих чеда и њиховог порода. " Све се ово догоди чудним и великим Божјим промислом, пошто Бог не насади јаја на западу ни на северу ни на југу, но на истоку, где усели свога првостворенога ( првосазданога ) човека. Ради тога и овоме божјом човеку ( тј. Немањи ) би дан део од истока, и источни цар, давши му део на источне стране учини му предслику, да ће бити рајски уселитељ и житељ вишњега Јерусалима; и Бог положи његов део на истоку опет ради другога, да и деца његова на истоку приме пресавршену благодат, што и сама истина дошавши на земљу собом изрази, да буду савршени служитељи нове благодати Његове, као што нас учи Павле велики апостол и учитељ васељене, говорећи: " Одбацивши стари квасац, примићете ново тесто од три мере; старо( је ) законоположење, а ново Христово еванђеље ; стари ( су ) Жидови, а нови ( су ) народи, расточена деца Божја, које доласком и часним својим распећем Христос сабра у једну свету саборну и апостолску своју цркву, о којој велики пророк Самуило говори: " Да, нероткиња језичничка роди седморо, а жидовска многодетна изнеможе ". ( I Сам. ( I Цар. ) 2, 5). Јер језичничке цркве синови родише се вером и водом и духом ( Јов. 3, 5 ), којој и овај преподобни отац наш иозволи служити преподобијем и правдом све дане живота свога, и на истоку би му дан део његов кроз Господа. Јер, када Бог створи велико светло сунце ( Мојс. 1, 16 ) , и остави га на истоку да просвети дан, и дошавши на запад, и зашавши под земљу, и обишавши северну страну, и опет дошавши на исток, разагнаће светлошћу својом тамни мрак земаљских стена и поднебеснога ваздуха, и осветлиће горе и брежуљке и долине, а потом целу васељену. Ради тога Господ постави овога преподобнога оца нашега ( Симеона ) прво на истоку, и показа га светлијег од сунца, да светли не само горе и брда и долине и целу земљу, но шта више и све своје отачаство, створено по слици Божјој и болесно незнањем истинитога живота, просветиће га божаственом му благодаћу, и разагнаће мрачну таму браће своје и разориће безаконе њихове савете, и расточиће горде мисли срдаца њихових.

Poslednja izmena:
То је оно што ме држи у нади да ћу сазнати све о Светом Сави. Био сам месец дана у Хиладару и исто месец дана у Охају, овај линк што си поставила злата вреди и много ти хвала. А да ли има и е.маил за хиладарску собу у Охају, нисам приметио?.

А ево и почетак житија где описује како је Немањи источни цар дао део поседа земље у наследство, што по мом мишљењу значи да му је дао и грб за тај посед:

Женидба Немањина и први почеци владе

Када је доспео до младићког реда и дотле да га сједине ка законитом браку, би му дан део његова отачаства, источна земља, и живљаше на истоку као и пресветла ( звезда ) даница идући пред светлошћу, очекујући великога просвећења својему отачаству, живљаше на истоку гледајући ка Вишњему, ка истоку истока, који је узишо на небесно небо на истоку, чекајући сунце великога свога љубитеља Христа, који ће га просветити незалазном светлошћу, зраком трисијанога божанства, коме се од младости сав прврже, давидски вапијући: " Приону за Тебе душа моја, и узе ме десница Твоја " ( Пс. 62, 9 ), и " Ти си онај који спремаш моје наследство, и Господ " ( Пс. 15, 5 ), и " Узазвах ка они који живе на земљи " ( Пс. 141, 5, 6 ) и " део оних који живе на земљи " ( Пс. 141, 5,6 ), и " део мој си Ти, Господе, и рекох: да сачувам закон Твој; и помолих се лицу Твојему свим срцем мојим; смилуј се на мене по Твојој речи; и помислих Твоје путеве, и обратих ноге моје на сведочанства Твоја, спреми се и не сметох се да сачувам Твоје заповести " ( Пс. 118, 57-60 ). Када је овај Божји причестник ( Немања ) живео на истоку, источни цар цариградски даде му део од источне земље свога царства, говорећи: " Ово нека је твоје и твојих чеда и њиховог порода. " Све се ово догоди чудним и великим Божјим промислом, пошто Бог не насади јаја на западу ни на северу ни на југу, но на истоку, где усели свога првостворенога ( првосазданога ) човека. Ради тога и овоме божјом човеку ( тј. Немањи ) би дан део од истока, и источни цар, давши му део на источне стране учини му предслику, да ће бити рајски уселитељ и житељ вишњега Јерусалима; и Бог положи његов део на истоку опет ради другога, да и деца његова на истоку приме пресавршену благодат, што и сама истина дошавши на земљу собом изрази, да буду савршени служитељи нове благодати Његове, као што нас учи Павле велики апостол и учитељ васељене, говорећи: " Одбацивши стари квасац, примићете ново тесто од три мере; старо( је ) законоположење, а ново Христово еванђеље ; стари ( су ) Жидови, а нови ( су ) народи, расточена деца Божја, које доласком и часним својим распећем Христос сабра у једну свету саборну и апостолску своју цркву, о којој велики пророк Самуило говори: " Да, нероткиња језичничка роди седморо, а жидовска многодетна изнеможе ". ( I Сам. ( I Цар. ) 2, 5). Јер језичничке цркве синови родише се вером и водом и духом ( Јов. 3, 5 ), којој и овај преподобни отац наш иозволи служити преподобијем и правдом све дане живота свога, и на истоку би му дан део његов кроз Господа. Јер, када Бог створи велико светло сунце ( Мојс. 1, 16 ) , и остави га на истоку да просвети дан, и дошавши на запад, и зашавши под земљу, и обишавши северну страну, и опет дошавши на исток, разагнаће светлошћу својом тамни мрак земаљских стена и поднебеснога ваздуха, и осветлиће горе и брежуљке и долине, а потом целу васељену. Ради тога Господ постави овога преподобнога оца нашега ( Симеона ) прво на истоку, и показа га светлијег од сунца, да светли не само горе и брда и долине и целу земљу, но шта више и све своје отачаство, створено по слици Божјој и болесно незнањем истинитога живота, просветиће га божаственом му благодаћу, и разагнаће мрачну таму браће своје и разориће безаконе њихове савете, и расточиће горде мисли срдаца њихових.

Ово само да уметнем и моју мисао да је Ратско био фасциниран са очевом побожношћу и успехом и да је и сам хтео да помогне оцу у остварењу његовог циља, Осамостаљењу Српских Земаља политички и верски, јер све што је радио било је планирано и промишљено.

Ево линк за увеличан печат и шаре око крста и испред крста. Да ли се можда грб Немање крсно знамење компоновао из ових делова? Шта мислите ви, а ја мислин да јесте.https://www.dropbox.com/s/bnf2bl539w1ob9f/Sans titre-1 a b.gif?dl=0

Poslednja izmena:

Back