PC Serviser

Pa....sasvim solidne....a ...zamena paste na procesoru se ne praktikuje zbog lošeg odnosa uloženog rada i cene tog zahvata....

Ma da, al toga sam se slučajno sjetio...

Jel mogu dobiti neke konkrenije info. po pitanju cijena?

I koji obim posla mogu očekivati, kad bi recimo podijelio vizit-karte i postavio plakate u par naselja? Ima li mnogo konkurencije?

Osnovna znanja posedujem, ovim kursevima samo bih nadogradio svoje znanje a pritom bih dobio i sertifikate koji potvrdjuju moje znanje, odnosno sa sertifikatima su mi vece sanse da se zaposlim. Ne znam koliko vas smatra da su ovi kursevi dobri ili losi i da li uopste vredi trositi novac na sve to, ali meni odgovara da dobijem jos koji papir, em cu nadograditi znanje em cu dopuniti svoj CV :) Inace interesuju me neka iskustva drugih pc servisera, kako su nasli posao, da li je bio neki intervju za posao, da li je potrebno dokazati poslodavcu da posedujete znanje i na koji nacin? Pozdrav

Da. Meni je pre tri godine riknula ploca (u pitanju su bili iscureli kondenzatori koji su trebali da se zamene), zvao sam 5-6 likova, niko nije znao da je popravi, svi ono na foru ajde plati zamenu.
Na kraju je jedan komsija penzioner, koji se ranije bavio elektronikom, covek odmah uvideo u cemu je stvar, nasao neku semu i za ocas posla sve zamenio.
Ozbiljnih majstora koji se bave popravkom komponenti je jako malo, to je istina. Ovo zameni sistem, instaliraj antivirus, podeli disk na particije ili resetuj bios je obicno sto ti satro serviseri znaju.

Da. Meni je pre tri godine riknula ploca (u pitanju su bili iscureli kondenzatori koji su trebali da se zamene), zvao sam 5-6 likova, niko nije znao da je popravi, svi ono na foru ajde plati zamenu.
Na kraju je jedan komsija penzioner, koji se ranije bavio elektronikom, covek odmah uvideo u cemu je stvar, nasao neku semu i za ocas posla sve zamenio.
Ozbiljnih majstora koji se bave popravkom komponenti je jako malo, to je istina. Ovo zameni sistem, instaliraj antivirus, podeli disk na particije ili resetuj bios je obicno sto ti satro serviseri znaju.

Druže, to je posao elektrotehničara, a ne PC servisera. (iako ja mijenjam i kondenzatore ako je potrebno i ako mogu naći odgovarajuće, ali svejedno smatram da to ne ulazi u struku PC servisera).

...nema potrebe da se prepucavamo, svi smo mi pomalo serviseri i oni koji su zavrsili kurs a i mi koji studiramo ETF.

Sto se cena tice ja sam bas pristupacan. Nije fora da derem pa da mi se musterija ne vrati. Konkretno moje cene su:

Za instalaciju kompletnog operativnog sistema sa drajverima i raznoraznim programima, na terenu je 40e. Ako korisnik nema drajvere to je jos 10e.

Zamena ploce je 25e za ruke, i instalacija drajvera je jos 10e.

Ciscenje virusa 15e, instalacija antivirusnih programa 5e po programu.

Laksa zamena komponenti (napajanje, hard disk, grafa) je 10e i jos 10e izlazak na teren i jos 5 za konstataciju kvara.

Druže, to je posao elektrotehničara, a ne PC servisera. (iako ja mijenjam i kondenzatore ako je potrebno i ako mogu naći odgovarajuće, ali svejedno smatram da to ne ulazi u struku PC servisera).

I te kako ulazi, ali 95% ih je samo priučeno za posao, u glavnom sklapaju računare sa novim komponentama i instaliraju OS. U slučaju nekog kvara ili pada sistema masa ih i ne zna da detektuje kvar. Pitanje je - zašto je to tako?? Pravi PC serviser sa znanjem koje bi trebao da ima kod nas u Srbiji ne bi smeo da ima platu ispod 800€, a to domaće firme ne mogu u ovom trenutku da isprate tj plate. Na žalost takvi serviseri ne retko dobijaju dobre ponude iz inostranstva te odlaze za daleko veće iznose da rade, pa smo ovde osuđeni na čekanje, nerviranje itd...

...nema potrebe da se prepucavamo, svi smo mi pomalo serviseri i oni koji su zavrsili kurs a i mi koji studiramo ETF.

Sto se cena tice ja sam bas pristupacan. Nije fora da derem pa da mi se musterija ne vrati. Konkretno moje cene su:

Za instalaciju kompletnog operativnog sistema sa drajverima i raznoraznim programima, na terenu je 40e. Ako korisnik nema drajvere to je jos 10e.

Laksa zamena komponenti (napajanje, hard disk, grafa) je 10e i jos 10e izlazak na teren i jos 5 za konstataciju kvara.

Oglasi su puni za servis, instalacija OS na terenu je 2500 din itd....
Cene koje si naveo navode čoveka da stari komp odmah baci i ode da kupi nov.

Poslednja izmena:

jeeste, i neko ti plati 50 e za reinstal os-a..
haa, ha!

Svako ima pravo da formira cene prema kvalitetu pruzene usluge. Ko je los PC serviser ni ne treba za sakatu i neprofesionalno uradjenu instalaciju da naplati preko 500 dinara.

@ Vukasin-coral

Ja ne prodajem racunar vec pruzam uslugu. Koja je cena novog racunara to je druga tema,druze. Osim toga sve i da kupi novi racunar neko na njemu mora da instalira OS.

A uvek je bilo CENA=KVALITET. Musterije znaju da cene kvalitet, pa hvala Bogu oni koji rade kvalitetno i imaju musterije i mogu pristojno da zive od ovog posla.

istalirao ja ili moja baba ili ti win sedam na neki komp, krajnji rezultat ce biti isti..win 7..
kakav kvalitet tu pominjes, ne znam, jedino sto cu ja uraditi to 5 min brze od moje babe il ne znam tako nesto..

Svako ima pravo da formira cene prema kvalitetu pruzene usluge. Ko je los PC serviser ni ne treba za sakatu i neprofesionalno uradjenu instalaciju da naplati preko 500 dinara.

@ Vukasin-coral

Ja ne prodajem racunar vec pruzam uslugu. Koja je cena novog racunara to je druga tema,druze. Osim toga sve i da kupi novi racunar neko na njemu mora da instalira OS.

A uvek je bilo CENA=KVALITET. Musterije znaju da cene kvalitet, pa hvala Bogu oni koji rade kvalitetno i imaju musterije i mogu pristojno da zive od ovog posla.

Mladiću, računar je moj alat od 1983, još kao dete sam ga koristio za posao. Tada nisam imao kome da odnesem računar na servis, pa sam i to morao da naučim, a i dalje učim. Deder objasni kakav je to kvalitet potreban za instalaciju vrednu 40€ !?

Verovatno mašta da postane najjači serviser sa Balkana :per:

Ili je u jatu vrana koje će to da plate. :mrgreen:

Mada, rezonovanje mu je sasvim na mestu, kad zovemo nekog vodoinstalatera on nam lepo kaže: ''Dobar dan, dolazak je 1500 din'' pa ide dalje....

Poslednja izmena:
Ne nego je covek na ETF-u , i nece da radi za sitne pare kao mi neuki sa srednjom skolom :hahaha: :hahaha:
Ko nam je kriv sto nismo ucili skolu :) :) :)

Ja instalaciju naplacujem 1500 din , i radim uglavnom po preporuci.
Vec imam stalan posao , i dvoje dece i nemam vise vremena ko nekad pa da se igram racunarima po ceo dan.
Dosta mi je ovaj moj mali krug ljudi kojima stalno odrzavam sistem , i poneka koska , jer svi ti priuceni klinci kasnije il pre se pojave sa (za njih) neresivim problemom.

Kad bi nedaj boze ostao bez posla , verovatno bi lepio plakate po kraju , a ovako jos nisam poludeo.
Da me cimaju raznorazni likovi u ko zna koje doba , da pitaju neka glupa pitanja !!!

A sto se tice tih osnovnih kurseva i to je bzvz.
Secam se da me je firma poslala na kurs za koriscenje racunara ,ubedjivao me sef da cu nauciti nesto novi , dodjemo mi tamo , i pocinje : ovo je mis , ovo tastatura ovo monitor.
Naravno nisam nastavio sa tim , verujem da su takvi i ostali pocetni kursevi.

Mada, rezonovanje mu je sasvim na mestu, kad zovemo nekog vodoinstalatera on nam lepo kaže: ''Dobar dan, dolazak je 1500 din'' pa ide dalje....

Polako...doci ces i ti do sutine. Ko je ulozio vise vremena u ucenje i ko mora stalno da se usavrsava? Serviser ili vodoinstalater? Da li komplikovanije popraviti vodokotlic ili racunar?

@jevta.bg

Imas posao od koga zivis ali drugome uzimas hleba iz ruke! Postoje klinci koji jedva cekaju da dobiju tvoj posao a radili bi za duplo manju platu jer ne moraju da izdrzavaju porodicu. Nelojalna konkurencija u koju ti spadas kada je u pitanju servisiranje racunara ce i u tvojoj bransi uzeti danak....

Instalacija je kod tebe 1500din ali da te ne zovu i ne smaraju pitanjima. Koliko bi kostala da te zovu i smaraju pitanjima? i takve korisnike neko treba da obsluzi i da pri tom bude maksimalno korektan i predusretljiv. To je jedan deo kvalitetne usluge koji kod mene kosta onoliko koliko sam naveo. Mogu da naplatim i skuplje ali smatram da bi bilo nekorektno. Bitno je da su moje musterije zadovoljne, a to je i razlog zasto placaju. I ne bi me zamenili za dvojicu takvih kao sto si ti.

Ja bi instalacije koje ti radis naplacivao duplo manje. Mada kad razmislim ne bi platio ni 750 din da mi neko nestrucan servisira racunar. Kao da odes kod automehanicara koji ti izbaci termostat jer auto moze i bez njega dobro da radi. Neka hvala.

na primer je bitno objasniti pojam ESD :think:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrostatic_discharge#Damage_prevention_in_electronics

:super:

220px-Hindenburg_burning.jpg

shocking! :per:

Poslednja izmena:
Polako...doci ces i ti do sutine. Ko je ulozio vise vremena u ucenje i ko mora stalno da se usavrsava? Serviser ili vodoinstalater? Da li komplikovanije popraviti vodokotlic ili racunar?

Hajde objasni deo suštine molim te. Verovatno sam nešto propustio ..... Rezon ti je dobar ali realno stanje je katastrofalno. Ljudi nemaju para ni da se prehrane, tako da serviser nečega što se ne jede ili ne služi za osnovne životne namene (šporet, frižider, automobil), niti u većini slučajeva donosi novac je jednostavno u još goroj krizi od ostatka jer se bez tih stvari jednostavno - može.

Spominješ kvalitet, pa mi te gore već pitasmo na šta misliš, a ne odgovaraš ništa ili nešto otklikaš bez smisla....

Molio bih Matora neki kontakt telefon. Rekao je da je instalacija os sa drajverima 40 eura a ko nema musterija drajvere 10 eura pride. Posto ja nemam kod sebe ni os, da li je to dodatnih 40 eura tj. sve djuture oko 90 eura?

:cepanje::cepanje::cepanje:

@jevta.bg

Imas posao od koga zivis ali drugome uzimas hleba iz ruke! Postoje klinci koji jedva cekaju da dobiju tvoj posao a radili bi za duplo manju platu jer ne moraju da izdrzavaju porodicu. Nelojalna konkurencija u koju ti spadas kada je u pitanju servisiranje racunara ce i u tvojoj bransi uzeti danak....

Instalacija je kod tebe 1500din ali da te ne zovu i ne smaraju pitanjima. Koliko bi kostala da te zovu i smaraju pitanjima? i takve korisnike neko treba da obsluzi i da pri tom bude maksimalno korektan i predusretljiv. To je jedan deo kvalitetne usluge koji kod mene kosta onoliko koliko sam naveo. Mogu da naplatim i skuplje ali smatram da bi bilo nekorektno. Bitno je da su moje musterije zadovoljne, a to je i razlog zasto placaju. I ne bi me zamenili za dvojicu takvih kao sto si ti.

Ja bi instalacije koje ti radis naplacivao duplo manje. Mada kad razmislim ne bi platio ni 750 din da mi neko nestrucan servisira racunar. Kao da odes kod automehanicara koji ti izbaci termostat jer auto moze i bez njega dobro da radi. Neka hvala.

Tek sam sad video ovo :)

Ja nikom ne uzimam hleb iz ruke.
Ja sam castan i posten covek i ljudi to znaju , zato me i zovu da im ja sredim racunar.
Uopste nije poenta u parama , vec u postenju .
50 % tih nazovi skolovanih majstora samo izvacari ljude za pare a nista im ne uradi.I ljudima se to smucilo i zato su dosli kod mene jer znaju da nece biti prevareni.
I mnogim svojim poznanicima necu da naplatim , a ljudi obicno caste , i taj dinar mi je drazi nego milioni onih neposteno zaradjenih.

Iako sam sada bez posla , a znam da radim i servisiram računare , ne bavim se sa tim profesionalno , ako radim nešto tada radim samo po preporuci , ako su mi poznanici ili prijatelji ili neka rodbina onda ni ne uzmem ništa , obično poznanstvo može da ti donese mnogo više od novaca koji bi dobio za neki servis , nemam naviku da menjam kondenzatore i sl. jer smatram da od stare babe ne možeš napraviti devojku tako da to radim samo onda ako se na nekome vidi da nema novaca za nov deo , zapamtite : reparirana komponenta je uvek mač sa dve oštrice , pare uzmem isključivo ako taj neko insistira na tome i onda gledam da ga ne oderem već da ispadne kao da me časti za rad.
Svo znanje sveta ne možeš pokupiti niti ga platiti svim parama na ovom svetu ali ljudima možeš uvek učiniti neku uslugu , kada radim nešto onda ga radim ili do kraja da ga uradim ili ga ne radim uopšte , znam da odem i u posetu kod njih ali mnogo je lakše posao odraditi u kućnom okruženju .
Treba znati da oporavak sistema ne znači automatsku reinstalaciju kako neki rade jer je to najjednostavnije , uvek se može naći neko alternativno rešenje , inače od 2004 pa naovamo oko 15% intervencija koje sam radio na računarima je bilo putem interneta , ulazeći daljinski u tuđe kompjutere podešavajući ih , radeći raznorazne instalacije i reparacije sistema , a klijenata sam imao iz celoga sveta od austrije , francuske , italije , belgije , holandije , USA pa do srbije , koji me i dan danas potraže kada im zatreba ili savet ili nešto na kompjuteru da im se odradi.
Inače iz iskustva znam , da je u 99% slučajeva neka neispravnost ili neki defekt nastane neopreznim rukovanjem sa računarom , pa tako kada odem kod nekoga volim da on upali komp i da mi pokaže prvo na par minuta kako ga koristi , jer se tada najlakše uoče te greške kod ljudi i sve se brzo rešava savetima.

Citam vase komentare i ne znam odakle da pocnem. Ali ajde od pocetka. Decko koji je otvorio ovu temu, zeli da zna da li je isplativo zavrsiti tamo neki kurs za PC Servisera. Kao sto sama rec kaze, to je kurs, kao i svaki drugi, on te uci nekom osnovom, sa kojom mozes da zapocnes posao. Ali tu stoji i sam odgovor na njegovo pitanje sto se tice finansija, hocu reci da je iskustvo sve. Trebace mu godine da ga stekne i nikada ga nece u potpunosti imati, jer tu je pitanje interesovanja za tim poslom, ima svacega, a da ne pricam o tehnologiji koja ide neverovatnom brzinom, svaki dan imamo nesto novo. Sada da se prebacim na vasu raspravu sa po sudeci po njegovim nikom, covekom "Mator", koji je spomenuo da za: "Instalaciju kompletnog operativnog sistema sa drajverima i raznoraznim programima, na terenu je 40e. Ako korisnik nema drajvere to je jos 10e", svako ima svoju cenu za koju radi, a ljudima ako to ne odgovara mogu slobodno da nadju nekog klinca koji ce to uraditi za dzabe. Ali ako on ne zna da resi problem, opet se sve svodi na strucnjaka koji ce to uraditi!

Možda je Matori malo preterao s obzirom na opštu krizu u državi, ali zaista, cena je onolika koliko proceniš da možeš da naplatiš. Ako imaš bogatu klijentelu, njima nije bitno koliko šta košta, nego da se to završi onda kad im zatreba.

Visokom cenom ne treba plašiti one koji nemaju para za bacanje, pa im je mnogo sve preko 20€. Ispoštuješ ih, i oni dođu ponovo ili te preporuče nekome.

Može da se zaradi čak i danas preko 1.500€ mesečno na servisu, a za to je potrebna i gomila starih klijenata da pokriju termine kada nema novih poslova. Opet, za to je potrebno da imate iskustvo i tradiciju od najmanje nekoliko godina u tom poslu.

Kurs za servisera može biti od koristi za početnike, ali ne očekujte da ćete znati odmah sve da završite, potrebno je dugogodišnje iskustvo u rešavanju svih mogućih problema.

Naučite osnove, pratite forume, a najbolje od svega je da odete na praksu u neki servis, besplatno, jer vam niko neće platiti da vas još i uči... ali to je cena škole, što će se kasnije isplatiti.

Posle dajte oglase, ne preterujte sa pridevima u opisu "firme" da se ne bi izblamirali pred nekim jednostavnim problemom, odradite šta možete i vremenom ćete sve više naučiti.

U početku ne možete naplaćivati mnogo, ali kad postanete pravi serviseri, kad vas budu jurili sa svih strana da im nešto završite, znaćete da im od vas zavisi posao, i tada možete korigovati cenu.

Ovo je jedan jako lagan i lep posao, gdje moze da se zaradi samo ako zna da se radi, i ako znate sta hocete! Za servisera racunara nikada nebi predlozio bilo kakav kurs, ako stvarno imate zelju i volite da radite sa racunarima vama je potreban jedino internet...Na njemu postoji rjesenje svakog problema na koji se nailazi u ovom poslu! Ako naucite ovaj posao i steknete znanje, kada vam postane rutina, moci cete da zaradite... Prosjecnu platu u ovom poslu je daleko lakse zaradite nego na nekim drugim poslovima uz to imate svoje vrijeme i radite kada hocete i koliko hocete! Ako imate zelju i volju i razumjete se u racunare, vama kurs nije potreban, to je nepotrebno bacanje para!

Back