Pazljivo cuvana tajna ili nesto drugo - recept za bozu

Dobrivoje1

Zainteresovan član
Poruka
323
Veliki sam obozavalac ovog predivnog napitka koga najradje pijem u poslasticarnici sa dragim ljudima ( a cesto i sam, hahah, moram da priznam).

Komentarisuci sa prijateljima o sastojcima boze, svi se generalno slazemo da su osnovni sastojci :
- neka zitarica (kao psenica, kukuruz, raz, jecam, pirinac cak i sl
- secer
- kvasac

Postupak pripreme je uglavnom slican po onome kako ja pravim i kako cujem da drugi prave, znaci ukratko:
Brasno od date zitarice se ostavi u vodi preko noci. Ujutro se kuva oko 2 sata uz mesanje da ne zagori. Kada je skuvano, procedimo sve to kroz finije sito ili gazu, dodajemo kvasac i secer i flasitamo. Za dan dva, prohladjena boza moze da se pije.

Da li neko ima iskustva sa pravljenjem boze, ili mozda poznaje recept za bozu koji je najblizi , da tako kazem, bozi koju sa velikim zadovoljstvom pijemo u radnji. Ovakav gorenavedeni nacin pripreme daje bozu solidnog kvaliteta i ukusa ali joj neke bitne osobine fale>

- nema dovoljnu gustinu
- nema onaj toliko pozeljni kiselkast ukus
- vrlo bledunjava boja bez obzira na upotrebu brasna koje je malo zapeceno do zlatno zute boji i sl.

Iskreno se nadam, dragi kulinari, da neko ima neku da kazem "insajdersku" informaciju o receptu.
Zelim vam prijatno leto uz bozu i ziveli!

Kao prvo prvi put cujem da se koristi 'neka' zitarica jer se boza pravi od kukuruza. Od jecma se ne pravi boza vec pivo - da ne bude zabune :)

Sastojci:

1 kg kukuruznog brasna
10 l vode
1 pakovanje kvasca

Priprema:
1. Brasno potopiti u vodu I ostaviti da prenoci na sobnoj temperaturi.
2. Sutradan prokuvati, oko 2 sata na tihoj vatri. Jako je vazno da se cesto mesa, da ne zagori. Ostaviti da odstoji do veceri.
3. Razmutiti paklicu kvasca, sa malo soli, secera i vode. Kada kvasac uskisne, ubaciti ga u smesu. Dobro izmesati i ostaviti preko noci na sobnoj temepraturi.
4. Sutradan dobro procediti bozu I to kroz gusto sito I najbolje gazu. Dobro istisnuti kako bi sva tecnost izasla.
5. Bozu poseceriti po ukusu. Obavezno je drzati u frizideru I valjalo bi je popiti sto pre.

naime, boza se pravi u vise zemalja sa razlicitim zitaricama Na dalekom istoku je prave od pirinca, u Albaniji i Makedoniji se pravi od psenicnog brasna, u Bugarskoj od celih zrna psenice koje se kuvaju itd itd.

Zitarice su tu da daju poseban ukus ovom picu, i da daju guscu konzistenciju. Kvasac je tu da se pokrene fermentacija i sl. U Srbiji se uglavnom od grada do grada ukusi boze koja se moze kupiti razlikuju VEOMA MALO, sto upucuje da se koristi ista zitarica.

nadam se da ce neko ko ima iskustva sa pravljenjem, ili ko poznaje poslasticara ili sl da nam ukaze na pravu recepturu.

Evo ne bih lenj pa pronadjoh jos neke recepte za pravljenje boze. Zanimljivo mi je da su svi s kukuruznim brasnom sto mozda govori da je to bio razlog sto se Dobrivoju razlikovao ukus u odnosu na bozu ili poslasticarnice...

Recepti za pripremu boze
Prvi način:
U lonac staviti pola kilograma kukuruznog brašna, preliti sa pet litara mlake vode i ostaviti da odstoji celu noć ili najmanje 10 sati.
Lonac sa smesom staviti da krčka dva do tri sata uz stalno mešanje drvenom kašikom, zatim kašu skloniti sa šporeta da se hladi do uveće.
U međuvremenu 20 grama svežeg kvasca (10 gr suvog) staviti u mlaku vodu da se rastopi i uskisne.
Kvasac sipati u ohlađenu smesu kukuruznog brašna i vode, dobro promešati i ostaviti da stoji preko noći ili najmanje 10 sati.
Kroz gustu gazu bozu procediti, dodati 0,5 kg šećera (ili po ukusu), sipati u flaše koje lagano zatvoriti i staviti na hladno mesto.
Drugi način:
Sa tri litre mlake vode preliti 100 g kukuruznog braša, dobro promešati i ostaviti da odstoji preko noći.
Sledećeg dana smesu staviti na vatru i pustiti da lagano vri tri do četiri sata, uz povremeno mešanje da ne zagori.
Uveće dodati 15 g kvasca za slatku bozu, ili 30 g kvasca za kiseliju bozu. Dobro promešati da se kvasac rastvori i ostaviti da odstoji preko noći.
Sutradan bozu procediti kroz gazu ili cediljku (sito) i sipati u čiste staklene flaše. Bozu čuvati na hladnom mestu.
Treči način:
Razmutiti 200 g kukuruznog brašna u malo hladne vode pa preliti u lonac od pet litara i dopuniti sa prokuvalom vrućom vodom.
Staviti na jaku vatru da ključa dva sata, mešati da ne zagori i po potrebi dodavati prokuvanu vodu da bude uvek ista količina tečnosti u loncu.
Tečnost ostaviti da stoji deset minuta na hladnom mestu (ne u frižideru), procediti pa dodati 10 g pivskog kvasca i sedam kašika šećera.
Posebno ispržiti i dodati jednu kašiku prženog šećera i ostaviti u toploj prostoriji sve dok se na površini ne pojavi pena.
Bozu sipati u čiste flaše, zatvoriti i staviti u frižider da se ohladi.
Četvrti način:
U lonac od 15 litara staviti 500 g kukuruznog brašna (boza od belog kukuruznog brašna je ukusnija). Brašno preliti sa pet litara hladne vode, dobro izmešati, pokriti i ostaviti da odstoji pet sati.
Lonac sa mešavinom staviti da se kuva i stalno mešati drvenom kašikom dok ne provri da brašno ne zagori. Za vreme kuvanja lonanc ne pokrivati jer će da kipi.
Istovremeno u drugi lonac staviti tri litra vode da proključa pa polako i postepeno vrelu vodu dolivati u veliki lonac sa brašnom.
Mali lonac dopunjavati svežom vodom a proključalu dolivati u veliki lonac tako da nakon tri sata kuvanja u loncu bude 14 litara tečnosti. Posle kuvanja kašu ostaviti da se hladi dok ne postane mlaka.
Manjom posudom zahvatiti nešto mlake kaše i u njoj razmutiti pola paketića kvasca, vratiti u lonac i dobro izmešati.
Smesu ostaviti da odstoji šest sati, procediti je kroz najsitnije sito ili trostruku gazu, vratiti u dobro opran lonac, dodati 130 g šećera na jedan litar boze i dobro izmešati da se šećer otopi.
Zašećerenu bozu još jednom procediti kroz sito, sipati u nezatvorene flaše i staviti na hladno mesto (može u frižider) tri dana da fermentira. Nakon fermentiranja dobija se ukusno penušavo piće spremno za posluženje.

- - - - - - - - - -

Bas steta sto cujem da je covek morao da zatvori radnju :(, sve vise je takvih slucajeva da se radnje sa tradicionalnim proizvodima pod pritiskom "tzv modernog" doba zatvaraju, Padre, hvala Vam puno na toj informaciji, znaci kukuruz je bio u pitanju u tom slucaju.

Vidis da se negde spominje i razlika u ukusu izmedju belog i zutog kukuruznog brasna... vidim ja da ces morati da malo eksperimentises :)

to je valjda za poslasticare jer je dosadan postupak, kao npr i ratluk koji se pravi valjda od jednog necega
uzmi neki recept koji je proveren i napravi ako je moguce u kucnim uslovima, verovanot je bitan neki shpajz i slicno
onda verovatno nece ispasti ali eto imaces ideju
kao i hleb, kad se pravi kod kuce valjda cesto nije to to (mada meni jednom uspelo), neko mi rece da je zbog peci

ima valjda u narodnom tj patinom kuvaru a verovatno i po netu... verovatno sto manje tih farbi i zasladjivanja nego samo ono min.

- - - - - - - - - -

Probaću da napravim, ali gde ima široke gaze?Usput, zatvorena je prošle godine i poslastičarnica Petrović u Zmaj Jovinoj, a ove i ona u Sremskoj.

ta se valjda jos batrga u sremskoj samo su se kao modernizovali? ; ))

Pozdrav dragi kulinari.
Nekoliko puta sam ovih dana pokusao sa razlicitim receptima koje je Padre dao i koje sam ja nasao ali bez nekih bitnijih rezultata.
Moja razmisljanja su otprilike:
- umesto preporucenog kukuruznog brasna, upotrebiti proso
- OBAVEZNO dodati ili limunovog soka ili i malo limunovog soka i limontusa da se dobije ona prijatna kiselina koje inace na gorepomenuti nacin spremanja ne postoji
- ne preterivati sa kvascem.

Probaću da napravim, ali gde ima široke gaze?Usput, zatvorena je prošle godine i poslastičarnica Petrović u Zmaj Jovinoj, a ove i ona u Sremskoj.

U prodavnici bebi opreme kupi jednu pamucnu pelenu ( 70 dinara ) - od gusce gaze su i mislim da ce posluziti, dimenzija su 80x80
Fotografija0421.jpg

Poslednja izmena:
Zdravo Padre i ostali kulinari.
Pokusao sam sa kukuruznim brasnom, ali sa njime nikako da dobijem nesto blize tom pravom, da kazem, ukusu.
Mislim da je , izmedju ostalog i problem u duzini kuvanja. Ja sam kuvao oko dva i po sata uvek, neki predlazu mnogo duze od toga.

I kod cedjenja boze mora da se bude vrlo strpljiv i pazljiv. Zaista, gusta i glatka tekstura tecnosti se treba postici.
Obavezno cedjenje kroz gusto sito i gazu, sto su manje cestice to je bar meni boza prijatnija.

Slobodno javljajte Vase rezultate. Ziveli!

Poslednja izmena:
Dragi kulinari, pre pola sata konacno sam uspeo da pronadjem u jednoj knjizi ORIGINALNU proceduru za proizvodnju boze

Naime, knjiga se zove Tehnologija proizvodnje bezalkoholnih pica od autorke Prof. dr Gordane Niketic.
Knjiga se bavi tehnologijama koje se industrijski koriste za proizvodnju razlicitih bezalkoholnih pica, pa izmedju ostalih i boze.

Posto nemam skener, pokusacu da pazljivo prepisem proceduru:

Brasno ili usitnjena zrna kukuruza se zagrevaju u autoklavu (sud za kuvanje slican ekspres loncu u kome se kuva pod pritiskom). Na jedan deo brasna dodaje se 2 do 3 dela vode.Zagrevanje se vrsi na oko 150 celzijusa. Kuvanje u autoklavu pod pritiskom traje 30 min, a u obicnim sudovima koji ne kuvaju pod pritiskom, kuvanje traje od 60 do 120 minuta.
Kraj kuvanja se odredjuje po organoleptickim svojstvima, boji i mirisu koji treba da podseca na prepeceni hleb.

Prokuvani proizvod se hladi do 35 stepeni, kada se onda dodaje hladna voda da se postigne suva materija oko 8 procenata. Proces hladjenja traje 30 do 40 minuta a kada se doda i voda sve se ohladi za jos dodatnih 20 minuta.
Ohladjeni i razblazeni proizvod se propusta kroz pasir masinu sa vrlo finim otvorima. Proizvod se ovako homogenizuje a dobije se i stabilnost i homoheni izgled dsame boze.

Posle ovoga dodajemo saharozu do 10 procenata od cele mase.
Sledece se dodaje pekarski kvasac (nisu navedene kolicine, na zalost) kojim se zapocinje vrenje. Optimalna temperatura vrenja je oko 25 stepeni.

Ovo je znaci originalna procedura koja se u industrijskim uslovima koristi za proizvodnju boze.
Ne znam da li se i u zanatskim uslovima kao sto su manje poslasticarnice koristi isti postupak.

Neka vam ovo bude neki orijentir u vasem radu!

Back