Znamo da je Isus propovedao ljubav prema bližnjima. Ljubav isključuje osvetu. Međutim Pavle se poziva na Stari Zavet po pitanju osvete i kaže sledeće
Pavle dakle preporučuje da kad želimo da se osvetimo onda činimo neprijatelju dobro da bi nas Bog osvetio...nije li to pokušaj da se Bog koristi kao oružje naše osvete?
to učenje je naravno suprotno ne samo Isusu nego i starozavetnom učenju na koje se poziva
SZ kaže da samo Jahve ima pravo na osvetu a sveti se onima koji u njega ne veruju dovoljno
Gde se još po vama Pavle oglušio o učenje Isusovo a gde o starozavetno? Da li je Pavle skrenuo hrišćanstvo na pogrešan put? Koje metode i savete i postupke Pavla smatrate pogrešnim? Gde Pavle zloupotrebljava i pogrešno citira Stari Zavet? Da li je Pavlova religija isto što i Isusovo učenje?
Rimljanima 12,19 | Ne osvećujte se za sebe, ljubazni, nego podajte mjesto gnjevu, jer stoji napisano: moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod. |
Rimljanima 12,20 | Ako je dakle gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je žedan, napoj ga; jer čineći to ugljevlje ognjeno skupljaš na glavu njegovu. |
Pavle dakle preporučuje da kad želimo da se osvetimo onda činimo neprijatelju dobro da bi nas Bog osvetio...nije li to pokušaj da se Bog koristi kao oružje naše osvete?
to učenje je naravno suprotno ne samo Isusu nego i starozavetnom učenju na koje se poziva
SZ kaže da samo Jahve ima pravo na osvetu a sveti se onima koji u njega ne veruju dovoljno
5. Mojsijeva 32,35 | Moja je osveta i plata, u svoje vrijeme popuznuće noga njihova, jer je blizu dan propasti njihove, i ide brzo što će ih zadesiti. |
5. Mojsijeva 32,36 | Sudiće Gospod narodu svojemu, i žao će mu biti sluga njegovijeh, kad vidi da je prošla snaga i da nema ništa ni od uhvaćenoga ni od ostavljenoga. |
5. Mojsijeva 32,37 | I reći će: gdje su bogovi njihovi? stijena u koju se uzdaše? |
Gde se još po vama Pavle oglušio o učenje Isusovo a gde o starozavetno? Da li je Pavle skrenuo hrišćanstvo na pogrešan put? Koje metode i savete i postupke Pavla smatrate pogrešnim? Gde Pavle zloupotrebljava i pogrešno citira Stari Zavet? Da li je Pavlova religija isto što i Isusovo učenje?