Pauza u radu frižidera

Ozbiljan ?
Pa zar nisi ti neki električar ? Toliko, koliko se sme držati elektromotor da ne zapekne, toliko... Valjda... tako su meni rekli. Isto kao i za cirkulacionu pumpu na grejanju. Par puta godišnje, recimo na 6 meseci, pa uključiš pola sata. Kod mene se u donjem etažu kuće ne koriste ni frižider ni zamrzivač od oktobra do maja jer tada niko ne živi tu, i ne palim za to vreme ni jedno. Samo povremeno otvorim da se malo izluftira jer hoće da se ubuđavi, a vrata treba držati zatorena jer hoće da se iskrive ako se to ne uradi.

Ozbiljan ?
Pa zar nisi ti neki električar ? Toliko, koliko se sme držati elektromotor da ne zapekne, toliko... Valjda... tako su meni rekli. Isto kao i za cirkulacionu pumpu na grejanju. Par puta godišnje, recimo na 6 meseci, pa uključiš pola sata. Kod mene se u donjem etažu kuće ne koriste ni frižider ni zamrzivač od oktobra do maja jer tada niko ne živi tu, i ne palim za to vreme ni jedno. Samo povremeno otvorim da se malo izluftira jer hoće da se ubuđavi, a vrata treba držati zatorena jer hoće da se iskrive ako se to ne uradi.

To ja više pitam zbog kompresora te ulja u njemu. Elektromotor unutra je inkorporiran i za njega ne brinem koliko za ceo sistem sa sve izmenjivačem.

Električar sam samo kao amater, dok oko elektromotora samo tako nešto po malo čeprkam na poslu, pa posle ispadne neka kinta od toga za moju firmu :)

Pozdrav svima!

Interesuje me, koliko dugo možemo držati frižider bez da radi? Da li je potrebna neka konzervacija? Ili da ga ipak uključimo i da radi?
па...стави га у фрижидер
или не мора, хладно је :zcepanje:

шалу на страну, мислим да мора да се фрижидер повремено укључи, рецимо у месец-два -три да ради
тако смо ми имали замрзивач стојао неукључен у струју десет година, па смо морали да га поправаљамо

па...стави га у фрижидер
или не мора, хладно је :zcepanje:

шалу на страну, мислим да мора да се фрижидер повремено укључи, рецимо у месец-два -три да ради
тако смо ми имали замрзивач стојао неукључен у струју десет година, па смо морали да га поправаљамо

Tako ćemo raditi. Ali sa gazdaricinim.

Juče sam ga premeštao iz kuhinje u sobu za odlaganje stvari. Odmah blizu štekera, pa ćemo ga na svaka tri meseca uključivati na po šest sati.

Back