Ne bih da mracim, narociot one ljude koji su vec zasadili. Zaradicete bar nesto, ali procitajte nastavak price, bice malo duze, razlog je da bi zvucalo kao ozbiljniji post i privuklo vam paznju da sami bolje uradite istrazivanje bilo kog projekta...iskreno, ne bih se ni trudio da pisem ovo da ovde meta nisu zaista vredni i posteni ljudi, nisu skroz prevareni ali se dovode u zabludu.
Posto sam u ovoj Srbiji prevaren toliko puta, u poslovima mnogo vecim i ozbiljnijim od zasada nekog znj drveta, cak i od strane najblizih ljudi, uglavnom mi je u ovakvim i slicnim poslovima gde ne moze zasigurno da se dodje do pravih pokazatelja, uvek startna misao da neko hoce da me zezne. Zaista se i ispostavilo da ovde sve funkcionise po tom formatu, tj bar dobar deo stvari... od 100% biznisa u srbiji, u vise od 50% biznisa ljudi nece odraditi posao kako treba i na neki nacin ce vas prevariti, a bar 10% biznisa je vec u startu prevara, tj biznis ne postoji i najgora varijanta kad je slucaj klasicna iznuda(da postoje i takvi slucajevi, gde prevaranti i kriminalci bukvalno inzudjuju novac na razne nacine i uglavnom su poslovi vezani za trgovinu, import-export i ugostiteljstvo blisko kriminalnim grupama). Elem, ovo sa ovim drvetom je nesto izmedju ova prva dva navedena, srazmerno s vasim ocekivanjima. Pre nekih petnestak dana, zove me rodjak iz sela, koje stvarno posecujem retko i gde imam nekoliko hektara zemlje druge klase dato u arendu, u sistini ta zemlja mi je nebitna stavka ali ne zeljim da je prodam po toj ceni. Rodjak me je pozvao sa idejom biznisa veka, "zasto dajes nekom tamo da ti koristi tu zemlju za dzabe, evo taj i taj sadi paulovniju imace profita bar 40k eura po hektaru za 7,8 godina a ulaganja par hiljada po hektaru." Inace da nacuo sam za to drvo i pre ovog rodjaka, znao sam da je brzo rastuce itd ali nisam nikad ulazio u detelje, sumarstvo i poljoprivreda nisu privredne grane koje su mi bliske. Inace, tog rodjaka smatram za zaista umnog coveka, drzao je razlicite poslove, malo je staromodan ali jako temeljan, da je neko drugi pozvao odmah bih uzeo celu pricu sa rezervom... jedino je problem sto nema mnogo iskustava sa kojekakvim gamadima u biznisu i uopste u zivotu. Meni se cela njegova prica preko telefona svidela, kome ne bi ? Odlucim da dodjem do sela da vidim sta je zasadio taj nas prijatelj i da mi objasne sve i kakvi su im dalji planovi. Otisao, video taj zasad od prosle godine, moram priznati zaista impresivno pao sam na prvu loptu, sadnice 5,6 metara vec visoke, deluje da se razvijaju odlicno. Posteni i normalni ljudi puni uzbudjenosti oko svog projekta, mi napravise racunicu "500,600 kubika na hektar posle 8 godina, minimum 80eura po kubiku, mozda i vise od 100e, zezanje samo prve dve godine... drvo izuzetne kalorijske vrednosti, upotrebljava se za namestaj, za gradju, za brodogradnju itd", ma prava idila. Odusevio sam se u start, racunam, uzmem jos 7 hektara, posto ima dosta jako povoljnje zemlje a ovo navodno moze da se sadi bilo gde i moja 3,10 hektara, za 8 godina sigurica bar 300k eura, plus posle sece raste samo opet, bukvalno sigurna investicija za zivota. Odlucim se ja definitivno da radim kroz tu jednu pricu i jos par telefonskih razgovora, cak sam rezervisao neku zemlju da kaparisem, posto je cena zaista smesna... to se sve izdesavalo u pet dana. Nisam imao vremena preterano da se bavim detaljima, verovao sam rodjaku i njegovom prijatelju da su uradili domaci zadatak zato sto i sami imaju plan da sire to na sopstvenoj zemlji. Razlika je u tome sto je to njima primaran zivotni plan, a meni je deseta rupa na fruli... pa onda je jasno zasto ja nisam pristupio ozbiljno celom projektnom planu nego prihvatio pricu kao kupovinu orbit zvaka, ali za njih mi i nije bas najjasnije. Sta se desava dalje, posle nedelju dana razgovoram sa prijateljom i dotaknemo se ove teme i da to planiram, posto je u pitanju drvo... prijatelj se seti jednog starog import export spekulanta, koji je izvezao slepere i slepere drvne gradje i kaze mi pozovi lika, ispipaj mozda mozes dobiti neke bitne informacije. Pozovem coveka, na kraju se cak i nadjemo i prica iz njegovog istrazivanja je otprilike ovakva: Kontaktirao je sve ljude, preko sumarskog fakulteta, instituta, kojekakvih stolara, i radionica, peletara i slicno 1.Drvo ima kalorijsku vrednost skoro duplo manju od topole, ovo na nasim sajtovima je cista lagarija kad se prolupaju tipa "veca kalorijska vrednost od uglja" 2. Tacka paljena ogromna cak i kad se izgubi vlaga. 3. Namestaj-mozda za decu ili ukrasni stolovi i stolice,neka nasa fabrika namestaja, napravila seriju stolica koje nisu valjale kasnije ni za potpalu.. krto, lomljivo, stolari ga ne vole, dobro samo za daske za surfovanje i stapice za kineski restoran...cesto smrdi do bola i termitia ga vole vise nego bilo koje drugo drvo, upravo zato sto je mekano. 4. Bio masa ? Ma kakvi, na primer peletare imaju striktno propisane standarde kakvo drvo se kupuje, mozda neka znj peletara bez sertifikata bi i kupila. 5. Drvena gradja ? smesno za raspravu, pita me covek da li bi ti zaista kupio paulovnijinu gradju za recimo 150eura po kubiku ako uzmemo u obzir da jasen ili camova gradja moze da se nadje za malo vece pare ili slicne pare, a topola za manje pare a bolja je gradja 6. Uzgoj ? Ako zvizne jaka zima, ispod minus dvadeset dobre su sanse da mozete da povadite i da pobacate sve sledece godine, nasa klima mu i ne odgovara previse vrela leta-ledene zime. 7. Invazivna vrsta, u evropi se zabranjuje cak se ogroman novac izdvaja za unistavanje takvih vrsta, ako zasadite na jednoj kvalitetnoj poljoprivrednoj zemlji, oprostite se od te zemlje... postoje slucajevi gde su ljudi davali zemlju u arendu za sadnu paulvonije i sad ne mogu da iskorene korovcinu, raste iz desetog dela preostalog korena, na otrove ne reaguje 8. Sve u svemu i pored toga sto je pitanje kako ce i koliko da izraste za tih 7,8 godina... mnogo vece pitanje je plasman, covek mi je garantovao da niko od njemu poznatih ne izvozi paulovniju, niti veruje da moze da se plasira napolju. Plasman lokalno ? Ko ce to da uzme ovde za ogrev, kad iz price koliko sam ukapirao cak je i bagrem duplo bolji, zbog ogromne vlaznosti paulovnije i nenormalne tacke paljenja... Sve u svemu, to vam je ukratko prepricana prica od coveka koji se bavi izvozom drvne gradje za pola sata razgovora. Hteo je da mi donosi i dokumentaciju i da mi daje neke kontakte da i sam zovem, sto mene naravno vise nije interesovalo, odustao sam od cele price u petnest minuta razgovora sa covekom koji se bavi spekulacijama i definitivno ima prave informacije. Moje neko misljenje je, nije klasicna prevara ali vas dovode u zabludu polu-tacnim ili netacnim informacijama a prodaju se milioni sadnica, ogroman profit njima... sadnice u Kini na veliko su 5 centi, a ovde ih neki prodaju za preko 2 eura cak. Ako se bavite hortikokulturom, sadnica vas kosta 0 centi a prodajete je za 1-2e. Dodje muceni seljak, odlucio da udje u svet "biznisa" sa drvetom, a veze nema sta je slobodno trziste i koliko lagarija te tu vreba... kupi 3000 sadnica za svojih 5 hektara, ovaj sto mu proda za 1.5e po sadnici, napravi ih sve zajedno za 100eura a od seljaka uzme 5000e, biznis idealan. Realnost... ako vam drvo izraste kako treba, neka realna cena tog drveta po kubiku je recimo oko 20,30 eura, ja bih iskreno dao vise para cak i za bagrem ako je ogrevu slucaj. Posle 7,8 godina mozda cete imati oko 15 hiljada eura profita sa hektara, ulaganje je oko 3,4 hiljade... da li moze zemlja bolje da se iskoristi ? Svakako da sa nekom drugom kulturom moze.
Namerno sam izdvojio vreme da napisem malo duzi post, iako vremena nemam previse... cisto da razbijem neke zablude i mozda nekog nateram da dobro promisli da li mu se ovaj projekat isplati, i da ga uverim da ne naseda lako na price tipa "50k eura po hektaru !, cudilo-ludilo"
http://www.abc.net.au/news/2015-10-...s-leave-hundreds-without-life-savings/6862060