Paulo Kоeljo

Hellen:
...Литература за адолесценте...
Mislim da je malo vise od literature za adolescente, jer sam vrlo pazljivo i po nekoliko puta citala njegove knjige i veoma dobro ukapirala poentu. Shvatam ja da ima mnogo teze literature, ali, sto kaze Ljuba82, srecan si posle citanja njegovih knjiga. Veoma pozitivna i poucna tematika, koja, koliko god da je laka, pre svega je lepa.

dobro,njegove knjige nemaju neku preveliku umetnicku vrednost ali su prijatne za citanje i nekako pozitivne.cenim one knjige koje mi ja zadovoljstvo da procitam a ne neke ciji se autor trudio da budu "duboke" i "poucne" i koje su toliko dosadne da uvek brojim strane koje mi ostanu do kraja sledece glave. :roll: (kao sto je meni bio slucaj sa anom karenjinom,kapricioznom i uzaludnom zenom lisenom svake logike i razuma koja je samosazaljevala sebe sve vreme do trenutka bacanja pod voz :roll: ....a i karamazovi su mi tesko isli ).
elem,alhemicara sam citala nekoliko puta i knjiga mi se svidela zato sto pokazuje kako nije sve tako crno kao sto izgleda,kako treba verovati u sebe i ispunjenje svojih snova i kako treba biti strpljiv i uporan.a to je nesto sto meni nikad nije islo bas dobro i knjiga mi nekako uvek prenese pozitivnu energiju.
koeljove knjige pricaju o nekim svakodnevnim problemima i dilemama i opet,iako nemaju neku umetnicku vrednost mogu da budu poucne.
cak i 11 minuta koja prica neku uobicajenu pricu sa bajkovitim zavrsetkom,pozitivno deluje na citaoca jer se dotice svakodnevnih tema i natera ga da se zamisli.
iance 11 minuta sam procitala na spanskom,a kada sam krenula a je citam na srpskom bas sam se razocarala jer je knjiga bas mnogo izgubila u prevodu.pretpostavljam da se to desilo i u prevodu sa portugalskog na spanski ali ne toliko jer su jezici srodni.a prevedena na srpski knjiga mi je bila nekako mnogo sirovija. :roll:

Pile Ljubo82, ako je rečeno da su Koeljove knjige literatura za adolescente, šta je tu ružno?

Književnost se, između ostalog, u celom svetu, u svim kulturama deli na književnost za decu, na školsku lektiru i na ostale kategorije.

Nisam ja nigde rekla da su Paulovi romani glupi, ali nisu ni otkrili Ameriku u književnosti.

Uostalom, kad proživi čovek neke stvari u životu, ili bolje reći kad ih preživi, shvati da Koeljo jeste opisao neke trenutke i periode ljudskog života, ali ništa novo nije otkrio u vezi s tim. Sve to o čemu on piše manje-više proživi svako biće i nema tu nekih izuzetnih situacija. Ali, ruku na srce, Koeljo to lepo uvije, da poentu citirajući autore Biblije i, što je možda najpohvalnije u sociološkom smislu, ulije nadu. Sve njegove knjige imaju happy end, ali da li se sve u životu završava tako? Lepo je verovati da jeste tako, ali...

Nestasna Ameba:
Pile Ljubo82, ako je rečeno da su Koeljove knjige literatura za adolescente, šta je tu ružno?

Književnost se, između ostalog, u celom svetu, u svim kulturama deli na književnost za decu, na školsku lektiru i na ostale kategorije.

Nisam ja nigde rekla da su Paulovi romani glupi, ali nisu ni otkrili Ameriku u književnosti.

Uostalom, kad proživi čovek neke stvari u životu, ili bolje reći kad ih preživi, shvati da Koeljo jeste opisao neke trenutke i periode ljudskog života, ali ništa novo nije otkrio u vezi s tim. Sve to o čemu on piše manje-više proživi svako biće i nema tu nekih izuzetnih situacija. Ali, ruku na srce, Koeljo to lepo uvije, da poentu citirajući autore Biblije i, što je možda najpohvalnije u sociološkom smislu, ulije nadu. Sve njegove knjige imaju happy end, ali da li se sve u životu završava tako? Lepo je verovati da jeste tako, ali...

Прво нисам ја никакво маче, куче или пиле...тј. бар не за тебе :) ...а друго...нисам ја ни спомињао ништа ружно о томе.

Па зар управо у томе није његова вредност и јединственост?

Пошто сам прочитао само једну (Алхемичар)...не могу да уопштавам...али у њој ја нисам видео срећан крај (тј. јесам али би поента била иста и да није успео)...него поруку...

...сви смо ми ограничени у нечему...али у оквиру својих могућности ти можеш да нађеш своју срећу и мир...

Ja stvarno ne znam gde ste vi kod Koelja našli srećan kraj!?
Situacije u koje se njegovi junaci dovode su toliko glupe,a oni ih rešavaju još gluplje da se čovek prosto zapita kuda vodi taj utrošak vremena u vremenu i prostoru.

Koeljo ima tu leprsavost u svojim delima i citajuci njegove knjige mozete uvideti da je zivot zaista lep. Dopada mi se nacin na koji prikazuje Boga i to sto nas "nagovara" da uzivamo u zivotu, da iskoristimo trenutak, da ne prozivljavamo povrsno svoje dane... To sto kazu da je plitak itd. ne zelim da ulazim u to, meni se dopada njegov stil.

da li ce vam se dopasti neko delo, pisac... to sve zavisi od vasih afiniteta i onog sto ocekujete od nekog knjizevnog dela.

MUDRICA:
Koeljo ima tu leprsavost u svojim delima i citajuci njegove knjige mozete uvideti da je zivot zaista lep. Dopada mi se nacin na koji prikazuje Boga i to sto nas "nagovara" da uzivamo u zivotu, da iskoristimo trenutak, da ne prozivljavamo povrsno svoje dane... To sto kazu da je plitak itd. ne zelim da ulazim u to, meni se dopada njegov stil.

da li ce vam se dopasti neko delo, pisac... to sve zavisi od vasih afiniteta i onog sto ocekujete od nekog knjizevnog dela.
Kako je ovo lepo receno. Apsolutno se slazem

Nije u pitanju dopadanje nego slicnost sa samom knjigom.
Licno,Koelja prezirem zbog toga blagog pristupa,zbog te neke umerenosti,prosecnosti.
Dok sa druge strane mogu da postavim Peter Handkea koji nije bas toliko kvalitetan ali njegove sirove misli u "Trenutak pravog osecaja" su me pogodile.
I to je ono sto ja trazim u knjizi,da je OSETIM.Da me povredi,obraduje,sta god,,samo da vise ne ostanem ravnodusan i totalno prazan posle citanja.

U redu ljudi,kapiram,nije trebalo da otvaram odmah novu temu :) !Ali sta ima veze dok me ne zatvore(nadam se da nece,ali...) ajde da pisemo malo o njegovim super knjigama!!!Ja sam procitala Alhemicara,11 minuta i Veronika je odlucila da umre.

Proba je uspjela, pa da nastavimo!
Ne djelim knjizevnost na knjizevnost za domacice i onu za visoke intelektualce, pa sam citala i neka djela Paola Koelja.Nisu losa, neka su mi se dopala ,neka ne...
Htjela sam nesto drugo da pitam.Nedavno sam prelistavala njegov ,,Prirucnik za ratnika svjetlosti".Mislim da cu da ga kupim...Dotada, da li ga je neko citao i ima li neki lijep citat?!Unaprijed hvala :-D !

DAGMAR 5:
Proba je uspjela, pa da nastavimo!
Ne djelim knjizevnost na knjizevnost za domacice i onu za visoke intelektualce, pa sam citala i neka djela Paola Koelja.Nisu losa, neka su mi se dopala ,neka ne...
Htjela sam nesto drugo da pitam.Nedavno sam prelistavala njegov ,,Prirucnik za ratnika svjetlosti".Mislim da cu da ga kupim...Dotada, da li ga je neko citao i ima li neki lijep citat?!Unaprijed hvala :-D !

"Prirucnik za ratnika svetlosti" je knjiga sastavljena od tekstova iz istoimene kolumne koju je dugo pisao za neke novine. Po meni poprilicno losa knjiga. Inace ga ne cenim preterano, ali vise su mi se svidele "Alhemicar", "Peta gora", pa i "11 minuta", koja je takodje lose napisana.

Koeljo je bio pisac koji me je odusevio svojim knjigama i sve sam ih redom citala, trceci da kupim svaku novu. Tako je bilo sve do recimo Bride i Zahira, kada sam konacno shvatila da covek nema vise nista novo da kaze. Ispravite me ako gresim, jer vise i ne pokusavam da citam njegove nove knjige

Koeljo je bio pisac koji me je odusevio svojim knjigama i sve sam ih redom citala, trceci da kupim svaku novu. Tako je bilo sve do recimo Bride i Zahira, kada sam konacno shvatila da covek nema vise nista novo da kaze. Ispravite me ako gresim, jer vise i ne pokusavam da citam njegove nove knjige

Deluje kao otrcana fraza. Misliš li da je on već sve rekao, ili je sve već neko drugi rekao? O čemu je uopšto bilo reči? Nije mi jasno odakle ljudima potreba da se toliko bave nekim ko ih ne interesuje. Logičnije je valjda da ga i ne spominju?:think: Ovako mi liči na ono: hajde da se i ja upišem u intelektualce.
Zaboravljate da je antipropaganda najbolja reklama, i da će mnogi poželeti upravo da provere vaše tvrdnje.;)

Back