Paulo Kоeljo

Ajd sad, ne preterujte, jos ce Paolo da bude isto sto i Kasandra. Za siroke narodne / i nenarodne mase / je napisao jedino "Prirucnik za ratnika svetlosti" , tako sto je pisao u jednom nedeljniku kolumne, pa je tekstove sakupio i objavio kasnije u gorepomenutoj knjizi.

Najbolja Kueljova knjiga, ako izuzmem "Alhemicara" je po mom ukusu " Djavo i gospodjica Prim ". E to bi vec mogle da procitaju i siroke narodne mase. :wink:

Ja sam cvrsto ubedjena u to da je P Koeljo bio gay(nije kao da je bitno,neka mu,svako ima prava na sexualno opredeljenje).Smatram da to sto on pise nije proslo pored biblije,mada bi on jako voleo da jeste(da se razumemo,citala sam Petu goru,na obali reke Pjedra i Alhemicara,koji,jedini,nije los)i,uglavnom sam se bedacila,posle svake procitane knjige koju je on napisao,misleci na sve ono pametno i smisleno sto sam mogla da citam,ili,makar na klikere koje sam mogla da igram za to vreme,izgubljeno na njegovo pateticno zvrljanje.Sorry njegovim obozavaocima,kojih ovde,vidim,ima puno,osecam da cu biti proglasena za jeretika. :twisted: :twisted:

Tinuvjela(Lutjena):
Da li je neko procitao "Djavo i gospodjica Prim"? Ako nije neka to obavezno uradi. To je knjiga, koja je, posle Alhemicara, na mene ostavila najjaci utisak. Malo je drugacija od ostalih, ali je fenomenalna. Dakle, procitajte je!!![/quo Pre neki dan sam je zavrsio.Mozda ja nisam normalan ali me tu nervira sto pokusava da odgovori na pitanja na koji ni mnogo veci majstori nisu mogli.To je stvarno moje skromno mislenje.

Mr_Pl. nemoj , molim te, tih 11 minuta, idikativno je. Posle toga ces biti proglasen za najveceg obozavaoca Koelja ili za erotimena u najboljem slucaju. :D

Meni bi se jako dopalo da kad pricamo o necemu,evo sad nam je Koeljo tema, "napadamo " problem a ne ljude. Zasto je uopste bitn kvalifikovati nekoga kao coveka od stila, ili coveka sklonog kicu , smo zato sto se njemu nesto dopada ili ne dopada.

Pricamo o jednom piscu, a ne o tome kakvi su njegovi citaoci.Posto sam isprovocirana nacinom vodjenja diskusije, moram da kazem: u sustini , svi mi ovde na KNJIZEVNOST smo jedna sjajna ekipa.

Volim i ja vas. :wink:

Zenske knjige su knjige za zene,kada to kazem mislim prvenstveno za domacice koje bi htele da su nesto vise,ali,eto,ne mogu i onda se tese citajuci takvu literaturu i tripuju da su intelektualke 8) 8)

SoBlue:
Zenske knjige su knjige za zene,kada to kazem mislim prvenstveno za domacice koje bi htele da su nesto vise,ali,eto,ne mogu i onda se tese citajuci takvu literaturu i tripuju da su intelektualke 8) 8)

... nesto kao literarne spanske serije :roll: :wink: ... a sto se Koelja tice, nisam citao nista od njega ali imam neki stav na osnovu toga kad vidim ko je sve citao njegove knjige, koji sve mediokritet ... a osim toga, citao sam intervju sa njime, bas nije nista posebno. obicno te pisci i umetnici fasciniraju kad slusas ili citas njihov intervju, ali ovaj je bas bio ono ... ko da moj komsija sedne pa pise ...

mislim da na forumu postoji problem zvani - ako moja komsinica sa tri minuta skole voli tog pisca za mene je ponizenje da ga citam -
ali, vecina nas na forumu nije zrela oformljena licnost, vec vlada sujeta u ogromnim kolicinama.
drugacije cemo razmisljati 20 godina kasnije. nadam se.

Draga Tina, kako si zakljucila da su na forumu uglavnom deca??
Kao sto neko rece, treba suditi o kvalitetu dela, a ne o ljudima koji to vole ili ne vole.
To sto neko cita Koelja, meni ne govori nista o tome kakva je osoba u pitanju, koliko ima godina ili skole. Ali znam da sam procitala mnogo knjiga u zivotu i da mogu da ocenim njihovu knjizevnu vrednost. Iako su ukusi razliciti, moze se dati objektivan sud da li je nesto dobro ili ne, da li je u pitanju velika knjizevnost ili komercijalna razbibriga.
Koeljo, naravno, spada u ovo drugo.
Veliki pozdrav

TINA - BG:
procitala sam 11 minuta. sjajna je.
koeljo je, po mom misljenju, jedan od najgenijalnijih pisaca. sustinu izrazi tako jednostavno, da ko razume super, ko ne razume ide dalje bez problema. to je i sustina njegove filozofije.
mislim da na forumu postoji problem zvani - ako moja komsinica sa tri minuta skole voli tog pisca za mene je ponizenje da ga citam -
ali, vecina nas na forumu nije zrela oformljena licnost, vec vlada sujeta u ogromnim kolicinama.
drugacije cemo razmisljati 20 godina kasnije. nadam se. 8)
Po tome je vecina nas ovde nezrela,priglupa i nimalo nacitana.Pozdrav za Tinu,vidim da nije nista manje genijalnija od gosn. Koelja i drago mi je sto vidim da nase drustvo ceka lepa buducnost sa ovako ostroumnim i recitim intelektualcima 8)

Obozavam njegova dela, i za pocetak bih samo htela upitati, da li ovi koji u njegovom celokupnom radu vide samo profit, misle da je uopste lako, sesti i pisati ono, upravo ono sto mnogi znaju, osecaju, ali ne umeju reci ili iskazati, pa kad procitaju ili pronadju sebe ili se osete bogatijim ili zapocnu traganje?
Da li ste pazljivo procitali predgovor dat u Petoj Gori?
Niko ne pise zbog novca, vec zbog onoga iznutra sto ga navodi da svoje misli ureze u papir i da ih ucini dostupnim svima.
Od onih sam koji smatraju da Biblija daje odgovore na sva pitanja, naravno dopunjena i mudrim knjigama drugih religija.
U Petoj Gori je obradjena biblijska tema, koja je i dans vise nego aktuelna u nasim zivotima. Smatram da je pored Singera, jedino Koeljo, jednostavno progovorivsi o biblijskim zakonitostima, uspeo da priblizi mnoge istine sirokim narodnim masama? A ima li ko nesto protiv sirokih narodnih masa? Neko ko sebe smatra daleko iznad gomile prosecnih? Neko ko bi tesko razumljive tekstove i slabo kotirane, te slabo prodavane pisce uvrstio u elitu i skidao im kapu, samo zato sto se doticu tema namenjenih iskljucivo probranoj, uvek jednostrano usmerenoj publici, koja zakompliciranost, pa i nemogucnost razumevanja pojedinih tekstova- naziva onim pravim.
Ono sto mogu razumeti samo pojedini, sto i nije namenjeno sirokim narodnim masama, mozda moze, a mozda bi bilo i bolje, da podpadne pod pojam filozofije, dok je prava knjizevnost, tj. odlika prave knjizevnosti-uvek jednostavnost i dostupnost sirokom krugu citalaca.

Roman Hermana Hesea jedan je od nadubljih analiza covekove stalne potrebe za pronalazenjem smisla zivota, gde se odgovori daju samim tokom pripovedanja i gde citalac sam izvodi zakljucke. To sto Koeljo u svojim delima ponesto i servira- znak je da nase mozdane funkcije smatra dovoljno razvijenim za svaki oblik nadgradnje, koji moze uslediti nakon prihvacenih istina, i da svoje citaoce ne smatra mentalnim kreaturama cije se misljenje treba formirati kroz tok razmisljanja o onome sto je pisac hteo da kaze...

Pozdravljam sve ljubitelje njegovog dela :)

biserka:
Obozavam njegova dela, i za pocetak bih samo htela upitati, da li ovi koji u njegovom celokupnom radu vide samo profit, misle da je uopste lako, sesti i pisati ono, upravo ono sto mnogi znaju, osecaju, ali ne umeju reci ili iskazati, pa kad procitaju ili pronadju sebe ili se osete bogatijim ili zapocnu traganje?
Niko ne pise zbog novca, vec zbog onoga iznutra sto ga navodi da svoje misli ureze u papir i da ih ucini dostupnim svima.
Od onih sam koji smatraju da Biblija daje odgovore na sva pitanja, naravno dopunjena i mudrim knjigama drugih religija.
U Petoj Gori je obradjena biblijska tema, koja je i dans vise nego aktuelna u nasim zivotima. Smatram da je pored Singera, jedino Koeljo, jednostavno progovorivsi o biblijskim zakonitostima, uspeo da priblizi mnoge istine sirokim narodnim masama? A ima li ko nesto protiv sirokih narodnih masa? Neko ko sebe smatra daleko iznad gomile prosecnih? Neko ko bi tesko razumljive tekstove i slabo kotirane, te slabo prodavane pisce uvrstio u elitu i skidao im kapu, samo zato sto se doticu tema namenjenih iskljucivo probranoj, uvek jednostrano usmerenoj publici, koja zakompliciranost, pa i nemogucnost razumevanja pojedinih tekstova- naziva onim pravim.
Ono sto mogu razumeti samo pojedini, sto i nije namenjeno sirokim narodnim masama, mozda moze, a mozda bi bilo i bolje, da podpadne pod pojam filozofije, dok je prava knjizevnost, tj. odlika prave knjizevnosti-uvek jednostavnost i dostupnost sirokom krugu citalaca.

Roman Hermana Hesea jedan je od nadubljih analiza covekove stalne potrebe za pronalazenjem smisla zivota, gde se odgovori daju samim tokom pripovedanja i gde citalac sam izvodi zakljucke. To sto Koeljo u svojim delima ponesto i servira- znak je da nase mozdane funkcije smatra dovoljno razvijenim za svaki oblik nadgradnje, koji moze uslediti nakon prihvacenih istina, i da svoje citaoce ne smatra mentalnim kreaturama cije se misljenje treba formirati kroz tok razmisljanja o onome sto je pisac hteo da kaze...

A šta ćemo sa onima koji nisu njegovi ljubitelji? Zašto se uopšte vi ovde bavite nečijom veličinom ili ne, kvalitetom ili ne, pisanjem ili ne? Pustite sud istorije i vreme da učine svoje. Ukusi su različiti. Neko ga voli, a neko ne. Pročitala sam neka njegova dela i nije da nisu ostavila neki utisak na mene (naročito Alhemičar), ali ga nikako ne bih izjednačavala sa Dostojevskim, Šekspirom ili samim Bogom (putem komentarisanja citata iz Biblije). Ko može od običnih smrtnika uopšte da kaže da je shvatio šta mu Biblija poručuje? Mislim da smo daleko još od Boga i njegovog poimanja stvari. Još čovečanstvo ima da gazi napred da bi stiglo tek na neki početak istinskoga vrednovanja. Ko može za nekoga ko nije drugome razumljiv reći da je filozof i da od filozofije nema leba (kako bi rekli smrtnici)? Filozofija itekako prožima sve pore naših života, ali da ne filozofiram više pošto ovde ne vole filozofe i intelektualnu misao.
I ja bih svrstala Koelja u razbibrigu, jer daleko smo mi od shvatanja Božijih reči...da li me neko uopšte razume? Onaj ko pravilno shvati i prihvati Božije reči može se nazvati ne samo velikim piscem, nego i Bogom u malom. Takođe, veličina dela potiče i od unutrašnje veličine samoga pisca. Da li smatrate da je Koeljo na istoj visini zadatka, kao što je to bio i Dostojevski, ako smatrate raspitajte se malo o životu Dostojevskog i biće vam sve jasno? Možeš da pitaš i pravoslavnu crkvu, jer ona njegov život i njegovo delo izuzetno ceni.

Ms :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

biserka:

Cini mi se da se ovde postavlja lazna dilema, jer se vrednost knjizevnog dela svodi na suprotnost između jednostavnosti i složenosti. Nije tacno da se estetska vrednost meri time koliko je neko delo "komplikovano" i tesko razumljivo obicnoj publici. U mnogim delima cak uopste nema nekih narocitih "poruka" koje treba desifrovati, ili bar nisu u prvom planu. Ali to je nesto razlicito od estetskog dozivljaja koji delo izaziva kod citalaca.
Koeljo bi hteo da bude i filozof i knjizevnik a slabo mu ide i sa jednim i sa drugim.
A sto se tice "priblizavanja istine sirokim narodnim masama", to definitivno nije cilj (dobre) knjizevnosti. Istina se ne dobija na tacni, za nju se mora mucnuti glavom.

Milena_9:
E bas interesantno.
Toliko predlozenih tema na Knjizevnosti, a ova o Koelju je jedna od najsposecenijih. Pa jos da stvar bude cudnija, vecina ne moze ocima da ga vidi.
Hm... :wink:

da, bas tako.
mnogo njih se trudi da ljudima, koji su malo zalutali sto se knjizevnosti i njenih vrednosti tice, objasni sta i kako, al' neki ljudi su cudo jedno ..... mozes im pricati sta 'oces al' ne vredi.
koeljo pa koeljo, dobice jos i nobelovu nagradu. mozda. ali ne za knjizevnost :wink:

Koeljo...sta reci o njemu ?Osim...ko misli da je los taj ga sigurno nije uspeo shvatiti...
Procitala sam sve njegove knjige koje su ikada prevedene na nas jezik...
Na sajmu knjiga sam nedavno uzela "Jedanaest minuta"...Prvi utisak je bio :"Pa ovo nije Koeljo?Sta mu se dogodilo ?"...,medjutim...skriveni smisao je brzo izasao na videlo...Sve pohvale...Preporucujem
pOz

Tinuvjela(Lutjena):
andra:
obican plagijator.stivo za frizerke,kucne pomocnice i ostale intelektualke.Pa jeste li uopste citali Hesea? Sidarta je kopirana.

Saglasna sam s tim da je pisano za siroke narodne mase, ali ako bismo malo "dublje" gledali na to, uvideli bismo da u njegovim knjigama ima mnogo originalnosti i veoma, ponovicu, dubokih poruka!!

ZBOG CEGA SMATRATI DA JE SIDARTA KOPIRANA?! SMATRAM DA SLICNA TEMATIKA PRIKAZUJE NEPRESUSNU TEMU ZA RAZMISLJANJE SVAKOG OD NAS A TICE SE POENTE NASE INDIVIDUALNOSTI!
A STO SE TICE FRIZERKI,KUCNIH POMOCNICA...MISLIM DA NJIHOVO OBRAZOVANJE,NEMA NIKAKVE VEZE SA NJIHOVIM IQ-OM I NEKIM NIVOOM KULTURE,KAO I MOGUCNOSCU DA PROCITAJU KOELJA.NAKON SVEGA,ON JE IPAK PISAO JEDNOSTAVNIM JEZIKOM!

Back