Patuljci iz podzemnog sveta

Killer Shepherdess

Zainteresovan član
Poruka
137
Nadam se da se ova tema neće izvrgnuti podsmehu jer ovo ne pišem bez osnova.

Prošlog novembra je na RTS-u 2 bila jedna dokumentarna emisija, ne znam kako se zvala, ni da li se još emituje, ali svakako je jedna od mnogobrojnih dokumentarnih koji obrađuju neku temu.

Ta emisija je na mene ostavila veliki utisak, s tim što ja volim taj stari ˝duh˝ Beograda i kada se priča o njemu. U emisiji su govorili neki ljudi, pisci, novinari, uglavnom ljudi u godinama koji žale za ˝tim˝ Beogradom...

Naime, oni su pričali o svojim iskustvima sa ˝patuljcima iz podzemnog sveta˝, koji žive ispod zemlje, a ima i kućnih koji žive u podrumu (čudna li čuda).

Oni su mene najviše uverili u te priče time što NI U JEDNOM TRENUTKU nisu pomenuli to ˝iskustvo˝ kao natprirodno, zastrašujuće, ili bar čudno.

Sama emisija nije slično kao ˝Misterije Srbije˝, prizvuk u istoj je podsećanje na lepe stvari kojih više nema i na dug Beograda kojeg više nema.

Nekoliko puta je bilo izjava da su se takva ˝viđenja˝ u Beogradu isključivo dešavala 60-tih odo 80-tih godina i da posle toga nije bilo ni pričanja o tome, kamoli nešto više.

Patuljci su viđani mnogo puta na ulici, a mnogi stariji ljudi su svoja iskustva opisivali iz vremena kada su bili deca. Zabačene ulice, a posebno znate one prozore od podruma kojih najčešće ima u stanovima po Beogradu (tj- većina ih je bilo), e, tu su se najviše pojavljivali, kada su građani, a posebno deca volela da zavire tu, nešto ih je uvek privlačilo, i mnogo puta, s razlogom.

Inače, patuljci bi uvek bili okarakterisani kao dobri, mada malo ružni... :D

Mada su se pominjali i goblini, još ružniji i ovog puta zli, i da su oni protivnici patuljaka.

E, sad, poenta ove teme je to što apsolutno i skoro ništa slično nisam našao na internetu, ovakvu ni sličnu priču i temu, i sada pitam vas i tražim odgovor, da li vi znate i da li ste ikad čuli za nešto slično, viđenje ˝patuljaka˝???

Evo mog malog znanja o patuljcima :D Sem što su tema raznih priča, pesama i mitologije, ne zna se baš mnogo o njima. Oni su duhovi prirode i vezuju ih za podzemni svet, tako da gde god ima tunela, pećina, voda, tamo se mogu naći patuljci. Kada izađu iz vode, kažu da se pretvore u žabe :D Uglavnom su patuljci sluge drugih, kao na primer boga Tartora kog sam spomenula u temi o vešticama. Po prirodi su dobronamerni i nisu agresivni. Po meni, najinteresantnija vrsta patuljka je ona koju zovu "kućni patuljak" koji predstavlja zaštitnika. Kad god vam u kući nestane nešto, pa se posle izvesnog vremena pojavi tačno tamo gde ste tražili ili gde znate da je bilo, da je za to kriv kućni patuljak :D

Evo mog malog znanja o patuljcima :D Sem što su tema raznih priča, pesama i mitologije, ne zna se baš mnogo o njima. Oni su duhovi prirode i vezuju ih za podzemni svet, tako da gde god ima tunela, pećina, voda, tamo se mogu naći patuljci. Kada izađu iz vode, kažu da se pretvore u žabe :D Uglavnom su patuljci sluge drugih, kao na primer boga Tartora kog sam spomenula u temi o vešticama. Po prirodi su dobronamerni i nisu agresivni. Po meni, najinteresantnija vrsta patuljka je ona koju zovu "kućni patuljak" koji predstavlja zaštitnika. Kad god vam u kući nestane nešto, pa se posle izvesnog vremena pojavi tačno tamo gde ste tražili ili gde znate da je bilo, da je za to kriv kućni patuljak :D

Mene interesuje da li iko zna išta o ovoj emisiji, da li je iko gledao, i da li išta zna o sličnoj priči o ˝beogradskim patuljcima˝ ovde...

I da.nema spama. ;)

Goblini su mitološki patuljci s velikim nosem i ušima, pametni su, mrze društvo i skloni su činiti razne nepodopštine. Ponekad se prikazuju u obliku životinja što reflektira njihovu životinjsku prirodu. U germanskim i nordijskim mitovima navode se kao rasa orkova. Za razliku od klasičnih orkova, goblini su nešto manji, ali i dosta okretljiviji.
Spominju se kao **** u trilogiji J. R. R. Tolkiena Gospodar prstenova, kao i u romanima J.K.Rowling o čarobnjaku Harryju Potteru. U maštovitom svijetu Harryja Pottera, goblini vrijedno rade u čarobnjačkim bankama, civilizirani su i surađuju s ljudima.
200px-Kobold_artlibre_jnl.jpg

http://hr.wikipedia.org/wiki/Goblin

Mene interesuje da li iko zna išta o ovoj emisiji, da li je iko gledao, i da li išta zna o sličnoj priči o ˝beogradskim patuljcima˝ ovde...

I da.nema spama. ;)

Gledao sam tu emisiju, ali koliko se sećam to je bilo nešto u vezi kulture ili književnosti, a patuljci su tu da sve dodatno začine i učine interesantnim, tajanstvenim. Nemoj se ljutiti, ali meni se čini da si ti to sve preozbiljno shvatio... ne misliš stvarno da ljudi veruju, ozbiljni ljudi, u postojanje patuljaka ?

Sećam se jednog iskustva sa Fruške Gore :lol: .
Kad je bila zima.. jedan posebni datum.... otišla sam u šumu, i odnela kolačiće gnomima...onako, šapnula u šumu šta želim, zamolila ih da to ostvare...
Kad sam se posle vratila, kolačića nije bilo (nigde tragova u snegu okolo?? al' ajde, nek' bude skepticima - popapale su ih šumske životinje).

Nego, želja mi se ostvarila :mrgreen: .

Gledao sam tu emisiju, ali koliko se sećam to je bilo nešto u vezi kulture ili književnosti, a patuljci su tu da sve dodatno začine i učine interesantnim, tajanstvenim. Nemoj se ljutiti, ali meni se čini da si ti to sve preozbiljno shvatio... ne misliš stvarno da ljudi veruju, ozbiljni ljudi, u postojanje patuljaka ?

Veruju neozbiljni...u takve i sebe pobrojavam...
...(ne)kontrolisano "ludi" :lol: (ko razume - shvatiće :lol: )

Back