Patuljasti zec (kunic)

• Začetnik teme Začetnik teme JelenaPA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kakva je to vitaminska kaka? Ako misliš da je ređa malo, možda je i od prehlade,
(to se i sama pitam da li kad im je hladno, oće malo ređe da kake?)
i zavisi šta je jeo.

- - - - - - - - - -

Ima i toga, ako je temperatura danima preko 30 stepeni postaju privremeno sterilni, sve se vrati u normalu kada zahladni.
Najvise vole temperature ispod 20 stepeni, vidi se i po njima kada su najveseliji.

..da njima je optimalno 18 stepeni..

A kakva su vam iskustva sa "vitaminskom kakom"?Moj zeka je ima vec nekoliko dana.Kaki i normalno pa onda opet tako i u krug.Bilo je vitaminske kake i ranije ali ne toliko mnogo i ne svaki dan ili je ja nisam primecivala.Pogotovo je sad problem jer posle kastriranja mora da nosi onu kragnicu pa i nju svu isprlja kad pokusava da pojede kaku :O:-(

Nisam nikada obracao paznju na to.
Uglavnom ih hranim senom pa nemam briga oko toga..

Za zaceve je sasvim dovoljno da se hrane sa senom ili suvom detelinom, mesavinom zrnevlja ili granuliranom zecijom hranom i da se po nekada doda koja sargarepa, cista i da nije smrznuta.

I naravno uvek sveza voda za pice.

Za zaceve je sasvim dovoljno da se hrane sa senom ili suvom detelinom, mesavinom zrnevlja ili granuliranom zecijom hranom i da se po nekada doda koja sargarepa, cista i da nije smrznuta.

I naravno uvek sveza voda za pice.

Zecevi pasu, aljda smo pricali ovde o razlikama izmedju zeceva i kunica.

Sveza voda je obavezna.
Moze jos nesto da im se da za hranu, moji povremeno pojedu i cveklu tokom zime jer time stedim seno a koncetrat (granule) su mi skupe.

Ako moze neko da mi kaze koliko kosta zec,kunic ili patuljasti zec koja je najvisa a koja je najniza cena hocu da ga kupim kao poklon

Zavisi od rase i starosti kunica.
Najjeftinija varijanta je mesanac star mesec dana.
Najbolje je da znas koju rasu zelis da kupisi da je mesec dana star, zbog cene a tada su i vrlo slatki pa je lakse vezati se za njega.

Najskuplja varijanta je rasni kunic stariji od 3 meseca jer se tada uglavnom prodaju na kilo.

Mozes da proveris i ovo sto kaze Kiki, ako ste u istom mestu to je jos bolja varijanta.

Mesec dana star kunic moze da se nadje i za 300-500din, sve zavisi od mesta u kom zivis.

Mi smo u martu 2013. god.našeg kunića (albino..skroz beli) platili 600 din. Bila ja vrlo mala, tek skinuta sa sise, dakle oko mesec dana.

Nije pametno da se odvajaju od majke ako su mladji, to sam zaboravio da napisem gore.

Skroz beli je i Kalifornijski, znam za jos 2 rase ali se ne cuvaju kao ljubimci zbog svoje velicine (Panonski i Novozelandski).
Nisam siguran koje je boje kunic Lavlja glava (ima grivu oko vrata)

Mi smo u martu 2013. god.našeg kunića (albino..skroz beli) platili 600 din. Bila ja vrlo mala, tek skinuta sa sise, dakle oko mesec dana.

Vexy, nisu svi cisto beli kunici albinosi.

Albinosi su samo oni koji imaju i crvene oci.

- - - - - - - - - -

Nije pametno da se odvajaju od majke ako su mladji, to sam zaboravio da napisem gore.

Skroz beli je i Kalifornijski, znam za jos 2 rase ali se ne cuvaju kao ljubimci zbog svoje velicine (Panonski i Novozelandski).
Nisam siguran koje je boje kunic Lavlja glava (ima grivu oko vrata)

Kalifornijski kunic NIJE skroz beli, vec ima crne usi, crno oko njuske i crne sapice.

Moze da bude i albino, ali to je retkost.

Sa biološkog aspekta, postoje delimični albinizam (nosioci gena tj. ne-nosioci gena za boju imaju plave oči) i potpuni gde nosioci imaju crvene oči.

A što se tiče te vitaminske kakice, mislim da je vezana sa antibiotskom terapijom posle kastracije, konsultujte se sa veterinarima koji su ga kastrirali kako da mu dozirate probiotik jer mu je terapija izgleda uništila crevnu mikrofloru.

I da, kastracija mužjaka i sterilizacija ženki je poželjna ako se kunići gaje kao ljubimci, bude i njima i vlasnicima lakši život i definitivno, ako veterinar zna šta radi, im poraste šansa za dugovečnost.

Sa biološkog aspekta, postoje delimični albinizam (nosioci gena tj. ne-nosioci gena za boju imaju plave oči) i potpuni gde nosioci imaju crvene oči.

A što se tiče te vitaminske kakice, mislim da je vezana sa antibiotskom terapijom posle kastracije, konsultujte se sa veterinarima koji su ga kastrirali kako da mu dozirate probiotik jer mu je terapija izgleda uništila crevnu mikrofloru.

I da, kastracija mužjaka i sterilizacija ženki je poželjna ako se kunići gaje kao ljubimci, bude i njima i vlasnicima lakši život i definitivno, ako veterinar zna šta radi, im poraste šansa za dugovečnost.

Ne postoji "delimicni albinizam".

Ili je albinizam ili nije.

Svi albinosi su HOMOZIGOTNI, a oni koji nisu su HETEROZIGOTNI.

Kada bi se dugovecnost povecavala kastracijom - pola ljudi bi bilo ustrojeno. ;)

To su urabane bajke.

Poslednja izmena:
Imala sam i nesterilisanih i sterilisanih ljubimaca, mnogo je lakše i njima i meni kad se to uradi. Sa Gizmom sam morala da znam kad je koja kuja u kraju u teranju, da bih znala gde da ga tražim kad pobegne. Mrvica ne beži nigde, najbolji drug joj je komšijin nemački ovčar a da nije sterilisana, imala bih muku jer bi bili zaljubljeni jedno u drugo (barem jednom godišnje).

Imala sam i nesterilisanih i sterilisanih ljubimaca, mnogo je lakše i njima i meni kad se to uradi. Sa Gizmom sam morala da znam kad je koja kuja u kraju u teranju, da bih znala gde da ga tražim kad pobegne. Mrvica ne beži nigde, najbolji drug joj je komšijin nemački ovčar a da nije sterilisana, imala bih muku jer bi bili zaljubljeni jedno u drugo (barem jednom godišnje).

Interesantno i duboko pìtanje....

JEDNOM GODISNJE bi se zaljubili jedno u drugo...?

A koliko se puta LJUDI zaljubljuju godisnje?

I ljudi imaju polni zar (celo), kao i sve ostale zivotinjske vrste.....

I samo ljudi, delfini i neke vrste majmuna imaju seks iz zadovoljstva, a ne zbog produzavanja vrste.

http://mojkunic.com/index.php?p=2_1
Procitajte ovo ako se dvoumite oko kastracije/sterilizacije.Kiki se super oporavio.Proslo je samo desetak dana a promene su neverovatne.Ni jednom se nije popiskio na moj krevet,niti onako u mlazevima,mokraca se ne oseca onako jako.Kad se izlezava na krevetu,uredno sidje,kaki i piski i vrati se.Mnogo je mirniji,mnogo vise se igramo i mazimo.
Imala sam veeeeliku srecu sa veterinarima.Iz Novog Sada smo.Idemo redovno u NS-VET i kastriranje je radio Bojan koji je izuzetan veterinar,specijalista za male zivotinje.Svi tamo,doktori,stazisti,su izuzetno ljubazni,mladi ljudi,koji vole zivotinje i svoj posao i ne postoji pitanje na koji nemaju odgovor.Jednom recju DIVNI! :D

http://mojkunic.com/index.php?p=2_1
Procitajte ovo ako se dvoumite oko kastracije/sterilizacije.Kiki se super oporavio.Proslo je samo desetak dana a promene su neverovatne.Ni jednom se nije popiskio na moj krevet,niti onako u mlazevima,mokraca se ne oseca onako jako.Kad se izlezava na krevetu,uredno sidje,kaki i piski i vrati se.Mnogo je mirniji,mnogo vise se igramo i mazimo.
Imala sam veeeeliku srecu sa veterinarima.Iz Novog Sada smo.Idemo redovno u NS-VET i kastriranje je radio Bojan koji je izuzetan veterinar,specijalista za male zivotinje.Svi tamo,doktori,stazisti,su izuzetno ljubazni,mladi ljudi,koji vole zivotinje i svoj posao i ne postoji pitanje na koji nemaju odgovor.Jednom recju DIVNI! :D

Pa da, tebi je sada ok, napravila si nakazu od jedne nesretne zivotinje, a sebi igracku....

Pogledaj ovu sliku dole:

x8a-tortug.jpg

Ljudi su napravili od malih kornjacica privezak za kljuceve!

U tom privesku kornjacice mogu da zive i par meseci, da ne jedu, da ne prljaju, da ne mogu da pobegnu dok na kraju ne uginu ....!

Milina jedna za ljude.....

A za kornjacice?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/355400-RAZMISLITE-o-sterilizaciji

Moj Mirko bi davno završio pregažen da nije kastriran. Mrvicu bi neko negde liferovao još pre 3 godine da je nisam sterilisala čim je došla. Ili bi se parila sa Maksom i raspala se prilikom štenjenja. Ili bi ih neko sve zajedno, nju i ceo čopor udvarača, potrovao. I ne bi bio prvi put da kod mene u kraju neko potruje životinje-trovali su i pse i mačke, zbog golubova, zbog ovaca i živine, zbog prolaska kroz baštu, jednostavno jer su tu. Ili misliš da je u redu pustiti ih da se zlopate u odsustvu parenja ili da štancuju mlade? Pojedine životinjske vrste, ako se ne sterilišu ili upare, ne prolazi im teranje i na kraju uginu od anemije. Znam da su se dve ženke kunići moje rođake stalno tukle dok ih nije sterilisala. Da su imali dva mužjaka, bilo bi još gore, usput bi i obeležavali teritoriju pa bi to smrdelo, a da su nabavili jedno muško i jedno žensko, imali bi svako malo po leglo a nisu želeli da razmišljaju da će ijedno mladunče da završi u loncu.

Back