Patuljasti pinč

Kad odlucis da kupis stene ,gledaj da to bude iz neke odgajivacnice ,od proverenih roditelja! Hvala Bogu,imas izbor !
Izbegavaj stenad od sitnijih roditelja (kako ih predstavljaju po oglasima) osim ako ne zelis da ti pas izraste u chichi michi varijantu!
Obavezno uzmi stene sa najmanje jednom vakcinom a to znaci da mora biti barem 8- 9 nedelja staro !
Ustvari ,treba da prodje desetak dana od vakcinacije!
Zavisi kako ko vakcinise stene ali obicno odgajivaci daju posle tog vremena!
Takodje ,raspitaj se za prethodna legla od tih roditelja (ukoliko ih ima) ,da mozes priblizno da vidis sta da ocekujes!
A misljenje o stencima bi bilo da su suvise mali za neki komentar a i nije neka slika!
Ali nisu chi varijanta!

Hvala na odgovoru. Posto nemam iskustva a ni dovoljno znanja, dvoumim se izmedju dve odgajivacnice koje imaju trenutno legla. Ako bi neko bio dobre volje da mi pomogne, poslacu mu na pp o kojim se odgajivacniama radi. Molim za savet, cene su iste, a ja nemam koga drugog da pitam. :confused:

To sto ti zelis niko od nas ti realno ne moze pomoci!
Najbolje odvoji jedan dan idi u nekoliko odgajivacnica i razgledaj raspitaj se o roditeljima pogledaj stence i pitaj svakog vlasnika nesto sto tebe zanima, kasnije lepo sedi i odluci...
Stene kao sto je vec i receno ne kupujes za mesec dana vec za duzi niz godina, tako da zdravlje i uslovi drzanja moraju biti na prvom mestu.
Naravno treba videti i oba roditelja jer to govori dosta o onome sta mozes ocekivati (naravno od kada uzmes stene jako puno ima i do tebe).
Mislim da je Perunov odgovor poprilicno opsiran i da upravo tako treba uraditi i naravno na kraju ti moras doneti odluku bez obzira sta ti mi kazemo, jer odgajivaci su sujetni uglavnom vuku na neku svoju stranu, moras dosta pogledati procitati, razmisliti i na kraju odluciti!

QUELEBRIS1-1.jpg

Quelebris Deep Feeling

MINA-1-1.jpg

Mina Little Bridge

SAKE1-2-1.jpg

Sake

LARA-1.jpg

Lara

Pre par meseci sam molila za procenu svog ljubimca za kog sam sumnjala da je pinč, ostavila slike, neki su mi slali poruke, pa evo, da se pohvalim sa svojim naprednim štenetom. Ima 6 meseci i već je veći od standarda ali bih rekla da je pinč (Pogotovo po karakternim osobinama). I dalje me Novosađani čudno gledaju kada kažem da je pinč, a nema 3kg! Pametan, lep, zgodan i zajeban! Pozdrav svima i hvala ljudima koji su mi odgovorili!

dsc04164w.jpg

By frozenpsycho at 2011-03-30
dsc04163yt.jpg

dsc04112a.jpg

Lep je psić. Patuljasti pinč sa 6 meseci starosti uglavnom već postigne visinu odraslog psa. Ostaje jedino da dobije na mišićnoj masi. To što kažu novosađani nije merodavno jer oni nisu kinološke sudije i nisu merodavni. Standar kaže:
Visina do grebena: Psi i kuje 25 - 30 cm.
Težina: Psi i kuje 4 - 6kg.

Ozbiljne greške:
Obrnut seksualni tip (npr. muškobanjasta ženka);
Laka građa;
Okrugla (jabučasta) glava;
Linije glave nisu paralelne;
Laktovi okrenuti spolja;
Zadnje noge držane ispod tela;
Ravne ili otvoreno uglovane zadnje noge;
Skočni zglobovi izvrnuti spolja;
Viši ili niži za više od 1 cm i manje od 2 cm.

Ovo je izvod iz Standarda patuljastog pinča pa ti sad uporedi tvog psa sa ovim ili ga izvedi na neku izložbu. U nedelju imaš pokraj Novog Sada na salašu 137 CAC izložbu pasa. Dođi i pogledaj ostale pinčeve pa uporedi, mada je sad za prijavu kasno ali možeš rekreativno prisustvovati. Uslov je jedino da je pas vakcinisan protiv besnila, a ako ga ostaviš u kući onda ćeš platiti samo ulaznicu za tebe koja nadam se neće biti skupa. Možda se i vidimo tamo.

U Topoli, ali papire još nisam uzela pošto nisam znala šta će ispasti (pisala sam, da sam htela iz barkmejkera prvo da uzmem, pa su se stvari iskomlikovale i našla sam ga preko oglasa, pa me veterinar 1. dan preplašio pričom da je "uvaljen" jer je imao čudnu dlaku). Težinu je merio veterinar, a visinu mislim da nisam mogla puno da omašim. Od 30 ima više. Jeste krupan, mada na slikama ne deluje toliko. Ne znam ni da li da uzimam papire uopšte, kada oni i jesu bitni zbog parenja, a malo je verovatno da bi neko da pari kujicu sa kučetom koje nije ocenjeno.

U Topoli, ali papire još nisam uzela pošto nisam znala šta će ispasti (pisala sam, da sam htela iz barkmejkera prvo da uzmem, pa su se stvari iskomlikovale i našla sam ga preko oglasa, pa me veterinar 1. dan preplašio pričom da je "uvaljen" jer je imao čudnu dlaku). Težinu je merio veterinar, a visinu mislim da nisam mogla puno da omašim. Od 30 ima više. Jeste krupan, mada na slikama ne deluje toliko. Ne znam ni da li da uzimam papire uopšte, kada oni i jesu bitni zbog parenja, a malo je verovatno da bi neko da pari kujicu sa kučetom koje nije ocenjeno.

Bez papira i ne mozes da ga ocenis. Na izlozbi sudija, ako posumnja u odstupanje od standarda, meri psa na licu mesta, tako moze da se ukloni svaka sumnja.

[ I dalje me Novosađani čudno gledaju kada kažem da je pinč, a nema 3kg!
Novosadjani te gledaju cudno zato sto su navikli da vidjaju one karakondzule iz Budisave koje nemaju blage veze sa pincerima!
Tvoj pas je lep i jeste pinc!
A to sto je mozda malo prerastao,...Boze moj ,pa nema savrsenog psa!
Tvoj pas ima lepu glavu i dobro drzi usi!
Rep takodje dosta dobro nosi !
Ima jak kostur sto je pozitivno i pozeljno kod pincera!
Ako ima ispravno zubalo,ne vidim razlog zasto ga ne bi ocenila ?
Samo ces morati da promenis povodac i da uzmes izlozbeni ,jer se am na izlozbi ne koristi!
Vezbaj ga sa izlozbenim povodcem u setnji!

Hvala!:-)

Još samo da pitam..

Jel ispravno zubalo znači samo da su mu svi zubi na broju?:-) Primetila sam da mu jedan donji koji je nikao nedavno, malo štrči ispred ostalih.

I do kog uzrasta je zadnji rok za prijavljivanje na izložbu?

Izložbeni povodac pretpostavljam da je obični sa ogrlicom?

Ispravno zubalo je zubalo koje ima 42 zuba i koje je makazasto,a to znaci da gornji zubi preklapaju donje!
U standardu za Ptp stoji da klestasto zubalo spada u lakse greske,a to znaci da gornji zubi udaraju u donje !
Ako tvom psu jedan zub strci ,onda to nije bas u redu!

Makazasto zubalo:

Klestasto zubalo:

Bez obzira koliko sudije kod nas znaju ili ne i koliko su izlozbe namestene ili ne samo ta ocena je i tebi i bilo kome drugom merodavna i bitna za dalji odgoj.
Trudi se da se malo raspitas ko od sudija je poznavaoc rase i da izvodis psa na vise izlozbi jer sasvim sigurno da ti jedno misljenje nece biti dovoljno ukoliko zelis nesto vise o svom psu da cujes.
Inace Grujin ti je to veoma lepo napisao sta standard kaze e sad svaki odgajivac to tumaci kako njemu odgovara i po onome sto se njemu svidja. U prilog tome svakako govori i cinjenica da su recimo psi visi od 32 za diskvalifikaciju medjutim po mnogima od nasih odgajivaca to nije strasno, zatim nedostatak zuba neko bi rekao pa dobro p1 nema ga nema veze.... nekome opet smeta samo boja ako je to ok bez obzira na sve pas je extra znaci svako vuce na svoju vodenicu niko nema psa idealnog a to sto imas najvaznije je da se tebi svidja i da si zadovoljan onda je to najbolji pas!

Katarina GDS je prelepa.

Evo malo i ovde da se hvalimo. Psi mog odgoja inter šampioni Sagittarius GDS i Carmen GDS bili su proteklog vikenda na HTV1 državnoj televiziji Hrvatske u emisiji Kućni ljubimci. Očekujem video snimak tog događaja u kome su popularizovali rasu patuljasti pinč. Hvala gospođi Tripović koja je vlasnica i suvlasnica pasa, a koja je veoma mnogo učinila na popularizaciji rase u Hrvatskoj.

0001111888_l_0_ybuux0.jpg

Sagi i Carmen (slika sa snimanja emisije)

Back