Patriotizam, mrznja, ekstremizam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Probacu da ne idem previse u politiku sto se ove teme tice.
Kao sto znamo, patriotizam je ljubav prema svojoj zemlji, ali sta se dogodi u glavama ljudi, da toliko vole svoju zemlju i naciju i pocnu da mrze druge?
Zasto patriotizam prelazi u ekstremizam?

Meni se cini da u teskim vremenima narod se trudi da se drzi zajedno i da velica sebe, svoju moc (koju u vremenu krize mozda i nema) i time digne svoje neko globalno samopouzdanje, cisto da se oseti jaci nego sto stvarno jeste.
A kako to sa niskim samopouzdanjem i velicanjem sebe cesto ide, to prerasta u jednu vrstu egoizma, da ne kazem ekstremizma i mrznje prema drugima.

Патриотизам прелази у екстремизам када народ осети глад, понижење, беду.... У поређењу са земљама у свету у Србији нема екстремизма уопште јер колико видим тајкунске мегамаркете нико не дира !

Ajmo manje o politici a vise o psihologiji da moderator ne bi zatvorio temu :)
Kako se meni cini, ovde je beda udarila a i ekstremizam raste na oba fronta.
Jedni pod okriljem patriotizma jacaju za slobodu naroda, a drugi na patriote gledaju kao na nasilnike.
A sta se krije iza svega toga ostaje pitanje.

U ekstremizam i sovinizam se upetljavaju oni isfrustrirani svojim licnim zivotom . Za uspjeh u zivotu su potrebni inteligencija i vrednoca
a takvi te osobine nemaju . Najlakse je svoj neuspjeh prebaciti na druge . Zgodna meta su pripadnici drugih nacionalnosti , a nisu
postedjeni ni njihovi , posebno oni koji govore istinu i razmisljaju svojom glavom .

Kao sto znamo, patriotizam je ljubav prema svojoj zemlji, ali sta se dogodi u glavama ljudi, da toliko vole svoju zemlju i naciju i pocnu da mrze druge?

Meni se cini da u teskim vremenima narod se trudi da se drzi zajedno i da velica sebe, svoju moc (koju u vremenu krize mozda i nema) i time digne svoje neko globalno samopouzdanje, cisto da se oseti jaci nego sto stvarno jeste.
A kako to sa niskim samopouzdanjem i velicanjem sebe cesto ide, to prerasta u jednu vrstu egoizma, da ne kazem ekstremizma i mrznje prema drugima.

Ljudi koji dosta toga realizuju imaju prilično empatije za okolinu...
Nerealizovani-antipatiju,antagonizam i mržnju...
Patriotizam je u empatiji pozitivan,a u antipatiji biva isključivi nacionalizam s nacističkim i čak,fašističkim elementima...Regresija opšta u jedu i jadu...
(Jepte-to ko ova dva Zoroa-isti k samo drugo p)

Poslednja izmena:
volim svoju zemlju.
mnogo.
Mislim da je volim više nego bilo ko drugi.
Ko god želi da izazove tu moju ljubav na test, rado ću izaći.

Moja ljubav prema zemlji prevazilazi granice, da kažemo..uobičajenog.
Zašto? Ne znam..ali, to je tako.

dajem sebe ovoj zemlji nedovoljno, znam..ali, rešio sam.
rešio sam da uradim ono što odavno želim
iskopaću rupu
izvadiću penis
umetnuću ga u nju
i vodiću ljubav sa njom.

Drugi način ne vidim više..

Ljudi koji dosta toga realizuju imaju prilično empatije za okolinu...
Nerealizovani-antipatiju,antagonizam i mržnju...
Patriotizam je u empatiji pozitivan,a u antipatiji biva isključivi nacionalizam s nacističkim i čak,fašističkim elementima...Regresija opšta u jedu i jadu...
(Jepte-to ko ova dva Zoroa-isti k samo drugo p)

Nacionalizam ne može biti sa nacističkim i fašističkim elemntima. Nauči pojmove.

Što se teme tiče - (masovni) šovinizam se javlja u trenucima kada je opstanak naroda doveden u pitanje.

Najveci problem kod takvih ljudi je ipak opterecenost prosloscu, u ovom slucaju ne moras ici dalje od svog dvorista da uvidis kakav je to uzasan otrov koji u potpunosti razara ljudski um, sputava njegove racionalne i spoznajne mehanizme, te neminovno dovodi do pomahnitalog stanja ne samo kod pojedinca nego i kolektiva. Narod koji stalno i netremice gleda u vlastitu proslost, robuje visestoljetnim mitovima, epovima, legendama, poluistinama, poziva se stalno na neko odavno nepostojece carstvo, vjecito zacrtane i pradate etnicke granice, a skoro uvijek uzima u usta svoje slavne pretke (oni se okrecu u grobu i stalno onako mrtvi dobacuju zivima da treba gledati na buducnost, a ne na proslosti) na kraju ne moze da zivi u sadasnjosti i da se nosi sa njenim slozenim zadacima i problemima jer se ocekuje od tih istih predaka da ih sacuvaju u prezentu, isto kao sto su nekada oni sebe sacuvali od bioloskog nestanka, vjekovnog neprijatelja, asimilacije ili konacnog zatiranja etnickih i kulturnih obiljezja.
Zasto je sve ovo lose? Zato sto se radi o stvarima koje su u korijenu iracionalne i dozvoljavaju da emocije nadvladaju racionalnu svijest iako se na prvi pogled radi o obicnoj nacionalnoj identifikaciji svakodnevnog covjeka ali tu nacionalno osjecanje prelazi u jedan vid religioznosti koje uvjetuje osjecaj 'socijalne sigurnosti', pa vrlo cesto dovodi do licitacije sa preimucstvima svoje etnicke skupine u odnosu na drugu sto je eufemizam za sovinizam koji uvijek istice opaku vrijednost svoga u odnosu na one druge. Ideologija samog sovinizma koja se skriva iza paravana patriotizma gaji sustinski militaristicki sklop, superiornost vlastite kulture, bogatstvo socijalne ili politicke istorije, preuvelicane psiho-fizicke odlike ili rasno porijeklo.
Ekonomska podloga jeste vazna u neku ruku, ali vise ima ulogu katalizatora dok ocito postoje neki mnogo zamrseniji i opasniji uzroci (istorijske neuroze, razni psihopatoloski poremecaji, strahovi, odbrambeni mehanizmi, sindrom zrtve, stalna seljakanja tokom proslosti, ratnicka i nestabilna sredina, propustanje obrazovanje - sve to dodatno utice na ponasanje buducih generacija, prenosi se s koljena na koljeno i ne stvara bas idealnu podlogu za mentalno zdravu i emotivno stabilnu naciju) koji su duboko utkani u kulturi, tj. samom odgajanju i odrastanju pojedinca.
Zelim da naglasim da ne treba biti prestrog prema nekim vidovima istorijskog nacionalizma i njegovim gradacijama, poput romanticarskog zanosa kao ideje oslobodjenja ili u funkciji integracije u politicku cjelinu s ostalim skupinama ili narodima, odnosno ravnopravnosti.

Patriotizam i nacionalizam-ne prelaze uvek u ekstremizam, to su retki slučajevi u glavam ljudi koji su uglavnom okupljeni oko neke organizacije, sekte, stranke, neke bilo kakve grupacije jer se osećaju inferiorno ako ne pripadaju plemenu. Uostalom nije ekstremisat moj komšija koji sedi pljuje crnce dok šalta kanale, nego je ekstremista onaj koji dela u svrhu neke odmazde. Dakle, nema u Srbiji nešto spektakularno takvih grupacija, koliko to funkcioneše ,,napolju" Ovde su retki. Msm retki su i patriote ovde, valjda zato što je to out.
Mene lično nije sramota da volim ovu iskaširanu Srbiju, smatram sebe patriotom, nacionalistom, ali vrlo dobro vidim i sve nedostatke naše zemlje i našeg naroda, ne idealizujem nas.

svako voli svoje to je donekle prirodno
samo su u različitim kulturama prioreteti različito postavljeni, a u većini naopako
ja - moja porodica - moja kuća - moja avlija - moje mesto - moj kraj - moja zemlja
a ljudi su često vaspitani da posmatraju obrnuto
kao dajem život za otadžbinu i ti fazoni
previše smo podojeni mitovima
ekstremizam je delimično povezan sa komplekom superiornposti, što donekle razumem, a i sa ličnim predispozicijama pojedinca
u prirodi je čoveka da hijerarhizuje stavri, ne nekoga ili nešto postavi na vrh i to je apostol i apsolut, najbolje i jedino
a slažem se da lično realizovani ljudi prelivaju svoj uspeh i na okolinu i na zemlju a isto funkcioniše i sa neuspešnima na suprotnom planu

Onaj ko ne zna prošlost, ne može predvideti budućnost...
Ti bi da Srbi zaborave Jasenovac i ustaše - e, neće moći!

vidiš mene čudi ta vrsta generalizacije mada me i ne čudi
svi mi posmatramo svari lokalno, od sebe pa andalje (bar bi bilo logično)
razumem ko je lično povređen nekom situacijom da oseća bes frustriranost isl
al neki koji se pozivaju na jesnovac i kojekakva stradanja i nepravde
a nemaju veze s tim ni vremenski, ni geografski, ni nikako već su robovi nekih priča sa druge starne nisu mi jasni - uslovno
jer i jesu - gubitnici su uvek nezadovoljni
nema je ostala raspala zemlja i beda
i onda bar u mislima i u reakcijama pasivnog besa ljudi ejakuliraju svoje nezadovoljstvo

vidiš mene čudi ta vrsta generalizacije mada me i ne čudi
svi mi posmatramo svari lokalno, od sebe pa andalje (bar bi bilo logično)
razumem ko je lično povređen nekom situacijom da oseća bes frustriranost isl
al neki koji se pozivaju na jesnovac i kojekakva stradanja i nepravde
a nemaju veze s tim ni vremenski, ni geografski, ni nikako već su robovi nekih priča sa druge starne nisu mi jasni - uslovno
jer i jesu - gubitnici su uvek nezadovoljni
nema je ostala raspala zemlja i beda
i onda bar u mislima i u reakcijama pasivnog besa ljudi ejakuliraju svoje nezadovoljstvo

Ne razumem.
Ti hoćeš da zaboravimo Jasenovac, ubijanje novorođenčadi, vađenje očiju, klanje staraca i druge užasne zločine počinjene od strane ustaša?

Onaj ko ne zna prošlost, ne može predvideti budućnost...
Ti bi da Srbi zaborave Jasenovac i ustaše - e, neće moći!
Šefe,dođeš malo na filozofiju-nemaš prošlost-samo sada postoji...Šta je bilo-nije više-šta će biti-još nije...
Valja ti ,šefe,živeti sada-zayebi prošlost i yebeš zemlju koja šljivu ne rađa ili rađa...:hahaha:
Na časove kod Ranjenog...:mrgreen:

Istorija je učiteljica života. Razmisli o tome.
Mislim da ima pametnijih nauka od istorije...Hronike primitivnih predaka koja treba samo kulturološki da je značajna-nikako i praktično...
Od praktičnog značaja su egzaktne nauke u koje se u Srbiji ulaže ispod 1,5 % BND.Tako nam i ide...:mrgreen:
Uh,ali ovo je tema o mržnji i ekstremizmu...a da-i o patriotizmu...:mrgreen:

Poslednja izmena:
dajem zivot za otadzbinu valjda nije isto sad i pre 100 god kad je to bilo uobicajenije nego danas, tj manje cudno? ako je svako isao u vojnike, znaci to je bio neki standard. a danas to nije standard nego kao secas se mitova

i prakticno je znacajna a to mozes da razumes tek kasnije, ako ces stici dotle, sta je bilo, nisu ti preci neki crtani junaci nego ljudi kao mi, i koliko su neke stvari iste
egzaktne nauke bi bile ok dok imaju prakticnu svrhu ovde, a ne samo onako radi sebe? tj onoliko koliko pomazu praksi, ok uvek ima neki mali broj cistih naucnika koji se vezuju sa svetom, ali mora to sve da koristi necemu

Poslednja izmena:
Mislim da ima pametnijih nauka od istorije...Hronike primitivnih predaka koja treba samo kulturološki da je značajna-nikako i praktično...
Od praktičnog značaja su egzaktne nauke u koje se u Srbiji ulaže ispod 1,5 % BND.Tako nam i ide...
mrgreen.gif

Uh,ali ovo je tema o mržnji i ekstremizmu...a da-i o patriotizmu...
mrgreen.gif

Istorija ne podrazumeva imena i datume. Istorija podrazumeva shvatanje datih okolnosti na osnovu događaja koji su se već desili. Ako ti neko lupi šamar jednom, ne znači da će ti lupiti i drugi put. Ali ako ti neko lupi šamar dva puta, sigurno će i treći, četvrti, peti... kad god mu se ukaže prilika.

dajem zivot za otadzbinu valjda nije isto sad i pre 100 god kad je to bilo uobicajenije nego danas, tj manje cudno? ako je svako isao u vojnike, znaci to je bio neki standard. a danas to nije standard nego kao secas se mitova

i prakticno je znacajna a to mozes da razumes tek kasnije, ako ces stici dotle, sta je bilo, nisu ti preci neki crtani junaci nego ljudi kao mi, i koliko su neke stvari iste

Valjda je normalno da čovek brani svoj dom?

Istorija ne podrazumeva imena i datume. Istorija podrazumeva shvatanje datih okolnosti na osnovu događaja koji su se već desili. Ako ti neko lupi šamar jednom, ne znači da će ti lupiti i drugi put. Ali ako ti neko lupi šamar dva puta, sigurno će i treći, četvrti, peti... kad god mu se ukaže prilika.
Ako ti lupi dvaput-okrenuo si mu drugi obraz,treči,četvrti....:hahaha:
Nikad da naučite izbegavanje konflikta na mudrije i elegantnije načine...Od najvećeg Srpskog junaka Miloša niste ništa naučili...O da...Obrenovića...:rotf:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back