PASCAL - Zadaci, resenja, problemi, izazovi...

Ovako,oduvek sam se pitao kako se prave programi na racunari,pa ako neko moze da mi ukratko objasni kako se pravi.HVALA UNAPRED

Ovako nekako:
Imas te neke programske jezike, koji su u stvari jezici koje racunari na neki nacin mogu da razumeju. Onda ti kao programer naucis taj jezik i komuniciras sa kompjuterom tako sto mu na tom jeziku napises kako da se ponasa i onda on u svakom momentu prati to sto si ti napisao i ponsa se onako kako si mu ti rekao.

Pozdrav svima. Hteo bih da zamolim nekog ako moze da mi resi ova 3 zadatka, vrlo mi je bitno za ocenu, a posteno nemam pojma informatiku:
1.Dat je realan broj X i prirodan broj N. Napisati program koji izračunava stepen broja X na N.
2.Dato je prirodan broj N. Napisati program koji izračunava zbir njegovih cifara.
3.Dato je prirodan broj N i realan broj X. Napisati program koji izračunava zbir niza brojeva po sledećoj formuli:
S = 1 + x + x2/2 + x3/3! + ... + xN/N!
Jedino sto znam jeste da treba valjda nekakva For petlja da bi se uradilo. Unapred zahvalan!

Da li moze neko da mi pomogne da resim ovaj zadatak: Naci s za uneti broj n s=1!+2!+3!+4!+....+n!

Ja sam ovako krenuo

program krstarica;
uses crt;
var n,f,s,i:integer;
begin
clrscr;
read(n);
f:=1;
s:=0;
for i:=1 to n do f:=f*i;

Lagano sam resio zadatak kada treba samo N!, ali sada kad treba 1!+......+N! ne znam sta dalje, da li da ubacim neki drugi brojac? Kako da sabiram svaku vrednost? Kako god uradim meni sabere samo krajnje f......

Imam 2 malo Cudna problema....Pa ako bi neko mogao da mi pomogne bilo bi lepo
----------
1) Matrice (Dvodimenzioni Nizovi) .... u skoli ih Trenutno radimo....
I sada kada nam je profesorka objasnjavala kako to "izgleda" .... ona je to otp. ovako ispisala

1 2 1
3 2 5
6 7 1

E sada...Ja sve to razumem...zadatke sve je OK. ali mi se nesvidja kako to izgleda...Zapravo mi kada unosimo clanove niza unosimo ih komandom Readln i to otp izgleda ovako
1
2
1
3.....itd...
...Sada ja sam probao da napravim da mi unos ide 1 2 1... pomocu Read(bez LN) .Ali to bas i nije moguce posto da bi se ucitao br. mora da se pritisne enter, a ako se pritisne enter on spusti u novi red.....
Ima li mozda neko resenje kako bi ovo moglo da se izvede...tj da unos izgleda kao Matrica... a ne broj ispod broja...

----------------
2) Drugi problem mi je....Kako da Podelim Rec... tj. ako imam rec "Reka" kako da je rastvorm na "R" "E" "K" "A" tako da svako slovo bude odvojen clan....
Ukoliko me nesto niste razumeli recite....A ako mozete da mi pomognete...bilo bi lepo... Hvala u svakom slucaju

Poslednja izmena:
Imam 2 malo Cudna problema....Pa ako bi neko mogao da mi pomogne bilo bi lepo :) :)
----------
1) Matrice (Dvodimenzioni Nizovi) .... u skoli ih Trenutno radimo....
I sada kada nam je profesorka objasnjavala kako to "izgleda" .... ona je to otp. ovako ispisala

1 2 1
3 2 5
6 7 1

E sada...Ja sve to razumem...zadatke sve je OK. ali mi se nesvidja kako to izgleda...Zapravo mi kada unosimo clanove niza unosimo ih komandom Readln i to otp izgleda ovako
1
2
1
3.....itd...
...Sada ja sam probao da napravim da mi unos ide 1 2 1... pomocu Read(bez LN) .Ali to bas i nije moguce posto da bi se ucitao br. mora da se pritisne enter, a ako se pritisne enter on spusti u novi red.....
Ima li mozda neko resenje kako bi ovo moglo da se izvede...tj da unos izgleda kao Matrica... a ne broj ispod broja...

----------------
2) Drugi problem mi je....Kako da Podelim Rec... tj. ako imam rec "Reka" kako da je rastvorm na "R" "E" "K" "A" tako da svako slovo bude odvojen clan....
Ukoliko me nesto niste razumeli recite....A ako mozete da mi pomognete...bilo bi lepo... :) Hvala u svakom slucaju

Moze u jednom redu, samo sa read, ali pravis razmak izmedju brojeva...

A sto se tice reci, ja mislim da to ide...hmm...kad pises ulazne i izlazne jedinice, mora tip da ti bude char
npr.
var x: char
ali to malo drugacije funkcionise...
nek ti objasni neko ko je malo strucniji...

Hvala na brzom...odg...... :) Uspesno je odradjen taj deo..Jos samo ovo sa znakovima.. :lol:

Moze u jednom redu, samo sa read, ali pravis razmak izmedju brojeva...

A sto se tice reci, ja mislim da to ide...hmm...kad pises ulazne i izlazne jedinice, mora tip da ti bude char
npr.
var x: char
ali to malo drugacije funkcionise...
nek ti objasni neko ko je malo strucniji...

Pozdrav svima. Hteo bih da zamolim nekog ako moze da mi resi ova 3 zadatka, vrlo mi je bitno za ocenu, a posteno nemam pojma informatiku:
1.Dat je realan broj X i prirodan broj N. Napisati program koji izračunava stepen broja X na N.
2.Dato je prirodan broj N. Napisati program koji izračunava zbir njegovih cifara.
3.Dato je prirodan broj N i realan broj X. Napisati program koji izračunava zbir niza brojeva po sledećoj formuli:
S = 1 + x + x2/2 + x3/3! + ... + xN/N!
Jedino sto znam jeste da treba valjda nekakva For petlja da bi se uradilo. Unapred zahvalan!

2. Zadatak:

var n,zbcif:integer;
begin
readln(n);
zbcif:=0;
while n>0 do
begin
zbcif:=zbcif+n mod 10;
n:=n div 10;
end;
writeln(zbcif);
end.

Kod:
Piramida se formira od prirodnih brojeva 1, 2, 3, 4...Napisati program koji se određuje SUMA I-tog reda. Program treba napisati ne koristeći cikluse.

.............1
..........2 3 4
......5 6 7 8 9
............itd.

Zna li iko?

Evo koda :

Kod:
program Suma_i_reda;
var
  i, n, d, a1, an, suma : integer;
begin
    Readln(i);
    a1 := sqr(i-1) + 1;
    d  := 2*i-1;
    an := a1 + d - 1;

suma := d*(a1 + an);
    suma := suma div 2;

Writeln(suma);	
end.

Ok, ovo radi.
Ali, kako si došao do zaključka za ovo, ako ti nije teško objasni mi način razmišljanja.

Evo ovako:
U svakom redu imas neparan broj cifara, 1. red ima 1 cifru, drugi 3 cifre, treci 5 idt. -> zaključak u i-tom redu biće n=2i-1 cifara (vrednost i-tog neparnog broja).
Posto sada znamo koliko cifara imamo u i-tom redu mozemo se posluziti izrazom za sumu aritmetickog niza S = n/2 * (a1 + an) gde je n broj cifara u redu odnosno clanova aritmetickog niza, a a1 i an prvi i poslednji clan tog niza.
Sada nam jos fali da saznamo prvi broj u i-tom redu tj. a1, a zatim an dobijamo kao a1+n-1 jer u jednom redu ima ukupno n cifara.
Ako pogledamo prve clanove u redovima 1 2 5 10 17 vidimo da je 2-1=1, 5-2=3, 10-5=5 itd. Zakljucujemo da je razlika svake 2 uzastopne cifre ustvari neparan broj i to 1,3,5,7,.... ispred i-tog clana imamo i-1 razlika dakle potrebno je da saberemo sve njih i dodamo jedinicu s vrha trougla.
Suma prvih n neparnih brojeva je n[SUP]2[/SUP] iz toga sledi da je prva cifra u trazenom redu (i-1)[SUP]2[/SUP]+1 i ujedno je ta cifra i prvi clan niza odnosno a1.
Posto sada znamo n, a1, i an iz formule an=a1+n-1 ostaje nam samo da sve zamenimo u izraz za sumu aritmetickog niza i problem je resen..

Zadatak ide ovako:
Data je matrica A(3*n) cija i-ta kolona sadrzi podatke i-tog dizaca tegova sa takmicenja u istoj rezinskoj kategoriji.Prvi podayak u koloni je tezina koju je takmicar podigao trzajem,drugi tezina koji je takmicar podigao u dizanju sa izvlacenjem,a treci njegova telesna tezina.Napisati program koji odredjuje indeks sampiona u obe kategorije i ukupnom plasmanu(gde je kriterijum zbir tezina).
KO GOD GA RESI BICU MU VECNO ZAHVALAN.

Zadatak koji je,po meni,stvarno tezak:
U stringu se nalazi ispravno zadat matematicki izraz sa znacima{+,-,*,/ i zagradama (,)}koji sadrzi promenljivu z.
napisati program koji r acunavrednost tog izraza za unesenu vrednost promenljive z.
Primer:
ulaz:z=5 12*z-1-(8*z-10)
izlaz:29
Molim pametnije ljude od mene da mi pomognu!

Ovakav zadatak se rešava primenom steka, kao pomoćne strukture, i sledeća dva algoritma:
1. Alg. za konverziju iz infixnog u postfixni izraz
2. Alg. za izracunavanje izraza u postfixnoj notaciji

... možda postoji i neki drugi i jednostavniji način ali meni trenutno pada na pamet samo ovaj.

Pošto je stek najlakše implementirati kao zasebnu klasu i pošto sam pascal delimično zaboravio napisao sam program u C++.
Da ne bih dužio, postavio sam ti program u prilogu, bez izvornog koda, jer je podugačak.
Ukoliko te interesuje logika rada i kod javi mi na pm pa ću ti poslati, nadam se da će ti pomoći da sam na osnovu toga napišeš kod u pascalu.

http://www.*************/?wc1a6g8znmg60r6

Back