Paraliza sna,napadi demona ili nesto trece?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo mi se cesto desava. Jednom mesecno barem. Probudim se, ali ne zapravo. Uhvatim svoje telo kako spava nepokretno, ali mi je volja budna. Treba mi minut-dva da ukapiram da u stvari nisam jos uvek kompletan. U tom minutu, u ta dva, obicno nekih 30s volja raskidana od tela panicno pokusava isto da pomeri; ponekada uspevsi u svom naporu.
Ne smeta mi mnogo ovo. Mnogo je gore kada u snu istegnem misic, obicno jedan od noznih listova pa se probudim u grcu i copam nekih sat-dva.
Recimo kao jutros.
Nisu demoni u pitanju, niti ti neka baba baje vradzbu.
Znao sam jednu devojku koja je mislila da joj djavo, ili tako neka utvara sedi na plucima, kada je u takvom stanju razdvojene rasanjenosti.
to je sansa,za duhovni napredak,jedino nije izuzetak u slucaju teske bolesti,nesreca itd,mada u tom slucaju telo se"iskljucuje",a da li cemo biti svesni,zavisi od individue

Slican trip se desava i meni,samo sto ja nemam nikakve halucinacije,niti zelim da ih imam.Inace,paraliza sna mi se desava samo kad sam dosta neispavan,i ponekad imam paralizu vise puta tokom noci,tako da ako imam prvu paralizu,ustanem,umijem se,razbudim se i nastavim da spavam,i do jutra sam miran.Uobicajeno lezem oko pola 2 do 2,ponekad i kasnije,i negde sam procitao da je kasno lezanje,jedan od uzrocnika paralize sna.Dosta sam proucio o ovakvoj vrsti sanjanja,ali nisam dosao do saznanja kako leciti ovaj poremecaj,ako to uopste spada u poremecaj.Imam 16 godina,i hteo bih da se sto pre izlecim od ovoga,jer nimalo nije prijatno iskustvo,i pored toga sto nemam halucinacije.Bezobzira sto znam da je to samo san,uvek se preplasim.Da li je paraliza sna povezana sa lucidnim snom ? Znam,da su mnogi umetnici i velike glave,upravo u lucidnom snu ''sanjali'' resenje nekog zadatka,sanjali crtez,melodiju ili tekst pesme.Bavim se muzikom i crtanjem,pa se nadam da se moze i meni tako nesto desiti.Ustvari,imao sam iskustvo kada sam sanjao tekst pesme,koja se rimovala,ali tekst sam nazalost zaboravio.Ali,prvo da nadjem lek za paralizu sna,a posle cu lako! :D

o marchelo fak yea...
A svi veruju da je ispravno, svi veruju da je sjajno
svi veruju da je bas njihova vera vera u ono pravo i glavno
i vise ne znam sta je zdravo, niti razumem tudj krik
ako sam sreo Djavola, nisam ga poznao - imao je ljudski lik..
to nije trik vec prava priroda, uhoda hoda medju ljudima
tu se odomacio pa nije cudo sto se vise ne cudim cudima.
Milost bludnima, hrana gladnima, poneka topla rec za jadnoga
nije tesko biti fin al je gadna navika sto fali ta karika

pricano je o necem slicnom u emisiji SAT, nazvano kao mikrospavanje, kad se vise puta noci budis uz slicne probleme, kazu da se uspesno leci, npr. u drugim zemljama profesionalni vozaci imaju test toga i moraju se leciti ako imaju to, to moze da bude razlog zasto se nekog dana osecamo bas syebano, a ne znamo zasto, jer se i necemo uvek setiri da smo te noci prekidali rem faze,...
pre par dana sam imao priliku da se uverim jer napetost jos dodatno pogorsava...

Paraliza sna je jedan od po mom misljenju najneprijatnijih disordera sna koji moze da nas snadje ...ali vazno je da razumes da nisi igracka nekom supernaturalnom fenomenu , paraliza sna je cak prilicno retko povezana sa dubokim psihickim problemom tako da je to razlog da odahnes.
Desava se kada se tvoje telo opusti tokom NREM ciklusa to je kada ti se telo opusti i priprema za porciju REM sna to je kada sanjas ...tako da su tvoji misici "iskljuceni" i ako postanes svestan tokom REM porcije sna onda mozes da vidis svoje snove ali ne mozes da se pomeris.
Desava se ako ti vreme spavanja nije regularno , stres mozda od nekih lekova ako pijes cak i spavanje na ledjima. Takodje u nekim slucajevima moze da bude povezano sa bipolarnim disorderom ili nakrolepsijom (preterana pospanost ).
Sta mozes da uradis je da odredis regularno vreme za spavanje, promenis polozaje tokom spavanja i smanjis nivo stresa ...ako se desava duze vreme onda treba da ides kod doktora.
U to vreme posto su snovi cesto interpertacije naseg iskustva tokom dana moze pozitivno da deluje da sebe na neki nacin uslovljavas...tako sto ces izolovati sebe od situacija koje bi izazvale jacu negativnu emocionalnu reakciju.
Paraliza sna je nesumljivo veoma strasno iskustvo samo po sebi, ne treba ti da se dodatno plasis da nemas mozda neki ozbiljan psiholoski disorder ili da je tvoja soba igraliste za demone...takav dodatni strah nece ti pomoci da se opustis i smanjih stres koji veoma moguce izaziva tvoj problem na prvom mestu.

To su demonski napadi...

e sad kako to da prekines to je tek opsirno i za religiju

Mozda dozivanjem Bozjeg imena JHVH Jehova...

Ali sve je to tesko bez vere...

Pronaci uzrok toga takodje nije lako...

vidi pod spiritizam

http://forum.krstarica.com/showthread.php/256770-SOTONA-I-DEMONI-kako-zavode-ljude

pozz

I? ? ?
Koje carstvo u pravu-nauke ili praznoverja?

REM san ukida psihomotoriku jer su sanjani doživljaji toliko verni,a potisnuti sadržaji toliko STVARNI da bi bilo
opasno po život da čoveku u snu funkcionišu i skelet i muskulatura...Ili bi se povredio ili bi nekog povredio...
E ,sad...Dešava se da neurotransmiteri zađu u mali mozak i biostruja otvori oči-te se pomeša java sa snom na tren...
Već sledećeg trena ,koji nam traje dugo,aktivira se svesna polovina mozga i centri za muskulaturu...Retka pojava
jer pre REM i posle imamo ALFA san koji je plići,ali relaksirajuči u oba smera...
Što se demona tiče (:mrgreen::hahaha:)imamo ponekog u genima-onog zverka neandertalikusa,surovog i
snažnog kog JUNG SVRSTAO U ARHETIPOVE,a hrišćani i muslimani u đavole i šejtane...Pa nisu mnogo
pogrešili-naš predak bio surov do kraja,a uz to kanibal i jedno sasvim nemoralno i moćno zverište...:mrgreen:

Pozdrav,ne znam da li je ova tema negde zapoceta ali nema veze...Ovako napisacu vam moja iskustva s "paralizom sna".Paraliza sna mi se cesto desava a tri puta sam imao neku vrstu napada.Prvi put mi se desilo da se u sred noci probudim i ne mogu da se pomerim naravno mislio sam da umirem nekako sam na polo otvorio oci i video "coveka senku" kako stoji u mojoj sobi i gleda me znam da sam se u*rao od straha,drugi put se desilo da je brat bio samnom u sobi igrao se na kompu dok sam spavao ovog puta sam otvorio oci skroz ali nisam mogao da se mrdnem,odjednom ulaze neki ljudi,demoni nzm ni ja sta i pocinju da vicu i jedan se zalece u mene i pada na tepihu pored mog krevete i onda od velikog straha se "budim" i udaram pesnicom u pod nekoliko puta ali nije bilo nikog.I na kraju zadnji put mi se desilo a tada je bilo najstrasnije jer i kad sam se probudio osecao sam necije prisustvo itd.Ovako desava mi se paraliza po ko zna koji put vise nisam uplasen vec se borim i pokusavam da ustanem.odjednom neko legne pored mene i krene da mi sapuce nesto na nekom jeziku koji ne razumem kad sam uspeo da se razdrmam i probudim vrat i uvo su mi bili topli i osecao sam kao da mi je neko duvao u vrat kad sam se smirio i opet lego opet paraliza ovog puta zena u crnom stoji i gleda me ali ne prilazi potom se budim konacno i celu noc ne spavam.Imam 19 god.i u zadnjih mesec dana mi se nije nista desilo.Da li je neko imao slicna,ista iskustva mozda???

nemoguce da ja nisam nista pisao na ovu temu :D evo "paraliza sna" je fenomen koji moze da se objasni kao kasnjenje impulsa u mozgu tj jedan deo mozga se probudio otvorio si oci ali drugi deo mozda nekoliko mili sekundi jos uvek spava i tek nakon tok ekstra kratkog perioda ti mozes da se mrdas ali evo jedno objasnjenje za dozivljavanje te sekunde vremena tj relativitet (uhvatis vrelu ribu i sati ti prodju kao sekude a uhvatis vrelu peglu sekunde su kao sati) znaci ti taj deo sekunde ili celu sekundu dozivljavas ekstremno burno jer si "bunalan" iz sna, a objasnjenje za deo gde je burazer igrao igricu moze da bude nastavak ovog isto tako mozak pocinje prvo da budi sluh pa vid pa onda motorne funkcije tako da ti si nesto u prvom trenutku cuo sa te igrice galamu pucanje ili neko komesanje koje ti se ucinilo previse glasno sto se i meni po nekad desi da kad mi zazvoni telefon da me probudi ucini mi se ko da sam se naso pored zvucnika od 500w i da je odvrnut do daske ali to je samo delic sekunde sto se senki tice ugasi svetlo ukljuci TV stavi oci u slikarski pogled (polu zatvorene oci gde gledas kroz trepavice) i videces slican evekat kako senke setaju po zidovima, sto se prisustva tice neznam dal bese na nacionalnoj geografiji ili discovery-u sam gledao ekperiment gde osobu zatvore u potpuno tamnu prostoriju na 30 minuta gde pomocu neke posebno dizajnirane kape stimulisu odredjeni deo kortesta velikog mozga i osoba oseca prisustvo entiteta,mrtvih ljudi pa i duhova znaci ista situacija i kod tebe sa 19 godina mozak je u pubertetu i razvija se i vrlo je moguce da ti se bas ovo desilo da se jedan deo mozga malo vise stimulisao i poceo si da osecas prisustvo nekog ili neceg u sobi

a sad imam jedno pitanje za tebe: Da li si se plasio mraka kao mali kad si bio i koliko te dugo taj strah drzao, posto iz tvog izlaganja gore imam osecaj da u tebi jos uvek ima blagog straha od mraka, sasvim je normalno to sto imas stah od mraka mnoge osobe ga imaju to je jednostavno neki vid napada panike koji se manifestuje kroz pojacan rad mozga (nije kao klasicna panika pa da drhtis i sl)

REM i NREM spavanje

Postoje, generalno, dve vrste spavanja, razlikovano na osnovu toga da li se može videti pomeranje očiju iza zatvorenih kapaka, a to su REM (rapid eye movement; spavanje sa brzim pokretima očiju; može), poznato i kao paradoksalno, i NREM, ili neREM (nonrapid eye movement; spavanje bez brzih pokreta očiju; ne može) spavanje, koje se naziva i sporotalasno. Talasi tokom NREM spavanja imaju veliku amplitudu i malu frekvenciju. NREM spavanje je podeljeno u 4 sukcesivne faze, gde svaka ima manju frekvenciju i veću amplitudu od prethodne. Spavanje počinje sa prolaskom kroz sve 4 faze, što obično traje 30 do 45 minuta, a zatim se proces obrće i opet se javljaju asinhroni talasi male amplitude i velike frekvencije, karakteristični za pozorno budno stanje. Umesto da se probudi, međutim, osoba nastavlja da spava. Osoba koja se probudi za vreme NREM spavanja retko se seća da je sanjala, ali je dokazano da se i tokom NREM spavanja sanja. No, dok su snovi u REM spavanju nadrealni i apstraktni, snovi koji se javljaju u NREM spavanju su jasni i svrsishodni. Generalno, NREM spavanje se karakteriše smanjenom metaboličkom aktivnošću mozga, a i protok krvi u njemu je takođe manji, posebno u moždanom stablu, talamusu, prednjem delu hipotalamusa, bazalnim ganglijama, malom mozgu (cerebelumu), kao i frontalnim, parijetalnim i medijalnim temporalnim delovima moždane kore.

Druga vrsta spavanja, REM spavanje, još se naziva i paradoksalno jer se osoba teže budi, iako je EEG zapis desinhronizovan, odnosno sličan onome u pozornom budnom stanju. Osoba koja se probudi za vreme REM spavanja najčešće (u oko 80% slučajeva) se seća da je sanjala, što važi i za ljude koji se obično ne sećaju snova kada se ujutro spontano probude. Tonus skeletnih mišića, koji je smanjen i tokom NREM spavanja, postaje značajno inhibisan za vreme REM spavanja. Izuzeti su mišići oka, pa dolazi do pojave brzih sakadičnih pokreta očiju (po čemu je ovaj tip spavanja i dobio ime), i mišići disajnog sistema. REM spavanje je mnogo manje okrepljujuće nego NREM. Za REM spavanje je karakteristično povremeno javljanje talasa velikih amplituda, koji nastaju u holinergičkim neuronima ponsa i brzo putuju do lateralnog genikulatnog jedra talamusa, a odatle do okcipitalnog korteksa. Ovi talasi se zovu ponto-genikulo-okcipitalni šiljci (PGO). Ponto-genikulo-okcipitalni talasi se javljaju u tzv. fazičnom stadijumu REM spavanja. Fazični REM stadijum je periodičan i javlja se u sklopu toničkog stadijuma, koji je, u stvari, REM spavanje u užem smislu jer neprekidno traje tokom cele REM faze spavanja, a ime je dobio po atoniji velikih mišićnih grupa i inhibiciji motorike.[6] Još uvek nije jasno zbog čega se NREM spavanje periodično prekida REM spavanjem, ali je primećena uloga acetilholina u celom procesu. Ovaj neurotransmiter ima pretežno ekscitacijsko dejstvo, vezanu za izazivanje akutne budnosti i opšte ekscitiranosti nervnog sistema, a uočeno je i da lekovi sa acetilholinskim delovanjem povećavaju učestalost javljanja REM spavanja. Pretpostavlja se da izlazna vlakna velikih holinergičkih neurona u gornjem delu moždanog stabla mogu aktivisati velike delove mozga, dovodeći tako teorijski do tipičnog stanja prekomerne moždane aktivnosti, ali bez buđenja, što je karakteristika REM spavanja.

Za REM spavanje je karakterističan povećan protok krvi u mozgu, kao i pojačana aktivacija nekih delova mozga u odnosu na budno stanje. U nastanku REM spavanja učestvuju tegmentalna jedra ponsa, talamus, zadnji delovi moždane kore, kao i limbički delovi mozga, posebno amigdala, koja je vrlo aktivna za vreme REM spavanja. Sa druge strane, frontalne i parijetalne oblasti mozga su većinom inhibisane.

Neprekinuto, spavanje se odvija ciklično, prelazeći iz 1. i 2. u 3. i 4. fazu, a zatim nazad, od 4, preko 3. i 2, sve do 1, gde se umesto NREM javlja REM spavanje. Obično se tokom noći prođe kroz 4 ili 5 ovakvih ciklusa, od kojih svaki traje oko 90 ili 100 minuta.[1] Kod mladih osoba na NREM spavanje otpada 75 do 80 posto spavanja, dok ostatak pripada REM spavanju. Epizode REM spavanja traju od 5 do 30 minuta, na početku spavanja su kraće, a kod izrazitog umora mogu i izostati, dok postaju sve duže kako spavanje odmiče. Prag za buđenje kod REM spavanja je nizak. Stadijumi spavanja definisani su na osnovu specifičnih obrazaca EEG-a, elektrookulograma (EOG, mera aktivnosti pokreta očiju) i površinskog elektromiograma mišića u predelu brade i vrata, što se objedinjeno zove polisomnografija. Na osnovu njenih karakteristika, bivstvovanje jedinke može se podeliti na budnost i spavanje, a spavanje dalje na podstadijume.

Ne bih ovo svela pod potpuno naucan, materijalno objasnjiv fenomen...
Mislim nesto ovako nije bas potpuno naucno objasnjivo i ne vide se jasno uzroci istih pojava, a ni posledice...
Mislim da ipak mnogo vise ovde ima duhovne borbe, sto nama objasnjive, sto neobjasnjive...

sve ima naucno objasnjenje a ako ga trenutno nema nemora da znaci da je bog ili djavo upleo ruke jer i ne postoje a i nisu mi jasni ljudi u 21 veku jos veruju u bajke

sve ima naucno objasnjenje a ako ga trenutno nema nemora da znaci da je bog ili djavo upleo ruke jer i ne postoje a i nisu mi jasni ljudi u 21 veku jos veruju u bajke

Ne mora da znaci, pa Kolumbo je pre koliko godina video nesto i jos nije objasnjeno. Nisam ni ja neki vernik, ali ne mogu zato da tvrdim sa sigurnoscu da nesto ne postoji i da tvrdim da su sve to bajke. Nemam ja dokaz, nemaju oni dokaz, tako da cu da cekam da umrem da se uverim xD

Ne mora da znaci, pa Kolumbo je pre koliko godina video nesto i jos nije objasnjeno. Nisam ni ja neki vernik, ali ne mogu zato da tvrdim sa sigurnoscu da nesto ne postoji i da tvrdim da su sve to bajke. Nemam ja dokaz, nemaju oni dokaz, tako da cu da cekam da umrem da se uverim xD

do sad je biblija naucno pobijena vise stotina puta a sto se vere i postojanja 'boga' tice niko jos nije dokazao da postoji nit dokazao da ne postoji znaci nesto kao pucanje u prazno sve dok se ne dokaze jedno ili drugo ja ostajem AGNOSTIK imam savrseno neutralan stav o tome dal postoji ili ne ali opet pored ovoliko naucnih i tehnoloskih dostignuca da jos nije dokazano postojanje 'boga' sve vise verujem da nikad i nece jer nema sta ni da se dokaze

do sad je biblija naucno pobijena vise stotina puta a sto se vere i postojanja 'boga' tice niko jos nije dokazao da postoji nit dokazao da ne postoji znaci nesto kao pucanje u prazno sve dok se ne dokaze jedno ili drugo ja ostajem AGNOSTIK imam savrseno neutralan stav o tome dal postoji ili ne ali opet pored ovoliko naucnih i tehnoloskih dostignuca da jos nije dokazano postojanje 'boga' sve vise verujem da nikad i nece jer nema sta ni da se dokaze

Ali tvrdeci da nema nista da se dokaze stvaras kontradikciju. Onda nisi neutralni agnostik, vec cisti ateista :lol:

Ali tvrdeci da nema nista da se dokaze stvaras kontradikciju. Onda nisi neutralni agnostik, vec cisti ateista :lol:

zavisi kako to gledas ja jesam ateist agnostik jer mislim da nakon ovoliko godina izucavanja i ovoliko tehnologije ako nisu nasli da postoji znaci da i ne postoji i zato nisu uspeli da nadju a mnogo puta su dokazali biblijske greske i netacnost

agnostic.jpg

Pozdrav,ne znam da li je ova tema negde zapoceta ali nema veze...Ovako napisacu vam moja iskustva s "paralizom sna".Paraliza sna mi se cesto desava a tri puta sam imao neku vrstu napada.Prvi put mi se desilo da se u sred noci probudim i ne mogu da se pomerim naravno mislio sam da umirem nekako sam na polo otvorio oci i video "coveka senku" kako stoji u mojoj sobi i gleda me znam da sam se u*rao od straha,drugi put se desilo da je brat bio samnom u sobi igrao se na kompu dok sam spavao ovog puta sam otvorio oci skroz ali nisam mogao da se mrdnem,odjednom ulaze neki ljudi,demoni nzm ni ja sta i pocinju da vicu i jedan se zalece u mene i pada na tepihu pored mog krevete i onda od velikog straha se "budim" i udaram pesnicom u pod nekoliko puta ali nije bilo nikog.I na kraju zadnji put mi se desilo a tada je bilo najstrasnije jer i kad sam se probudio osecao sam necije prisustvo itd.Ovako desava mi se paraliza po ko zna koji put vise nisam uplasen vec se borim i pokusavam da ustanem.odjednom neko legne pored mene i krene da mi sapuce nesto na nekom jeziku koji ne razumem kad sam uspeo da se razdrmam i probudim vrat i uvo su mi bili topli i osecao sam kao da mi je neko duvao u vrat kad sam se smirio i opet lego opet paraliza ovog puta zena u crnom stoji i gleda me ali ne prilazi potom se budim konacno i celu noc ne spavam.Imam 19 god.i u zadnjih mesec dana mi se nije nista desilo.Da li je neko imao slicna,ista iskustva mozda???

Парализа сна је грозоморна ствар.
Дешава се кад се мозак разбуди али не и моторика. То је описан медицински феномен.
У тим стањима човек свашта доживљава.
Мени се десило пре пар недеља. Грозан осећај, хоћу да вриштим , а не могу, хоћу да се мрднем, а опет не могу.
Повезала сам то стање са умором.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back