Paradoks feminizma

dulesrbenda

Buduća legenda
Poruka
31.891
pismo nije nastalo 'u okviru crkve', pogotovo ne pravoslavne jer ona tada nije postojala
Da znaš istoriju Crkve, da bar malo poznaješ materiju (a da se nisi načitao pamfleta nekih neoprotestantskih sekti), znao bi da baš jeste tako- Pravoslavna Crkva kao i Rimokatolička upravo vode poreklo od Rane Crkve. Upravo one, a ne tvoja neoprotestantska sekta koja god da je u pitanju, imaju Apostolsko Prejemstvo i to je činjenica. Tako da jeste Pravoslavna Crkva (Sveta, Saborna i Apostolska) postojala tada i nju su osnovali Gospod Isus Hristos i Njegovi Apostoli. Tako da je jedino njeno učenja validno, a ne učenje tvoje sekte.
Tako da Pismo jeste nastalo u okvirima Crkve, Pravoslavne Crkve i to je fakta. A da ti znaš nešto o istoriji Crkve, znao bi da su mnoge poslanice Svetog Apostola Pavla zapisane konačno nakon njegove smrti i uvedene u kanon. Zato je moja tvrdnja da je Pismo nastzalo u okviru Crkve apsolutna činjenica (ko 1 i 1 što su dva) a tvoje ovo je pšroizvoljna tumačenja.
Sve to potvrđuje moju tezu da Pismo nije stiglo faksom, nego je nastalo u okviru Crkve. Što ne znači da ono nije pisano sa nadahnućem, ali u njjemu ima i ljudskih elemenata. Na primer, opet ponavljam, na mnogim mestima sam Sveti Apostol Pavle kaže da su neke stvari koje iznosi ,,njegovo lično mičjenje", čime upravo on ukazuje da je takvo bukvalističko gledanje na Pismo, kod tebe prisutno, pogrešno.
tako da da, hriscanstvo mora da se svede na ''puku citatologiju'' jer u suprotnom dolazimo do situacije da je sve relativno i da dule
Hrišćanstvo baš ne može da se svede na ,,puku citatologiju" upravo zbog tih ljudskih mesta u Svetom Pismu kojih ima dosta. Zato je bukvalizam opasan i može da odvede u pogibelj, zato postoji Sveto Predanje i crkveno tumačenje, što je i logično jer je Pismo nastalo u okviru Crkve.
Drugo, vera nas poziva da promišljamo i razmišljamo, a ne bukvalistički sve da prihvatamo uz ogradu ,,Bog je tako rekao". Velika bi katastrofa bila kada bi se sve prihvatalo bukvalno.
pravoslavac prati ucenja ''svetih otaca'', apsolutnih weirdo-a koji su se gubili po pustinjetinama i kamenjarima i smatrali vrhunskim podvigom prema bogu da crvu koji im jede zivu ranu kazu ''jedi, jedi kad ti je bog dao''.
Ovo samo pokazuje neznanje, pomešanu sa zlobom i nerazumevanjem. Čemu ta potreba da ako nešto ne razumeš da se tome rugaš?
 

dulesrbenda

Buduća legenda
Poruka
31.891
predanje ne postoji, ne postoji kontinuitet izmedju hriscana u prvom veku n.e. do pada jerusalima i crkvene masinerije koja je nastala u trecem cetvrtom veku a u jedanaestom se raskolila.
Naravno da postoji.
pa cak su i tkzv hriscani u drugom veku n.e. furali dobru dozu misticizma i jeresi i generalno govoreci gubili se ko guske u magli praveci nekakve komicne hibride hriscanskog ucenja i filozofskih mlacenja prazne slame. a to zato sto su oni ''bolje znali'' nego ljudi kojima je bog licno davao sta da napisu. a o toj tvojoj istoriji crkve razvoju i praksi tek da ne pricam, to je prosto istorija degeneracije u sve gori i gori paganizam i misticizam, dotle da se danasnje pravoslavlje i katolicanstvo uopste ne razlikuju od dalekoistocnih misticnih paganskih religija, sustinski. sva razlika je u nomenklaturi toponima vere. praksa je maltene ista.
Vidi, to što ti tako nafilovan sa par neoprotenstakih pamfleta, proglašavaš ,,jeresju", ,,budalaštinom", ,,paganizmom"- to uopšte ne govopri da ti poznaješ stvari o kojima bi da pišeš. Zato neću da uzmem to uopšte u razmatranje. ;)
znaci dule, istina je samo jedna. nema tu 'nije pismo stiglo faksom s neba'. ili je stiglo faksom sa neba ili nije. ili su apostolske poslanice bile nadahnute ili nisu. ili su istina, ili nisu. ili je ono sto tamo pise bozija volja za ljude koji veruju, ili nije. jer ako nije, onda u kantu za smece sa njima. u kantu za smece i sa njima, i sa hriscanstvom. ali i sa pravoslavljem dule.
Bile su nadahnute, naravno, nisam to sporio. Samo sam ti napomenuo da ne može sve bukvalistički da se tumači jer tu ipak ima dosta i ljudskog upliva. Dakle, Apostoli jesu bili nadahnuti, ali to ne znači da u te tekstove nisu unosili i dosta svojih, ljudskih promišljanja. Zato Sveti Apostol Pavle, na određenim mestima, i kaže da iznosi i svoja lična mišljenja,
Zato te upozoravam da ne može sve da se uzima zdravo za gotovo i da se svodi na citate. Jer, postoji i Pismo, ali i Predanje i živo iskustvo Crkve, praksa. Sve se to mora uzeti u obzir, a ne ,,ispalio sam citat, kraj priče".
sto nas dovodi do sledece tautologije, ili je bog odredio da muskarac bude autoritet, ili je pravoslavlje najobicnije smece. pa ti vidi sta ces.
Ako bi smo to tvoje uzeli u obzir onda bi Sveta Teskla, ili pre nje Marija Magdalena i mnoge druge Svetiteljke bile ,,grešnice" i ,,proptivnice Božje Volje". Jer, nisu živele u kući i bile pod vlašću muža nego su išle i širile veru.
Ili, onda bi i ropstvo bilo opravdano, jer Sveti Apostol Pavle jasno kaže robovima da budu mirni i slušaju svoje vlasnike. Zato ti kažem da se stvari ne mogu tako tumačiti, nego se mora uzeti i kontekst vremena u kome su ti tekstovi nastali.
pa ne, to je tipicno za ljude koji veruju da su pismo pisali hristovi apostoli kojima je on govorio sta da napisu.
Ne, to je tipično za neoprotestantske sekte koje su umislile da su popile svu pamet sveta pa odbacuju i Predanje, i Crkvu i njenu istoriju i učenje. A ni samo Pismo ne razumeju, tako da i danas mnogi, bukvalistički nastrojeni, ne uvode struju, i žive izolovano od sveta (ko Amiši, recimo) jer misle da je sve to ,,suprotno Bogu" jer se ne pominje u Pismu.
Zato ti ukazujem na kolike zablude može takav bukvalizam da odnese.
drugim recima zena ima izbor da uradi dobro ili lose. sta si mi novo rekao? svako ima taj izbor. ne kapiram zasto si ti u tripu da je reci sta je dobro a sta lose demonstracija sile. ako si hriscanin jasno je sta je dobro - ono sto bog kaze da je dobro. lose je suprotno od toga. i to je protivljenje bogu. ovo su proste stvari dule, ne znam sto se gubis.
Izvinjavam ti se ako sam te pogrešno razumeo. Dakle, slažemo se da žena, kao slobodno biće kakvom ju je Bog stvorio, ima pravo da bira i u svom životu donosi odluke i da, sa tim u skladu, trpi posledice toga, loše ili dobre, zavisi kakve odluke donese.
znaci zakljucujemo sledece -
Možemo da zaključimo samo sledeće- da je tvoje bukvalističko tumačenje pogrešno, jer ako bi se ono sledilo ispalo bi da su Marija Magdalena i rane učenice, Sveta Tekla i mnoge druge Svetiteljke koje se nisu udavale i živele u kući, već su išle i širile veru- bile ,,grešnice" koje su se ,,protivile Božjoj volji".
ne znam kako ovo da ti objasnim dule ali.... .... to je definicija hriscanstva :lol:
Ne, nije. ;)
nemoj ti meni da podmeces neke tamo saudijske arabije, ja kazem da svako ima pravo da izabere sta ce raditi. ali za one koji veruju u boga postoji jasno odredjeno sta je dobro a sta lose. na njima je da izaberu.
Opet ti se izvinjavcam ako sam te pogrešno razumeo u ovom delu.
Ali, opet, druže, Saudijska Arabija i slične zemlje su upravo društva gde je to što ti pričaš glavni ideal- žena je tamo u kući, pod vlašću i autoritetom muža, nema posao, nema karijeru, samo kuća i deca. To je tebi ideal. Tako da nemoj sada da se vadiš da ti ja nešto ,,podmećem".
uostalom zena je i po prirodi srecnija kod kuce sa decom i muzem nego kad jos mora da rmbaci negde.
Mogu se složiti da su žene sa mužem i decom srećnije od žena koje nisu udate i koje su bez dece. Jednostavno, takva nam je priroda da težimo da potomstvu i zajednici.
Ali, ono što ja želim da ti ukažem i gde mislim da ti grešiš je da to gore rečeno ne znači da žena ne može (ili ne treba) da se ostvsri i na drugim poljima, da igradi neku karijeru i da radi neki posao, a da opet ostane vezana za brak i porodicu. I da taj njen posao uopšte ne znači ,,rmbačćenje", ne znam što se hvataš samo za rmbačenje, kada ima žena koje imaju i muža i decu, a opet rade i imaju posao koji nije rmbačenje.
te fore sa karijerama i poslovima su obicna lakrdija, mozgoispiracina i prosto emocionalno nasilje i shejmovanje zena u tripove da se osete kao luzerke ako nisu 'neko i nesto', ako nemaju karijeru, ako nisu 'svoj covek'... mos misiti, bicu svoj covek tako sto cu sluziti nekom strejndzeru umesto raditi u svojoj kuci za sebe i svog voljenog muza i decu. eto koja je to debilnost. ne mozemo izlaziti u susret debilnostima dule, tako se postaje debil.
Čekaj, nisu to nikakve ,,fore" i ,,lakrdija", nego je to živa realnost. Zašto bi moja tetka, koja se i školovala, obrazovala, zaposlila, udala, ima dve ćerke (od kojih je jedna isto pred udajom)- zašto bi ona bila ,,debil", po tvom rezonovanju? Prosto, mislim da nema logike u tome. I srećna i ostvarena žena u svakom smislu.
 

dulesrbenda

Buduća legenda
Poruka
31.891
tacno, branio ih je i stitio i voleo. i zato je posle svom apostolu pavlu dao da napise da im je mesto na bezbednom, u kuci, pod zastitom i autoritetom muza. ne na milost i nemilost nekih strejndzera u maksiju ili nekoj kafanchugi.
Mislim da vrlo površno gledaš na svet. I ja mislim da devojke i žene koje rade po kafanama ili kladionicama ili sličnim mestima, pogotovo ako su dobre, pametne i talentovane- mislim da im nije mesto tu i bude mi nekad žao kad vidim neke devojke kako tako rade, a mogu možda da budu mnogo bolje i srećnije itd.
Ali, posao i raditi ne podrazumeva uvek rad u maksiju ili kafančugi, ne možeš tako sve da svedeš na to.
 

Antihejter

Aktivan član
Poruka
1.011
Sta je bilo pre? Nisi imala nikakva prava, sedela si u pecini jer muskarac je fizicki jaci i mogao je sa tobom da radi sta hoce. Ako se protivis odalami te toljagom po glavi, ako opires siluje ako uzvratis ubije. Pa to je i poenta uvodnog posta. Kako ti zamisljas da je funkcionisao odnos pre uspostavljanja pravila prvo preko patrijarhata a posle preko feminizma da se slabijem daju prava da ga jaci ne bi tlacio? Jer svuda u prirodi jaci tlaci, jaci vlada slabiji se pokorava ili nestaje.
Ne znam šta je bilo u pećini ali ako si jači šta će ti toljaga?
I tebe pećinska žena može da tresne toljagom i onesvesti.
Nego, rekoh da neću da nagađam šta je bilo u pećinskom dobu, samo mogu da tvrdim ono što vidim, a vidim da su konkretno ovde najpametnija ljudska bića ova moderatorka @LBarbara i ova druga @Snake Lively .
@Snake Lively , trebala si ga pitati koliko je on žena mlatnuo u životu toljagom a ja da dodam "a koliko njih si silovao".
Nije nijednu.
E sad malo i o tom stavu: gospodin kaže da je viša rasa zato što može ženu (kao slabiju) da udari, siluje i ubije i to je ta privilegija? Nisam stvarno znao da silovanje i upotreba "toljage u glavu" potvrđuje intelektualnu superiornost :hahaha:

Nego, kad već na taj način posmatraš stvari, i ti možeš biti silovan i ubijen.

Ja sam rekao šta sam imao, i zbog takvih članova i ovakvih nebuloza nisam ni dolazio.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.381
Da svima bude jasno..

Anatomija nije naša sudbina, ali ulazi u simboličnu artikulaciju naše egzistencije.
A što se kultura u kojima živimo tiče: dok i jedna žena doživljava nepravdu samo zato što je žena, feminizam je jedina pristojna pozicija.
Tracenje vremena na zene kojima je dobro, jer je dovoljno delovati na kriticnu masu muskaraca da bi i te zene posle za njima.
 

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.183
Za stavove o ženama zahvalite degenericima počev od Aristotela, preko hrišćanstva, do Šopenhauera, i ostalim esencijalistima, koji su smatrali da postoji neka identična karakterna suština (esencija) u svim bićima koja dele istu anatomiju. To su one velike pompezne izjave o nečijoj suštini na osnovu oblika njihove lobanje, ili dužine skeleta, koje dele sve mrziteljske ideologije, poput rasizma i ženomrštva.

Srećom, danas je esencijalizam u razumevanju ljudskih bića mahom prevaziđena intelektualna lakrdija i predmet podsmeha, ali se tokom vekova zapatilo kao kancer, pa će biti malo teže skroz ga izbaciti iz psihologije masa.

Iliti:


89846cf899c3d5b24056bff3e43150aa--eloise-poodles.jpg
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.381
Za stavove o ženama zahvalite degenericima počev od Aristotela, preko hrišćanstva, do Šopenhauera, i ostalim esencijalistima, koji su smatrali da postoji neka identična karakterna suština (esencija) u svim bićima koja dele istu anatomiju. To su one velike pompezne izjave o nečijoj suštini na osnovu oblika njihove lobanje, ili dužine skeleta, koje dele sve mrziteljske ideologije, poput rasizma i ženomrštva.

Srećom, danas je esencijalizam u razumevanju ljudskih bića mahom prevaziđena intelektualna lakrdija i predmet podsmeha, ali se tokom vekova zapatilo kao kancer, pa će biti malo teže skroz ga izbaciti iz psihologije masa.

Iliti:


Pogledajte prilog 890554
Da pustimo stavove. Da li su administrativno i ustavno zene jednake?
Zar onda nije najjednostavnije boriti se rame uz rame sa muskarcima da se ti zakoni i ustavi postuju?
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.381
Neko ko zivi u sadasnjem vremenu i ko pise o sadasnjem vremenu,
prosto nema potrebe da se vraca na staro....osim, ako nije u pitanju paradoks
da zene sada hoce prava koja su izgubila izjednaacavanjem sa muskarcima.
 

Dionys

Domaćin
Poruka
4.661
A moze li neki paragraf gdje se fizicke osobine dovode u vezu sa zenama kod tih imenovanih? Izuzeva Sopenhauera. Mada, nesto se ne sjecam da li su uskogrude muskarce trpali u isti kos.
Bice prije da je nihilizam u vama poceo da unistava sve pretpostavke bilo kakve vjerovatnoce i izvjesnosti. Krajnja neizvjesnost kao rezultrat modernog "progresa".
 

Dionys

Domaćin
Poruka
4.661
Zene su digle noseve zato sto je zivot postao nerealno oportunisticki. Vise nema ratova, a drzava zamjenjuje tatu i mamu. To svakako nije podloga za naucno razmatranje prirodnih i realnih resursa, nego je vise zabava na opsti racun.
 

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.183
Krajnja neizvjesnost kao rezultrat modernog "progresa".

Je li? Ne odgovara ti biološki relativizam (tj realizam, jer biološke kategorije nemaju moralne implikacije), ali ti odgovara moralni relativizam, pošto ne možeš da prestaneš da tupiš o "ropskom" moralu, tj... običnom moralu, pošto je moral jedan - ili si moralan, tj sposoban da osetiš sažaljenje, ili nisi. Onaj ko je nesposoban za sažaljenje nije aristrokrata da zaslužuje zasebnu kategoriju morala, nego sociopata. Moderno doba je srećom raskrinkalo te vaše kategorije zasnovane na apsolutnoj fikciji i narcističkoj psihoonaniji, kao što su npr božansko pravo kraljeva, aristokratija, muška prirodna suprematija, itd.

Ja, na primer, odbacujem biološki esencijalizam, koji tvrdi da iz bioloških karaketristika živog bića proizilazi njegov uniforman karakter, identičan kod svih individualnih primeraka tog bića, iako znam da je ljudski muškarac još od faze fetusa fražilnije stvorenje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1119807/

Nastaje u suboptimalnim fazama ciklusa, spermatozoidi koji rezultiraju muškim fetusom su manji, muški fetusi su skloniji spontanom pobačaju, itd. Svaki pedijatar zna da su devojčice rezilijentnije od dečaka, kada zapate standardne dečije bolesti.

Ne samo da ovo pobija Aristotelova bulažnjenja da je žena nekompletan muškarac jer nema penajz, nego dokazuje da je ženski fetus veći reproduktivni uspeh. Ali opet se nekako zapatio mit da je imati muško dete reproduktivni uspeh, iako je istina skroz drugačija, i boli.

Međutim, ja od toga ne pravim ništa, ne izvlačim nikakve moralne zaključke, niti zaključujem išta o muškom urođenom karakteru na osnovu oblika muškog spermatizoida ili činjenice da muškarci imaju u proseku 25% više mišićne mase, ali npr nalazim objašnjenje kompenzacije te prirodno veće fražilnosti muškaraca, socijalizacijom dečaka i muškaraca u sadiste, prvo kroz emocionalno sakaćenje momenata kad počnu da pokazuju znake spremnosti da se emocionalno razvijaju (pubertet, mada trening kreće od kolevke, činjenicom da roditelji grublje dodiruju mušku decu), a zatim kroz vojsku i ostale institucije za treniranje sadista.
 

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.183
prava koja su izgubila izjednaacavanjem sa muskarcima.
Kao npr koja, da bude domaćica sa šestero dece, dok se muškarac samoaktualizuje preko njene grbače?

Nastojanje da se žena zadrži u kući je ništa drugo do određivanje ko ima prava da se samoaktualizuje (muškarac), a ko treba da mu obezbeđuje nevidljive, neuvažene, i nevrednovane strukture za tu samoaktualizaciju (žena).

Nego, jesi znao da su prvi sedativi poput Valijuma nastali upravo zbog očaja i beznađa žena zarobljenih u kući u ulogama supruga i domaćica, otuda i njihov naziv "mommy's little helper"?
 

Antihejter

Aktivan član
Poruka
1.011
Nego, jesi znao da su prvi sedativi poput Valijuma nastali upravo zbog očaja i beznađa žena zarobljenih u kući u ulogama supruga i domaćica, otuda i njihov naziv "mommy's little helper"?
To konkretno nisam znao, (znam da pitanje nije upućeno meni, btw) ali sam se oduvek pitao zbog čega je ogroman % 1950-ih godina u USA žena domaćica pa čak i domaćica+ majki izvršilo samoubistvo?
Bio sam u zatvoru i pio sam tamo takozvanu "terapiju", znam šta znači biti zatvoren u 4 zida, a ja sam još imao sa kim da razgovaram a te žene su bile po čitav dan same.
Najgore je što je rekla SL što tolika mizoginija i nepravda boli, imam u sebi taj takozvani Weltschmerz i generalno osećaj za (ne)pravdu.
Rekao sam da neću više pisati jer ne vidim svrhu, samo sam hteo da kažem još jednu stvar a to je da vas @Snake Lively jede ovde za doručak i intelektom i znanjem i logikom ali najviše stavom, nikoga od vas nije uvredila niti ponizila, a mogla je. E, to je ČOVEK.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.381
Kao npr koja, da bude domaćica sa šestero dece, dok se muškarac samoaktualizuje preko njene grbače?

Nastojanje da se žena zadrži u kući je ništa drugo do određivanje ko ima prava da se samoaktualizuje (muškarac), a ko treba da mu obezbeđuje nevidljive, neuvažene, i nevrednovane strukture za tu samoaktualizaciju (žena).

Nego, jesi znao da su prvi sedativi poput Valijuma nastali upravo zbog očaja i beznađa žena zarobljenih u kući u ulogama supruga i domaćica, otuda i njihov naziv "mommy's little helper"?
Kao na primer , sta fali da mi napises kako treba da se odgovori na tvoj nepismen post?
 

Dionys

Domaćin
Poruka
4.661
Ovako se razmisljalo u kamenom dobu. Svaka slicnost sa feministkinjama je sasvim slucajna!

»Unaprijed se može uzeti kao vjerovatno da s vremena na vrijeme na odredenim mjestima u svijetu, širokim masama gotovo nužno ovlada neko fiziološko osjećanje sputanosti koje, međutim, usled nedostatka fiziološkog znanja ne prodre kao takvo do svijesti, tako da se njegov "uzrok", a i lijek za njega, može tražiti i ispitati samo u psihološko-moralnoj sferi(to je, naime, moja najopštija formula za ono što se obično vaziva "religijom"). Takvo osećanje sputanosti može biti najrazličitijeg porekla: recimo, kao posledica ukrštanja suviše raznorodnih rasa (ili staleža — staleži uvek izražavaju i razlike u poreklu i rasama: evropski "Weltschmerz",* "pesimizam" devetnaestog veka u suštini je posledica besmisleno naglog mešanja staleža); ili uslovljeno pogrešnom emigracijom — neka rasa dospela u klimu za koju njena moć prilagođavanja nije dovoljna (slučaj Indijaca u Indiji); ili posledica starosti i zamora rase (pariski pesimizam od 1850. godine naovamo); ili pogrešne ishrane (alkoholizam u Srednjem veku; bezumlje vegetarijanaca, koji doduše imaju za sobom autoritet plemića Kristofera kod Šekspira); ili pokvarene krvi, malarije, sifilisa i slično (nemačka depresija posle Tridesetogodišnjeg rata koji je pola Nemačke zarazio opakim bolestima i time pripremio tlo za nemačku servilnost, nemačku malodušnost). U svakom takvom slučaju se pokušava povesti najšira borba protiv osećanja nezadovoljstva; «(Nietzsche, Genealogija Morala III).

Ako feministkinje danas idu na vjetrenjace, u pitanju je neko fiziolosko nezadovoljstvo. U prodavnicama su u ponudi uglavnom otrovi.

""Neko mora biti kriv što se ja loše osećam" — taj način zaključivanja je svojstven svima bolesnima, i to utoliko više ukoliko im pravi uzrok njihovog lošeg osećanja, fiziološki uzrok, ostaje skriven (on može biti, recimo, oboleli nervus sympathicus, ili preterano lučenje žuči, ili nedostatak kalijum-sulfata i kalijum-fosfata u krvi, ili nadimanje stomaka koje ometa krvotok[zasto Platon kaze da su debeli ljudi glupi], ili oboljenje jajnika i slično). Paćenici su svi do jednog neobično spremni i dovitljivi u nalaženju izgovora za bolne afekte; oni uživaju već i u svojoj sumnji, u mudrovanju o tegobama i prividnim oštećenjima, riju po utrobi svoje prošlosti i sadašnjosti tragajući za mračnim, problematičnim događajima koji im pružaju priliku da uživaju u mučnim sumnjama i da se omamljuju sopstvenim otrovom zloće — otvaraju najstarije rane, izazivaju krvavljenje davno zalečenih ožiljaka, od prijatelja, žene, deteta i svih koji su im bliski prave zlotvore. "Ja patim: za to neko mora biti kriv" — tako misli svaka bolesna ovca." - GMIII


11111.jpg
 
Poslednja izmena:

Paula

black cat
Poruka
7.196
Ne znam koliko smo svi objektivni, a koliko vučemo osećanja iz naših primarnih porodica... Od odnosa roditelja mnogo zavisi i pogled na ovu temu. Ukoliko je neko gledao svoju majku kako se muči dok otac gleda TV ima jedan utisak. Ili dok je tu majku tukao. Ko je gledao kako se otac sklanja pred džangrizavom majkom ima drugi. Iako smo većina odrasli u ovoj zemlji porodični obrasci se veoma razlikuju u npr Srbiji ispod Bgda ili u Vojvodini. Dakle, govorim samo o mom utisku, nisam čitala ništa ozbiljnije na ovu temu. U mojoj porodici već decenijama vlada matrijarhat: oca nisam ni upoznala, mojoj majci otac ubijen kada je bio mali, moja prababa isterala muža na ulicu jer je pio (živeli su u gradu), i sve žesnke osobe koje znam u široj porodici su imale glavniju ulogu od muških... dobro, možda zato što je to katolička sredina gde se ceni Bogorodica npr više, pa su nešto nežniji prema ženama ne znam. Ali to je mene usmerilo na to da moj utisak nije da su žene ugrožene. Utisak. Sama zarađujem ceo život, oslanjam se na sebe, muškarci mi nisu izvor prihoda niti neki oslonac. Ali me iz nekog razloga pomalo iritira i feminizam i blaćenje istog. Čovek je čovek i ne bih odvajala ljude po polovima. Ali još da kažem da su žene u Srbiji sklone da se preterano oslanjaju na muškarce, da žele zaštitu u braku što ih često dovodi do loše pozicije ako dođe do nesporazuma, maltretiranja... Stoga podržavam sasvim jednakost, iste šanse, ali se ne nalazim mnogo ni u samom feminističkom pokretu. Nikada nisam ni sretala muškarce koji ne doživljavaju žene kako treba, ili ako ih i čujem, smatram ih sirovinama i ne družim se. Ne znam da ima puno takvih.
 

Dionys

Domaćin
Poruka
4.661
Vidis, najveci problem je taj sto pohlepa za jednakoscu ili bilo kakvim pravima nece dovesti do opstanka. Ovo sad sto imamo na drzavnom nivou i pravnom je isto kao oni nemiri sa pljackama koje vidimo u Americi. Ko sta ugrabi, to je to, i poslije toga obicno niko normalan vise nece tu da zvi i radi.
Ti "licni utisci", bez obzira na ono kako se djeca osjecaju u ovom drustvu, sto se stanje s njima stalno pogorsava, sto ne mozes ni blizu da pruzis djetinjstvo koje si sama imala svojoj djeci (koju vise niko nece ni da ima iz straha) i sto ih moras obucavati da budu superheroji da bi nocu smjela sama da idu ulicom.
Da li ima u modernim drustvima ista u sto se moze vjerovati? Nema.

Prava proisticu iz obicaja, ako nema obicaja, a ona proisticu iz porodicne organizacije, onda nema ni prava, i svako pravo koje je sekundarni izraz obicaja u smislu da kaznjava robove za nepostovanje obicaja ne poznaje jednakost, nego iskljucivo zasluge za ispunjavanje obicaja. Imas pravo ako imas zasluge, a ako nemas zasluge, a trazis da te nose na nosiljkama kao i kralja, onda si hriscanin.

Razumijes? Covjek je socijalno bice, a porodica je kvalifikaciona grupa za svjetsko prvenstvo. Ako se ne pokazes kao zasluzan clan porodice, postajes zivotinja, rob i onda kao zivotinja kreces u pohod na "jednaka prava". Sad zamisli koliko jednakih prava bi mogao neki pas lutalica da zatrazi... treba samo da kaze da je on pas koji se izjasnjava kao covjek i odmah dobija upis u drzavljanstvo.

Dakle, zivotinje kolo vode. To nije u redu.
Budi matrijarhat kad su obicaji u pitanju. Budi cvrsca od muskaraca u obicajima, kaznjavaj ih za krsenje obicaja, i onda cemo te prihvatiti kao autoritet i podrzati.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.