mario80
Stara legenda
- Poruka
- 80.188
U plasteniku paradajz može da se gaji 9 meseci bez prestanka tako da nema razloga da se toliko guraju hibridi koji su kao karton.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam, meni je najukusniji onaj prvi letnji, i to sorta volovsko srce. Sladak i mirišljav. Spolja nije naročito lep, ovako otprilike u preseku izgleda:Interesantno ali januarski paradajs je jos i boljeg kvaliteta nego ovi sto su julski i to van plastenika, ili su ispod plastenika pa jos mreza preko....
Ali to su druge vrste, cherry i ovi kartonasi....ich ne valjaju..
Ima jos jedna vrsta paradaiza,veoma je krupan,ali dodje borde boje.Moze duze da stoji i da se ne ugnjeci,ali je super ukus i nema sta da se odbaci od njega,ali ga je tesko naci,jer to ko seje seje za sebe i retko kad iznese na pijac.I to je dobro,uzimati samo od poznatih,jer kada dugo kupujes kod njih nece da ti uvala svasta.Nego cuvaju musteriju.Sve je manje proizvodjaca,koji paradaiz sada napolju,nego u plasteniku i to nije dobro za paradaiz,nema dovoljno sunca da sazreli kako treba,a pocrveni,kao da je zreo.Sorta 'Volovsko srce' ije najukusnija ali se poljoprivrednicima ne isplati proizvodnja na velike površine.
Takođe Pink sorta
Ne može zreo da se održi duže od nekoliko dana.
.
Godinama kupujem paradajz kod iste žene.
Nazovem telefonom, nabere mi, samo 'pokupim' u prolazu.
Ove godine korica je nešto jača. Ljuštim je kao breskvu, ali ukus je pravi.
Doduše, ima i neki srcoliki paradajz ali jako malo, insistiram na tom srcolikom jer je ukusom najsličniji Volovskom srcu, ali ne i krupnoćom, ali ga ima jako malo.
Prošle godine je imala paradajza do oktobra, ove godine ga neće još dugo imati, suša je učinila svoje.
Da, godinama paradajz, papriku i krastavce kupujem kod iste žene.I to je dobro,uzimati samo od poznatih,jer kada dugo kupujes kod njih nece da ti uvala svasta
To je najispravnije.I obostrano poverenje.Da, godinama paradajz, papriku i krastavce kupujem kod iste žene.
Robu ne iznosi na pijacu, prodaje od kuće i bere po porudžbini.Uvek sveže ubrano.
Tako je radio moj otac, ne samo sa paradajzom.Ima starijeg naroda koji sacuvaju seme za rasadu sledece godine,a ako se kupi u poljoprivrednoj,ko zna sta ce ispasti od te vrste.
Zao mi je sto je tako,ali je lepo,ako imas lepa secanja na njega.Tako je radio moj otac, ne samo sa paradajzom.
Uživao je da ima dobre sorte povrća, kalemio voće.
Nažalost, sada samo sećanje na njega.
To je zato što se danas uglavnom paradajz masovno uzgaja po plastenicima i staklenicima i forsiraju se sorte koje su čvršće i bolje podnose transport.Kako objasnjavate da iako raste stalno potrosnja ovog povrca , biraju se sve kartonastije vrste i vise se skoro nigde ne mogu naci ukusni plodovi paradajza...
LEGENDARAN "PREVOD"Ne zezaj da se sećaš
Paja, paradajz pesnik...to mi jedna od omiljenih epizoda Mikijevog almanaha
"O paradajzu
Pod suncem što te prži
Kako bez tebe
Moj stomak da izdrži"
Ulepšao si mi dan![]()
KapitalizamNekada je paradajz mogao da se kupi u toku tri meseca leta, i to je to. Ko je jeo jeo, ko nije - čeka sledeće leto.
Sad batica kupi paradajz u januaru i kaže "uh što je ovaj paradajz k'o karton".
Ne znam, meni je najukusniji onaj prvi letnji, i to sorta volovsko srce. Sladak i mirišljav. Spolja nije naročito lep, ovako otprilike u preseku izgleda:
Pogledajte prilog 1586679
Možda zbog salse... naime, Pico de Gallo jako popularan medju milionima stanovnika, pravi se izmedju ostalog i od paradajza, potrebna je čvršća vrsta kako bi paradajz ostao konzistentan i u vidljivoj formi kao i luk, jalapeno itd. moguće je da ovo utiče na potražnju a samim tim, na proizvodnju i ponudu istog, jer ako bi se koristila ukusnija ali gnjecava verzija tomata, onda bi se on razguzio u istoj i pretvorio u sok, nebi to bilo onda to..Kako objasnjavate da iako raste stalno potrosnja ovog povrca , biraju se sve kartonastije vrste i vise se skoro nigde ne mogu naci ukusni plodovi paradajza...
To ko mi kaze jeste kako ja kupim ukusan paradajz, taj je sutnut kopitom u glavu , tj taj ima tako siromasne receptore na jeziku i u nosu da je smesan kao ucesnik u razgovoru...
Kupci su ti koji ne traze ukusne paradajz plodove, to je interesantno u celoj prici....
Ubedjeni su da je kvalitet vitamina, ukusa, i svega isti i u kartonazi ....
Ovde se bukvalno radi o kljucnom detalju koji pokazuje nivo svesti ljudi...na jednom vrlo znacajnom povrcu ili vocu kako ga ko svrstava...
To je vec pritisak trzista da se nudi i prozivodi kartonaza,....Ja pitam na pijaci i potvrdjuju mi prodavci da nude ponekad po istoj ceni , a ja sam nalazio neke sorte i po nizoj ceni , od kartonaze....a da su ukusnije sorte...
Znaci imam dokaza i za jedno i za drugo , prvo stvarno je njih par donelo i gledao sam sa strane, babce i starije zene kako izgnjece i opipaju i samo ostave i odu dalje i kupe kartonazu....tipican dokazani primer da pobedjuje svest i znanje kupaca....
Cak sam i pitao par tih iskusnih zena i samo sam sebi natovario milion netacnih saveta na vrat, kako mi objasnjavaju kako da prepoznam kvalitetan kartonazni paradajs....
Jesu kulturne na neki nacin....osim sto izgnjave paradajz , vidim da previse stiskaju ,npr ja imam velike sake i iskusno umem da stisnem svako voce i povrce...ali ga ne stisnes da ga ugnjecis, nego da mu osetis elasticnost strukture...kao da drzis celu kosarkasku loptu...
A ne da mu ubodes palac i ostane palac posle u paradajzu , ostane i u dinji , zamisli...ej dinju probuse....a nije prezrela..
Poslednji prolecni paradajz , aligatorka sam kupio pre 10 godina od nekog dekice kaze nasao seme na tavanu u korpici i posadio i rodilo , ja kupio na pijaci i vidim mirise mi drugacije, a nisam ga ni zarezao...normalna konzistencija, znaci onaj osecaj jedrosti , a ne kartonaze i rekoh daj da probam...oci mi ispadose kad sam probao....naravno odmah se vratim i kupim mu 3kg toliko mu ostalo a i ne bih vise...potrosnja diktira kolicinu kupovine...
Povrce,od uvek bilo.Skoro su prekrstili lubenicu u povrce,a ona bila voce nekoliko vekova.Od kako je nastala.Kel paradajz voće ili povrće?
Koja je to pogodnost i privelegija imati takvog čovekaDa, godinama paradajz, papriku i krastavce kupujem kod iste žene.
Robu ne iznosi na pijacu, prodaje od kuće i bere po porudžbini.Uvek sveže ubrano.
primam bubreg, a za paradajz će se snađemo.I ja sam u očajničkoj potrazi za ukusnim paradajzom, nudim bubreg!