Paradajz

Umri_muski

Legenda
Poruka
61.163
Kako objasnjavate da iako raste stalno potrosnja ovog povrca , biraju se sve kartonastije vrste i vise se skoro nigde ne mogu naci ukusni plodovi paradajza...
To ko mi kaze jeste kako ja kupim ukusan paradajz, taj je sutnut kopitom u glavu , tj taj ima tako siromasne receptore na jeziku i u nosu da je smesan kao ucesnik u razgovoru...

Kupci su ti koji ne traze ukusne paradajz plodove, to je interesantno u celoj prici....
Ubedjeni su da je kvalitet vitamina, ukusa, i svega isti i u kartonazi ....

Ovde se bukvalno radi o kljucnom detalju koji pokazuje nivo svesti ljudi...na jednom vrlo znacajnom povrcu ili vocu kako ga ko svrstava...

To je vec pritisak trzista da se nudi i prozivodi kartonaza,....Ja pitam na pijaci i potvrdjuju mi prodavci da nude ponekad po istoj ceni , a ja sam nalazio neke sorte i po nizoj ceni , od kartonaze....a da su ukusnije sorte...
Znaci imam dokaza i za jedno i za drugo , prvo stvarno je njih par donelo i gledao sam sa strane, babce i starije zene kako izgnjece i opipaju i samo ostave i odu dalje i kupe kartonazu....tipican dokazani primer da pobedjuje svest i znanje kupaca....

Cak sam i pitao par tih iskusnih zena i samo sam sebi natovario milion netacnih saveta na vrat, kako mi objasnjavaju kako da prepoznam kvalitetan kartonazni paradajs....
Jesu kulturne na neki nacin....osim sto izgnjave paradajz , vidim da previse stiskaju ,npr ja imam velike sake i iskusno umem da stisnem svako voce i povrce...ali ga ne stisnes da ga ugnjecis, nego da mu osetis elasticnost strukture...kao da drzis celu kosarkasku loptu...
A ne da mu ubodes palac i ostane palac posle u paradajzu , ostane i u dinji , zamisli...ej dinju probuse....a nije prezrela..

Poslednji prolecni paradajz , aligatorka sam kupio pre 10 godina od nekog dekice kaze nasao seme na tavanu u korpici i posadio i rodilo , ja kupio na pijaci i vidim mirise mi drugacije, a nisam ga ni zarezao...normalna konzistencija, znaci onaj osecaj jedrosti , a ne kartonaze i rekoh daj da probam...oci mi ispadose kad sam probao....naravno odmah se vratim i kupim mu 3kg toliko mu ostalo a i ne bih vise...potrosnja diktira kolicinu kupovine...

Kako objasnjavate da iako raste stalno potrosnja ovog povrca , biraju se sve kartonastije vrste i vise se skoro nigde ne mogu naci ukusni plodovi paradajza...
To ko mi kaze jeste kako ja kupim ukusan paradajz, taj je sutnut kopitom u glavu , tj taj ima tako siromasne receptore na jeziku i u nosu da je smesan kao ucesnik u razgovoru...

Kupci su ti koji ne traze ukusne paradajz plodove, to je interesantno u celoj prici....

Ovde se bukvalno radi o kljucnom detalju koji pokazuje nivo svesti ljudi...na jednom vrlo znacajnom povrcu ili vocu kako ga ko svrstava...

To je vec pritisak trzista da se nudi i prozivodi kartonaza,....Ja pitam na pijaci i potvrdjuju mi prodavci da nude ponekad po istoj ceni , a ja sam nalazio neke sorte i po nizoj ceni , od kartonaze....a da su ukusnije sorte...
Znaci imam dokaza i za jedno i za drugo , prvo stvarno je njih par donelo i gledao sam sa strane, babce i starije zene kako izgnjece i opipaju i samo ostave i odu dalje i kupe kartonazu....tipican dokazani primer da pobedjuje svest i znanje kupaca....

Cak sam i pitao par tih iskusnih zena i samo sam sebi natovario milion netacnih saveta na vrat, kako mi objasnjavaju kako da prepoznam kvalitetan kartonazni paradajs....
Jesu kulturne na neki nacin....osim sto izgnjave paradajz , vidim da previse stiskaju ,npr ja imam velike sake i iskusno umem da stisnem svako voce i povrce...ali ga ne stisnes da ga ugnjecis, nego da mu osetis elasticnost strukture...kao da drzis celu kosarkasku loptu...
A ne da mu ubodes palac i ostane palac posle u paradajzu , ostane i u dinji , zamisli...ej dinju probuse....a nije prezrela..

Poslednji prolecni paradajz , aligatorka sam kupio pre 10 godina od nekog dekice kaze nasao seme na tavanu u korpici i posadio i rodilo , ja kupio na pijaci i vidim mirise mi drugacije, a nisam ga ni zarezao...normalna konzistencija, znaci onaj osecaj jedrosti , a ne kartonaze i rekoh daj da probam...oci mi ispadose kad sam probao....naravno odmah se vratim i kupim mu 3kg toliko mu ostalo a i ne bih vise...potrosnja diktira kolicinu kupovine...
Mozes da pojasnis sta to znaci kartonaza kod paradajza? Nikako da skapiran haha

Moram nesto da kazem, kao rajsko voce se ne pominje u jednom spisu religijskom jabuka nego kao otrov koji ubija polako tj donosi smrtnost u ljudski zivot, dok paradajz jeste rajsko voce.....

E sad to je sujeverje, moje, tako da mozete ga smatrati kao qwirk ili kakos e kaze caknutost...
Ali po meni nije mi bez veze paradajz naziv.....ili rajcica....

Mozes da pojasnis sta to znaci kartonaza kod paradajza? Nikako da skapiran haha
Kartonaza su moderne vrste paradajza koje su bez nekog posebnog mirisa i ukusa, blago nakisele ili slankaste drvenaste i kad su zrele ali jako lice na nezrele plodove....
Cak i kad ih beres zrele, to je do sorte, jeste malo bolja situacija ali je i dalje kao da jedes iseceno i obojeno tkivo tikvice , dinje ili krastavca bez ukusa i mirisa tih plodova...

Ili si ti prematorio pa ti sve postalo bezukusno, bljutavo i sličnog okusa..

Ashley Olsen Eye Roll GIF by Filmeditor

taj ima tako siromasne receptore na jeziku i u nosu da je smesan kao ucesnik u razgovoru..
O paradajzu
prijatni mirisu
moga nosa
Tvoji receptori su u funkciji, Stojko.
I moji.

Uživam u ukusu i mirisu paradajza. :heart2:

Ovi sa oslabljenim receptorima mogu da pišu eseje o paradajzu, daju mašti na volju, i bivaju smešni sagovornici.

Kupuj volujsko srce i neces se razocarati.Inace ovako sve druge vrste su vecinom uvezene iz makedonije,ili Albanije i drvenasti su iznutra,iako nema mnogo zelenila,Ljuska paradaiza vrusti,sto ne bi smelo kod zrelog paradaiza.Na oko lep,a kada ga jedes, ko da jede suvo seno.

Furaju se samo hibridi i hemija kojom se prskaju stalno. Ako ne prskaš svake god se pojave genetski modifikovane bube koje ti to sve satru. Na taj način se kontroliše hrana i truje populacija. Meni je rođak obećao domaće seme ali nikako da odem do cg.

Domaće seme kada imaš čuvaš i svake god ponovo sadiš. Nema buba nema bolesti a savršeno rodi.

Kupuj volujsko srce i neces se razocarati.
Sorta 'Volovsko srce' ije najukusnija ali se poljoprivrednicima ne isplati proizvodnja na velike površine.
Takođe Pink sorta
Ne može zreo da se održi duže od nekoliko dana.
.
Godinama kupujem paradajz kod iste žene.
Nazovem telefonom, nabere mi, samo 'pokupim' u prolazu.
Ove godine korica je nešto jača. Ljuštim je kao breskvu, ali ukus je pravi.
Doduše, ima i neki srcoliki paradajz ali jako malo, insistiram na tom srcolikom jer je ukusom najsličniji Volovskom srcu, ali ne i krupnoćom, ali ga ima jako malo.

Prošle godine je imala paradajza do oktobra, ove godine ga neće još dugo imati, suša je učinila svoje.

Moram nesto da kazem, kao rajsko voce se ne pominje u jednom spisu religijskom jabuka nego kao otrov koji ubija polako tj donosi smrtnost u ljudski zivot, dok paradajz jeste rajsko voce.....

E sad to je sujeverje, moje, tako da mozete ga smatrati kao qwirk ili kakos e kaze caknutost...
Ali po meni nije mi bez veze paradajz naziv.....ili rajcica....
Rajcica, pamidora ili ti paradajz je uklet?

Nekada je paradajz mogao da se kupi u toku tri meseca leta, i to je to. Ko je jeo jeo, ko nije - čeka sledeće leto.

Sad batica kupi paradajz u januaru i kaže "uh što je ovaj paradajz k'o karton".
Interesantno ali januarski paradajs je jos i boljeg kvaliteta nego ovi sto su julski i to van plastenika, ili su ispod plastenika pa jos mreza preko....

Ali to su druge vrste, cherry i ovi kartonasi....ich ne valjaju..

Back