Pametni,a teški smarači

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Otkud to da pametni i veoma učeni ljudi bivaju smorni i takvima,ali i manje pametnima i učenima?
Nije li u igri sujeta koja stvara otpor i otklon od aktivnosti tih "genijalaca"...
(Napominjem da pamet ne smatram naročitom vrlinom,a glupost nekim grehom,naprotiv i pamet i
glupost imaju svoje prednosti,ali i mane...)

pametan covek ne moze da bude smarac upravo zato sto je pametan/inteligentan. najinteligentniji covek je ujedno i najzabavniji covek. prosto sledi iz definicije. problem je, medjutim, to sto su kompleksnija stvorenja nepojmljiva manje kompleksnijim stvorenjima, isto kao sto je recimo dzez muzika ili klasicna muzika nepojmljiva prostom narodu. drugi problem je taj sto olako cenimo ljude kao pametne.

Napominjem da pamet ne smatram naročitom vrlinom,a glupost nekim grehom,naprotiv i pamet i glupost imaju svoje prednosti,ali i mane...

lol.

Poslednja izmena:
Otkud to da pametni i veoma učeni ljudi bivaju smorni i takvima,ali i manje pametnima i učenima?
Nije li u igri sujeta koja stvara otpor i otklon od aktivnosti tih "genijalaca"...
(Napominjem da pamet ne smatram naročitom vrlinom,a glupost nekim grehom,naprotiv i pamet i

sasvim jednostavno... "similis simili gaudet"

Ovde bi trebalo razjasniti: čovek koji zna mnogo činjenica ima veliko znanje. Da li je znanje stekao pameću ili radom drugo je pitanje.
Čovek koji je prirodno pametan, čak i ako ne zna mnogo činjenica obično nije smarač - baš zato što je pametan zna kada da se zaustavi.

U komunikaciji je u daleko vecoj meri bitno ono sto zovemo emotivna inteligencija, verbalna fluentnost i brza i adekvatna adaptacija prilici i temi.
Ali svakako je i do sujete, da se ne lazemo. Ona je uvek u igri... :D

A ovo je bilo iskreno, bez zadrske, prosto od duse? Ili opet igra sujete? :whistling:

Razlicite su teme interesovanja pametnima i onima koji nisu. Razmimoilazenje je uocljivo u osnovnoj skoli, medju nekima i ranije.

djukanovic-foto-L-ADROVICH.jpg

– Стање у образовном систему у Србији представља основни проблем. Иако је предмет Српски језик и књижевност обавезан у свим основним и средњим школама, у стварности се српски језик изучава само у основним школама, док се у средњим школама настава тог предмета своди искључиво на књижевност. Већина наставника игнорише обавезу да треба да предаје и језик, што надлежни просветни органи толеришу. Српски језик се, такође, не учи ни на једном факултету осим Филолошког факултета. Сасвим је ненормална ситуација да, рецимо, на студијама новинарства на Факултету политичких наука не постоји макар један предмет који би се бавио основама језичке културе – каже Владо Ђукановић.

Ne bih rekla da pametni i učeni ljudi po defaultu bivaju smorni i takvima; i/ili manje pametnima etc.

Ako si smor, onda si smor bio učen, ili bio ignorant, bez razlike. Poenta je da si smarač.

Poznajem pametne (i obrazovane) ljude koji ne smaraju nikoga, ni sebi ravne ni sebi nedovoljne; i poznajem budale koje smaraju svakog koga sretnu. I obrnuto, takođe. Pretpostavljam da je i ovo sasma lična stvar, kao i sve ostalo. Neko se "smara" tuđom pameću, obrazovanjem ili kulturom; mada to pre znači da: ili na njima zavidi, naprimer; ili: da nešto od toga, ili sve skupa, prosto ne razume.

Ili obe te stvari.

Verujem da na planeti postoje ultra-inteligentni nuklearni fizičari, pa bi me razgovor s njima na temu njihove profesije na smrt smorio. Apsolutno me ne zanima fizika. S druge strane, doživela sam izuzetno zanimljive polupismene starce po nekim zabačenim selima jer su govorili o predanjima i paganskim običajima tih krajeva - zato što je to nešto spram čega imam afiniteta.

Opet, dešavalo se i da me smore ljudi koji robuju istim fetišima ko i ja sama; zato što su, prosto, bili onako malo, znaš, smarači. z:mrgreen:

Elem, ja bi rekla da je, možda, do čoveka. Do oba čoveka, hoću reći. Do toga da li ja imam beneficija od kontakta s njim, i da li on to prezentuje tako da beneficije ne trpe nauštrb kontakta.

A to je lično za svakoga; prvo, ima li on kao sagovornik šta za reći što mi išta vredi; i drugo, ume li o tome govoriti tako da se meni dopadne.

Ali to što meni vredi za čuti, nekog bi smorilo samo po sebi; i način na koji je rečeno, isto bi tako nekog drugog iritirao. Mene, naprimet, žestoko iritiraju ljudi koji od ruku prave one čuvene piramide dok govore; znaš, ono što nauka z:mrgreen: tvrdi da rade samo veoma dominantni i arogantni ljudi. Pa bi mi tako, naprimer, vučić mogao satima pričat o nordijskoj mitologiji ili Tolkienu ili o bilo čemu što me zanima; pa da mi smuči sve pobrojano. Ali to ne mora značit (:think:) da podsvesno (?) mrzim vučića; prosto da me nerviraju arogantni ljudi. Možda zato što nam energije nisu kompaktibilne, pa se, ko isti polovi, međusobno odbijamo.

z:mrgreen:

Kažem ti, uvek je sve lično.

Dovoljno je da se sretnu dva emptivna ekstroverta i da razgovor krene o osećanjima...Sve OK,
čak razgovor s empatijama...
Sretnu li se ekstrovert i introvert,pa još jedan intuitivan,a drugi osetilan! ! ! RAZLAZ! ! !
Znači,komunikaciji pogoduju slični tipovi ljudi i zainteresovanost za iste teme...???

Pa nije sve u pameti i inteligenciji. Realno, ako je neko astrofizicar i trtlja o tome dan i noc, sigurno cu se smoriti ako to ne ume da na neki zanimljiv, ili smesan nacin podeli sa drugima, ili ako ne zna da lupi ponekada. Nije sve u IQ, ima nesto i u EQ.

Dovoljno je da se sretnu dva emptivna ekstroverta i da razgovor krene o osećanjima...Sve OK,
čak razgovor s empatijama...
Sretnu li se ekstrovert i introvert,pa još jedan intuitivan,a drugi osetilan! ! ! RAZLAZ! ! !
Znači,komunikaciji pogoduju slični tipovi ljudi i zainteresovanost za iste teme...???

A šta ti misliš da pogoduje komunikaciji, inače?

Naravno, ako se ložiš na komunikaciju u vidu razbijanja stolova i glava, onda daj da pokrenemo i tu temu. U globalu, niko neće smarat nikoga ako su ljudi slični i govore o stvarima koje ih, oboje, zanimaju.

Zvuči debilno, ali radi.z:mrgreen:

nije u igri nikakva sujeta jer inteligencija sama po sebi nije garancija smislu za humor zanimljivosti i sličnom
taj trip da pametan čovek mora automatski da bude i interesantan i da svako kome nije interesantan je ili glup ili zavidan je glupost jedna potekla iz sindroma kiselog grožđa
duh ili imaš ili nemaš, istina jeste da zanimljivi ljudi moraju da budu pametni i inteligentni ali obrnuto nije obavezno

zašto pamet ne smatraš vrlinom?
navedi mi jednu manu inteligencije a prednost gluposti

najinteligentniji covek je ujedno i najzabavniji covek. prosto sledi iz definicije

a najzabavniji je najlepši, najlepši je najhrabriji a najhrabriji ima najveći ******, jel tako

lupaš

'zabavnost', smisao za humor i ostali kvaliteti koji čoveka čine suprotnošću od smarača su uvežbane stečene osobine koje svoj temelj imaju u urođenoj osobini nivoa inteligencije a razvijaju se socijalnom interakcijom i kapiranjem odnosa između jedinki svog okruženja, znači onaj ko je pametan ima šansu da ne bude smarač ali može i da je ne iskoristi

tako recimo sasvim je realno da izuzetno inteligentne jedinke mogu da budu teški smarači ako su na neki način socijalno disfunkcionalne ili takve postale prosto načinom života, bilo hotimično bilo zbog kakvog hendikepa, uglavnom konstantnim soliranjem i otuđivanjem

dalje, to može biti i posledica kulturološkog invajormenta
tipa japanci među kojima ima izuzetno inteligentnih su poznati po svom poluretardiranom smislu za humor
sad će neko možda ubaciti u priču argument relativiteta tako da ću preventivno da dismisujem tu tezu jer je teška glupost - jednostavno su smarači na nacionalnom nivou i tačka

Back