Pala BiH vlada

03.11.2007 23:00

Lajčak: Posljednji sam čovjek koji bi ukinuo RS

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je češkom radiju da je “zasigurno posljednji čovjek koji bi ukidao Republiku Srpsku”, ocijenivši da je bosanskim Srbima “zasmetalo što međunarodna zajednica ima ključnu ulogu u Bosni i Hercegovini”.

04.11.2007 11:40

Dragan Čović: Dovršavmo novi dokument o ustavnim promjenama
Uvjeren sam kako ovoga puta u tome dokumentu moramo ugraditi puno elemenata koji bi bili temelj novoga Ustava BiH. Trebamo odgovoriti na pitanja treba li biti jedan član Predsjedništva, dvodomni Parlament, kako osigurati paritet, koncenzus i rotiranje. Što se tiče srednje razine vlasti, treba odgovoriti jesu li to četiri federalne jedinice ili neki drugi model, što su ovlasti.
Mislim da je prigoda svima iskoristiti slijedećih osam, devet mjeseci i donijeti novi Ustav. Sve se svodi na to. Tvrdim da bi tada riješili 90 posto pitanja koja sada imamo kao hipoteke iz prošlosti.

Ne znam zašto povezuješ Hrvate i Srebrenicu. Ali onih 7 federalnih jedinica zvuči dobro
s tim što ona sedma ne treba da postoji. Eventualno grad Sarajevo.
Ravnopravnost će se postići kako sam već opisao u ovih šest jednako dobro.
Nije mi bila namjera povezivati Hrvate i Srebrenicu već sam ih naveo kao asocijaciju na način rješavanja ljudskih pravana cijelom prostoru bivše države.
Sedma administrativna jedinica bi obavezno trebala postojati, jer ona kao multinacionalna, multikonfesionalna jedina bi mogla omogučiti svima uživanje u ljudskim pravima po međunarodnoj konvenciji ja ne želim u Bošnjački čitaj Harisov tor a postoje Hrvati i Srbi koji ne žele u nacionalni tor dosta umjerenog Čovića i ekstrema Dodika.

Nije mi bila namjera povezivati Hrvate i Srebrenicu već sam ih naveo kao asocijaciju na način rješavanja ljudskih pravana cijelom prostoru bivše države.
Sedma administrativna jedinica bi obavezno trebala postojati, jer ona kao multinacionalna, multikonfesionalna jedina bi mogla omogučiti svima uživanje u ljudskim pravima po međunarodnoj konvenciji ja ne želim u Bošnjački čitaj Harisov tor a postoje Hrvati i Srbi koji ne žele u nacionalni tor dosta umjerenog Čovića i ekstrema Dodika.
Razmišljaš dosta dobro uz jednu zamjerku,
ravnopravnost je to osnovno što treba osigurati svakom narodu
pa i onom najmanjem u Bosni hrvatskome, unitarna država i
njeno zagovaranje ne ide tome u korist. Nemaš elemente unitarne države u ovom svom postu
da me krivo ne shvatiš. Ali u jednom postu prije si ponovio riječi Cerića
koje je MZ oštro kritizirala.

07.11.2007 17:10

Lobiranje: Silajdžić u misiji spašavanja političke kože

U sklopu Helsinškoga odbora američkog Kongresa održat će se potkraj tjedna saslušanje o BiH, dok bosanskohercegovački lobisti pokušavaju ishoditi ukidanje Republike Srpske.

Kako doznajemo, tijekom susreta s brojnim kongresnicima Silajdžić je pozivao američke dužnosnike da podrže koncepciju izgradnje građanske demokracije u BiH. Silajžić će, međutim, jednotjedni boravak, prije svega, iskoristiti za jačanje prilično oslabljene pozicije u Washingtonu, budući da velik broj dužnosnika u SAD-u i političkoj javnosti njega i srpskoga lidera Milorada Dodika smatraju odgovornim za propast reformi u BiH.

Silajdžićev posjet je, praktički, nastavak istoga lobiranja za prihvaćanje rezolucije u američkom Kongresu o ukidanju Republike Srpske, koju je još prošli tjedan započeo poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

-----------------------------

Hoće li i na ovaj postupak MZ reagirati kao i na izjave
Cerića vidjet ćemo. Ako su principijelni hoće. Samo
što će Silajdžić vjerojatno ovoga puta izbjeći onu
poznatu "jedan čovjek jedan glas"

Back