Paint zoom

Један детаљ.
Да би фарба била равномерно распоређена, потребно је да компресор да минимално 8 бара притиска. Професионални фарбари користе и већи притисак, до 10 бара. Чак и са таквим притиском, ситне честице фарбе доспевају где не треба и лепе се са свих страна предмета а не само са горње као код капања (што се једноставно санира покривањем предмета).
Да би апарат величине ове прскалице произвео висок притисак, мора да има снажан мотор велике брзине и савршено задихтован да би смањио губитке. Како сама пумпа не може бити великих димензија, онда се иде на снажнији мотор. Е, ту сад следи цака. Велика снага мотора се добија подешавањем његових карактеристика од којих је једна и димензија ротора. Већи ротор захтева мање уложене струје па су такви мотори кваллитетни и стабилнији јер имају мање загревање. Код кинеских играчака је карактеристично то што им се снага постиже димензионисањем намотаја на малом ротору па долази до брзог прегревања и уништавања цеог уређаја. То је добро знано свима који су икада куповали мале брусилице огромних снага (750W па навише).
Значи, прскање у кратким интервалима и са дужим одмором.
Ограничење на одређену групу боја је додатни проблем.
Економски је исплативије купити мали компресор (24 литре) и добар пиштољ за фарбање што изађе на око стотињак евра, осим тога, компресор је много кориснији са пар додатака можете још хиљаду ствари да урадите.
Не знам која је цена ове играчке али знам да "нисам довољно богат да купујем јефтине ствари".

Pre jedno 40-tak godina, krečila sam nekim prostim raspršivačem koji se montirao na onaj kraj usisivača gde vazduh izlazi... Usisivač je bio 600 w, možda i manje. Dobro je ispalo, ravnomerno i u tankom sloju je odlično pokrivalo.
Ovo sad je sigurno bolja dizna i veća snaga motora.
Za to da ne prska okolo, ne verujem. Tačno je da raspršivači manje snage sa diznom koja ima uzan mlaz manje prskaju, ali bih ja ipak zaštitila ono što treba da ostane neobojeno.
I još nešto: bilo raspršivačem, bilo valjkom, treba nanositi što tanji sloj boje - inače postoje dve opasnosti, jedna da se boja sliva a druga da se i ne sliva ali da se kasnije ljušti i otpada, jer se predebeo sloj neravnomerno suši i slabo hvata na podlogu.
Srećno, ma za koju opciju da se odlučiš. :)

Dizna se mora odmah i dooobro oprati i pri maloj pauzi, jer kad se zasuši... :(

Može se raditi i uljanim bojama, ali isto važi i za njih, samo je umesto vode razređivač. :)

Poslednja izmena:
Stigao mi je paint zoom pre neki dan . Kao prvo, hteo bih da kazem da nikad vise necu nista iz Tv-shopa da narucujem . Paint zoom je sranje. Prvo smo se namucili dok smo pogodili gustinu boje jer ni sa casicom za odredjivanje viskoznosti boje sto smo dobili uz paint zoom nismo iz prvog puta pogodili. Da ne spominjem to sto boju morate savrseno promesati da ne bude ni jedne mrvice jer se paint zoom odmah zapusi.Zato smo kasnije cedili boju pre nego sto smo je u njega sipali. Sto se tice prosipanja valjak ili cetka puno manje prosipaju ako se pazi ali kod ovog sranja pola boje odleti u vazduh pa smo na kraju morali da cistimo i ispod kreveta gde sa valjkom ne bi kapnuli i da smo hteli jer je sve bilo prekriveno belim tackicama. Morali smo da nosimo i masku preko lica da ne bi udisali boju. Sto se tice brzine krecenja mislim da je sa valjkom puno brze. Sobu velicine 4m,5m sa 2.3m smo krecili dva dana posto glupi paint zoom jako sporo izbacuje boju,puno sporije nego sto oni prikazu na reklami ali na to verovatno utice i gustina boje(mada smo koristili jako razredjenu boju) ili oni tamo koriste bolji paint zoom a nama posalju ovakvo sranje. I tako posle dva dana krecenja i jedne okrecne sobe(ostako je jos pola zida) paint zoom se lepo upokojio. Poceo da smrducka, da seva i ugasio se. Nije radio ni dva cela dana.Spakovali smo ga i poslali nazad gospodi iz Tv shop-a a da oni nama vrate nase pare mada ne znam sta ce od toga da bude.

hvala puno na informaciji, umalo da se i ja zaj.....da kupim.... Poz.

Imam paint zoom krecio sam njime...i evo mog utiska...nije kao na reklami,dakle mora se zastititi povrsina koja se ne zeli prekreciti ili prefarbati....imajte na umu kada kupujete farbu da na njoj mora pisati da je farba koja se moze nanositi kompresorom vazi i za poludisperzivna sredstva...sada u korist paint zooma mnogo je lakse i brze okreciti licno sam okrecio stan od 60 kvadrata za tipa 4-5 sati u vise slojeva,moj predlog je da pre krecenja nanese podloga za krecenje na zidove kako bi se sam krec bolje "zalepio" na povrsinu zidova...paint zoom ravnomerno nanosi sloj i sloj je jako tanak tako da se brzo susi i nakon pola sata se moze naneti sledeci sloj...sto se tice plafona nema problema prilikom krecenja s tim sto se morate pomiriti da ovaj aparad od kreca pravi prah tako da cete sigurno biti blago poprskani sto nije nista lose jer negde se ceh mora platiti....inace poludisperzija se jako razredjuje kako bi prosla kroz prskalicu tako da je meni za 60 kvadrata trebala svega jedna kanta od 25 kilograma tako da je zaista brzo jednostavno i lako ja takodje nisam verovao dok nisam probao...nadam se da sam vam bar malo pomogao...S'postovanjem Aleksandar.

Један детаљ.
Да би фарба била равномерно распоређена, потребно је да компресор да минимално 8 бара притиска. Професионални фарбари користе и већи притисак, до 10 бара. Чак и са таквим притиском, ситне честице фарбе доспевају где не треба и лепе се са свих страна предмета а не само са горње као код капања (што се једноставно санира покривањем предмета).
Да би апарат величине ове прскалице произвео висок притисак, мора да има снажан мотор велике брзине и савршено задихтован да би смањио губитке. Како сама пумпа не може бити великих димензија, онда се иде на снажнији мотор. Е, ту сад следи цака. Велика снага мотора се добија подешавањем његових карактеристика од којих је једна и димензија ротора. Већи ротор захтева мање уложене струје па су такви мотори кваллитетни и стабилнији јер имају мање загревање. Код кинеских играчака је карактеристично то што им се снага постиже димензионисањем намотаја на малом ротору па долази до брзог прегревања и уништавања цеог уређаја. То је добро знано свима који су икада куповали мале брусилице огромних снага (750W па навише).
Значи, прскање у кратким интервалима и са дужим одмором.
Ограничење на одређену групу боја је додатни проблем.
Економски је исплативије купити мали компресор (24 литре) и добар пиштољ за фарбање што изађе на око стотињак евра, осим тога, компресор је много кориснији са пар додатака можете још хиљаду ствари да урадите.
Не знам која је цена ове играчке али знам да "нисам довољно богат да купујем јефтине ствари".

Prijatelju ti lupas gluposti, za farbanje kola recimo ili bilo sta drugo je potrebno da je pritisak konstantan i ne treba da bude veci od 6 bara. Za krecenje takve vrste kompresora, znaci sa rezervoarom, nije potreban. za profesionalno krecenje se koristi kompresor bas slican tome a najcesce marke RIGO koji je naravno desetak puta skuplji od zoom painta i slicnih a naravno i kvalitetniji. za kucnu upotrebu ,znaci sami da okrecite nesto u opste nije lose. Trebali bi da znate da se kompresorom prskaju iskljucivo akrilne i tankoslojne boje, lakovi itd. poludisperzija se ne prska kompresorom, ona je predvidjena da se kreci valjkom i cetkom sto i pise na kanti, ona je na putu od pistolja do zida vec na pola suva i zato ima toliko te sitne prasine od boje. veoma je moguce da se cak i sa zida skida kad se naslonite ako je neka jeftinija i losijeg kvaliteta. Znaci nije profi alat i ne moze da se kreci satima, ne mozete ocekivati neki specijalni kvalitet za te sitne pare.

Back