Pad cena nekretnina?

Da li očekujete pad cena nekretnina u Srbiji u narednih godinu dana?

• Očekujem veliki pad cena.

• Očekujem blagi pad cena.

• Očekujem stagnaciju cena.

• Očekujem dalji rast cena.

• Ne mogu da predvidim kretanje cena.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Naravno da ce cene kvadrata ici na dole i to drasticno.
Ljudi zaboravljaju da su cene nekretnina u Srbiji eksplodirale u periodu od samo godinu-godinu i po dana, na nerealnim osnovama. Evo da se podsetimo cena nekretnina iz juna 2007: http://www.imovina.net/statistics.p...ory=1&city=1&year=2007&stats=34&load=PRIPREMI
Dakle prosecna cena stana na Slaviji bila je oko 1550 evra/m2.
To je oprilike i nivo na koji bi cene danas morale da se vrate. Tj. ne moraju, ali onda ce se i sledeceg meseca u Beogradu prodati samo 22 stana, kao u prethodnom.

Radi poredjenja, evo cena i Budimpeste, sa kojom Beograd ne moze da se meri ni po infrastrukturi, ni po kvalitetu gradnje, ni po ocuvanosti zgrada... Cene kvadrata su nize od beogradskih i po 2-3 puta: http://www.capitalrealestate.hu/property_search.php

Poslednja izmena:
Naravno da ce cene kvadrata ici na dole i to drasticno.
Ljudi zaboravljaju da su cene nekretnina u Srbiji eksplodirale u periodu od samo godinu-godinu i po dana, na nerealnim osnovama. Evo da se podsetimo cena nekretnina iz juna 2007: http://www.imovina.net/statistics.p...ory=1&city=1&year=2007&stats=34&load=PRIPREMI
Dakle prosecna cena stana na Slaviji bila je oko 1550 evra/m2.
To je oprilike i nivo na koji bi cene danas morale da se vrate. Tj. ne moraju, ali onda ce se i sledeceg meseca u Beogradu prodati samo 22 stana, kao u prethodnom.

Radi poredjenja, evo cena i Budimpeste, sa kojom Beograd ne moze da se meri ni po infrastrukturi, ni po kvalitetu gradnje, ni po ocuvanosti zgrada... Cene kvadrata su nize od beogradskih i po 2-3 puta: http://www.capitalrealestate.hu/property_search.php

Vi iz Beograda imate para i kod vas ce uvek biti skupo...

Иако криза траје од прошле јесени, у Ужицу су њени ефекти почели да се испољавају од првих месеци ове године. Значајан број људи добија отказе у фирмама. Тако је и тражња за становима и уопште некретнинама значајно пала. Грађевинске фирме су изгубиле посао. Али, специфично за Ужице, цене некретнина су залеђене. Ту нема померања: остале су на нивоу од прошле јесени. Али нема ни промета, односно значајно је опао. Цена станова у најужем центру је 800-950 Евра/м2, а знатно пада на удаљенијим локацијама.
На Златибору је дочло до пада цена од око 20%. тако да се сада апартман на најбољим локацијама може купити по цени од око 2200 до 2500 Евра/м2. Генерално и овде је дошло да пада и заустављања промета.

Али, специфично за Ужице, цене некретнина су залеђене. Ту нема померања: остале су на нивоу од прошле јесени. Али нема ни промета, односно значајно је опао. Цена станова у најужем центру је 800-950 Евра/м2, а знатно пада на удаљенијим локацијама.

To je za ocekivati. Razumljivo je da prodavci/agenti i dalje neko vreme provedu u iluziji da ce se cene nekretnina odrzati na starom naduvanom nivou. Ali ako prodavci misle da prodaju stanove, a agenti da zarade svoje provizije i nahrane decu, morace ubrzo da drasticno obore cene. Investitori su u stvari ti koji ce prvi povuci nogu i koji ce sada u sezoni gradnje biti primorani da snizavaju cene kako bi uopste bili u stanju da izguraju svoje projekte.

Smatram da će cene nekretnina u Srbiji neko vreme stagnirati, jer će se prodavci nekretnina zbog nedostatka novca sa strane tražnje u početku povući sa tržišta i neće ga prodavati. Međutim, kada budu uvideli da je nedostatak novca sa strane tražnje (loša finansijska situacija u zemlji i svetu, nepovoljni stambeni krediti sa velikim efektivnim kamatnim stopama,te nedovoljan priliv stranog kapitala od strane stranih investitora), moraće da snize cene nekretnina. To znači po prognozama analitičara-pad cena nekretnina od 20-30%. u narednih godinu-godinu i po dana.

Ko je taj koji je tako tacno izracunao da nam fali 100,000 stanova? Svaku takvu izjavu treba uzeti "sa zrnom soli" jer je bitno i sta se kaze i KO kaze. U ovom slucaju, lako je moguce da je "strucnjak" koji stoji iza procene zivo zainteresovan da svi steknemo utisak da je ponuda mala pa je stoga visoka cena opravdana....Ovo su pricali unazad nekoliko meseci i sta se desilo skorije? Niko vise ne kupuje stanove, jer ljudi kapiraju da su cene previsoke i sigurni su da ce padati.

procena od pre par godina je bila da ima između 200.000 i pola miliona ljudi u Bgd koji imaju potrebu za stanom. Ne samo oni koji su se doselili, već i Beograđani koji žele da odu iz roditeljskog doma i sl.

btw. da li je moguće da sam ja jedina koja očekuje rast cena??

Smatram da će cene nekretnina u Srbiji neko vreme stagnirati, jer će se prodavci nekretnina zbog nedostatka novca sa strane tražnje u početku povući sa tržišta i neće ga prodavati. Međutim, kada budu uvideli da je nedostatak novca sa strane tražnje (loša finansijska situacija u zemlji i svetu, nepovoljni stambeni krediti sa velikim efektivnim kamatnim stopama,te nedovoljan priliv stranog kapitala od strane stranih investitora), moraće da snize cene nekretnina. To znači po prognozama analitičara-pad cena nekretnina od 20-30%. u narednih godinu-godinu i po dana.

Neće da može. Pre će sve stati u Srbiji (dok se, kao, ne završi kriza, koja kriza nije važno, oduvek je kriza) nego što će cene pasti. Ti tvoji analitičari btw. imaju ime i prezime? Jednu ili sedam ličnih karti? :mrgreen:

Cene ce i dalje padati. Jednostavno zbog svetske ekonomske krize najvecu krizu i gubitak dozivece firme koje se bave nekretninama, gradjevinske firme. Slusala sam predavanje jednog strucnjaka, i on je vec rekao da nas ceka veliki pad cena nekretnina.

.

Bilo bi lepo da kažeš ko je taj... iza ovakvih izjava (+ 1.000 puta ponovljeno da će cene padati) je red da se stane imenom i prezimenom tog stručnjaka. Kako da ti verujemo inače?

procena od pre par godina je bila da ima između 200.000 i pola miliona ljudi u Bgd koji imaju potrebu za stanom. Ne samo oni koji su se doselili, već i Beograđani koji žele da odu iz roditeljskog doma i sl.

Ma, kako da ne. Citavih pola miliona ljudi u Bgd ima potrebu za stanom. A dal ima lovu - to nije bitno ...
Mislim, imam i ja potrebu za jahtom i vilom ...

Ma, kako da ne. Citavih pola miliona ljudi u Bgd ima potrebu za stanom. A dal ima lovu - to nije bitno ...

taj fazon :hahaha::hahaha::hahaha:
Cene nekretnina u Srbiji ce pratiti trend koji je u celom svetu i to je neminovnost, moja prognoza je da ce do polovine sledece godine cene u centru pasti za 50% u odnosu na naduvani nivo iz 2008 godine.

Danasnja vest:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=05&dd=19&nav_id=361455

Pad cena nekretnina u Beogradu
14:31 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Cene kvadratnog metra stana u Beogradu pale su za poslednjih godinu i po dana, u proseku za 300 evra, sa 1.800 na 1.500 evra.

Generalni direktor najveće Agencije za promet nekretnina "Kolijers internacional" Jovan Jakovac je rekao da su prošle godine cene stanova bile veštački visoke, jer se pojavilo mnogo mladih kupaca sa dosta novca.

On kaže da je sada došlo do uravnoteženja, odnosno do pada od 15 odsto, a do kraja godine može se očekivati dalji pad do 25 odsto. Neki prodavci i dalje traže nerealno visoke cene, posebno na Vračaru, Dedinju i Novom Beogradu, od 3.500 do četiri hiljade evra, ali je pitanje da li će imati kupaca.

Prema njegovim rečima, moguće je da će Dorćol i Vračar moći da zadrže cenu, ali najveći pad zabeležen je u prigradskim naseljima i kod starih stanova u novobeogradskim blokovima. Sada su najtraženije lokacije Novi Beograd i Stari Grad, a odnedavno i Zvezdara, dok je potražnja za Dedinjem opala.

neću da kažem "beskućnika" jer to asocira na prave beskućnike :D Dakle, realna potreba (evidentirana) je 100.000 stanova. Puta tri je 300.000 ljudi koji žive u iznajmljujenim stanovima (pretpostavlja se da ima i više jer neki još ni ne sanjaju o stambenom kreditu).
A gradi se ove godine samo 6.000 stanova.

Evo tekst na tu temu, preuzet sa sajta www.krediti.rs

Bolje i podstanar nego kredit po svaku cenu
Bankarstvo i finansije

Kruševljaninu Ljubiši Kociću, koji je nedavno prodao plac na Kopaoniku i planirao da kupi stan u gradu ispod Jastrepca, osmehnula se sreća dok je nekoliko meseci čekao da novac „legne” na račun. Cena kvadrata korišćenih stanova u Kruševcu je u tom periodu sa 600 evra pala na 550, a za gotovinu vlasnici su voljni da se nagode i za 500 evra. I dok je njemu, koji ima keš, aktuelna kriza dobrodošla, bračni par Radmanović iz okoline ovog grada je zbog ukidanja subvencija nerado odustao od zajma i kupovine novog stana na kredit. Od prošle jeseni većina građana Srbije koji nemaju rešeno stambeno pitanje našla se pred dilemom – skućiti se odmah ili čekati bolja vremena. Samo u Beogradu 100.000 ljudi u ovom trenutku čeka ključeve svog stana, a do kraja godine predviđa se da će u prestonici biti izgrađeno najviše 6.000 stambenih jedinica.

– Situacija sa nekretninama je nesigurna u celom svetu. U zemljama poput Bugarske, Poljske i Španije ponuda je mnogo veća od potražnje, pa su i kupci u boljoj poziciji. Kod nas je ovaj odnos komplikovaniji – proizvodnja novih stanova je minimalna, pa je i izbor manji. U poslednjih sedam godina cene nekretnina su rasle, dok se od kraja prošle godine stabilizuju i sigurno je da će još neko vreme biti na istom nivou – kaže Slobodan Mihajlović, izvršni direktor kompanije „Blok 67“.

Ovakvo predviđanje se očekuje u slučaju novih nekretnina, dok bi, realno je, cene polovnih stanova trebalo da idu nadole.

– Na Novom Beogradu, na primer, imate kvadrat novogradnje za 1.950 evra, a preko puta ulice kvadrat stana starog 30 godina 2.300 evra. To će se menjati, dok novi stanovi za sada imaju dobar odnos cene i kvaliteta – kaže Mihajlović.

Na pitanje šta je dobra investicija, on kaže kupovina novog stana, jer kupac može očekivati da će se ova nekretnina u budućnosti isplatiti, pošto je ponuda alarmantno mala i neizvesna.

Mihajlović preporučuje kupovinu novog stana (ko ima gotovinu), a onome ko nema sredstva ili ima samo za učešće da pričeka i nastavi sa iznajmljivanjem životnog prostora, jer je to mnogo sigurnije od skupog kredita.

Ako ima nešto dobro u priči o stanovima onda je to činjenica da u Srbiji ima tek oko pet odsto građana koji su hipotekarno zaduženi. Evropski prosek je 60 odsto, dok, na primer, u Španiji 80 odsto građana ima hipotekarni kredit.

Naš sagovornik dodaje da je srpski bankarski sistem razvijen prema konzervativnom metodu (poput kanadskog) i uslovi za dobijanje ovakvih kredita su strogi. Iz ove perspektive, kada postoje ekonomski rizici, ali i opasnost da se lako izgubi posao to zvuči dobro.

Da je kriza najviše pogodila građevinarstvo koje je uvek zavisilo od investitora, potvrđuju i u „Gemaksu“. Posledice su drastično smanjena tražnja stanova na tržištu, ali i intenzitet gradnje, jer nema svežeg investicionog novca. Mnoge banke su ostale bez većeg kreditnog potencijala, koji je uskraćen ne samo investitorima već i kupcima stanova budući da su obustavljeni subvencionisani krediti. Naravno, socijalni stanovi, objašnjavaju u „Gemaksu“, moraju imati prioritet u ovoj recesiji.

– Kriza je oglasila zvono za uzbunu – kako u ovakvoj situaciji da se snađe kupac stana. Savetujemo im da idu pažljivo u kupovinu, jer će cene padati – kaže Đorđo Antelj, direktor „Gemaksa”.

On smatra da investitori i građevinari moraju ozbiljno da preispitaju svoje mogućnosti i pre svega izvrše detaljnu analizu stvarnih troškova koji opterećuju cenu stana.

– Prošlo je vreme visokih zarada u stanogradnji. Teško je poverovati da će na Novom Beogradu, na primer, cene stanova i dalje biti između 3.000 i 3.500 evra. Realno je očekivanje da one budu maksimalno dve hiljade, i to u višem standardu, jer su troškovi gradnje uključujući lokacije, komunalije i sve druge prateće izdatke od 1.100 do 1.500 evra – kaže direktor „Gemaksa”.

Kupci u ovoj situaciji, dodaje, moraju mnogo detaljnije da procene svoje mogućnosti i da se lako ne zadužuju. Oni koji imaju novac, a takvih je malo, biće u mnogo boljem položaju, jer će za iste pare moći da kupe više kvadrata.

On rešenje vidi u izgradnji takozvanih satelitskih naselja na jeftinijim lokacijama u široj okolini gradova sa kompletnom infrastrukturom i svim potrebnim sadržajima poput obdaništa, škola, domova zdravlja. Cena takvih stanova bi bila vrlo jeftina i povoljna za mlade ljude. Takva satelitska naselja se grade u Švedskoj više od 60 godina, kaže naš sagovornik.

Dobroslav Bojović, generalni direktor GP „Napred“, kaže da je kupcima stanova najsigurnije da uzmu nekretninu koja je već gotova. Nikako ne bi trebalo da ulaze u projekte koji nisu završeni, jer je potpuno neizvesno kako će se situacija u građevinarstvu dalje odvijati.

– Ukoliko kupac ima novac, nema razloga da čeka. Ali ako još nema sredstva ili ima samo deo novca, nikako ne preporučujem uzimanje kredita u ovom trenutku – kaže Bojović.

Generalno je problem što se ne gradi istim intenzitetom, dok potražnja raste iz godine u godinu. Mi očekujemo da će ovakvo stanje potrajati ove i sledeće godine. „Napred“ ovu situaciju ne može uporediti ni sa jednom do sada i zato treba računati na sve rizike koje vreme pred nama može doneti, kaže Bojović.

"Štedni trezor"
U Švedskoj više od pola veka postoji „Postšparen“ sistem preko koga mladi ljudi lakše dolaze do stana. Takozvani štedni trezor funkcioniše tako što se sa državnom bankom formira sistem u koji se učlanjuju mladi ljudi koji žele da štede. Mesečni ulozi od 50 do 200 evra posle pet godina pretvaraju se u depozit i potpisuje ugovor o kreditu sa minimalnom kamatom, jer štedni trezor radi bez profita. Kupci se odmah useljavaju u stan. Državna banka garantuje sigurnost uloga i poverenje onih koji žele da na ovaj način dođu do krova nad glavom, kaže direktor „Gemaksa“ i dodaje da se ovakvi sistemi ne prave u saradnji sa privatnim bankama , jer one rade sa velikim profitima.

Kupovati, ne prodavati

Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina, kaže da ja sada pravi trenutak za kupovinu stana.

– Onima koji imaju sredstava savetujem da odmah kupe nekretnine. Zbog krize i pada tražnje, u boljem položaju su oni koji kupuju. Trend je da se kupcu poklanja sve više pažnje, budući da je svima potreban keš. Savet je – ne prodavati, nego kupovati – naglašava Sekulić.

On dodaje da ozbiljnim kupcima koji disciplinovano vraćaju kredite i odgovara to što su pojedine banke pooštrile uslove za dobijanje stambenih kredita, budući da je kupovina stana uvek jedna od najvažnijih životnih odluka. A što se tiče večne dileme onih koji tragaju za krovom nad glavom – novogradnja ili „ključ u ruke”, Sekulić kaže da je, ipak, sigurnije kupiti korišćen stan.

– Bezbednije je jer je reč o uknjiženim nepokretnostima. Ali i novogradnja je ukoliko se kupuje od proverenih investitora u većini slučajeva takođe dobro rešenje. Ipak, ukoliko neko može da bira, savetujem „ključ u ruke” – zaključuje naš sagovornik.

Kaća Lazarević iz Agencije za nekretnine "Alka":

Prodavci su u ovom trenutku fleksibilniji. Kupac koji ima novac za istu sumu može da dobije više kvadrata polovnog stana nego ranije, dok je u novogradnji teško korigovati cene jer su investitori uzimali preskupe kredite i sada ih vraćaju. Ko prodaje to može da uradi odmah ili najkasnije sledeće godine jer je nerealno očekivati da će se cene vratiti na prethodni nivo. Oni koji nemaju novca trebalo bi da sačekaju da banke približe kamate za stambene kredite onima u okruženju.

Poslednja izmena:
neću da kažem "beskućnika" jer to asocira na prave beskućnike :D Dakle, realna potreba (evidentirana) je 100.000 stanova. Puta tri je 300.000 ljudi koji žive u iznajmljujenim stanovima (pretpostavlja se da ima i više jer neki još ni ne sanjaju o stambenom kreditu).
A gradi se ove godine samo 6.000 stanova.

ma to je POTPUNO nebitno, to koliko ljudi zeli stan. Pa jel za vreme 90-tih bila manja potreba za stanom? ili ce pre biti da nije bilo para, nije bilo banaka i mozes da se slikas sa svojom zeljom. Sto rece covek gore: "meni treba i vila i jakuzi" .... PA STA? jel imas pare? jel mozes da uzmes kredit? ne mozes? koga onda briga sta tebi treba.

Ne samo to...ja sam dosao do podatka da od ukupnog broja prodatih stanova u prethodnom periodu (pre krize) oko 20-25% stanova i nisu kupovali ljudi kojima TREBA stan nego ljudi kojima treba obrt kapitala.

Opet ti o nekakvoj "potrebi" :roll: I gde je "evidentirana" ta "potreba"?

volela bih da vidim neki tekst sa poređenjem stanja u okruženju, cena nekretnina i kredita....
Možda nam se više isplati kućica u Italiji nego stan u Borči :lol:

Pa isplati se. Ko god je u Beogradu platio kvadrat iznad 1500 evra - ispao je magarac.
Evo primera stanova iz Budimpeste, koja je po infrastrukturi, poziciji, kvalitetu gradnje, perspektivi - na svemirskoj distanci od Beograda:
(ovo su stanovi iz samog centra Budimpeste - 5 i 6 distrikt - ekvivalent Knez Mihajlove, Zmaj Jovine i tog kraja, cene "na periferiji" - tipa beogradskog banovog brda ili novog beograda znaju da budu i upola manje)
http://www.capitalrealestate.hu/properties_details.php?ingatlan_ID=535
1243587713_1_cre_budapest_properties.jpg

Area 52 m² Price EUR 68.000

http://www.capitalrealestate.hu/properties_details.php?ingatlan_ID=513
1236260595_1_cre_budapest_properties.jpg

Area 50 m² Price EUR 75.000

http://www.capitalrealestate.hu/properties_details.php?ingatlan_ID=508
1235994014_1_cre_budapest_properties.jpg

Area 89 m² Price EUR 142.000

http://www.capitalrealestate.hu/properties_details.php?ingatlan_ID=456
1228483508_2_cre_budapest_properties.jpg

Area 102 m² Price EUR 167.000

Nema mesta cinizmu, neumesno je.Poznavao sam coveka koji se trudio da zaradi ponesto kao agent za nekretnine u Bg a ziveo je sa mamom a ima 40 leta a bio pametan , video sam neke izbeglice koje su zivele u garazi, znao sam porodicu od tri generacije u stanu od 55 m2
na Vidikovcu...

Kad ti nesto treba , ali jako treba , "ima da rodiš pare " ...

S obzirom na gornji neumesni post i nekulturno smejanje tudjoj nevolji, jahta je jako , jako
daleko od tebe.

Joj kako mi je muka od tih lezilebudatejedem tekovina, a posebno od dezurnih mudrosera i dusebriznika ...
Pazi pola miliona (!) ima potrebu za stanom. Posto ovde govorimo o cenama nekretnina, da bi cene pale/skocile nije dovoljna potreba - vec lova! Cemu patetika sa izbeglicama i 40-godisnjim sinovima? Jel to ima neke veze sa temom?
Dakle, ne vidim po cemu je to moj post neumesan. Pre ce biti da je tvoj neumesan.
I nema potrebe da se ti sekiras/interesujes za moje finansijsko stanje ;)

evo Miskovic na tv fox reklamira stanove u belvilu. mislim da je to dovoljan pokazatelj koliko je prodaja stala. na novom bgdu vec se mogu naci stanovi za 1800 eura/m2 (sudeci po oglasima). u decembru ima da padne kvadrat iste nekretnine za150-200 eura.

Neki ljudi vec skoro 2 godine cekaju taj famozni pad cena u Beogradu. Cuvaju pare kojim su tad mogli kupiti jednosoban stan u Mirijevu 3 nadajuci se da ce kupiti dvoiposoban na Novom Beogradu. A u medjuvremenu do tog famoznog pada cena placaju kirije i gube pare. A ako se ko zna kad taj cuveni pad desi nek sracunaju zbir kirija u tom vremenskom periodu zvanom "nada u famozni pad cena" pa nek vide koliko su ustedeli cekajuci.
Nekim ljudima jednostavno nije jasno da ponuda i potraznja odredjuju kretanje cene na trzistu,a ne necija slobodna procena. Posebno mi je interesantno da citam ove stare postove u kojima je vec provereno bila oborena cena 30% u aprilu 2009.

Neki ljudi vec skoro 2 godine cekaju taj famozni pad cena u Beogradu. Cuvaju pare kojim su tad mogli kupiti jednosoban stan u Mirijevu 3 nadajuci se da ce kupiti dvoiposoban na Novom Beogradu. A u medjuvremenu do tog famoznog pada cena placaju kirije i gube pare. A ako se ko zna kad taj cuveni pad desi nek sracunaju zbir kirija u tom vremenskom periodu zvanom "nada u famozni pad cena" pa nek vide koliko su ustedeli cekajuci.
Nekim ljudima jednostavno nije jasno da ponuda i potraznja odredjuju kretanje cene na trzistu,a ne necija slobodna procena. Posebno mi je interesantno da citam ove stare postove u kojima je vec provereno bila oborena cena 30% u aprilu 2009.

hehehe evo ga jedan od sirotih malih agenata za nekretnine
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=8819203#post8819203
Inace, isto tako bi mogli da sracunaju i novac koji bi ulozili u kupovinu stana i da uporede prinos koji bi dobili npr. od renti tog stana sa prinosom od kamata na orocenu stednju - prinos od kamata je drasticno veci. Znaci kako god okrenes - ne isplati se kupovati stan po ovim cenama.
A cene su pale - za one stanove koji se prodaju. Oni koji se vrte po oglasima po 6, 7 meseci - drze stare cene.

Poslednja izmena:
Oni koji se vrte po oglasima po 6, 7 meseci - drze stare cene.

A jel si ti ikada zvao za stan iz oglasa? Čisto me zanima...

Koliko se ja secam (a secam se dobro) iza tih oglasa u 90 % slučajeva stoji agencija i u 90% slučajeva taj stan što je oglašen uopšte i ne postoji .
Slično kao sa oglasima za izdavanje stanova.
U onih preostalih 5% slučajeva stan postoji samo što nije prodavljiv jer "nema sve papire".

Jahte , avioni kamioni su jedno a stvaran život nesto drugo. Često nije prijatno pogledati
istini u oči ali isplati se.

hehehe evo ga jedan od sirotih malih agenata za nekretnine
http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=8819203#post8819203
Inace, isto tako bi mogli da sracunaju i novac koji bi ulozili u kupovinu stana i da uporede prinos koji bi dobili npr. od renti tog stana sa prinosom od kamata na orocenu stednju - prinos od kamata je drasticno veci. Znaci kako god okrenes - ne isplati se kupovati stan po ovim cenama.
A cene su pale - za one stanove koji se prodaju. Oni koji se vrte po oglasima po 6, 7 meseci - drze stare cene.

Taj oglas je usluzan,jer covek nema vremena i znanje da surfuje i loguje se po sajtovima i postavlja oglase. Da bas,neko ko zeli da resi stambeno pitanje i kome su te pare jedine ce opusteno staviti ceo iznos u banku. A sto ne bi pozajmio nekom na kamatu od 5% mesecno to se najvise isplati a uzeti u zalog njegovu nekretninu.
Ne kazem da se isplati kupovati po ovim cenama,ali se jos manje isplati cekati i ziveti kao podstanar i sve vreme placati nekom kiriju.Nisam cuo da je neko kupio skoro stan na NBG za 1200 e/m2. Znam vec neke ljude koji su se primili na Mrkonjicevu pricu o 500 e/m2 i vec sanaju stanove od 100 kvadrata za 50.000 eur.

A sto ne bi pozajmio nekom na kamatu od 5% mesecno to se najvise isplati a uzeti u zalog njegovu nekretninu.

Zato sto je to zelenasenje i takvi ugovori padaju na sudu.

Nisam cuo da je neko kupio skoro stan na NBG za 1200 e/m2.

Pre samo dve godine - 2007, pre vestackog buma i vestacki naduvanih cena kvadrata u Beogradu - mogao je da se bira stan na Novom Beogradu za 1200 evra po kvadratu. Dokaz, prosek cena iz maja meseca 2007:
http://www.imovina.net/statistics.p...ory=1&city=1&year=2007&stats=28&load=PRIPREMI

prosecna cena kod Opstine na NBG bila je 1260eur/m2, na Bezaniji 1070...

Back