Pad cena nekretnina?

Da li očekujete pad cena nekretnina u Srbiji u narednih godinu dana?

• Očekujem veliki pad cena.

• Očekujem blagi pad cena.

• Očekujem stagnaciju cena.

• Očekujem dalji rast cena.

• Ne mogu da predvidim kretanje cena.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Cene ce i dalje padati. Jednostavno zbog svetske ekonomske krize najvecu krizu i gubitak dozivece firme koje se bave nekretninama, gradjevinske firme. Slusala sam predavanje jednog strucnjaka, i on je vec rekao da nas ceka veliki pad cena nekretnina.

Ranije je bio slucaj da su cene nekretnina rasle, i rasla je i traznja. Sto je neprirodno, tj. racunali su da je to Gifenovo dobro. Medjutim, pukao je balon. Traznja po pravilu raste kada cena pada, a ovo je bilo nerealno da cene rastu i traznja raste, i to je dozivelo kulminaciju, puklo je i sad ce poceti cene da padaju i to drasticno. Banke su davale kredite ljudima koji nisu bili likvidni klijenti, i jednostavno ne mogu to da otplate. Upali smo u novi mehanizam oblik poslovanja "vestackog novca" krediti, kartice i sl. i to su neoliberali propagirali. Neoliberali su monetaristi i smatrali su da je prirodno da siromasni siromase a bogati dda se sve vise bogate, medjutim, uvidja se sada da se ekonomija mora vratiti na REALNU EKONOMIJU. Dakle, proizvodnju realnih vrednosti. Da ne duzim dalje, mogla bih o ovome tri bela dana, alli ukratko da zakljucim

CENE NEKRETNINA CE I DALJE SVE VISE PADATI. Moguce je da se dese i migracije stanovnistva iz gradova u sela, odnosno da u jednom momentu dodje do "decentralizacije" jer ce zemlja biti prioritet. ZEMLJA se u ekonomiji oduvek smatrala za PRVO I OSNOVNO DOBRO. Osnovna sredstva. Zemlja ce donositi coveku prihod u buducnosti, bice velikih potreba za zemljom. Treba cuvati zemlju jer ce joj cena sigurno rasti.

u pocetku krize cene rastu posto svi oce da uloze pare negde da im nestoje u banci a kasnije padaju posto ljudi nemaju leba da jedu

Danas sam bio u Valjevu u jednoj jakoj gradjevinskoj firmi i znate sta, "ljudi kukaju". Poceli da zidaju zgradu sa 90 stanova i prodali samo 86 stanova i to za kes unapred a zavrsetak radova ce biti septembar!!!!!!

U Beogradu fale kvalitetni stanovi ovih krseva ima da se nadje. Sto se tice padanja cena kvadrata nemojte mnogo da se nadate. Pasce samo cene stanova koji su losi i onih kod kojih su ekstremno nerealne cene i to ne za vise od 10-15%.

Ljudi, građevinska cena kvadrata je između 400 i 450 eur, bez pdv-a. Zar ne mislite da je bezobrazno da isti prodaju za 1500-2500? Daj... izgubili su kompas ljudi sa svojim apetitima (investitori).

Običan tata - samo prati cene i videćeš da će biti tako. Naši ljudi SU PLAĆALI dok su primanja bila redovna. Znaš li za koliko posto je pala tražnja za nekretninama? Za 87%! Ej! NIKO ne kupuje stanove... niko ne kupuje vozila. U proseku u unutrašnjosti saloni niže klase su prodavali 30-40 vozila mesečno, u decembru je prosek bio 3! Lizing kuće smanjuju broj zaposlenih... veruj mi da ne pričam na prazno.

U Zrenjaninu je u leto 2007. cena kvadrata novog stana bila 650 eur, a u jesen 2008. čak 950-1100. Pa to nije normalno, poskupljenje od 50%. Mora da padnu cene...
Čoveče, ti u Pragu kupuješ stan za 1500 eur po kvm (što je na nivou Novog Sada), a znaš gde je Češki standard za naše ljude?

Građevinska cena kvadrata nije 400-450eur/m2, tj. jeste ako izuzmeš plac, komunalije (80-120eur/m2 u Novom Sadu), raznorazne takse i priključke. Uglavnom građevinska cena je 850-950eur/m2.
Dok je stanje na tržištu nekretnina bilo normalno investitori su bili zadovoljni sa 100-150eur/m2 zarade a onda su postali halavi i hteli 300-600eur/m2 zarade i to im je polazilo za rukom negde od septembra 2007 pa do nekog aprila-maja 2008.godine.
Po meni realna cena m2 u Novom Sadu je 800-1300eur/m2 u zavisnosti od lokacijje, strukture, starosti itd.

Naravno da ce imati ko da kupi. Nekom kriza majka nekom maceha.
Ako ovde ne bude zainteresovanih tajkuna, prodacemo se rusima, austrijancima, ili trampu, kad se izmigolji iz stecaja duplo bogatiji nego sada..
Nista se ne menja sem vlasnickih odnosa. Bilo jednom u Americi, dvajesdevete.

meni i dalje nije jasno kako neko misli da cene mogu da ostanu iste. Na osnovu koje cinjenice ili na osnovu kog racinalnog mehanizma to moze da se desi (da cene ostanu gde su) ?

Imate robu koju vise nema ko da kupi po ceni po kojoj se prodaje. Pritom je stanogradnja u punom zamahu, poslednjih nekoliko godina niklo je toliko gradjevinskih firmi. Znaci imate nesto sto ce po inerciji pokusati da nastavi da proizvodi robu za koju rapidno pada broj kupaca. Meni je jedino (ponavljam jedino) moguce resenje da proizvodjaci pocnu da spustaju cenu.

Pitanje je zasto cena jos nije pala? To i mene zanima, nisam bas ni ja siguran. Ono sto moze da bude uzrok je o sto je promet strahovito pao, pa posto nije ni bilo prometa ni cena nije pretrpela promene a pritom su investitori imali nekoliko meseci za cekanje da video sta ce se desavati...novembar ceka novu godinu, u januaru niko ne kupuje, gradjevinska sezona pocinje od aprila...znaci par meseci

Mislim da je tome dosta kumovalo i nasa predstava krize koja je nastupila. Sve do druge polovine januara ove godine sve je delovalo ok....oprilike vidjenje je bilo " mozemo da profitiramo od krize", "kriza moze biti nasa sansa", "kriza ce nas mimoici", "kriza ce nas samo okrznuti", sok finansijskog sistema iz oktobra je prosao, banke su ostale na nogama i nekome je delovalo da ce sve proci ok. Medjutim, u prethodna dva meseca stvari se rapidno pogorsavaju. U principu, svaki put kad neko da neko vidjenje ono se zasniva na nekom ocekivanju da ce situacija koja je u tom trenutku ostati i dalje takva, da stvari nece nastaviti da propadaju. Tako imamo reviziju budzeta 2.5 meseca nakon usvajanja. U novembru smo pozajmili 1-2 milijarde od mmf-a uz razmisljanje "uzeli smo 2 mlrde ali nam verovatno nece ni trebati toliko". Ne da nam je trebalo SVE, nego nam je trebalo jos 2mlrde a trebace nam i jos toliko (a i to ce biti dovoljno za naredna 2-3meseca). Znaci SVE sto je iko od zvanicnika rekao bilo je pogresno. To su slusali i privrednici i izmedju ostalih i gradjevinari.

Sustina je da ako (i kad) stvari krenu rapidno na dole, ako recimo vlada bankrotira sto je vrlo moguc scenario, bice nemoguce da drzava subvencionira kredite i da uliva sigurnost bankama i odrzava kurs. Banke ce tad podici kamatne stope da bi se osigurale i tad ce tek nastati pakao za gradjevinare ali i za one koji otplacuju kredite za stanove. Uz to ce privreda znatno oslabiti, neki ce dobiti otkaze, a ostali ce sigurno dobiti manje plate ...ako to ne urade poslodavci uradice kurs.
Ono sto moze da bude strasno opasno je da pukne stednja. Dovoljno je da ode samo jedna banka i da ljudi naprave galamu ako ne budu mogli da dignu stednji i puci ce stednja u svim bankama. Ako nema stednje nema ni kredita.

Ako se stvari budu ovako odvijale, a sve do sada ukazuje na takvu nekakvu putanju onda nema sumnje da ce stanovi morati da odu dole. Inace ovo se desava sa masom zemalja u okruzenju. Nema zemlje u evropi (bogami u svetu) u kojoj cene nekretnina nisu palre za 20-30%...pritom je cena kvadrata u odnsou na primanja u Srbiji najvisa u Evropi.

ukratko: kak god da bude bice gore pre svega za kupce a onda i za gradjevinare.

neko je rekao: kriza je nekom majka, nekom maceha...ne bih se slozio, to je moglo da vazi za onu krizu iz 90'tih kad je bilo raznih profitera ali u ovoj krizi najbolje sto mozete je da ne izgubite nista. Tesko da neko moze da zaradi vise.

e sad....nekretnine:

Bilo bi vrlo ilustrativno da imamo podatke iz prethodnih 3-4-5 godina, koliko traje spinovanje trzista nekretnina, koliko je udeo onih koji su kupili stan da bi zaista ziveli u njemu a koliko je onih koji su kroz tu granu vrteli novac i zaradjivali od skoka cene kvadrata. Ako je broj ovih drugih pozamasan onda je logino ocekivati da ce odredjeni broj njih vratiti stanove ponovo na trziste posto spinovanje vise nece biti moguce, a mnogi su stanove uzimali na kredti pa ce im se potencijalni profit pretvoriti u trosak.

Da bi cena ostala ista u novonastaloj situaciji, po zakonu trzista mora da se desi sledece:

1) Da se momentalno, izgradnja novih stanova prilagodi promenjenoj potraznji. Znaci, ako je kupovina pala za 80% od septembra '08, onda i izgradnja mora da se spusti priblizno toliko. To se SIGURNO nece desiti jer gradjevinari zapravo ne znaju kolika je potraznja. Oni prvo izgrade (ili krenu u izgradnju) pa probaju da prodaju i ako prodaju to znaci da ima potraznje. Ako izgrade pa nema kupaca onda konstatuju da je potraznja smanjena ali pritom je taj neprodat stan visak na trzistu.

2) Da se smanji i broj gradjevinara. To znaci da neki odmah moraju da prestanu sa tim poslom i pocnu da se bave necim drugim. To je takodje tesko ocekivati da se desi. Sto je neka grana u vecem zamahu to je njihova sila inercije veca i sigurno ce nastaviti da rade sto je duze moguce. Time ce praviti jos stanova i time ce sigurno ici iznad potraznje. Masa gradjevinskih firmi ali i njihovi pod izvodjaci su kako je gradjevinski bum krenuo pokupovali opremu, masa njih na kredit i te pare treba nekako vratiti.
Niko u tom lancu nece moci tek tako da prestane, nastavice da pokusavaju isto sto i do sada

3) Posto je po zvanicmim podacima, od ukupnog broja kupovina stanova, skoro 80% bilo na kredit, da bi cena stana ostala ista, dostupnost tih kredita mora da ostane ista ili da bude jos laksa. To ce tesko moci da se desi iz vise razloga koje sam gore naveo.

4) Jos jedan faktor koji cuci u trecem planu. Potrebno je da oni koji su vec uzeli stanove na kredit nastave da budu sposobni da otplacuju kredit. Garantujem da ako sutra neka od banka okaci oglas u dnevnim novinama da prodaje stanove vracene sa kamata da ce samo to da potakne ostale da spuste cenu momentalno. Da ne govorim koliko ce na cenu uticati ako toga bude vise.

5) Da bi cena ostala ista, neko svetlo mora da se vidi na kraju tunela. U svakoj krizi psiholoski faktor je cudo. U krizi svaka racionalna kalkulacija polazi od straha. Ako bude nekih jasnih nagovestaja da ce stvari krenuti na gore...recimo od 2010 godine onda to mozda i odrzi i cene stanova na nekom nivou nizem od sadasnjeg ali opet ne preterano nizem. Gradjevinari ce radije prolongirati prodaju nadajuci se ponovnom skoku cena stanova. Ako tog svetla ne bude i ako Q1, Q2(i Q3) budu svaki losiji od prethodnog tesko je za ocekivati da ce iko i dalje traziti i ocekivati to svetlo. Od prvih znakova krize u Srbiji je proslo 4 meseca sto i nije toliko dugo

po meni, ni jedan od ovih scenarija nije verovatan. Tendecije su prtiv svakog. Cak i da se recimo jedan ostvari....da se recimo momentalno smanji izgradnja novih stanova, uvek ce biti starih stanova za prodaju. Ljudi prodaju stanove iz raznih razloga: sele se, menjaju stan za veci, nasledili pa prodaju, menjaju veci za dva manja, treba im kes. I u doba najvece krize 90'tih je bilo trgovine nekretninama

pa pitanje je: kad ce cene da padnu.?
Onda kad oni koji prodaju ukapiraju da nema sanse da se sve vrati na staro. Za sad stvari samo klize polako, politicari pricaju lepe price (najavljuju razne mere...svaka kao treba da sredi stvari) i posto svi zajedno polako tonemo kad pogledamo oko sebe imam utisak da sve stoji. Krupne, lose, vesti mogu da potaknu ceo lanac ukljucujuci i cene nekretnina
Svi gledaju u Ameriku i stvari tamo.
Likvidnost banka u EU sa jedne strane zavisi u mnogome od nekoliko krupnih banaka u USA, sa druge strane zavise od njihovih banka po istocnoj evropi. Ako se desi da zemlje istocne evrope pocnu da bankrotiraju za redom to moze vrlo brzo da ugrozi veliki broj EU banaka i to moze da bude novi okidac za dalji brzi razvoj krize. Ako se to desi mozete ocekivati da cene nekretnina ovde padnu za 10-20% u roku od 30 dana od tih vesti.
Ako amerikanci puste jos neku veliku banku niz vodu (ne verujem)....recimo AIG lanac krahova moze da krene odatle, preko EU, preko njihovih banaka do njihovih ekspozitura
kako god da okrenes, odakle god da krenes - nije dobro.

mozda april, mozda maj, u junu ce gradjevinska sezona vec uveliko biti u toku pa ce gradjevinari morati da znaju po kojoj ceni grade i za koliko zele da prodaju i tad ce im vise nego ikada biti bitno da dobiju kes od kupaca unapred tako da se moze ocekivati poprilican popust za stanove u izgradnji sto u ukupnom sistemu spustilo cene kvadrata itd.
U svakom slucaju, do septembra bi moglo da se ocekuje do 30% pada cene. Mozda je tih 30% mnogo, mozda cak i ne. Kako se stvari krecu brzo tesko je predvideti sta sve i kako ce da se odvija. Kad krene da pada padace brzo i brzo ce se zaustaviti na nekom nivou i odatle ce nastaviti da stagnira, verovatno ce se kolebati i verovatno ce na neki rok padati i posle tog inicijelnog pada ali to je vec tesko predvideti jer zavisi od dosta stvari koje sad ne znamo. Ako kriza udje u 2010 godinu bez onog svetla na rkaju tunela onda moze da se ocekuje da cene padnu i do 40% u odnosu na cenu iz avgusta 2008.

Ona prica "...beogradu treba toliko i toliko stanova" i slicno je potpuno nebitna jer se biznis ne odvija na osnovu onoga sto nekome treba vec na osnovu cene i potraznje.
Mnogima treba sve i svasta ali kupuju ono za sta imaju pare.
Takodje je pogresna i tvrdnja da neko nece da proda nesto jer mu cena ne odgovara. Ako ste investitor koji ima 10 stanova na prodaju kako mozete da razmisljate tako..sta ce vam 10 stanova koje kao cuvate a ulozili ste novac u njih. Moze da odbija da ih proda neko vreme ali pre ili kasnije ce morati da spusti cenu i uzme ono sto moze.

ovo bas i nije bilo ukratko, potrudio sam se da izlozim stvari kako ih ja vidim sto jasnije

Gradjevinske firme koje su izgradile beograd (komgrap, napred, neimar,...) su propale, nestale, zgazene, otisle pod stecaj, ne zato sto prestonica nema potrebe za stanovima ili zato sto je gradnja stanova neisplativa, nego da bi guzice iz vlasti mogle da preko svojih privatnih firmi nastave licno bogacenje gradeci stanove (montera i slicni). Politicka alavost.
Tito je svojim gradjevinskim firmama davao rang liste iz drustvenih preduzeca, tako da se i pre pocetka gradnje znalo kome ce biti sagradjeni stanovi.
Bojazan da ce "gradjevinci sagraditi stanove koji ce ostati neprodati" moze da izjavi mladja ili miki maus, ali ne i neko ko razmislja. Danas gradjevinci prodaju crtez. Ko na crtez stavi pare ima pravo na privilegovanu cenu. To znaci da je zgrada prodata i pre nego prvi buldozer udje na plac.
Nema sagradjenih a neuseljenih.
Sto se potraznje tice, i ova vlast kao i sve prethodne unistava selo i pasivne sredine. Stanovnistvo bezi iz nerazvijenih krajeva, a to je cela srbija juzno od beograda, ali bez pasosa i medijski ocrnjena ne stize dalje od beograda. Iako srbija ima negativan natalitet, beograd ima pozitivan prirastaj.
Robu ima ko da kupi, i zato cene nece pasti.
Alo ljudi, pa nisu gradjevinci u krizi, nisu ni kupci dodjosi u krizi. U krizi su banke i to tako sto vise ne zaradjuju dve nove poslovne zgrade na godinu nego samo jednu. To ne znaci da nece vise biti kredita nego da ce pare poskupeti da bi dostigli zaradu na koju su navikli.
Kriza je lepo opravdanje za smanjenje plata, ali nemojte pusiti sve sto zamota b92. Citajte froma, izvrsite reanimaciju mozga, i obnovite sabiranje iz matematike za osnovnu skolu. Baratanje procentima vs godinama ostavite ekonomistima.
Nemojte se zanositi, amerika nece propasti. Samo se transformise u socijalnu (dobro, socijalisticku) drzavu, ali je sve snaznija.
Ako se i ostvare tvoje prognoze, korumpirani poslanici ce za dan izglasati zakon slican crnogorskom kada su braci gorcima dozvolili da prodaju nekretnine rusima. Cene kamenja i krsa su skocile x40.
Kamen mudrosti, znas...

...kriza i smanjenje plata....

Evo primer: devojka mi radi u kompjuterskoj firmi, jedna od vecih kod nas, dobrostojeca, pametno investiraju...znaci firma na mestu, moze da se uzme kao neki reper solidnog poslovanja u toj gradi

PROMET IM JE PAO 40%. Znaci prosle godine prodavali su 40% vise robe nego sada. I sta da radi poslodavac? Pa da otpusti 40% radnika...ne znam sta drugo. Marketing sad ne moze da natera vise ljude da kupuju vise.
Kompjuter danas moze da se nazove investicijom u sebe, ako je za posao onda je investiranje u posao, cak i ako neko kaze da je kompjuter luksuz uvek postoji neka svrsishodnost komputera kao tehnologije....e ako je tu pao promet onda sta reci za druge grane.

Jednostavno, kome padne promet 20-30-40% njemu ne treba izgovor za otpustanje. To je neminovnost.
Sloba je mogao da uvede 90-tih moratorijum na otpustanje radnika, radnici su 90-tih radili-neradili dobijali kakvu-takvu platu ali su zato firme ruinirane. Privatnici to nece dozvoliti pa ce biti mnogo rigidniji kad je otpustanje u pitanju.

Bojazan da ce "gradjevinci sagraditi stanove koji ce ostati neprodati" moze da izjavi mladja ili miki maus, ali ne i neko ko razmislja. Danas gradjevinci prodaju crtez. Ko na crtez stavi pare ima pravo na privilegovanu cenu. To znaci da je zgrada prodata i pre nego prvi buldozer udje na plac.

ovo je pausalna ocena koja nijetacna. Moguce je da ima i takvih slucajeva. Kupci su upravo pobegli od tih varijanti jos u prvih par godina gradjevinskog buma kod nas posto se pojavio veliki broj slucajeva da investitor ne zavrsi objekat. Ta stvar se resila tako sto su banke davale kredite gradjevinarima a zauzvrat su gradjani kupovali te stanove preko banaka, tako da su banke postale medijatori.

Mislim da su se proredili slucajevi da klijent donosi kofer novca na gradiliste pre nego sto objekat bude barem 50% gotov. Ne kazem da toga nema ali ako imas podatak da 80% kupaca kupuje na kredit a banke vode racuna na kakve objekt (i investitore) daju kredit onda ti je jasno da nije bas tako kako ti hoces da predstavis.
Banka ne moze da da kredit na stan u izgradnji (verujem, nisam siguran), posto stan nije zaveden pa ni hipoteka ne moze da se zavede. Ko kupuje stan na kretid mora da kupi gotov stan ili ako jeste u izgradnji onda ista ta banka finansira gradnju pa i garantuje.

Poslednja izmena:
ja stvarno ne vidim logiku i argumente koji bi me uverili da cene neće pasti...

znam recimo da se vlasnik jedne od pomenutih velikih privatnih firmi (prijatelj meni bliskog poslovnog saradnika) žali na posledice krize...
znam i to da su za belvil pre krize govorili zainteresovanima da su svi stanovi prodati, a da sada zovu ljude (meni bliskog srodnika)...
isti taj je imao nameru da kupuje stanove u izgradnji... i svaki investitor (uključujući i velike) ih je pre krize i prodavao...
znam i ljude koji imaju nekretnine velike vrednosti (čitaj: vlasnike privatizovanih preduzeća), predviđene isključivo za prodaju stranim investitorima, koji imaju problem sa tim...

sve su to naravno pojedinačni primeri na osnovu kojih se ne može izvesti opšti zaključak...
ali potvrđuju opšti, i meni logičan, stav po ovom pitanju...

Banka nema nikakav problem da da stambeni kredit ako je visina kredita do trecine garancije.

Prosetaj do nekog od mnogih zvezdarskih gradilista i pitaj za mogucnost kupovine; ja probo i zakljucio da je u proseku ostala po garaza-dve i poneki los stan na severnoj strani. Ostalo je kaparisano ili kompletno placeno. Nudili su mi stan u zgradi na susednom placu, a na njemu je jos kuca u kojoj zive ljudi. Kada njega isele tu ce da grade, a sada prodaju crtez.

Kompjuterske firme ce proci kao i bombondzijske radnje: ili ce evoluirati i postati Banini i Sokostark, ili ce nestati sa trzista. Kapital se ukrupnjava i stvaraju se monopolske kompanije koje su u sprezi sa drzavom (jedni druge finansiraju). To se u kapitalizmu zove stratesko partnerstvo.
Propasce male firme jer pilicarenje vise ne donosi profit. To i dalje ne znaci da prodaja ne ide; naprotiv: veliki postaju jos veci. Racunari se prodaju vise nego ikada, uvoznici su nasli nacina da dodju do krajnjeg kupca, pa im male firme kao posrednici vise ne trebaju, i pustaju ih niz vodu.
Neki od njih se preorjentisu na softver, vecina tone ko kamen.

Ministri, vlasnici krupnog kapitala, pilicari, sefovi gradilista, dundjeri i poslovodje... svi jednako kukaju na krizu. Ali nemaju svi jednakog udela u njoj. Kriza je super izgovor za otkaze i smanjivanje plata. A krupan kapital jaca. Slobini tajkuni su bili amateri za ove demokratske.

Istina je samo da ce kriza pomeriti vlasnicke odnose. Oni na dnu ce postati jos siromasniji, oni na vrhu jos bogatiji.

ne znam kako stvari stoje sa one strane reke...
ali i ovde kod mene ti je lep kraj... :)
za belvile je prica sledeca: ljudi su, kao sto mozda znas, dugo cekali pocetak prodaje stanova kod dc (nakon prodaje zaposlenima u hipo banci i delti). ljudima koji su zvali su govorili da ce im se javiti cim prodaja krene. jos pre pocetka prodaje se pricalo da su stanovi vec raspodeljeni, sto se ispostavilo kao tacno. nedavno su ipak, poceli da zovu ljude. naravno, receno im je da su neprofesionalni i neozbiljni.
stanovi u goce delceva preko puta megatrenda su pre krize cenjeni na 3000 eura/kvm...
za napredove stanove kod arene...
i energoprojektove stanove na bezanijskoj kosi...
rezultata ispitivanja se ne secam...
ali smo videli za te na bezanijskoj kosi neku akciju prolecnog snizenja cena... 20%...

inace, slazem se da ce veliki i monopolisti da ojacaju i da diktiraju uslove...
sve se toboz' pozivajuci na krizu koja ih je zadesila...
malopre pricam sa bratom kako nas mobilni operater zestoko snizava cenu (renomiranim) telekomunikacionim firmama koje su mu dale ponudu (on se time bavi)...
o malim radnicima da ne pricam....
oni koji mogu ce iskoristiti posledice krize u svoju korist...
ali to ne znači da posledica neće biti...

Od maja niže cene stanova
http://www.blic.rs/ufokusu.php?kat=10&id=86620

...pre 2-3 nedelje sam gore napisao nesto vrlo slicno ovome, cak ovde, u blicu, predvidjaju jos veci pad.
Bas se krecem medju ljudima iz arh-gradjevinske struke koji svi do jednog kazu da ako nastavi tako nema sanse da ne padne cena.

Gradjevinska sezona pocinje u aprilu i ko namerava da gradi mora da definise cenu jer nece da ulazi u posao ako nema jasnu predstavi koliko ce da gradi i ZA KOLIKO ce da gradi.

xaver, mnogo si napisao o cenama nekretnina. ali nije ni Srbija van sveta...
dobro bi bilo da pogledas o cenama stanova u Iranu pa ces onda da vidis zasto ce tesko
da padnu cene u Srbiji. kad stanovnistvo raste a ne zida se dovoljno stanova da taj porast isprati cene mogu samo da rastu, voleo to neko ili ne.

Da, raste. Glupim zakonima vlast tera seljaka da ostavi njivu i zito i da dodje u Beograd i zakupi tezgu na buvljaku.
Stanovnistvo Beograda raste.
Gradjevinska inspekcija je ovih dana zatvorila preko 50% beogradskih gradilista, zbog neurednih papira, uzurpiranja trotoara, radnika na crno i raznoraznih razloga. Gradilista su opasana zutom trakom i niko im ne sme prici do zavrsetka spora.
Gradjevinci koji su do sada bili konkurencija udruzili su se i uzeli zajednickog advokata, i koliko sam cuo spremaju zajednicku tuzbu protiv drzave Srbije. Medijacija je legalna u Srbiji pa ce se, verovatno, prica slomiti na kupcima a ne na investitorima.
Moguce je da je cilj cele zbrke da sitne gradjevinske firme nestanu i da ih kupi jedan (ili nekoliko) politicki podobnih gradjevinskih tajkuna.
Elem, dok se cela prica ne zavrsi proci ce jos dosta vremena, a za to vreme stanovi nece biti gradjeni. To znaci manju ponudu stanova.
Mozda novinari blica znaju nesto sto ja ne znam, ali se iz teksta to ne moze zakljuciti. Osim da ih logika ne prati dok ispucavaju prognoze o padu cena.
Nesto kao "nezavisno novinarstvo" ne postoji, jer je novinarstvo posao koji neko finansira, i taj ko finansira odredjuje uredjivacku politiku.
Kome odgovara da javnost veruje da ce cene pasti? Onome ko zeli da jeftino kupi sva gradilista i sve gradjevinske firme.
Videcemo, sto rekose slepi.

Nema zemlje u evropi (bogami u svetu) u kojoj cene nekretnina nisu palre za 20-30%...pritom je cena kvadrata u odnsou na primanja u Srbiji najvisa u Evropi.

Ona prica "...beogradu treba toliko i toliko stanova" i slicno je potpuno nebitna jer se biznis ne odvija na osnovu onoga sto nekome treba vec na osnovu cene i potraznje.
Mnogima treba sve i svasta ali kupuju ono za sta imaju pare.

1.)U Rumuniji cene nisu pale zbog svezeg ulaska u EU , u Iranu stalno rastu iako su pod sankcijama i izolacijom i USA im je prilicno unistila ekonomiju.Ima jos primera.
Uvek postoje izuzeci:na primer u auto industriji pala prodaja svima za 15% nekima za 30% ali eto kod subarua prodaja porasla za 8% u sred recesije.

2.)U Svedskoj za stan na periferiji Stokholma treba 2 jace prosecne mesecne plate za 1 kvm stana.
U Japanu isto treba 2 prosecne japanske plate za 1 kvm stana, predgradje Tokija.
U Izraelu u Jafi nov stan od 45 kvm kostao 85 hiljada dolara ,prosecna plata hiljadu, znaci opet 1 kvm dve mesecne plate.
I to je taj paritet : dve mesecne prosecne plate za 1kvm .
Ako je u Srbiji zarada mesecno 500 evra a 1 kvm stana u Zelezniku i Borci 1100 e,
opet je to taj paritet. Koliko bi ti hteo da bude? Za mesecnu platu da kupis 5 kvm stana?

3.)Onaj ko ne moze da promeni mesto zivljenja kako-tako stvori pare za stan
ako ne iz ove zvanicne ono iz sive ekonomije.

ne znam ali mislim da vi findamentalno gresite u vasoj jednacini.

Vi pretpostavljate da ljudi kojima treba stan MORAJU da kupe stan. Znaci ako neko kaze da u Srbiji nedostaje XXXX stanova, on racuna da XXXX ljudi trazi stan da kupi.

Ako malo obatite paznju na podatke koji govore da je prodaja od septembra 08 pala za neverovatnih 80%, i na podatak da je pre krize oko 70-80% stanova prodavano preko kredita onda morate da shvatite da je promet opao totalno.

A vi ocekujete da ce svih tih XXXX ljudi po novonastalim uslovima i dalje aktivno da ucestvuje u kovini stanova? Pa to je suludo. Upravo sad trziste to demantuje

Jednostavno: u ovim uslovima, nemome kome treba stan jednostavnije je da ga iznajmljuje ili da se snadje drugacije nego da uzima kredit.

To koliko je plata 1m2 ili koliko je m2 u japanu ili angoli nema veze sa ovim trzistem.
Znaci: sustena je kako ce gradjevinari reagovati na pad potraznje za stanovima.

Mogu samo dve stvari:

- Da prestanu da rade u onoj meri u kojoj je i potraznja pala
- Da spuste cene.

Pritom, nije jednostanvo nekom investitoru da prestane da radi ono sto radi inace. Svi otprilike imate scenario : gradjevinci ce da prestanu da rade i onda ce nastati odjednom nestasica stanova na trzistu na kome je prethodno pala traznja i onda ce nakako cena jos i skoci.

Ja tvrdim da ce investitori nastaviti sa gradnjom. Ako je recimo zarada investitora (30)40% sto je fina kinta, ne verujem da ce odbiti (ako mu to poveca traznju) da spusti zaradu na 20%...pre nego da napusti taj posao.
Tu se stvari ne lome tek tako, preko noci, sve je to proces.

@ zmajevac2007
Poredjenja sa iranom.....ne vidim svrhu. U srbiji stanovnistvo ne raste vec opada. U poslednjih 6 meseci opada i standard. Iran nije obuhvacen krizom na isti nacin kao srbija
Pre bi mogli da se poredimo sa hrvatskom, slovackom, madjarskom i zemljama iz okruzenja koje imaju slicne probleme i karakteristike.

uostalom, ako su tacne najave, necemo jos mnogo cekati da bi se i uverili.

...ja sam imao nameru da kupim stan negde u prolece-leto 2006. Recimo da je m2 u tom trenutku na lokaciji gde sam bio ~1150-1200eur (solidne staro-gradnje, novogradnja je bila nesto skuplja), mogao je da se nadje cak i za manje. Posle godinu dana, znaci 2007 godine taj isti m2 kostao je 1500eur, 2008 godine kostao je 1600-2000eur

Sta se pa desilo za samo 2 godine? Jesu li plate otisle za 80% na gore koliko je skocila cena stana, jel posupeo materijal.....Kao sto su iskocile mogu i da padnu. Ako je neko imao zaradu recimo 2006 godine imace i sad.

Ja ne mogu da ne primetim malo glup detalj... prosečna plata u Srbiji 500 eur? Možda 1980. je bilo tako.... čoveke, pola nacije radi za 20-25 hiljada mesečno.
A što se tiče cena, definitivno će pasti, ali ne u onoj meri u kojoj se očekivalo. U manjim sredinama je svarno pala cena i do 25-30%, ali tamo gde je tražnja velika, i platežna mogućnost građana veća, cene neće pasti toliko (čitaj BG, NS, NI, SU).

@dzafer: Provlacis pricu o smanjenju broja stanovnika Srbije. Tacno, ali Beograd raste.
Ovde je rec o ceni nekretnina u Beogradu.
Naravno da ce Lebane i Majdanpek ostati pusti, ubijena je industrija i ubijeno je selo. Tamo ce kvadrat kostati kao boks losih cigareta.
Beograd ce i ubuduce nastaviti da bude skuplji od Pariza.
Trenutno je kvadrat gradjevine u Beogradu opterecen sa 300 eur od strane drzave. Cak iako se gradjevinci odreknu dela profita, odnosno pristanu da manje zaradjuju, drzava ce uz povecanje akciza na rakiju i cigarete povecati i svoje potrazivanje iz kvadrata, pa se ukupna cena kvadrata nece bitno promeniti.
Samo ce se drugacije rasporedjivati profit = vise drzavi manje gradjevincima.
Nece se drzava odreci znacajnog izvora prihoda. Nije joj u interesu. Mozda samo gradilista promene vlasnika.

1.) "Blic" je i ranije imao clanke o tome kako su cene nekretnina nerealno visoke, pa kako
treba da padnu, pa padaju. I sad kad neko pise tendenciozno , pa to tako nekoliko puta
pa normalno da tim novinama i tom novinaru niko ne veruje.

2.)U Srbiji se stan kupuje po sistemu: prodata vikendica tamo pa se kupuje stan ovde, tetka iz Nemačke poslala pare, baba ostavila nasledstvo pa se sad kupuje stan, tako da to nema mnogo veze sa stanjem zvanične ekonomije.

3.) Slovenija je ucestvovala u BDP SFRJ sa 26% a Srbija sa 29%.Slovenija 2 miliona stanovnika a Srbija 4 puta vise. Ali nije u Srbiji bilo 4 puta manje para zato što ima nešto
ovde što u Sloveniji nema: "predato za legalizaciju" "auto skinut sa osiguranja" "bez papira
"plata plus prijava" " drumska urbanistička gradjevinska mafija" "šanerski butik" "devizni penzioneri" a to je sve siva zona koja po obimu ide do 30-40 % zvanične ekonomije.
I onda i kad ima manje para u zvanicnoj ekonomiji tu su pare iz " ekonomije" koja nigde
ne figurira i nema racune i knjigovodstvo. Ima onaj izraz:" Ko još živi od plate?"
Pa onda može da se kaže isto tako: "Ko još od plate kupuje stan?"

Back