Pad cena nekretnina?

Da li očekujete pad cena nekretnina u Srbiji u narednih godinu dana?

• Očekujem veliki pad cena.

• Očekujem blagi pad cena.

• Očekujem stagnaciju cena.

• Očekujem dalji rast cena.

• Ne mogu da predvidim kretanje cena.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U junu 2007. sam trazio stan da iznajmim i cena na NBG je bila minimum 250 eur za jednoiposoban stan.Danas je cena 300 eur minimum za jednoipsoban. Inace dobro se secam da je cena kvadrata na Bezanijskoj Kosi bila oko 1400 e jer sam isao na procenu stana i 90m2 su mi rekli da je trzisna vrednost 120.000 eur.Komsija je garsonjeru 27m2 prodavao za 45000 eur. Kasnije je ta cifra skakala. 1994,95 i u tom periodu cena kvadrata na Bezanijskoj kosi je bila 1000-1100 maraka. Sta je to izazvalo vestacki naduvane cene? Procitao sam ovde da je to pojava odredjenog broja mladih ljudi sa vecom kolicinom novca. Pa i 90-ih je isto bilo mladih ljudi sa veikim novcem. Ako ja kao prodavac stavim cenu kvadrata 3000 eur u YBC i to prodam to znaci da ta cena prolazi. Ako nikog nema,ja cekam a ako i dalje nikog nema razmisljam o spustanju cene i to ako mi se zuri ali ne sigurno za 40%.

Ti o nekim svojim andegotskim pricicama, a ja sam predocio dokaze. Taj koji nece da spusta cenu ne mora - ali stan nece prodati. Ako u Americi cene nekretnina mogu da padnu i po 50%, mogu i u Srbiji, posebno zato sto ce se onda samo vratiti na realan nivo od pre godinu i po - dve.
Cene su krenule sa vestackim pumpanjem sa izgradnjom Belvila - organizovanom kampanjom u medijima i u agencijama.

A sad treba da padaju zbog svetske krize. Ljudi ovde nemaju manje para nego pre 2 godine ista je nemastina bila i tad. Pre bih rekao da je naduvana prica o naglom osiromasenju. Standard je isti kao i pre 2 godine i kao i svih ovih godina. Ostaje nam samo da cekamo da vidimo posto cemo izgleda jos morati da pricekamo taj pad jer se to nije desilo uporedo sa krizom u Americi kako su neki predvidjali. Za 2 godine cekanja neki podstanar je dao 8000 eur. Ko ima odredjenu sumu a zeli da ceka da bi kupio nesto bolje i vece na osnovu toga sto ce se desiti taj veliki pad - samo strpljivo. Ali cena za to je 300 eur mesecno.

A sad treba da padaju zbog svetske krize. Ljudi ovde nemaju manje para nego pre 2 godine ista je nemastina bila i tad.

Pricas svasta. 60.000 firmi je u blokadi. I ne trebaju da padaju samo zbog svetske krize vec zato sto su nerealne. Nerealne su u poredjenju sa cenama u okruzenju, nerealne su u poredjenju sa realnom cenom izgradnje i nerealne su u poredjenju sa prinosom koji mozes ocekivati na taj stan (cena rente). Kapish?

Ostaje nam samo da cekamo da vidimo posto cemo izgleda jos morati da pricekamo taj pad jer se to nije desilo uporedo sa krizom u Americi kako su neki predvidjali.

Niko nije ni predvidajo da ce se desiti istovremeno kad i u Americi, opet pricas svasta. Bum cena nekretnina u Srbiji kasnio je za bumom u Americi nekoliko godina. Taj naduvani balon poceo je u Americi da se izduvava tek pocetkom 2008, a cene nekretnina u Srbiji pocele su da padaju pocetkom ove godine.
Samo strpljivo.

Za 2 godine cekanja neki podstanar je dao 8000 eur. Ko ima odredjenu sumu a zeli da ceka da bi kupio nesto bolje i vece na osnovu toga sto ce se desiti taj veliki pad - samo strpljivo. Ali cena za to je 300 eur mesecno.

Ne kupuju stanove samo podstanari, pogotovo na iole skupljim lokacijama.
Onaj ko je imao 100.000 evra za te dve godine cekanja na orocenoj stednji mogao je da uzme nekih 14.000evra.
btw, taj podstanar koji rentira stan od 60 kvadrata za 300 evra, ako bi hteo da ga kupi preko kredita, po ceni od skromnih 1500 evra po kvadratu - morao bi prvo da izmisli 9000 evra za ucesce, i da smisli kako ce da placa mesecnu ratu od oko 600 evra. Ako mu banka uopste i odobri kredit.

Poslednja izmena:
I ne trebaju da padaju samo zbog svetske krize vec zato sto su nerealne. Nerealne su u poredjenju sa cenama u okruzenju, nerealne su u poredjenju sa realnom cenom izgradnje i nerealne su u poredjenju sa prinosom koji mozes ocekivati na taj stan (cena rente). Kapish?

Cene u okruzenju: Zagreb i Ljubljana su skuplji.
Cene prodaje je mnogo veca od cene izgradnje , to stoji.
Prihod od rente: ako se stan iznajmljuje za 250 E mesecno maksimalna vrednost treba da mu bude 60 000 E. Stoji i to da renta je mala u odnosu na cenu stana ali samo za stanove koji se iznajmljuju za stanovanje , stanovi koji se iznajmljuju kao poslovni prostor daju mnogo veci prihod.

Cak i da je cena nerealno visoka po ovim kriterijumima, to jos uvek ne znaci da ce pasti.

Cene u okruzenju: Zagreb i Ljubljana su skuplji.

Nemoj porediti sa banana drzavama u kojima se desavaju isti fenomeni kao u Srbiji - eno ti na prethodnoj strani cene iz koliko-toliko normalne zemlje Madjarske pa uporedi stanje u Budimpesti sa onim u Srbiji.

Prihod od rente: ako se stan iznajmljuje za 250 E mesecno maksimalna vrednost treba da mu bude 60 000 E. Stoji i to da renta je mala u odnosu na cenu stana ali samo za stanove koji se iznajmljuju za stanovanje , stanovi koji se iznajmljuju kao poslovni prostor daju mnogo veci prihod.

Pa to prosto nije tacno, cak se stanovi koji se izdaju kao poslovni prostor izdaju jeftinije -jer se po pravilu izdaju prazni.

Cak i da je cena nerealno visoka po ovim kriterijumima, to jos uvek ne znaci da ce pasti.

Pa cena vec polako pada, ko god se bavi nekretninama ili prosto prati kretanje cena moze i sam da uoci.
Prosecna cena kvadrata na Banovom Brdu u januaru je bila 1810 evra
dok je danas 1660 evra.
To je lepa usteda od desetak hiljada evra za kupca stana od 60 kvadrata.

I ne trebaju da padaju samo zbog svetske krize vec zato sto su nerealne.
Kad je ovde ista bilo realno u odnosu na neko okruzenje? Nerealni su i nameti drzave,nerealne su i cene automobila itd.
Onaj ko je imao 100.000 evra za te dve godine cekanja na orocenoj stednji mogao je da uzme nekih 14.000evra.
Tesko da ce neko ko ima toliku sumu a nece da kupuje stan po ovim cenama otici u banku i staviti tamo ceo iznos. Takvi ljudi uglavnom cuvaju pare u privatnoj reziji.
btw, taj podstanar koji rentira stan od 60 kvadrata za 300 evra, ako bi hteo da ga kupi preko kredita, po ceni od skromnih 1500 evra po kvadratu - morao bi prvo da izmisli 9000 evra za ucesce, i da smisli kako ce da placa mesecnu ratu od oko 600 evra. Ako mu banka uopste i odobri kredit.
Da. Stan od 60 kvadrata u okolini arene se rentira za 500 eur.9000 eur ce za godinu i po dana dati a nece ucestvovati ni u cemu.

Tesko da ce neko ko ima toliku sumu a nece da kupuje stan po ovim cenama otici u banku i staviti tamo ceo iznos. Takvi ljudi uglavnom cuvaju pare u privatnoj reziji.

Ovo je puko nagadjanje. Sta je to "cuvanje para u privatnoj reziji"??

Da. Stan od 60 kvadrata u okolini arene se rentira za 500 eur.9000 eur ce za godinu i po dana dati a nece ucestvovati ni u cemu.

Koristis dve potpuno razlicite racunice. Cena kvadrata kod Arene nije 1500 evra vec 2500 evra. Dakle ako bi zeleo da kupi taj stan koji inace moze da rentira za 500 evra mesecno - morao bi da nadje ne 9000 evra vec oko 15000 evra samo za ucesce, i da smisli kako ce da placa mesecnu ratu od nekih 1050 evra.

Back