Dark_hazard
Iskusan
- Poruka
- 5.540
Ako je tako tvoje krastavce bi pojeo u slast.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja obraćam pažnju na reči, tj. zamišljam šta stoji iza izrečenog, zato sam predložila druge fraze. Verovatno nikada nisi pravio džem ili zimnicu, zato ti je toliko čudno ovo što pitam.
Naravno da nije kraj sveta, da nema foruma verovatno bih na incident odmah zaboravila, a li pošto foruma ima, a kriterijumi za postavljanje tema nisu strogi, što da ne pitam ljude šta misle? Meni je tema izuzetno zanimljiva, jer sam od svakoga ovde čula nešto zanimljivo (hvala forumaši!) - ili savet kako da se ponašam sledeći put, ili objašnjenje za ponašanje drugačije od mog / očekivanog... Šta fali?
A ovo
Ja mislim da bi se isto to što sam ja pitala zapitao i muškarac domaćin (jedan se čak i javio na temi), samo što muškarci češće peku rakiju ili prave kobaje, a ne džem...
Pa nije bas da je ok. Daleko je vaspitanije zahvaliti se i reci iskreno zasto nesto ne zelimo. Aliiiiiii. Nas su vaspitavali drugacije pa je tako kontejner ispred zgrade moje babe bio redovno punjen raznoraznim glupostima koje sam bacala po izlasku. Sad mi zao. Spakuje zene kolace ja izadjem i buc u kantu. Pokloni divan kostim iz '62, moderan po njenim merilima dok je po mojim estetska grdoba sivena od strane neke kratkovide snajderke i koji ce koliko u letu bez koske zavrsiti u kanti pred zgradom. Ja sam je volela, zato sam uzimala, da sam odbijala uvredila bih je. Greska tvog drugara je u tome sto ti je dozvolio tumacenje, ili odbijanje ili bela laz, nema trece. Tj. ima, da je covek u slast pojeo odlican dzem, sto je inace najverovatnije a mi ga ovde nagrdismo.
Ja sa nisam uvredila, samo sam bila momentalno ljuta (i to sam ljuta pet minuta: ponudila/on rekao/ja postavila temu, sve u roku tih 5 minuta). Ali mi je drago što sam postavila temu, zato što vidim da smo 50 % - 50 % što se tiče džema i stavova (i vaspitanja) o uzimanju i davanju. Ja sam opisala kako bih ja, a zanimljivo je da neki ljudi i takvu sitnicu shvataju kao obavezu. Ja to tako ne shvatam, tegla džema ili kutija kiflica je ništa, imam - ponudim - dam, i odmah zaboravim.
U nekoj istočnjačkoj knjizi sam pročitala da je stvarno svet (ili tako neki uzvišen izraz) onaj koji prima, a ne onaj koji daje.
Kao i sve istočnjačke mudrosti, zvuči blesavo, ali kada malo bolje razmislim, uopšte nije: lako je biti šmeker koji daje, ali koliko stvari obuhvata primanje (to pokazuje i ova tema) - ispada da je mnogo teže primiti nego dati
(Bokte, koliko filozofije oko tegle džema.)

Kum kumi šta naumi, a ti to nisi znala, pa se razočarao čovektreba umeti pokloniti, i umeti primiti..
ne daje se svakom sve i ne prima se od svakoga sve..
ja sam imala malo drugacije iskustvo..
spadam u one koji ne vole da gomilaju stvari..sav visak odmah izbacujem iz stana..volim da cirkulise energija oko mene, ne volim sputanost nagomilanim..
bio je period kada mi je dete bilo na uzrastu da ni ne obuce dva puta stvar, a sezona prodje i ona preraste..
nekako se desilo da je jednom kumova cerka bila kod nas, isprljala se i otisla kuci u malo vecoj garderobi mog deteta..taman da nasledi..
svom detetu smo uvek kupovali kvalitetne stvari..tad je kum pozvao i rekao da je njegova malena odusevljena onim sto smo joj obukli i da ne zeli da skine..
ja sam rekla da mi je malo neprijatno, ali da imam odvojena dva puna dzaka omalile skoro nove garderobe, pa ako oni ne shvataju taj gest pogresno da moze u prolazu da navrati i uzme..
danima je posle pricao kako je dete odusevljeno, a oni spaseni jer ne moraju sledece dve godine bukvalno nista da joj kupuju..
vreme je prolazio..mm i ja smo se razveli..
kum je pokazao svoje pravo lice..
ni 6 meseci nije proslo pre nego sto su do mene dosli tracevi koji veze sa istinom nemaju..opleo je po nasoj porodici onaj ko nam iz kuce nije izlazio..
mog ex je nastavio da posecuje, ne znajuci da smo mi ostali u dobrom odnosu..
i da svaki put da prica najgore..
i vrh bezobrazluka da trazi da vec jednom sredim te ormare i da izdvojim stvari za njegovo dete..da ne kupuje i ne trosi pare bezveze
ex bi me svakih mesec dana pitao jel ima neceg sto je dete preraslo..
rekla sam da nema vise niceg jer nase dete koje sada ima 20godina vise ne raste..stvari koje su za vadjenje iz ormara su i za bacanje jer su iznosene i iscepane ili isflekane negde..
a nisu bile sve..
sad kad sredjujemo ormar, spakujem lepo ciste stvari u kesu i stavim pored kontejnera jer znam da ce zahvalniji da bude ciga koji tu kesu pokupi..
a ti kume, zasuci rukave pa zaradi i obuci svoje dete napokon!
kad vec nisi covek..

je l ste doktorirali
a kako je moguce da te toliko zbuni neki drug, koga valjda poznajes duze. pa ne mogu ni drugovi biti savrseni.
Nemojte davati ono što ćete zažaliti.
Ako dajete bespotrebnu odeću svom kumčetu, njega ste obradovali, a ono nije biralo svoje roditelje, ni svoju nemaštinu.
... tebi je to tegla divnog, zdravog, home made dzema bez konzervansa, pripremljenog po receptu tvoje bake starom preko 50 godina... pure gold! njemu je to samo dzem koji je mogao kupiti u nablizem marketu... ne mozemo ocekivati zahvalnost od drugih za stvari koje nisu ocekivali ni zahtevali od nas i koje im nisu ni najmanje bitnesto im nisu bitne?... e to je vec enigma... ili si ocajan u izboru prijatelja, ili nudis dzem pogresnom prijatelju, ili mozda tvoj prijatelj ima mnogo vecih briga i problema od tvog dragocenog dzema oko kojeg si se trudio citav dan, pa nisi ni primetio da ga mozda nesto ozbiljno muci... ima milion mogucih odgovora na tvoje pitanje... jedno od mogucih i po meni najverovatnijih da smo postali pomalo egocentrici, te je nas uspeh uvek veci i sjajniji od tudjeg, a nasa muka i trud zasluzuju vecu nagradu od drugih, da ono sto je nama bitno mora biti bitno i drugima itd... e pa najcesce jako gresimo

Ej, ja nisam lik koji ne primećuje kada prijatelji imaju probleme. Sitničavi ljudi sve znaju i sve vide![]()

ma ja znam da si ti kul lik, moj komentar nije bio licno tebi upucen nego vise generalan... prosto neke ljude radi dzem a neke ne... sledeci put kad napravis dzem od sljiva daj meni jednu teglu, ja cu znati da cenim i dzem i gest![]()