Ozbiljna politicka rasprava

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
128.976
Da li smo kao drustvo postali nesposbni za ozbiljne politicke debate?

Gledam po drustvenim mrezama, vise nema ozbiljnog politickog sukoba argumentima, sve se svodi na pljuvacinu i etiketiranje.

Vise ne postoji ona masa u sredini, koja prihvata dobre strane jednih i drugih a osudjuje lose strane jednih i drugih.
Polarizovani smo na jednu ili drugu stranu...
ili oni postoje ali ne zele da se izjasnjavaju jer znaju da ce ih glasna manjina nepotrebno poklopiti, vredjati i etikatirati i u fazonu su.."sta mi to treba u zivotu" i odlucuju se da se iskljuce iz javnog politickog komentarisanja.

Kazes nesto sta se ne svidja jednoj strani odmah si bot ili sendvicar, kazes nesto sta se ne svidi drugoj strani odmah si blokader.

Zasto smo postali toliko iskljucivi da nam smeta misljenje sa kojim se ne slazemo i odmah skacemo veoma ostro na to misljenje a pisca tih redova vredjamo, osudjujemo i etiketiramo?

Da.

To je zato što je od strane vlasti sve činjeno na obesmišljavanju normalne razmene činjenica i argumenata. Namerno se išlo na umrtvljivanje širokih narodnih masa kako bi ljudi izgubili interes da se tim stvarima uopšte i bave.

A gde je "je" bilo od 45 te do danas .
A i pre toga , samo da postane " gospodja ministarka " .

Била је где је била. У званичном ауторитарном (па чак и диктаторском) систему до 1990-тих.

Што се мене тиче, од 1990-те није било горе, него што је данас.

Овај ниво зла и раздора међу народом, који СНС мафија гради и храни 13 година је нешто што ни Милошевић није себи дозвољавао.

Иоак је он имао неки ниво.

Da li su Srbi (i drugi narodi koji žive u Srbiji) ikada bili sposobni za ozbiljnu i argumentovanu političku raspravu? Ja se toga ne sećam.
Jeste bilo moguce na ETF kad se skupi 100 najboljih studenata, nek bude 200 najboljih....
Ali to je bilo davno...

Samo da se zna, debate studenata su bile na visem nivou nego akademika SANU...
Kako , pa to nisu bili obicni studenti kao danas, bubalice, ili caci ili kampanjci , to su bili studenti koji studiraju....tako da je bilo opste obrazovanje na nivou, a zbog selekcije je nivo logike i dubine bio mnogo iznad proseka SANU ...iako su tamo neki jaki misleci ljudi..

Medjutim, nikad to nije bilo zarad nekog politickog rada..to je uvek preuzimala ili SK dok je postojala ili SPS kasnije...tako da nisu studenti radili debate zbog politickog uticaja nego radi svoje spoznaje...

Била је где је била. У званичном ауторитарном (па чак и диктаторском) систему до 1990-тих.

Што се мене тиче, од 1990-те није било горе, него што је данас.

Овај ниво зла и раздора међу народом, који СНС мафија гради и храни 13 година је нешто што ни Милошевић није себи дозвољавао.

Иоак је он имао неки ниво.
Pa za vreme Miloševića parlamentarna demokratija je bila na nivou koji nikad više neće biti nigde .Sloboda izbora je bila maksumalna sa ove distance gledanja na tadašnje vreme .
Zapamti to bez obzira ko kad bude na vlasti .

Gledam po drustvenim mrezama, vise nema ozbiljnog politickog sukoba argumentima, sve se svodi na pljuvacinu i etiketiranje.

Vise ne postoji ona masa u sredini, koja prihvata dobre strane jednih i drugih a osudjuje lose strane jednih i drugih.
ili oni postoje ali ne zele da se izjasnjavaju jer znaju da ce ih glasna manjina nepotrebno poklopiti, vredjati i etikatirati i u fazonu su.."sta mi to treba u zivotu" i odlucuju se da se iskljuce iz javnog politickog komentarisanja.

Kazes nesto sta se ne svidja jednoj strani odmah si bot ili sendvicar, kazes nesto sta se ne svidi drugoj strani odmah si blokader.

Zasto smo postali toliko iskljucivi da nam smeta misljenje sa kojim se ne slazemo i odmah skacemo veoma ostro na to misljenje a pisca tih redova vredjamo, osudjujemo i etiketiramo?
Ej, mani me relativizovanja huljinog režima. Jedna stvar je imati različito političko mišljenje. To je potrebno i poželjno u demokratski društvima. Potpuno drugo je podržavati jednu kriminalnu organizaciju. To je saučesništvo u kriminalu u tako ces biti i tretiran.

Суштина свих расправа је економска расправа

У Србији је уврежено мишљење да победом на 'изборима' буквално се добије све на 'изволите' и било која лудорија ти падне на

памет ( да кажемо памет ) нема ко шта да ти приговори и све што напишаш 'про форма макар' као 'оправдање''образложење'

где су и зашто паре 'отишле' нема теорије да ти 'не прође'

Подпуно је 'нормално' да су зато сви искључиви .. нарочито 'победници'

Други разлог је што имамо масу несвршених основаца и средњошколаца који су висили деценијама по стадионама

и били вишље мање ЧЛАНИЦЕ и чланови неких екипа .... и преко буразера убуџили .. се у послове типа .. принуднА/И управниЦА/К

и подпуно 'законски' паразитишу

ne nego moralna, ali M veliko slovo ,
moral
a sa malim slovom je svakodnevno tu..
da ne sirim pricu o moralu , to je nepostojeca svest u srbiji danas..
Nije mnogo poznata ni u kapitalistickim drzavama , jer oni imaju dugaciji pristup , nemaju razvojnu psihologiju kao princip, kod njih se stvari ne razvijaju.....

Pa za vreme Miloševića parlamentarna demokratija je bila na nivou koji nikad više neće biti nigde .Sloboda izbora je bila maksumalna sa ove distance gledanja na tadašnje vreme .
Zapamti to bez obzira ko kad bude na vlasti .

Била, до неког времена. Додуше, и за то постоји разлог, али је другачије природе.

Што се памћења тиче, ја немам с тим проблема. Али изгледа многи имају, кад не виде ову ситуацију данас, у односу на оно пре 30, или 13 година.

Само један део да осветлим у твом тексту 'бот и сендвичар'

Иза АВа који урла су све сами доктори наука ... испред је седма сила .. Новинари који су у САД 'срушили' Никсона ....

Зар није мало смешно .. па да кажем и малициозно и покварено ... сву силу конфликта бацати на 'обичне жене и људе '

.. на оне којима је брига да ли ће имати хлеба млека ... поврћа воћа .....

У србији је сва сила псеудо интелекта које сматра ... моја телевизија.. мој факултет .... ја идем тенис играм .. ја идем планинарим ....

Све је то лепо 'друштво' али изгледа да све што многи имају даје АВ .. буквално .. а многи то не виде .. праве се да не виде

јер без тога 'манијака' .. неће имати своје телевизије своје факултете своје тенисе и своје планине ....

Оно што се у Србији догодило је учвршћивање мафијашке организоване криминалне групе на власти, и претварање Државе, која припада свим грађанима, у средство те мафије.

Има оних који то нису у стању да виде, и ту помоћи нема. На жалост, већина подржавалаца тога је оних који у томе покушавају да остваре неку ситну корист за себе.

Међутим, у мафијашком систему само мафија профитира...кад тад сви дођу на ред за рекет.

Jeste bilo moguce na ETF kad se skupi 100 najboljih studenata, nek bude 200 najboljih....
Ali to je bilo davno...

Samo da se zna, debate studenata su bile na visem nivou nego akademika SANU...
Kako , pa to nisu bili obicni studenti kao danas, bubalice, ili caci ili kampanjci , to su bili studenti koji studiraju....tako da je bilo opste obrazovanje na nivou, a zbog selekcije je nivo logike i dubine bio mnogo iznad proseka SANU ...iako su tamo neki jaki misleci ljudi..

Medjutim, nikad to nije bilo zarad nekog politickog rada..to je uvek preuzimala ili SK dok je postojala ili SPS kasnije...tako da nisu studenti radili debate zbog politickog uticaja nego radi svoje spoznaje...

.. Тако и Дас Капитал .. који је написао Маркс као критику .. најбоље су утилизовали баш Капиталисти ...а не оне и они којима

је помоћ највише требала ...

Politicki stavovi spadaju u ljudske vrednosti, a vecina ljudi ima tendenciju da sve vidi crno-ili belo i da svoje stavove dozivljava jako licno i ima potrebu da se "bori" za svoje vrednosti.
Faktor koji jako utice na ovo su mediji, gde oni promivisu dijalog i toleranciju tu ce situacija biti manje zapaljiva, s druge strane gde se promovise samo jedan narativ onda ce to uciniti situaciju gorom, i ovo je poprilican problem i u Srbiji (i drugim zemljama na balkanu) vec visedecenijski svojim nacinom rada namecu iskljucivost, npr i u SFRJ je postojala podela na kapitaliste i socijaliste, zatim se to nastavilo na drugacijem narativu i to s mnogo zescom retorikom, tako da je vecina gradjana postala vrlo iskljuciva, s preteranom zeljom za uniformisanoscu i s crno-belom slikom sveta to dovodi do situacije kakva jeste

O kakvim ti dobrim stranama pricas, kod ekipe koja je sve teski kriminalac do kriminalca?
I to oni najgori, bukvalno su ubice!

Pa vrapci na grani znaju da je Belivuk radio za Vucica, covece, a ti bi neke dobre strane da tu nalazis?

Jel ti zivis u nekoj paralelnoj dimenziji?

U Srbiji prvo mora da se pohapsi jendo 100 hiljada kriminalaca koji su u politici, i to u vladajucoj ekipi.

E, tek posle moze politicka rasprava koju pominjes.

Ukoliko vidimo da je režim kriminalizovan, vidimo tamo u ćacilendu kriminalce, onda želimo da se to promeni. Kada bi ova vlast imala dobre strane, meni je teško da se setim nečeg, ali recimo da vidim, ja bih to rekla. Nemam potrebu da pljujem, da etiketiram ili provociram. Želim samo da se vlast promeni i za to mi ne treba nikakva srdžba niti da napadam druge. Kako ono kaže Snupi, govori tiho i nosi psa sa sobom, e taj pas može biti moj glas na izborima ili moj glas na demonstracijama, ne treba mi drugo.

Da, skoro svi su van normalnog razmišljanja, ljudi su baš ostrašćeni, nemaju strpljenja ni za šta što nije njihova agenda, i puno puta se pokajm kad na forumu napišem nešto što ne kaže ni vlast, ni blokaderi, ako mi se učini da nešto ne valja, napišem, ali posle se mislim šta će mi to. I sami studenti nisu demokrate, većina, osim onih neutralnih koje baš briga za sve, uglavnom je tu "ako nisi sasvim za mene, onda si protiv mene", to je tako na sve strane.

Pre neki dan, možda juče sam postavila Kleese pre ima valjda 30 godina šta je rekao o toj netrpeljivosti prema drugima i ekstremizmu, na svoj Pajtonovski način, pa ču staviti i ovde ;). Imati neprijatelja je sjajno za mnoge ljude, užive se u to, osećaju da su deo neke grupe i zato se osećaju moćno. To su sve poznate stvari, ali me je nasmejalo ;)

Nije to 13 godina,mnogo je duzi taj proces.

Било је ту свега. Ових последњих 13 година ових на власти је типичан пример планског стварања раздора у друштву, и постепене, али сигурне сатанизације сваког другачијег политичког мишљења. И невиђеног успона лажи и манипулације.

СНС од самог почетка лаже све и сваког, по свим битним државним питањима, само да би остао на власти. И оне који су за Русе, и оне који су за ЕУ, и оне који вичу "Косово је Србија", и оне који би Косово признали јуче, оне који су за педере, и оне који су против педера...нема кога не лажу. И не само по тим, него по свакодневним животним питањима. Корупција никад није била већа, стање распада у свим институцијама државе такође.

И лагаће докле год могу, да би наставили да краду.

Zavisi do koje granice neko ide, moj najbolji prijatelj je nasao djevojku koja je extremna desnicarka ,voli Trumpa itd i zeli cesto da dolazi sa njom kod mene u Spaniju kad se preselim, ne znam kako da mu kazem da je ne dovodi,ne treba mi takva energija u zivotu.Mogu sa nekim da sjedim u kafani i raspravljam se ali da mi neko ko voli Orbana ili Trumpa danima u kuci sjedi ne ide.

Ukoliko vidimo da je režim kriminalizovan, vidimo tamo u ćacilendu kriminalce, onda želimo da se to promeni. Kada bi ova vlast imala dobre strane, meni je teško da se setim nečeg, ali recimo da vidim, ja bih to rekla. Nemam potrebu da pljujem, da etiketiram ili provociram. Želim samo da se vlast promeni i za to mi ne treba nikakva srdžba niti da napadam druge. Kako ono kaže Snupi, govori tiho i nosi psa sa sobom, e taj pas može biti moj glas na izborima ili moj glas na demonstracijama, ne treba mi drugo.

Da, skoro svi su van normalnog razmišljanja, ljudi su baš ostrašćeni, nemaju strpljenja ni za šta što nije njihova agenda, i puno puta se pokajm kad na forumu napišem nešto što ne kaže ni vlast, ni blokaderi, ako mi se učini da nešto ne valja, napišem, ali posle se mislim šta će mi to. I sami studenti nisu demokrate, većina, osim onih neutralnih koje baš briga za sve, uglavnom je tu "ako nisi sasvim za mene, onda si protiv mene", to je tako na sve strane.

Pre neki dan, možda juče sam postavila Kleese pre ima valjda 30 godina šta je rekao o toj netrpeljivosti prema drugima i ekstremizmu, na svoj Pajtonovski način, pa ču staviti i ovde ;). Imati neprijatelja je sjajno za mnoge ljude, užive se u to, osećaju da su deo neke grupe i zato se osećaju moćno. To su sve poznate stvari, ali me je nasmejalo ;)

Citava zapadna civilizacija je izgradjena na imaginarnom neprijatelju,koga oni iznova pronalaze i stvaraju i tako se samoobnavljaju

Malo smo mi još i ostrašćeni koliko bi trebalo da smo prema ovom šljamu.

Back