Ovisnost o netu

_Snow Queen_

Primećen član
Poruka
659
Pisite sta o ovome mislite.
Da bih podstakla diskusiju prenosim vam (copy/paste) jedno slikovito pismo:

Ни у лакшим случајевима , патња и дисфункционалност не заобилазе ни породицу зависника . Како то отприлике изгледа, описано је у горко шаљивом писму које је написала једна жена мужу компјутерашу:

" Драги мужу, шаљем ти ово писмо електронском поштом да бих била сигурна да ћеш га прочитати . Молим те опрости ми за ову превару , али мислила сам да би требало да знаш шта се дешава у кући у последње две године откако си купио компјутер .
Деца су добро . Марку је већ седам година и нацртао је портрет целе породице . Био би поносан на њега да само видиш како је тебе нацртао . Столица и врх твоје главе отпозади изгледа врло реалистично . Маја је летос напунила пет година . Још увек је пресрећна што си провео с нама њен рођеније. Каже да јој је то био најлепши дан , иако је падала киша и није било струје.Ја сам такође добро .Офарбала сам се у плаво прошле године . Мој шеф се брине о мојој каријери и постао је јако добар кућни пријатељ .
Кад сам приметила да ти не смета да усисивам око твоје столице , видела сам да је одржавање куће постало много лакше . Нисам сигурна да си приметио да сам окречила зидове прошлог пролећа .
Е, драги мој, морам да се пакујем. Мој шеф нас води на скијање . Запослила сам чистачицу да се брине о теби и о кући док нас нема .Сипаће ти кафу , донеће јело на сто са рачунаром , баш онако како ти волиш. Надам се да ће те ти и твој компјутер провести лепо време заједно ,док нас нема .Марко,Маја и ја често мислимо на тебе . Покушај да нас се сетиш док рестартујеш компјутер. С љубављу,Твоја жена “ .

Ovo je vec zavisnost koju treba leciti, mislim na to slikovito pismo.
Ja sebe smatram relativno zavisnim od kompa (tj. interneta), i nekada primetim obrazac ponasanja slican kao gospodin iz ovog pisma. Tu jedem, cesto, i obicno mi donesu hranu tu, mada je cesto i sam uzmem.
Moj drustveni zivot, kao i ljubavni, ne ispasta previse, iako bi nekada radije sedeo za kompom nego da izadjem napolje da se vidim sa nekim ljudima.
Inace, zbog koriscenja kompa, mozda imam blagi strah od ljudi, mada to je i bilo pre kompa, a komp je samo bekstvo od svega toga.
Inace, zavisnost od neta moze biti pogubna, posebno ako se zbog toga zapostavljaju clanovi porodice. Secam se price gde je jedna majka ostavila svoje jednogodisnje dete u kadi da se samo kupa dok je ona visila na Face-u, i naravno dete se udavilo dok je mama chatovala.

Stručnjaci mogu da mi ga duvaju što se upotrebe tehnologije tiče...
Isto je sa televizijom i sa kolima, ej leba nema da kupi za benzin ima kao ia antene sa posebnim kanalima...
Ovde se razmenjuju informacije nije pasivna upotreba

E sad, jedino treba ljude naučiti da je internet jedna velika taraba na kojoj piše "ONA STVAR" pa da se ne lome badava...

Ovo je vec zavisnost koju treba leciti, mislim na to slikovito pismo.
Ja sebe smatram relativno zavisnim od kompa (tj. interneta), i nekada primetim obrazac ponasanja slican kao gospodin iz ovog pisma. Tu jedem, cesto, i obicno mi donesu hranu tu, mada je cesto i sam uzmem.
Moj drustveni zivot, kao i ljubavni, ne ispasta previse, iako bi nekada radije sedeo za kompom nego da izadjem napolje da se vidim sa nekim ljudima.
Inace, zbog koriscenja kompa, mozda imam blagi strah od ljudi, mada to je i bilo pre kompa, a komp je samo bekstvo od svega toga.
Inace, zavisnost od neta moze biti pogubna, posebno ako se zbog toga zapostavljaju clanovi porodice. Secam se price gde je jedna majka ostavila svoje jednogodisnje dete u kadi da se samo kupa dok je ona visila na Face-u, i naravno dete se udavilo dok je mama chatovala.

Jeste ovisnost... A u Njemačkoj imaš TV stanicu gde platiš da puste javno sprovod iz obitelji... za one koji nisu stigli da vide...

Mobilni telefon je ovisnost, neki imaju po nekoliko istovremeno plus sa kombinovanim karticama...
Pojedini roditelji moraju na svkaih 45 minuta da znaju šta je bilo na kom času u školi...
Jel to normalno?

Kavo dete nastaje od osobe koja se kontroliše svakih 45 minuta?

Kako smo mi mogli da budemo 6-7 sati u školi sami plus po povratku iz škole par sati dok ne dodju roditelji sa posla?
Jel nekom nešto falilo? Danas dete ne može pošteno ni da se pošopa sa drugarom posle časa - odmah će mama da zna
Pa onda mama zove učiteljicu da rešavaju svršen čin a ne uzrok... A uzrok se zove - odrastanje

Na ovaj način kada mama nazove učiteljicu posle provere deteta putem mobilnog, pravi osobu koja će biti mlitava celog života.
Mama će jednog dana da umre pa neće biti "velike sile" koja će nam rešavati probleme pozivom preko mobilnog

A kao što vidimo ni mnogo odraslih ne može da završi nikakav posao bez mobilnog.
Ne zato što je posao mnogo kompleksan, daleko smo od stručnajka za sve, nego ljudi žele nešto što im ni ne pripada...

Много би ми тежи живот био без нета јербо ми извесно доноси и приходе.
Не пресудне приходе, али пак значе.. Све остало је чисто губљење времена.
На одмор сам носио лап и само двапут на 2 минута за две недеље сам се конектовао, само да проверим нет.
Није ми уопште недостајао, чак ми је и помисао да висим без разлога била одвратна, што значи да нисам зависник :)
Могући су разводи звод нета, као места где се људи изгубе у бегу од свакодневице, брига, личног незадовољства и та понашања би захтевала тотално трежњење и одвикавање..

Нема разлога за панику јер ћемо ионако 2012 или беше 13. остати без струје, па ћемо уместо на нет ићи у шуму да цепамо дрва за смедеревац..

Toliko se priča o zavisnosti od Interneta i ruiniranju porodica zbog toga.
A da je porodica "valjala" u prvom redu, ne bi ni bilo potrebe da se beži u virtuelnu realnost...

Meni net dosta znači, i imala sam faze kad sam abnormalno visila na istom, a to mi je samo bio alarm da treba nešto pod hitno da menjam u RL (što sam i uradila :mrgreen: ).

Ne slazem se nema to nikakve veze s kvalitetom veze ili braka..komp se navodno kupuje na obostrano zadovoljstvo i ne zna sta sve pruza..pa se polako covek navuce kao i na sve drugo..nek su igrice u pitanju..upoznavanje sa vise ljudi na jednom mestu znaci mnogo lakse nego u rl prilazak..i lako nadjes srodnu dusu

Covek ne mora biti zavistan od neta...dovoljno je da bude zavistan od racunara...net onda dodje samo usput, kako jedino iole korisno.

Zivela sam sa takvim covekom godinama. Ako nije net, a najcesce nije onda su igrice dan i noc...sto online sto kucna verzija...spavanje na stolici ili tastaturi.
Ako nije sve to onda je budzenje svog i tudjih racunara, reinstalacije sistema...delovi kucista monitori i kablovi svuda po kuci, u jako malom zivotnom prostoru.
Sve mu smeta, ali za to uvek ima mesta, makar se preskakalo.
Nedaj boze nesto da ga pitas dok je "u akciji".
I sve tome slicno

Ja licno volim net i racunare, nerviram se kad nemam internet ,jer sam navikla da mi je svaka informacija odmah dostupna.
Ali itekako bih prezivela bez toga.
I primetila sam da mnogo manje pamtim od kad koristim internet....zasto bih pamtila bilo sta, kad sve ima na netu, i to odmah?
Postacu retard, nacisto.

Ne znam kojoj grupi bi se priklonio.
Sa racunarima sam dugo,jos od vremena kad sam kao srednjoskolac sklopio svoj primerak ZX81,prvi kucni racunar na nasim prostorima. Ta tehnologija me fascinirala i odrastao i ostario uz nju:). Svaki novi model je nudio sve vise mogucnosti i nove alatke koje su racunar cinili vrednijim i neophodnijim. Pojavom neta to je samo jos vise doslo do izrazaja. Danas sam zavisan od njega u smislu informacija,podataka,ideja, resenja,konsultacija,razmena iskustava sto se tice posla kojim se bavim, kao i pracenje novih tehnologija.E-posta je isto tako nezamenljiv deo funkcionalnosti i efikasnosti u poslovanju.
Sa druge strane igrice, socijalne mreze,blogeraj,zabava i slicno sto net nudi to veoma malo skoro pa uopste me ne zaokuplja ili cini ovisnim. Mozda samo ovaj forum i jos par sajtova na koje redovno virnem:) su izuzetak.
I da naravno, muzika koja najcesce i najbolje popunjava moje slobodno vreme,a na netu mi je tako dostupna pa cesto ukradem nesto za svoje potrebe.

S obzirom da više nisam šiparica pa ne mogu uveče da izlazim u diskać, TV program je golo *****, preostaju mi knjige i internet u slobodno vreme kog imam strašno malo.
Mnogo manje vremena provodim pred kompom nego većina ljudi pred TV-om tako da ne mislim da imam problem.
Ako mi ukinu internet moraću početi da izlazim noćom, a to će mi sigurno rasturiti brak.:manikir:

...bas sinoc nesto pricamo, izmedju sta odabrati kao mogucnost da nam sikljuce, a sta ne...i eto ja sam glasala da nam iskljuce tv-e, samo da net ostane....
...tv-e ne gledam, ne volim, dosadan mi je....a bez neta bi bila kao u izolaciji.....znaci zavisnik sam nasjtrasniji...

Back