Eva Braun
Stara legenda
- Poruka
- 77.141
...ma sve je to do vaspitanja.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Uvrezeno je misljenje da su za bahatost u gradu krivi Bosanci i Crnogorci.I ja sam nekada tako mislio.Medjutim iznenadio sam se kada sam video da su neki ljudi koji su iz neposredne blizine NS-a izuzetno bahati i divlji.Takodje sam se razocarao u Banacane,nedavno naseljene u NS,koji se ponasaju kao da su sami na svetu (posebno zbog toga sto je moj otac iz Banata)...Cinjenica je da su masovne migracije stanovnistva uvek pravile probleme.Jednostavno,postoje ljudi koji nisu naviknuti na zivot u gradskoj sredini i ne znaju da se ponasaju u gradu.Pogledaj Grbavicu,novu Detelinaru,deo oko riblje pijace,somborski bulevar itd. i ljude koji bacaju smece sa terasa,vicu,galame i slicno i bice ti jasno da ca tim ljudima trebati minimum 10 god. da se naviknu na zivot u uredjenom graduNajlakše je pljuvati po drugima i generalizovati ljude.
Oćeš da mi kažeš da nema nijednog novosađanina koji je osuđen, krivično gonjen, koji je ubio, tukao, lomio, krao ?
Sve Bosanci i Crnogorci , jel da ?

O kulturi u Novom Sadu se iskljucivo prica na osnovu onih neposrednih , najvidljivijih postupaka , da li ima bahatosti, ruznih reci, kakav je ton, sta je izgovoreno i slicno.Ali po meni ootvorena nekultura moze da bude i manja od prikrivene, da se iza kulture krije sebicnost ili samozivost.Ako se neko npr onesvesti na sred ulice, koliko ljudi danas u Novom Sadu prici da pomogne ,skoro pa niko...Ovde veliki deo onih koji su odrasli ovde pricaju kako je "NS nekad bio divan, ali vise to nije", a koliko njih se zapitalo kako bi se oni snasli da su promenili sredinu, stanovanje, finansijski losije stojali, ili bili razdvojeni od porodice...Treba uci u tudje cipele, pa tek onda komentarisati o drugom, jer , istina je da veliki broj onih koji se hvale "kulturom"isto tako nikad nisu s odvojili od mamine kuhinje, i da je jedina promena u zivotu bila od mame do muza/zene,a to je promena koje opet znaci sigurnost, jednostavno nikad nisu navikli na prilagodjavanje novom , nepoznatom, prihvatanje negativnih osecanja npr usamljenosi u novoj sredini, i slicno.Kod nas se nikad nije preslo od upucenosti sa porodice na upucenost na drustvo.Jednostavno smo na nivou prezasticene, sebicne mamine dece,koja se hvale svojom kulturom, a zivotno iskustvo nula!....Uostalom, ko je citao Bracu Karamazove, pa setite se knjige, onaj kulturni drustveno priznati covek je bio ubica, a bahati, pijani, neulturni brat po dusi mnogo bolji covek. Tako da mislim da pisati ovde da li je neko imao nekulturnu uzrecicu, ili bio glasniji u austobusu ili ne znam sta vec minorno, pogledajmo se mi malo vise u ogledalo kao drustvo pa da vidimo kakva je ta slika...
O kulturi u Novom Sadu se iskljucivo prica na osnovu onih neposrednih , najvidljivijih postupaka , da li ima bahatosti, ruznih reci, kakav je ton, sta je izgovoreno i slicno.Ali po meni ootvorena nekultura moze da bude i manja od prikrivene, da se iza kulture krije sebicnost ili samozivost.Ako se neko npr onesvesti na sred ulice, koliko ljudi danas u Novom Sadu prici da pomogne ,skoro pa niko...Ovde veliki deo onih koji su odrasli ovde pricaju kako je "NS nekad bio divan, ali vise to nije", a koliko njih se zapitalo kako bi se oni snasli da su promenili sredinu, stanovanje, finansijski losije stojali, ili bili razdvojeni od porodice...Treba uci u tudje cipele, pa tek onda komentarisati o drugom, jer , istina je da veliki broj onih koji se hvale "kulturom"isto tako nikad nisu s odvojili od mamine kuhinje, i da je jedina promena u zivotu bila od mame do muza/zene,a to je promena koje opet znaci sigurnost, jednostavno nikad nisu navikli na prilagodjavanje novom , nepoznatom, prihvatanje negativnih osecanja npr usamljenosi u novoj sredini, i slicno.Kod nas se nikad nije preslo od upucenosti sa porodice na upucenost na drustvo.Jednostavno smo na nivou prezasticene, sebicne mamine dece,koja se hvale svojom kulturom, a zivotno iskustvo nula!....Uostalom, ko je citao Bracu Karamazove, pa setite se knjige, onaj kulturni drustveno priznati covek je bio ubica, a bahati, pijani, neulturni brat po dusi mnogo bolji covek. Tako da mislim da pisati ovde da li je neko imao nekulturnu uzrecicu, ili bio glasniji u austobusu ili ne znam sta vec minorno, pogledajmo se mi malo vise u ogledalo kao drustvo pa da vidimo kakva je ta slika...
Ne znam šta da napišem, Novi Sad je postao sramota, s obzirom na to kakav je bio.
Ne kažem da je bilo bajno ranije, ali nije bilo ovako.
Da, ljudi bacaju smeće sa terasa, smeće je svuda!!! A uredno plaćamo gradsku čistoću, koja izgleda jedino što radi prođe i isprazni kontejnere.
To nije dovoljno. Smeće je i na livadama, i pogotovo dva metra u krug oko kontejnera, valjda ljude mrzi da priđu pa samo šibnu kesu sa smećem u pravcu kontejnera.
Pa onda, psi lutalice, (ja živim na satelitu) ovde ih ima na izvoz, oko dečjeg vrtića i škole. Oni laju, vijaju, reže, trče i tako dalje za svakim ko prođe. Zvala sam komunalnu 6 puta za 3 meseca.
Oni su rekli, "prosledićemo". Pa dobro, gde oni to prosleđuju? Ti psi nisu malecki, dva psa ulaze i izlaze u dečiji vrtić koji je u mojoj ulici, deca beže od tih pasa, i niko ništa ne radi...(?!)
A onda opet, samo je oko centra do juče bilo pokošeno, ovde na satelitu je trava bila i do metar dvadeset visoka, u sred prolećne najezde krpelja...
Zatim ljudi, neverovatni su! Toliko nepristojnosti, bahatosti, vika, dreka, cerekanje, sve pod prozorom, dernjanje i dovikivanje u hodniku zgrade, jer je 'ona baš zaboravila da mu kaže da sutra idu na večeru kod kumova, a on je već sišao do prizemlja, pa je ona njemu viknula sa četvrtog sprata, ne bi li zaboravila, a on je naravno viknuo nazad kako se njemu ne ide, i da li ona zna da on sutra radi do kasno, i kako je mogla tako nešto da ugovori, pa je ona da ispravi situaciju opet njemu natrag dole viknula da li ON zna da je njoj dosta da samo sedi kući i da bi mogao da se potrudi da se neka njena želja ispuni...' A sve to, naravno, ma koliko ne želimo, svi čujemo jer zgrada ima 4 sprata, a oni se dovikuju od četvrtog do prizemlje na kom sam ja...
E to je kultura... Ne bih nikoga da vređam, ali oni kao i još 3 para koji čine isto su bosanci, i sve ovo, prožeto je sa "bona" sa njegove strane, a sa njene strane čuje se onaj naglasak koji (mene zaista mnogo) iritira.
Da ne dužim, ima toga još mnogo mnogo, ali eto, naš Novi Sad je u žestokom sranyu!
Slazem se sa Aleksandrom. Sugradjanke. Mada i jutarnja kafa u gradu, burek kod Djordjevica...
Najlakše je pljuvati po drugima i generalizovati ljude.
Oćeš da mi kažeš da nema nijednog novosađanina koji je osuđen, krivično gonjen, koji je ubio, tukao, lomio, krao ?
Sve Bosanci i Crnogorci , jel da ?
Sve u životu što krenem da pričam, krećem sa mišlju kako bih ja, i šta bih ja uradila. Dakle stavljam se u kožu onoga ili onih o čemu govorim.
Kad sam bila u Italiji, Ukraini, Austriji, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, MAkedoiji, Bosni, gde goood, nikada, bukvalno NIKADA nisam bacila smeće kroz prozor, psovala ljude, vikala pred nečijim prozorom, drala se u gradskom prevozu, gurala ljude u prolazu i td!!! Nikada. Dakle, stvar moje kulture je jasna! Gde god da sam, a odvojena sam od majke o kojoj pričaš već punih 11 godina, ja sam pristojna, kao i u Novom Sadu, mom rodnom gradu, koji je nekad bio normalan, dok nisu došli ljudi iz Crne Gore i Bosne, (znam samo zbog naglaska i jezika na kom govore).
Pored mene zivi žena koja je došla iz Hrvatske, i žena je normalnog ponašanja, tiha, obazriva na druge.
A ni jedno jedino lepo iskustvo nemam da prepričam o crnogorcima i bosancima odavde. Nikoga ne prozivam ovim, samo govorim iskustveno, valda bi oni trebalo da se zapitaju, s tim da svi, apsolutno svi koji su rođeni u NS, govore da je bahatost i nekultura ovih dveju nacija pridošlica neizdrživa...
zato, nemoj da govoriš kako je to razumljivo, zašto, pa ja ako sam usamljena, nemam prijatelje i sama sam neću da se dernjam po ulici, i bacam smeće kroz prozor! Mislim, to je samo i jedino stvar NEKULTURE! Nema tu ništa drugo! Ja se mojom kulturom ponosno hvalim, jer sam kulturna, normalna i pristojna žena. Mnogo ne volim u šta se Novi Sad pretvara, a ne mogu ništa po tom pitanju!![]()
Verovatno i jesu prosledili nadležnim službama, te službe naložile radnicima gradske čistoće da ih pokupe, zatim su bili sterilisani, vakcinisani, čipovani i pušteni nazad.
Sasvim moguće.
Bezrazložno ubijanje životinja je najzad zabranjeno, dozvoljeno je samo usled medicinski opravdanih razloga.
Šteta jeste velika što Novi Sad nema azil, al' biće valjda i to uskoro.
Ali ni sve te sterilizacije ni azili ni ništa neće vredeti dokle god ima nesavesnih i loših vlasnika (koje, opet, mogu okarakterisati i kao nekulturne) koji svoju životinju izbaci na ulicu i time sebi olakša savest, a životinja odjednom (umesto njegovog/njenog) postaje problem cele zajednice.

Moji komsije su iz okoline Novog Sada.Doselili su se pre desetak god. u NS.Nemaju veze ni sa BIH ni sa CG,sto se vidi i po njihovom prezimenu (Veljkov).A opet,imaju obicaj da mokre sa terase kad se malo napiju (inace,to je porodica u godinama),da vrse razmestaj namestaja u 2-3 ujutro,da galame sa terase pred zoru...Moje misljenje je da masovne migracije stanovnistva nikada ne donose nista dobro...
Ovde sam mislila na nesto drugo, a evo i primer, dogodilo se mom kolegi dok je isto radio u novom sadu.Dakle, radio je u jednoj gradjevinskoj firmi,plata je kasnila naravno, on sam placao stan i racune, svoje troskove, dakle sa nesigurnom platom, dakle ekonomski jako nesigurna sutuacija.U svemu tome on uspe da nadje posao na sajtu u arapskim zemljama, plata naravno top, ali trema pre polaska velika, ipak rad u pustinji, ne znas da li ces zadovoljiti zahteve...U svemu tome, koleginica sa kojom je radio, starija zena koja je bila tehnicar,mozda je sad vec u penziji , mu prokomentarise "A zasto ides, pa ovde je najlepse"A po cemu si zakljucila da osoba koja je dosla u NS i ponasa se bahato, jer, eto nije vise u svojoj sredini, nije okruzena prijateljima, maminom kuhinjom... nije takva i u svom rodnom mestu. Vrlo dobro se secam iako sam imao sam 10-11god kada je sraanje pocelo kakav je grad bio. Svaki deo grada je imao pozornika koji je tu bio da ti pomogne, ljudi ljubazni, komsija ti kaze dobar dan, stane i poprica sa tobom, mozes da ostanes "duzan" u radnji ako ti fali za zvake, malu cokoladicu, znalo se sta je kucni red a ne da ti komsija mesec dana svaki dan u 7 ujutro pocinje sa renoviranjem stana a zavrsava u 21:00. Kada si mogao kroz Dunavski park da prodjes a da znas da ti se nista nece desiti, kada se devojke nisu oblacile kao kuurve ( sorry na izrazu al tako je ).. Zar zaista mislis da je kultura ostavlja u rodnom mestu? Kako da ne. U to nema sanse da me ubedis, al pazi kada nema sanse.
Sve to sto si napisao stoji.Medjutim,cinjenica je da velike migracije stanovnistva nikada nisu donele nista dobro.Na zalost,narod u Srbiji je primoran na takve migracije.Evo ti jedan primer:Ako je neko odrastao u nekom retko naseljenom selu(prvi komsija mu je bio na udaljenosti od 50 m.),a danas zivi u gusto naseljenom gradskom kvartu u stambenoj zgradi,tesko ce on nauciti da postuje kucni red.U svojoj kuci je imao mogucnost da peva,da okuplja drustvo,da lupa vratima,pomera namestaj u 2 ujutro,jer nikome nije smetao.U stambenoj zgradi to ne moze da cini,a toga nije svestan.Takvi ljudi se tesko privikavaju na nova pravila ponasanja.Ako tome dodamo i cinjenicu da ljudi u NS-u nisu ratoborni,tj.lakse im je da cute i trpe,nego da se bore za svoja prava,jasno je zasto je javasluk u gradu povecan za 50% u odnosu na pre.U moju zgradu se pre par god.doselilo vise ljudi sa strane.Vrlo brzo su poceli svima da smetaju.Naime,pridosli su dosli sa vecom kolicinom novca,te su mogli da ulazu u kupovinu stanova i lokala,koje su izdavali,pa nisu morali da se zaposljavaju da bi imali konstantan priliv novca.Poceli su da lumpuju i ometaju druge,koji moraju svako jutro rano na posao(pridosli nisu imali te radne obaveze).Nazalost,svi su se zalili jedni drugima,a niko nije smeo da reaguje.Na kraju je posao uspostavljanja kucnog reda pao na mene,iako sam najmladji u zgradi(ako izuzmemo decu i maloletnike),jer imam pomalo slabe zivce i ne mogu nikoga i nista da trpim.Posle godinu dana borbe sa vetrenjacama,uspeo sam da umirim sve u zgradi.Toga i danas ne volim da se setim...A po cemu si zakljucila da osoba koja je dosla u NS i ponasa se bahato, jer, eto nije vise u svojoj sredini, nije okruzena prijateljima, maminom kuhinjom... nije takva i u svom rodnom mestu. Vrlo dobro se secam iako sam imao sam 10-11god kada je sraanje pocelo kakav je grad bio. Svaki deo grada je imao pozornika koji je tu bio da ti pomogne, ljudi ljubazni, komsija ti kaze dobar dan, stane i poprica sa tobom, mozes da ostanes "duzan" u radnji ako ti fali za zvake, malu cokoladicu, znalo se sta je kucni red a ne da ti komsija mesec dana svaki dan u 7 ujutro pocinje sa renoviranjem stana a zavrsava u 21:00. Kada si mogao kroz Dunavski park da prodjes a da znas da ti se nista nece desiti, kada se devojke nisu oblacile kao kuurve ( sorry na izrazu al tako je ).. Zar zaista mislis da je kultura ostavlja u rodnom mestu? Kako da ne. U to nema sanse da me ubedis, al pazi kada nema sanse.
Mora da ima jos neko u prizemlju,kome to smeta.Moj predlog je da se svi udruzite i da ih oterate...Tuzno je sto ljudi trpe i ne reaguju.Svi se prave da javasluk u gradu nije njihov problem.Moramo svi da se borimo da ocuvamo grad i ponasanje u njemu koliko-toliko normalnim.Ja sam se npr. odusevio ponasanjem ljudi u jednom delu ulice Pariske Komune,kod sajma(Tamo imam neke prijatelje i prijateljice,pa ih cesto posecujem).Naime,jedne noci su se neki klinci okupili na parkingu izmedju zgrada i poceli da urlaju.Za tili cas su se skoro svi stanari tih zgrada pojavili na svojim terasama i poceli te klince da gadjaju jajima i krompiromJeste, ali nemamo svi u zgradi tebe
kome da se žalim što mi od 7 do 11 izjuta i od 5 do 23 uveče sede pod prozorom (jer sam na prizemlju) i piju kafe, ručaju, viču komšinice da se pridruže i komšije i td..?
Mislim, nikome, zar ne?
Nekultura...
Novi Sad je nekako bio miran, lep... A više nije!