Ovaj cvet je ceo otrovan

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
Đurđevak

Đurđevak raste u šumama, ali se često sadi i u bašti i vrtovima kao ukrasna biljka jer lepo izgleda i prijatno miriše. Cveta od početka proleća do kasne jeseni. Međutim, cela biljka je otrovna, i ukoliko neko proguta i najmanji delić ove biljke, on može da oseti mučninu, vrtoglavicu, bolove u stomaku, da dobije proliv, grčeve. Shodno tome svako ko dođe u dodir sa ovom biljkom, naročito sa njenim cvetom, treba odmah da opere ruke.

Clip_2.jpg


A ovi su takodje otrovni, svaki na svoj način:

Oleander
Oleander se zbog lepote svojih cvetova često može videti u mnogim baštama, vrtovima i na terasama. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može izazvati veoma teška trovanja. Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu koren i listovi. Gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno!

Fikus
Kod fikusa je otrovan list i on može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrab. Ukoliko se proguta deo lista fikusa može nastati peckanje u grlu i otežano disanje.

Rododendron
Rodendron sa svojim cvetovima bele, plave ili crvene boje je izuzetno privlačan, naročito deci . Međutim, kod ove biljke svaki je deo otrovan, a naročito listovi.
U slučaju trovanja javiće se peckanje u grlu, mučnina i bolovi/grčevi u stomaku.

Narcis
Narcis je višegodišnja biljka i jedan od vesnika proleća. Postoji više vrsta ovog cveća, ali je najpoznatiji beli narcis. Ako se proguta lukovica ove biljke, dolazi do grčeva, dijareje i povraćanja. Propratni simptomi su glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid. Čak i samo mirisanje može da dovede do glavobolje i mučnine, naročito kod dece.

Glicinija
Cveta u proleće i često se mogu videti čitave zgrade obrasle u ovu biljku. Karakteristična je po svojim grozdastim mirisnim cvetovima, bele, ljubičaste ili roze boje.
Cela biljka je otrovna i može uzrokovati vrtoglavicu i jake stomačne tegobe.

Hortenzija
Hortenzija cveta od ranog proleća do kraja jeseni. Odlikuje se velikim cvetovima živih boja – bele, roze, crvene, plave i ljubičaste i obično se uzgaja na
terasama i u baštama. Spada u veoma otrovne biljake. Ubrzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, otoci, mučnina, pojačano znojenje.

Šta da radite ukoliko ste došli u kontakt sa potencijalno otrovnom biljkom?

Ponekad je dovoljno samo ispiranje dela tela koji je došao u kontakt sa biljkom hladnom vodom ili davanje aktivnog uglja nakon neposrednog kontakta sa biljkom, ukoliko je došlo do unosa biljke u organizam, ali, s obzirom da često ne možete biti sigurni koliku ste količinu biljke uneli ili udahnuli, najbolje je da odmah odete kod lekara ili pozovete hitnu pomoć ukoliko su se simptomi već pojavili. Veoma je važno da lekaru kažete što više informacija – koja je biljka u pitanju, koliku količinu ste pojeli i kakvo je trenutno stanje.
link
 

Back
Top