Brate FATAL ERROR, prvo da te pitam, da li uopste poznajes Pravoslavno veroispovedanje?
Ja sam budizam TEMELJNO proucavao i rado s tobom mogu pricati na tu temu!
(hramovi,/sveti spisi/ceremonijal/tabu oko istinitosti Budinog ucenja -> BUDIZAM = RELIGIJA)
Inace, slazem se da je Buda bio poslednji Budista (po onome kako ti shvatas Budizam).
Svoje stavove si izneo kao konstataciju:
Crkva nema mnogo veze sa religijom ili Bogom . To je obicna institucija koju je covek stvorio - ne nekakav bog
Hriscanstvo je nista drugo do obican mit nicim osnovan
Ne postoji nijedan dokaz da je Hrist ikada postojao .
Ono sto bih jos napomenuo ( po stoti put ) - Ljudi su stvorili religije , crkve , boga !
Covek nije produkt Boga . Vec je Bog produkt Coveka !
Kazi mi, da sam ja naveo suprotne stavove kao istinu koja se podrazumeva, a zatim naglasio: "Zelim da diskutujem sa ljudima na forumu . Da nadjem nova znanja . Nova shvatanja . Prosirenje svesti"
kakvu diskusiju bi ti ocekivao?
Da si npr. rekao: "Doziveo sam razocaranje u Hristjanstvo, imao sam psiholoske lomove i u filozofiji Budizma sam nasao utehu" to bi ostavilo sasvim dovoljno prostora za jedan sadrzajan "medjuverski" dijalog i za "nova saznanja".
Mozda gresim, verovatno je to tvoj stil pisanja, ali dozivljavam tvoj nastup kao neprimereno agresivan za uspostavljanje nekog ozbiljnijeg dijaloga. Sagovornik treba da oseti da je druga strana spremna da saslusa i usvoji odredjena zapazanja ako su zadovoljavajuce argumentovana.
Drugo, kakva saznanja ocekujes ako u startu naglasavas problem skepticizma tj.. nemogucnosti i samog saznanja (u stvari, ovo je agnosticizam, ali ti si se izjasnio kao "ubedjeni" skeptik). Kakav god naucni razgovor da zapodenemo, uvek mozes napraviti filozofsku digresiju u stilu "da li mozemo verovati svojim culima, svojoj svesti i logickom ustrojstvu stvarnosti" i tako obesmisliti i sam smisao daljeg diskutovanja.
Postoji razlika izmedju DIJALOGA i MONOLOGA. Kod tebe nisam uocio razmenu misljenja, vec iskljucivo postove u formi PROPOVEDI.
Koga ocekujes za svoga sagovornika? Kakav cilj diskusije zapravo trazis?
Ovaj podforum se razlikuje od ostalih u tome sto je glavna tema veoma ozbiljna i diskutanti raspravi pristupaju pre svega AKADEMSKIM IZRAZAVANJEM, "nenasilnom komunikacijom" koja ostavlja prostora i za neslaganje misljenja, i postovanjem sagovornika i njegovih stavova.
Zato, naglasi: STA ZELIS DA SAZNAS? Ako ti je naslov teme "OTVORENI DIJALOG" previse maglovit, otvori svoju temu u okviru podforuma "Religija" i pozovi ljude na raspravu..
Ovako si iznenada upao sa "otkrivenim istinama" trazeci DISKUSIJU?
Mozda gresim, ali odgovore koje trazis neces naci ako svoja pitanja "sakrijes" u ovu temu. Smatram da tvoji stavovi zasluzuju otvaranje posebne. I budi siguran da ces imati mnogo sagovornika jer inace imas zanimljiva ubedjenja.