OTVORENI DIJALOG

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro,znači vi kažete da je to moguće,a da li je ispravno?
Znači,ja ne želim više da budem pravoslavac i pogazim sva ona duhovna
predanja što sam nasledila od svojih predaka...zar to nije greh?

код нас православних је то грех, ако одлазиш у другу религију за тебе то није грех, јер одбацујеш нешто за сматраш да није по "твојој мери" и онда зашто би се осећала грешном.

Ne hulim, bre Sale, nego sam replicirao Besmrtnoj na post..:confused:

нисам ни мислио на тебе већ на оне који одлазе из православља у неку квази хришћанску заједницу која тумачи друкчије Писмо

а уједно и звездици да одговорим

зато сам и ставио наводнике на "исту".

а лујо је мало дете у односу на њихов "нови свет" и пратеће публикације које "подупиру" Свето Писмо.

JS neko ne moze biti ako je vec u drugoj religiji krsten... znaci mora je napustiti da bi bio JS ...ispisati se iz crkve na primer... i krstenje se moze ponistiti :aha:

Ne mislim na zemaljsku administraciju vec na DUHOVNI PECAT. Slazem se da se covek moze ODRECI svoje vere, ali ne moze ukloniti nesto sto mu je sam Bog podario - blagodat. Moze da se bori protiv nje, umrtvljuje je, ali Bog ce opet cekati povoljnu priliku da mu razgori to duhovno seme i prizove ga Sebi.

Ja sam ovo samo cuo, pa ocekujem potvrdu/negiranje. Forma krstenja Jehovinih Svedoka jeste da se oni krstavaju u ime Oca, Sina i BOGOM BLAGOSLOVENE ZAJEDNICE SVETOG DUHA, sto se po formi razlikuje od Hristove zapovesti na kraju Matejevog Jevandjelja

Koga mrzi da kopa informacije po OBILNO SPAMOVANOJ :sad2: temi "Jehovini Svedoci..." evo, ukratko sve o njima:

http://siont.net/u-hristu/clanci/zatocenici-ks.php
http://www.blog.hr/print/id/15428/jehovini-svedoci.html

Inace, imam za prijatelje nekoliko Jehovinih Svedoka i uvek ih pitam zbog cega se tumacenje Biblije TOLIKO RAZLIKUJE u jednoj "Kuli Strazari" od neke od pre desetak godina (sto svako moze proveriti).

Dobijam odgovor: "Smisao naseg proucavanja Biblije je da otkrivamo NOVE ISTINE sadrzane u Svetom Pismu i da ispravljamo (sopstvena) ranija tumacenja".

citat:
Glavni "prorok" i osnivac ove sekte je jedan americki biznismen, trgovac, Carls Taze Rasel, rodjen 16.februara 1852.godine u Pitsburgu u Pensilvaniji, SAD. Rasel nije bio pastor po struci, cak ni teolog, ali je kad se procuo po svojim tumacenjima Biblije, bio zamoljen od skupstine "Istrazivaca Biblije" u Aligenu da im sluzi kao pastor. U svojoj sedamnaestoj godini doziveo je duboke religiozne sumnje, iako je bio vaspitan u strogo prezviterijanskom duhu. Najpre je poceo sumnjati u crkveno verovanje da ce gresnici biti osudjeni na vecne muke. Latio se citanja Biblije da u njoj pronadje resenja pitanja koja su ga interesovala. Pridruzilo mu se jos nekoliko istomisljenika i tako se stvorio pokret, ili verska zajednica "Istrazivaca Biblije"

Ne bih nikoga da vredjam, ali ova "slobodna tumacenja" ne objasnjavaju smisao poretka u Skupstini JS. Znaci li to da ako bih se iskazao kao genijalno darovit "tumac" Biblije, JS bi me automatski ukljucili u clanstvo Vodeceg tela.

Jos jedan komentar mog prijatelja, JS: " U poslednje vreme, vise citam nasa tumacenja Biblije nego samu Bibliju".

Carls Rasel je po postovanju kod JS RAVAN HRISTU, pa mozda ga i prevazilazi kao "poslednji prorok" i to samo po tome sto je svedocio za sebe da je jedini koji je sposoban da pravilno tumaci Sveto Pismo.

Vidite, ovde dominira KULT LICNOSTI, a ne "kult" religioznih ideja.

Sustina misije JS je pre svega da pobiju istinitost ostalih religija, pa tek onda da razvijaju SVOJE bogoslovlje. Zato se i njihova tumacenja uglavnom svode na "kontraargumente" postojecih veroispovedanja,

evo me :mrgreen: gledam ima li kakva zanimljiva rasprava pa da se i ja malo uključim.Sale me već šalje Anti Paveliću ali nisam baš njegov ljubitelj.

Vidim da se ovdje malo raspravlja o raznim vjerama pa velim da se i ja malo uključim,ono čisto da doprinesem malo raznolikosti vjera

Bas lepo :)
Mozda nas ovo necemu i nauci..Toleranciji,i lepom ponasanju ako nista drugo;)
Mozda nam slececu temu o ekumenizmu nece zakljucati :hahaha:

Da ova tema ne ispadne monolog, pozdravljam Borca i postavljam pitanje:

U nasoj zemlji ima mnogo sektasa, budista pa i "ubedjenih" ateista. Sta vas je navelo da NE ODABERETE Pravoslavlje kao svoj duhovni put? Da li se ne slazete sa njegovim izlaganjem vere ili vas naprosto odbija moralna disciplina cije lose primere nije tesko naci medju "vernicima"?

Hvala svim buducim ucesnicima teme!

Eto, od necega se moralo poceti... ;)

Zašto li je ono''UBEDJENIH'' pod znacima navoda...
felix.gif

nije greh....

vera se ne nasledjuje nego se bira :) takodje i religija :)

niko nas ne moze naterati da verujemo u nesto ako to nije nase uverenje licno....

i pred Bogom nema vrednost formalana pripadnost nekoj veri...

ne dugujemo vernost coveku - precima, vec Bogu :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back