Caliburn,
vaša diskusija na temi o Talmudu otišla je u off topic.
Tema je očišćena.
"Naša" diskusija je postala diskusija shodno preporuci moderatora.
Što se ostalog tiče stvari stoje ovako.
U ovom trenutku tema "Talmud , osnovna knjiga cionistickog ucenja" ima 871 pregled.
To znači da je mnogo veći broj korisnika od broja korisnika koji je pisao poruke na toj temi, mogao da pročita uvrede i klevete upućene na moj račun.
Ja imam razumevanja za moderatore, jer oni su ipak ljudi ograničeni vremenom koje mogu da posvete i svojim ličnim sposobnostima, međutim, ono što je očigledno je ta da na ovom podforumu korisnicima daje suviše slobode.
I ne, ne zanima me kakvo je stanje na "Politici" na primer.
Na drugim forumima, na kojima sam takođe član, podforumi kao što su "Religija" nisu svima dostupni. Negde se gleda broj poruka, negde starosna dob, negde kako se korisnik pokazao u raspravama drugde, a negde sve navedeno, pre nego što moderator uopšte dopusti pristup korisniku na takav podforum.
O čemu se radi?
O tome da je religija veoma delikatna i lako zapaljiva tema, te je stoga rigorozna kontrola neophodna.
Ja sam do sada bio svedok više nego liberalne politike kažnjavanja i preterano benignog stava prema korisnicima.
Onaj klevetnik je na primer prozvao desetine hiljada naučnih radnika širom sveta, a upozorenje sam dobio ja jer sam ga, sasvim opravdano nazvao lažovom.
Niko drugi na to nije ni trepnuo.

Najveći broj korisnika ovog podforuma nije upoznat za zakonom o verskim slobodama Republike Srbije.
Ovo je sekularna država i sekularni forum.
U stvari korisnici većinom nisu upoznati ni sa osnovnim značenjem pojmova koje svakodnevno koriste u raspravama.
Ovo jeste javni forum, ali nisu svi korisnici jednaki.
Ne može se uzimati sa istom težinom mišljenje nekoga koje proveo deceniju života da bi postao stručnjak u nekoj oblasti i još ko zna koliko godina radio u toj oblasti i nekoga čije je obrazovanje u najmanju ruku sumnjivo, a u najboljem slučaju obuhvata završenu srednju školu, kada se povede rasprava o oblasti od interesa.
Dalje, nisu svi korisnici upoznati čak ni sa pravilima foruma.
Nalazim neverovatnim što se toleriše postojanje klonova. To čini kaznu bana potpuno besmislenom.
Korisniku za koga se utvrdi da koristi klonove treba zabraniti pristup sa svim nalozima koje ima.
Stoga je po mom mišljenju potrebno da se ili postojeći moderatori više angažuju, ukoliko su u mogućnosti i pri tome da pooštre politiku kažnjavanja ili da se dovede još moderatora.
Moderatori moraju imati u vidu da mnogo veći broj korisnika čita teme, bez učešća u raspravama, te dopuštanje određenih štetnih izjava da prođu nesankcionisano, može imati dalekosežne negativne efekte.
Uopšte, sa žaljenjem moram konstatovati da većina korisnika ovog podforuma, uključujući tu i moderatore, suviše malo pažnje pridaje posledicama svojih izjava i dela.
Nadam se da ćete ovu poruku shvatiti kao konstruktivnu kritiku i uraditi neke stvari koje su neophodne da bi došlo do pozitivne promene u smisli poboljšanja komunikacije i razumevanja, podizanja rasprave na viši nivo i eliminacije štetnih pojava i izjava.