Otvoren "Eko SORA kamp Zasavica 2023"

Neno

Elita
Poruka
20.638
U Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica” svečano je otvoren „Eko SORA kamp Zasavica 2023”. Otvaranju je prisustvovao ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević i gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

0-ekosora.jpg
Ideja ovog kampa je da se okupe deca i mladi iz regiona i dijaspore i da otkriju kroz volonterski rad i istraživanja zaštićenog prirodnog dobra nešto o svojoj zemlji, a baviće se merama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac.

Gradonačelnica Milovanović je izrazila zadovoljstvo što je baš Sremska Mitrovica prvi grad od 20 gradova i opština u Srbiji u kojima se održavaju ovi kampovi. Oko 150 dece iz regiona i dijaspore boraviće u SRP „Zasavica” narednih 7 dana, a imaće priliku da kroz radionice obnove ili nauče svoj maternji srpski jezik, a takođe imaće radionice na temu istorije i geografije. Veliko istorijsko-kulturno nasleđe koje ima naš grad upoznaće obilaskom grada sa vodičima.

Ministar Milićević je rekao da su ovi kampovi prilagođen modernim vremenima, okrenuti ka mlađim generacijama, sa ciljem da se mladi iz dijaspore okupe u Srbiji. Kampovi su tematski, pored teme kampa mladi se druže, razmenjuju znanja i iskustva, pričaju na srspkom jeziku, a takođe važno je da upoznaju kulturno istorijsku baštinu i Zasavice i Sremske Mitrovice, kao i čitavog regiona. Na taj način će se Srbija još više približiti njihovom srcu kako bi jednog dana kada završe škole razmišljali da se vrate u Srbiju.

Ideja ovog kampa je da se ohrabre deca i mladi Srbi u dijaspori i okruženju da otkriju kroz volonterski rad i istraživanja zaštichenog prirodnog dobra nešto o svojoj zemlji, a baviće se merama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac.

Moj grad SM

 

Back
Top