Otkrivenje Jovanovo

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da pocnemo sa prvom glavom, i prvih 9 stiha.

Sta nam kazu ovi stihovi, ko zeli moze da pocne.

Otk 1:1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po andjelu svom sluzi svom Jovanu,
Otk 1:2 Koji svedoči reč Božiju i svedočanstvo Isusa Hrista, i šta god vide.
Otk 1:3 Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu.
Otk 1:4 Od Jovana na sedam crkava koje su u Aziji: blagodat vam i mir od Onog koji jeste, i koji beše, i koji će doći; i od sedam duhova koji su pred prestolom Njegovim;
Otk 1:5 I od Isusa Hrista, koji je Svedok verni, i Prvenac iz mrtvih, i Knez nad carevima zemaljskim, koji nas ljubi, i umi nas od greha naših krvlju svojom;
Otk 1:6 I učini nas careve i sveštenike Bogu i Ocu svom; tome slava i država va vek veka. Amin.
Otk 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Otk 1:7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće Ga svako oko, i koji Ga probodoše; i zaplakaće za Njim sva kolena zemaljska. Da, zaista.
Otk 1:8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.
Otk 1:9 Ja Jovan, koji sam i brat vaš i drug u nevolji, i u carstvu i trpljenju Isusa Hrista, bejah na ostrvu koje se zove Patam, za reč Božiju i za svedočanstvo Isusa Hrista.

Pa da pocnemo prvim stihom:

Otk 1:1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po andjelu svom sluzi svom Jovanu,

Sta kaze ovaj stih?

Tekst pominje rec otrkivenje, sto na Grckom znaci apokalipsa, prevedeno na nas jezik, otkriveno.
Smisao je, nesto sto je bilo pokriveno, niko nije ,mogao da vidi sta je ispod toga, i sada je Otrkiveno.
Jovan pise da je Otrkivenje Jovanovo u stvari Otrkivenje Isusa Hrista.
Iako ga zovemo otrkivenje Jovanovo.

Tekst kaze, koje dade njemu Bog.
A onda kaze da je to Otrkivenje Iusa Hrista?
Jer ako je to Otkivenje samo Bozje, i ako je Isus samo posrednik,onda bi moralo da glasi, Otrkivenje Bozje ne Otrkivenje Isusa Hrista.
Nikako ne bi moglo da se nazove Otrkivenje Isusa Hrista u tom slucaju.
Isus daje andjelu da iznese Jovanu jedan deo otkrivenja.
Pa bi onda trebalo da stoji: OTRKIVENJE ANJDELA KOJE NJEMU DADE ISUS ?

Ali ne stoji tako; jer to nije andjelovo Otrkivenje, andjeo je samo posrednik, prenosioc.
I ko je samo posrednik, nije to njegovo sto prenosi..
Ovakav sadrzaj teksta kakav imamo, nam kaze da onaj koji je samo prenosioc, ne moze da nazove to otrkivenje svojim.
Vec samo onaj koji ima potpuno istonpravo nad onim sto se prenosi.
I da Isus u tome, na ovaj nacin ukljucuje i Oca.

Povrsni citaoci odma u ovome vide da je Isus podredjen ocu.
Ali upravo dalji nacin izrazavanja u tekstu pokazuje i ne dozvoljava takav povrsni zakljucak.
Isus na ovaj nacin zeli da ukljuci i Boga u tom otrkivenju, ne zeli da kaze, to je samo moje licno otrkivenje, niko nema nista sa time.
Jer Isus nastupa mesto Adama, on je sin Ocu mesto Adama, jer je mesto njega dobrovoljno preuzeo tu ulogu i otkupio ovu zemlju.
Otkupivsi ovu zemlju, Isus prima presto nad zemljom koji je oduzet sotoni, ali daje presto i Ocu nad zemljom, koji takodje vise nije imao taj presto nad zemljom.
Isus presto nad zemljom, ne zadrzava samo za sebe ili samo za Oca.
Jer iako su tri, oni su jedan.
I sve sto pripada jednom, pripada i ostaloj dvojici.
Oni uzdizu jedan drugoga..

Tako ovim nacinom Isus iskljucuje mogucnost da neko moze da tvrdi da se i drugi Adam, odmetnuo i osamostalio.
Uvek trebamo da imamo na umu, Isusovu dvostruku ulogu koja nam je u jevndjeljima i ostalim novozavtenim knjigama jasno iznesena.

Tekst i prvi stih u 1 glavi otrkivenja, takodje kaze, da pokaze sta ce skoro biti.
Dakle tekst govori o buducim dogadjajim, ali koji pocinju u skoro vreme, u njihvo vreme

Par stihova kasnije, Isus naziva sebe Alfa i omega

U 8 stihu, a jos nismo stigli tamo, Isus nam potvrdjuje ovo gore sto sam rekao.
Otk 1:8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.
Otk 1:17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,

Otk 21:6 I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava.
Otk 22:13 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji.

Alfa je prvo, a Omega posljednje slovo grcke azbuke.
Fraza koju Isus koristi za sebe ''Alfa i Omega izrazava ''samo venost i beskonačnost, neograničeni život koji
sve obuhvata a istovremena sve nadilazi, ova fraza je izjednjacavanje sa Ocem.
Isus je prvi i poslenji kao i Otac.
Ta fraza ukazuje i na reci Isaije:

Is 41:4 Ko je uradio i učinio to? I zove naraštaje od iskona? Ja, Gospod, prvi i poslednji, ja isti.

Is 43:10 Vi ste moji svedoci, veli Gospod, i sluga moj koga izabrah, da biste znali i verovali mi i razumeli da sam ja; pre mene nije bilo Boga niti će posle mene biti.

Zar je neko ko je samo posrednik, prvi i poslednji kao otac? ;)

Otk 1:2 Koji svedoči reč Božiju i svedočanstvo Isusa Hrista, i šta god vide.[/B]
'
Koji svedoci za sve sto vidje.
Posvedociti, grcki martureō je u prošlom vremenu, sto upucuje na to da je Jovan prilikom
pisanja knjige, imao na umu svoje citaoce, jer kad su u odredjenom trenutku citali Otkrivenje,
njegovo svedocanstvo je bilo proslost

Za rec Bozju i za svedocanstvo Isusa Hrista.

Tri puta su u Otkrivenju povezane fraze
rec Bozja i ''svedocanstvo Isusovo'' (1,2.9; 20,4). ''
Rec Bozja u Starom zavetu je tehnicki izraz za poruku - rec Gospodnja, koju su proroci primali od Boga Jr 1,2; Hošs1,1;
Joel 1,1; Jona 2,2; Sef 1,1; Zah 1,1).
Ponekad je izraz rec Bozja zamenjen frazom, vidjenje Jovan 2,1; Mih 1,1; Zah 1,1.
Ovo pokazuje da tu rec Bozju i Otkrivenje treba razumeti isto onako kao rec Gospodnju JHVH u Starom zavetu.
To sto Jovan smatra sve sto vide kao, rec Bozju pokazuje da se smatra naslednikom starozavetnih proroka i
da Otkrivenje ima autoritet starozavetnog prorostva.

Izraz
svjedocanstvo Isusa Hrista u grckom ova fraza se odnosi na rec Bozju koju je Isus preneo Jovanu u vidjenju sto vide .5
Znaci ono sto je Jovan vidio i posle zapisao, bila je rec Bozja i svedočanstvo Isusa Hrista.
Kad Jovan zapisuje sve sto vide, to sto je zapisao ta knjiga je
nazvana [U'reci ovog prorostva[/U]' (Otk1,3; 22,7.10.18), to jest knjiga Otkrivenje.
da on pokaze slugama svojim ono sta ima da se ubrzo dogodi (
Otk 1,1). Otkrivenje 19,10 kaze da je to
svjedocanstvo Isusovo to je u stvari ''duh (prorocki'' ili ''Duh koji govori preko proroka

Na pocetku je vazno dati jos malo uvoda.

Otrkivenje je pisano za vrijeme vladavine Rimskog cara Domicijana 81.–96. godine.
Pogledajte prilog 544690
Tada su vec svi apostoli bili vec pobijeni.
Samo je jos Jovan ostao ziv, mada su pokusali i njega da ubiju, bacivsi ga u kuvano ulje.
Ali je izasao ne povredjen.
Pa su ga onda da ne bi govorio o Isusu Hristu, zatvorili na Grcko ostrvo Patmos.
Pa je Otrkivenje bilo i tamo pisano.
Bilo je to ostvo za kaznjenike gde se lomio kamen.
Kao kod nas u bivsoj YU goli otok.
Sa svih strana voda.
https://www.b92.net/putovanja/vodic-kroz-grcku.php?yyyy=2018&mm=09&dd=17&nav_id=1444739
Jovan je verovatno samo tamo bio zatocen da ne bi mogao da govori o Hristu.
Jer je bio vec star da bi radio?
Ocigledno je Jovan odatle mogao da salje pisma crkvama koje je ocigledno dobro poznavao.
Kasnije ga je oslobodio car Nerva i dozvolio mu da se vrati u Efez.
Pogledajte prilog 544692
I to je verovatno jedan od razloga da je Otrkivenje pisano simbolima, da sustinu ne bi razumeli oni koji su ga tamo zatvorili i da pisma koja je slao crkvama, ne bi bila unistena.
Dakle da bi bila zasticena od onih o kojima tamo pise.

Knjiga Otkrivenje izvorno je napisana kao pismo.
Sedam hriscanskim crkvama u rimskoj provinciji Aziji.
Jovan sedam crkvama u Aziji.'' (Otk 1,4)
Isus javivsi se Jovanu je rekao:
"Što vidis, napisi u knjigu i posalji sedam crkava.'' (r. 11)
Ove crkve su odmah navedene:
to su: Efez, Smirna, Pergam, Tijatira, Sard, Filadelfija i Laodikeja.
One su postojale već dosta vremena.
Jovan je ziveo u Efezu i ocigledno je bio nadglednik tih crkava.
Verovatno je s vremena na vrijeme posecivao crkve da im pomogne u njihovim potrebama.
Pri kraju prvog stoleca situaciju u ovim crkvama obelezili su duhovno opadanje i otpad.
Uz to spoljasni problemi i progonstvo.
Crkve su se suocavale sa sve većim brojem problema.

Otkrivenje nam takodje kaze da su vidjenja data Jovanu somboli.
Koristi se Grcka rec za znak, Semejon ili Sema.
Iz toga imamo i rec SEMA-FOR.. na nasem jeziku.
Sema znak, for, svetlo.
Znak u Otkrivenju ti simbolicki kaze sta da radis.
Simbolicki znakovi u Otkrivenju nam daju asocijacije ili ukazuju na neka simbolicka znacenja.
Na primer zver, je neki znak, necega.
Otkrivenje ima i delimicno bukvlano znacenje ne samo simbolicko, ali su data vidjenja pretezeno simbolika.
O tome ce mo kasnije.

Ostrvo Patmos je sa svih strana okruženo vodom? Fascinantno.

Ostrvo Patmos je sa svih strana okruženo vodom? Fascinantno.

Je li stvarno?
A da nije, mozda bi bilo poluostrvo?

- - - - - - - - - -

Sta je Apokalipsa?

Sta kaze ovaj stih?

Tekst pominje rec otrkivenje, sto na Grckom znaci apokalipsa, prevedeno na nas jezik, otkriveno.
Smisao je, nesto sto je bilo pokriveno, niko nije ,mogao da vidi sta je ispod toga, i sada je Otrkiveno.

Jer ako je to Otkivenje samo Bozje, i ako je Isus samo posrednik,onda bi moralo da glasi, Otrkivenje Bozje ne Otrkivenje Isusa Hrista.

Ali ne stoji tako; jer to nije andjelovo Otrkivenje, andjeo je samo posrednik, prenosioc.
Ovakav sadrzaj teksta kakav imamo, nam kaze da onaj koji je samo prenosioc, ne moze da nazove to otrkivenje svojim.

Ali upravo dalji nacin izrazavanja u tekstu pokazuje i ne dozvoljava takav povrsni zakljucak.
Isus na ovaj nacin zeli da ukljuci i Boga u tom otrkivenju, ne zeli da kaze, to je samo moje licno otrkivenje, niko nema nista sa time.
Jer Isus nastupa mesto Adama, on je sin Ocu mesto Adama, jer je mesto njega dobrovoljno preuzeo tu ulogu i otkupio ovu zemlju.
Otkupivsi ovu zemlju, Isus prima presto nad zemljom koji je oduzet sotoni, ali daje presto i Ocu nad zemljom, koji takodje vise nije imao taj presto nad zemljom.

Tako ovim nacinom Isus iskljucuje mogucnost da neko moze da tvrdi da se i drugi Adam, odmetnuo i osamostalio.
Uvek trebamo da imamo na umu, Isusovu dvostruku ulogu koja nam je u jevndjeljima i ostalim novozavtenim knjigama jasno iznesena.

Tekst i prvi stih u 1 glavi otrkivenja, takodje kaze, da pokaze sta ce skoro biti.
Dakle tekst govori o buducim dogadjajim, ali koji pocinju u skoro vreme, u njihvo vreme

......

Postovani diskutanti.

Pozvao bih vas da uz uzajamno postovanje jedni prema drugima, bez spamovanja i trolovanja, bez vredjanja i ponizavanja jedni druge i slicno, na osnovu biblije, zajedno polako, stih po stih, ili glavu po glavu, bez zurbe, proucimo knjigu Otkrivenje Isusa Hrista ili Otkrivenje Jovanovo.

Na osnovu biblije, istorije, arheologije, konteksta,mozda jevrjeskih nekih spisa itd, ali u skladu sa temom.

Tema nema za cilj da nam kaze sta ova crkva ili ona crkva kaze ili kako tumaci Otkrivenje i njegove simbole.
Niti tema ima za cilj da diskutujemo kako ovaj ili onaj diskutant ili svetac ili duhovik tumaci otkrivenje i njegove simbole.
Mozemo u skladu sa temom da navedemo kratak argument neke znacjane licnosti ili iz istorije na primer, ko je takodje u bibliji i biblijom vidio ono sto mi budemo zajednicki biblijom otkrili ili sto se u istoriji na primer vec ispunulo.

Cilj ove diskusije bi bio da zajednicki jos bolje otkrijemo Gospoda nasega Isusa Hrista, koji nam se u knjizi Otrkivenje jos dodatno otkriva, i da dobijemo pravu sliku Otkrivenja i poslednjih dogadjaja.

Tako da bi smo posle dobili apetit da citamo ovu knjigu i da jos dublje proucavamo i pronalazimo znacenje njenih simbola, i da bi se uklonile predrasude sa ove knjige, a mi bili spremni za zavrsnicu poslednjih dogadjaja kada jos bolje razumemo namere palog bivseg svetlonose..
Ovde otvoreno, zajedno, mozemo da potrazimo znacenje i razumevanje, datih vidjenja i simbole u knjizi Otrkivenja iz same biblije

Objasni sledeci stih : Otkr. 3, 20 Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom. :?:

Sta kaze ovaj stih?

Otkrivenje Isusa Hrista koje njemu dade Bog.

Dakle, tu je poruku Bog najprije preneo uskrslom Isusu Hristu.

Vidimo da je Isus samo posrednik izmedju Boga i nas.

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos
(1. Timotiju 2:5)

Naravno da je Isus podredjen Ocu jer je samo posrednik.
I ovo je i dokaz da ne postoji nikakvo trojstvo nego Jedan Bog a Isus kao posrednik - Bozji Sin.

Tako kaze Bozja rec Biblija.

- - - - - - - - - -

Sta je Apokalipsa?

Bozansko Otkrivenje koje sadrzi stvari koje ce se desiti
Ukljucujuci i "veliku nevolju" ( Matej 24, Marko 13, Luka 21 ) za ovaj sistem stvari
i Armagedon - Bozji rat u kojem Bog unistava svo Zlo sa Zemlje.

Poslednja izmena:

I ovo je i dokaz da ne postoji nikakvo trojstvo nego Jedan Bog a Isus kao posrednik - Bozji Sin.

- - - - - - - - - -

Ukljucujuci i "veliku nevolju" ( Matej 24, Marko 13, Luka 21 ) za ovaj sistem stvari

posrednik izmedju coveka i bog a kaze odma na pocetku otkrivenja ja sam alfa i omega haha

- - - - - - - - - -

ko da je bitno da znas sta ce biti..isus se otkrio i najavio..to je najbitnije

Već napisah i objasnih naširoko gore kako ne postoje nikakvi prooroci i nikakva proročanstva. I kako se manipuliše "prorocima" i "proročanstvima". Sa moje strane naširoko. Sa tvoje strane šturo. Ma ništa.
Danas ne postoje, ali su postojali, i to SVETI proroci BOZIJI, mada baal-ovi postoje non-stop; elem, Hristos je ispunio SZ Proroke, ali ne komplet, pa su onda Apostoli nastavili da ih ispunjavaju, PA DALJE, MI, JA TI, ON/I, ...
Tu temu sam vec obradio, pa da je samo naznacim -
Dopuna: Zaharija 13 i paralele u Novom Zavetu
I u taj ću dan, govori Gospod nad vojskama, istrebiti iz zemlje imena idolima da se više ne spominju, i proroke i nečisti duh ukloniću iz zemlje.
(VIDETI ISPOD NOVI ZAVET)
OVA REČ GOSPODNJA UKLANJA PROROKE KOJI SU SVI LAŽNI POSLE JOVANA KRSTITELJA:
Matej 11:13 Jer su svi Proroci i Zakon proricali do Jovana.
Luka 16:16 Zakon i Proroci su do Jovana;
OVA REČ GOSPODNJA UKLANJA NEČISTI DUH, ČAK I SEDAM DUHOVA KOJI SE ODNOSE NA LAŽNO OTKRIVENJE - TJ. PRVOG OD MNOŠTVA LAŽNIH PROROKA KOJI SE JAVIŠE:
Matej 12:43 ~ Luka 11:24 A kad nečisti duh [OTK. 1,10; 4,2] izidje iz čoveka ide kroz bezvodna mesta [OTK. 21,1] tražeći pokoja i ne nadje ga (vidi AVAKUM 2,5)
12,44 Onda reče: da se vratim u dom svoj otkuda sam izišao i došavši nadje prazan, pometen i ukrašen. [OTK. 21,19]
12,45 Tada otide i uzme sa sobom sedam drugih duhova gorih od sebe [OTK.1,4 i 20; 2; 3; 8,6…] i ušavši žive onde i bude potonje gore čoveku onome od prvoga. Tako će biti i ovome rodu zlome.

TO ŠTO SE ZAHARIJA OSTVARIO DELIMIČNO, ALI VIDIMO SA KOJOM PRECIZNOŠĆU, NE ZNAČI DA SE NEĆE OSTVARITI U POTPUNOSTI, JER GOSPOD REČE DA NEĆE NESTATI NI NAJMANJEG SLOVCA ILI TITLE DOK SE SVE NE ISPUNI (IZ ZAKONA KOJI ČINE PROROCI)

Sta kaze ovaj stih?
Taj stih govori da to nije napisao jevandjelist Jovan koji citira Hrista 15,15: VIŠE VAS NE NAZIVAM SLUGAMA, JER SLUGA NE ZNA ŠTA RADI GOSPODAR NJEGOV; NEGO SAM VAS NAZVAO PRIJATELJIMA, JER SVE ŠTO ČUH OD OCA SVOJEGA, OBJAVIH VAM.

Taj stih takodje pravi i apostola Pavla lazovom koji kaze da je JEDAN posrednik - COVEK ISUS, misleci na Njegovu zemajjsku misiju, dok je hodio zemljom, i morem, pre vaznesenja.

U daljem izlaganju nastavljam sa citiranjem LAZNOG otkrivenja, i raskrinkavam ga uz Boziju pomoc i svih svetih proroka, apostola...

OTK. 3,21 Onome koji pobedi daću da sedi sa mnom na prestolu mome, kao i ja što pobedih i sedoh sa ocem mojim na prestolu njegovom.
  • MATEJ 20,23 ... ALI SESTI MENI S DESNE I S LEVE STRANE, NIJE MOJE DA DAM, NEGO KOJIMA JE PRIPREMIO OTAC MOJ.
  • MARKO 10,40 ALI DA SEDNETE S DESNE STRANE MENI I S LEVE, NIJE MOJE DA DAM, NEGO ĆE SE DATI KOJIMA JE PRIPREMLJENO.

I TIMOTIJU 2,5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus. (vidi SABORNA POSLANICA SVETOG APOSTOLA JUDE 1,25)
Hristos je Novina čak i ako su ranije posredovali Božiji andjeli (Galatima 3,19-20), kada Bog pošalje Sina svojega koji kaže da budemo u Njemu, onda time prestaje posredništvo andjela. Tada postaje jedini posrednik izmedju Boga i ljudi čovek (precizirajući na njegovu ovozemaljsku misiju i boravak medju ljudima) Hristos Isus, kako i reče apostol Pavle. Onda, čiji su posrednici u lažnom otkrivenju, čiji je andjeo koji tek treba da donese nekakvo novo jevandjelje [OTK.14,6 I videh drugoga andjela koji leti posred neba, koji imaše večno jevandjelje da blagovesti onima koji žive na zemlji i svakome plemenu i rodu i jeziku i narodu.], kao da večno Jevandjelje apostoli već nisu blagovestili, i kao da se nije proširilo po celoj zemlji, svim jezicima, plemenima, narodima?

1. PETROVA 1,12 Njima (STAROZAVETNIM PROROCIMA) se otkri da ne sebi, nego vama služahu u onom što vam se sad javi preko onih koji vam propovediše Jevandjelje Duhom Svetim poslanim s neba, u što andjeli žele zaviriti.
GALATIMA 1,8 Ali ako i mi, ili andjeo s neba [OTK. 14,6] javi vam jevandjelje drukčije nego sto vam javismo, anatema da bude!

Ako je propoved Jevandjelja uslov spasenja koje apostoli javiše i koje primismo i u koje poverovasmo, i evo posle 19 vekova držimo to jevandjelje Gospoda našega, kako možemo verovati lažnom otkrovenju 14,6 da "večno jevandjelje" tek treba da bude predato ljudima od nekog andjela, a čak i andjeli žele zaviriti u Jevandjelje Gospodnje predato ljudima preko apostola i propovedano Duhom Svetim?

Glasnikova koncepcija je bazirana na njegovoj verskoj zajednici koja je osnovana jednim, pa drugim 'andjeoskim proricanjem', naravno pogresnim - laznim, oba puta... Hocu da kazem da se mora znati pozicija i pozadina necijih stavova da andjeli navodno mogu i da donose poruke, juce, danas, sutra. Posle Hrista - NE, jer bismo juce bili muslimani, a danas subotari, sutra biste svi vi bili clanovi moje,
vcbccbc vcbcvb-ovske sekte, kulta, verske zajednice oslobodjene poreza, ... dovoljno je da kazem da mi se ukljucio nebeski mesindzer...

И пред престолом беше као стаклено море слично кристалу; а сред престола и око престола четири жива бића пуна очију спреда и састраг. 7 И прво живо биће беше као лав, а друго живо биће као јунац, треће пак живо биће имаше лице као лице човека, и четврто живо биће беше као орао који лети.
Ne videh da je vec odgovoreno, pa ukratko, da ne bi lutali: od IV veka, u hrišcanskoj umetnosti, ali vidi ISAIJA 44,11) su se ustaliti simboli za sastavljace 4 jevandjelja, po jedan za svakoga (vidi bilo koji biblijski leksikon). Za nas zanimljivo da je za Jovana simbol orla.... kog Jovana, ako se jevandjelista odrice svoga imena, predstavljajuci se: ucenikom koga Isus ljubljase (13,23; 19,26; 20,2; 21,7; 21,20), naravno ne da bi nekog ucinio ljubomornim (21,24), no da bi potvrdio u nacelu unutarbiblijski simbol orla za svakoga sa vlastitim imenom Jovan ko ga se prakticno ne odrekne ili ga ne prozovu Marko (vidi DELA SV.APOSTOLA 15,37), ili je u stvari Ilija (vidi MATEJ 11,14).

Objasni sledeci stih : Otkr. 3, 20 Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom. :?:
Jedino nije rekao na čija vrata kuca? Da li samo na izrailjeva ili i na nečija druga vrata. Ja znam one koji su kucali na njegova vrata a on im je poručio: "Ne uzimaj ljeba iz dečijih usta i ne bacaj ih psima jer Ja sam došao radi izgubljene dece doma Izrailjevog." Toliko o toj večeri "sa mnom".
Apokaljipsa Danas ili beše Sjutra.
Jovan je pio rujnoga vina pa je zato Otkrovenje tako i napisano da se može tumačiti ovak i onako. Može da rodi muško a može i žensko a ako je taka volja višnjega biti će i hermafrodit. To znači da kako se stvari budu odvijale u budućnosti u skladu sa njim će se i tumačiti "istinitost" Otkrovenja. Pa zato imamo Aždaju sa deset glava i petnaest rogova koja čeka da se žena porodi da proguta djete a ko ne uspije ondak će vodu da izbaulje da ih podavi... Ej aždaja da bljuje vodu kada i mala djeca znadu da aždaje bljuju vatru i oganj siju. Davno je bilo kada to čitah....
Pa to je zato da dok aždaha vodu izbaulje da se išta može udaviti i puž će da pobegne sa mesta nesreće. Lukavi su oni.. Da oni znadu šta će sjutra biti ne bi tolike greške u Biliji pravili.......... Eto toliko tek da vežbam kucanje ne bih se više zadržavao na otkrovenju..

Jedino nije rekao na čija vrata kuca? Da li samo na izrailjeva ili i na nečija druga vrata. Ja znam one koji su kucali na njegova vrata a on im je poručio: "Ne uzimaj ljeba iz dečijih usta i ne bacaj ih psima jer Ja sam došao radi izgubljene dece doma Izrailjevog." Toliko o toj večeri "sa mnom".
Apokaljipsa Danas ili beše Sjutra.
Jovan je pio rujnoga vina pa je zato Otkrovenje tako i napisano da se može tumačiti ovak i onako. Može da rodi muško a može i žensko a ako je taka volja višnjega biti će i hermafrodit. To znači da kako se stvari budu odvijale u budućnosti u skladu sa njim će se i tumačiti "istinitost" Otkrovenja. Pa zato imamo Aždaju sa deset glava i petnaest rogova koja čeka da se žena porodi da proguta djete a ko ne uspije ondak će vodu da izbaulje da ih podavi... Ej aždaja da bljuje vodu kada i mala djeca znadu da aždaje bljuju vatru i oganj siju. Davno je bilo kada to čitah....
Pa to je zato da dok aždaha vodu izbaulje da se išta može udaviti i puž će da pobegne sa mesta nesreće. Lukavi su oni.. Da oni znadu šta će sjutra biti ne bi tolike greške u Biliji pravili.......... Eto toliko tek da vežbam kucanje ne bih se više zadržavao na otkrovenju..
A gde ti pronadje da je Jovan pio vino :?:
A zasto je Mesija poslao ucenike po svetu, ako je bio odredjen samo za jevreje :?:
O kakvoj ti azdaji pricas :?:

Filozof Vladimir Solovjev je mnogo radio na tome da prikaže dolazak i ličnost Antihrista. On je brižljivo koristio sve materijale o ovom pitanju, ne samo svetootačke, nego i muslimanske, i stvorio je ovu upečatljivu sliku.
e kukala vam majka kad pored Istine jevandjelja vi se pozivate na filozofe koji crtaju antihrista i iz muslimanskih izvora... SRAMOTA sta vi meni nudite, maksimovic ? - zabelezen je.
Solovjev dobro opisuje karakter njegovog djelovanja kao Vrhovnog Vladara. On će svima činiti po volji, uz uslov prihvatanja njegove Vrhovne vlasti
da li vi ovo meni nudite ozbiljno?
Nastaće masovno otpadništvo od vjere, pri čemu će vjeru iznevjeriti mnogi episkopi.
mnogi, samo on ne
Tada će se iz palestinskih planina pojaviti Kovčeg Zavjeta – prorok Jeremija je sakrio Kovčeg i Sveti Oganj u duboki bunar.
Sveti Oganj
Zašto Blagodatni oganj silazi samo pravoslavnima
https://www.****************/.../zasto-blagodatni-oganj-silazi-sam...

Translate this page
10 Apr 2015 - Sveti oganj je počeo da da se pojavljuje u oltaru Anđela, u velikoj većini slučajeva u obliku luka nad ulazom u sam Grob Gospodnji. Ponekad ...
jedni će se pred Sudijom postaviti desno, a drugi lijevo – podijelila ih je sopstvena savjest.
ne, vec istinom jevandjelja Gospod tvrdi - изићи ће анђели и одлучиће зле од праведних.
Strašni Sud ne zna za svjedoke ili zvanični zapisnik. Sve je zapisano u dušama ljudskim. I ti zapisi, te „knjige“ se pokazuju.
nece biti, pisao je Hristos po pesku, ima knjiga, ali to sto vi ne znate sta je pisao, pa sledite ovog poklonika filozofa solovjeva, ... pa sutra cete se fuzionisati sa islamom, a da necete ni znati, eto dokle ste vi dospeli...STRASNO. Vidis li Sveti Savo, sta osta od roda, vidis li vladiko Njegose koga uzdizu ovi, ko im tumaci antihrista, NEKRSTI? I ne vide sud... za plakati je sta vi meni nudite, ali tek cete plakati.

Poslednja izmena:

Back