Otkaz posle porodiljskog

• Začetnik teme Začetnik teme trachara
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
canada1995:
Ma jasno je meni koja je ovde tema.
I na nekoj od prethodnih stranica sam i objasnila da se radnik koji se pokazao dobrim pre porodiljkog ne otpusta bas tako lako.
Mozda je bio dobar radnik, ali je taj na zameni bio jos bolji. A privatniku je bitno upravo to.
Nije to neka dr. firma pa rukovodilac ne otpusta nekog radnika jer mu je komsija ili je simpatican, ili je neko urgirao......Ljudi, prosla su ta vremena.
Ta tri meseca probnog rada ne znace skoro nista. Svi ce pokusati da se pokazu u sto boljem svetlu cekajuci istek ta tri meseca. Ali upravo kod tog momenta i dolazi do izrazaja ta razlika izmedju poslodavca privatnika i nekada....
Privatnom p. je potreban kvalitet, znanje, strucnost, iskustvo cesto nije jer zaposleni prolazi kroz specificnu obuku koja je bitna za radno mesto......
On ce vrlo brzo ( jer mu je normalno bitno da firma poz. napreduje) shvatiti ko se folirao a ko je stvarno dobar radnik i koga zeli da zadrzi u kolektivu. Dobrog, proverenog i pouzdanog ce cekati i sa dva porodiljska.
Pa cak ako je ta devojka i bila dobra, mozda je uplasen da ce suvise odsustvovati sa posla zbog obaveza oko dece ( namerno ili silom prilika) a ON moze da to ne zeli u svojoj firmi jer je NJEGOVA i on odlucuje.
Shvatite te stvari.
Ponovo naglasavam, ta neka stara dobra vremena i uslovi pod kojima su vecinom nasi roditelji ziveli i radili vise ne postoje.

Stvarno vam svima zelim da jednog dana postanete "privatnik" i da se borite za svoju firmu.
Tek onda mozda neki shvate koliko je to zapravo tesko. Stvoriti biznis, opstati u ovim teskim uslovima, plus izabrati dobar kolektiv na koji ce moci da se osloni i prepoznati neradnike i folirante.
Ovde naravno govorim o pravim firmama gde se ceni to o cemu pricam, ne govorim naravno o raznim radnjicama gde se radnici uglavnom ni ne prijavljuju ili ladno dobijaju otkaze zbog glupih razloga.

U svakom slucaju, za one kojima je bitno upravo to da zeznu poslodavca i da to iskoriste samo za porodiljsko ili neko drugo bolovanje,,,,,,ne preostaje nista drugo nego da dobro nauce fore kako prevariti poslodavca i doci do zeljenog cilja.
Ali bice to tesko, jer je sve vise privatnika/poslodavaca koji su svoj pocetni kapital tesko stekli i razvili ga, da bi dozvolili da im neko samo tako zamaze oci.
Provalice ga pre ili kasnije.

Pilence, nisi ni svesna koliko je tesko naci dobrog radnika (od svih tih milion nezaposlenih..........).
I

Moram da pobijem SVE sto pricas-
1.pokazala se ODLICNO pre porodiljskog, i bila je izvrstan radnik!
2.radila je tri GODINE , a ne tri meseca!
3.od -zamene- ima vise KVALITETA, ZNANJA,STRUCNOSTI I ISKUSTVA!
4.uvek je bila DOBAR, PROVEREN I POUZDAN RADNIK!

Jedino u cemu si u pravu je da je NJEGOVA zadnja, jer ocigledno je ta neiskusna glupacica pristala da radi za manje pare, a to je jedino izgleda bilo bitno i plus-preko veze je usla u firmu.
A ja tebi zelim da sa malim detetom ostanes bez posla i onda se javljaj ovde i pametuj.

Devojci treba pomoc, naci ce ona verovatno drugi posao, ali ovoliko kvaran gest -po meni najkvarniji moguci, ne moze da ostavi devojku bez ikakve odstete....

ja sam dobila otkaz nakon dva mjeseca sto sam bila na trudnickom bolovanju. Mozda mozes utjesiti drugaricu ako joj kazes da ima i gorih situacija. Ja sam se odmah obratila za pomoc inspekciji i nista, ustanovili da sam ok i kao oni ce ispraviti nepravilnost , bla bla.Pozdrav i da ja imam dva klinca pa sad vidi :)

Suzy,
ja ovde nisam pricala o situaciji tvoje drugarice jer je naravno ne poznajem, nego uopste kako stvari funkcionisu te ne vidim sta ti tu pobijas.
Naravno da mi je zao svake zene koja dobija otkaz na takav nacin ali to je jednostavno tako kako sam gore objasnila.

1. .....to ne moze da se komentarise jer ne znamo sta bi druga strana (poslodavac) rekao o tom radu. Ona je mozda davala sve od sebe ali to mozda nije bilo dovoljno.
2. ona je radila tri godine, a ja sam pisala o probnom radu od tri meseca, navodeci da oni ne mogu da pokazu stvarno stanje, znaci ne o toj tvojoj drugarici nego uopste.

..........njenu zamenu nazivas neiskusnom glupacicom jer je pristala da radi za manje para.
Strasno. Verovatno ne znas za foru da "dobar radnik sa samopouzdanjem" cesto prihvata u startu manju platu jer je siguran da ce se dobro pokazati, napredovati i kroz nekoliko meseci pokazati koliko zna ili je spreman da uci, te ce ubrzo sam poslodavac dati bolje uslove.

Sto se tice tog primanja preko veze, ni to nije tako kako prikazujes.
Svi bi mi pronasli posao preko veze u dobroj firmi da mozemo tj. da imamo takvu vezu.
Da tebi neko ponudi posao kod poznanika koji je mnogo bolji, ti ga nebi prihvatila ??? da li bi tada rekla " da to je super posao ali ne zelim da ga dobijem preko veze, vec zelim da neko preko mog rezimea shvati koliko sam ja super covek za njih?!!" Ajde da se ne lazemo.

Umesto sto meni zelis tako losu situaciju, trebala bi tu neg. energiju drugacije da usmeris.
Bilo bi bolje da joj pomognes oko pravljenja CV-a, i da ga mejlom posaljes na stotine adresa raznih firmi u kojima bi ta drugarica eventualno mogla da pronadje posao.
Mnoge firme ne objavljuju konkurse vec imaju svoju bazu prijavljenih kandidata, pa je po potrebi malo procesljaju.......i postoji velika mogucnost da je ubrzo neko kontaktira.

Ta devojka (zbog koje je otvorena ova tema), trebala je da ode da razgovara sa poslodavcem.
Lepo i kulturno da vidi sta je problem i zasto ona vise nije potrebna.
Mozda jos uvek nije kasno.
Moze da ponudi i da radi part time, tj. nekoliko casova dnevno. Morala bi da pokusa nesto a ne odmah da se pravi haos i panika.
Mogla bi cak i da predlozi da radi jos nekoliko meseci dok ne nadje odgovarajuci posao.
Ukoliko joj je tesko da ode tamo i razgovara oci u oci (sto i nije cudno jer mnogi ljudi imaju strah od takvih stvari koji je bez potrebe), neka posalje pismo.
Ukoliko joj ne odgovore, znaci da su stvarno kreteni i da je bolje da sto pre nadje drugi posao.

Ne zelim da naravno ulazim u neke rasprave, samo sam morala da odreagujem...kazes da to pricas uopsteno-a ja ti upravo ovim primerom pokazujem da to ne mozes tako da gledas...
-pozelela-sam ti -istu- sudbinu samo zato sto si i ti nama rekla -treba da se nadjete na nasem mestu.....mislim da se mesto porodilje sa otkazom mnogo gore i da ti -ponuda - nije bas na mestu....
-a pomoc...i -moliti - da te vrate bar na par sati?????mislim da je ponizenja i previse da bi se i to radilo......Ako se sami nisu umilostivili da kazu-budi kod nas dok se ne snadjes- nego vec dali hladnokrvno otkaz-pre bi im legla jedna motka a ne jos i da se mole...na zalost ne ide tako..a ocito nece moci nikako..jer cak i da se potpise samo -otkaz kao teh.visak- najvise moze da se dobije kao otpremnina jedna plata ....a sledeci poslodavac ce gledati da te ne primi jer boze moj-dobila je otkaz! STRASNO

Canada, i da uradi to sto kazes-rekli bi joj neki razlog....i?Na zalost, ovo su situacije
gde je zena potpuno nezasticena...koliko god da mi sada nesto pokusavamo da -nadjemo- ili pricamo o tome...njoj pomoci nema.....i to je ono sto je najstrasnije....

@ Canada, slazem sea tobom da je tesko naci dobrog radnika,a nisto tako i poslodavca.
Neki privatnici jesu mukom zaradili svaki dinar ali su oni ovde jos uvek u velikoj manjini.
Kapital koji neki poseduju i nekretnine u noramalnom svetu mogu se posedovati u privatnom poslu nakon 2-3 generacije.....
Da su zene ne zasticene po tom pitanju jeste tako kako je i tu nista ne moze da se napravi dok zakon i drzava ne naprave nesto.

Jako malo je firmi koje ce isplacivati bolovanje na vreme kada i platu a onda potraziviti od sociojalnog da porodilja ili trudnica ne ceka na taj novac.Svaka cast izuzecima.

Back