Suzy
Iskusan
- Poruka
- 6.937
canada1995:Ma jasno je meni koja je ovde tema.
I na nekoj od prethodnih stranica sam i objasnila da se radnik koji se pokazao dobrim pre porodiljkog ne otpusta bas tako lako.
Mozda je bio dobar radnik, ali je taj na zameni bio jos bolji. A privatniku je bitno upravo to.
Nije to neka dr. firma pa rukovodilac ne otpusta nekog radnika jer mu je komsija ili je simpatican, ili je neko urgirao......Ljudi, prosla su ta vremena.
Ta tri meseca probnog rada ne znace skoro nista. Svi ce pokusati da se pokazu u sto boljem svetlu cekajuci istek ta tri meseca. Ali upravo kod tog momenta i dolazi do izrazaja ta razlika izmedju poslodavca privatnika i nekada....
Privatnom p. je potreban kvalitet, znanje, strucnost, iskustvo cesto nije jer zaposleni prolazi kroz specificnu obuku koja je bitna za radno mesto......
On ce vrlo brzo ( jer mu je normalno bitno da firma poz. napreduje) shvatiti ko se folirao a ko je stvarno dobar radnik i koga zeli da zadrzi u kolektivu. Dobrog, proverenog i pouzdanog ce cekati i sa dva porodiljska.
Pa cak ako je ta devojka i bila dobra, mozda je uplasen da ce suvise odsustvovati sa posla zbog obaveza oko dece ( namerno ili silom prilika) a ON moze da to ne zeli u svojoj firmi jer je NJEGOVA i on odlucuje.
Shvatite te stvari.
Ponovo naglasavam, ta neka stara dobra vremena i uslovi pod kojima su vecinom nasi roditelji ziveli i radili vise ne postoje.
Stvarno vam svima zelim da jednog dana postanete "privatnik" i da se borite za svoju firmu.
Tek onda mozda neki shvate koliko je to zapravo tesko. Stvoriti biznis, opstati u ovim teskim uslovima, plus izabrati dobar kolektiv na koji ce moci da se osloni i prepoznati neradnike i folirante.
Ovde naravno govorim o pravim firmama gde se ceni to o cemu pricam, ne govorim naravno o raznim radnjicama gde se radnici uglavnom ni ne prijavljuju ili ladno dobijaju otkaze zbog glupih razloga.
U svakom slucaju, za one kojima je bitno upravo to da zeznu poslodavca i da to iskoriste samo za porodiljsko ili neko drugo bolovanje,,,,,,ne preostaje nista drugo nego da dobro nauce fore kako prevariti poslodavca i doci do zeljenog cilja.
Ali bice to tesko, jer je sve vise privatnika/poslodavaca koji su svoj pocetni kapital tesko stekli i razvili ga, da bi dozvolili da im neko samo tako zamaze oci.
Provalice ga pre ili kasnije.
Pilence, nisi ni svesna koliko je tesko naci dobrog radnika (od svih tih milion nezaposlenih..........).
I
Moram da pobijem SVE sto pricas-
1.pokazala se ODLICNO pre porodiljskog, i bila je izvrstan radnik!
2.radila je tri GODINE , a ne tri meseca!
3.od -zamene- ima vise KVALITETA, ZNANJA,STRUCNOSTI I ISKUSTVA!
4.uvek je bila DOBAR, PROVEREN I POUZDAN RADNIK!
Jedino u cemu si u pravu je da je NJEGOVA zadnja, jer ocigledno je ta neiskusna glupacica pristala da radi za manje pare, a to je jedino izgleda bilo bitno i plus-preko veze je usla u firmu.
A ja tebi zelim da sa malim detetom ostanes bez posla i onda se javljaj ovde i pametuj.
Devojci treba pomoc, naci ce ona verovatno drugi posao, ali ovoliko kvaran gest -po meni najkvarniji moguci, ne moze da ostavi devojku bez ikakve odstete....